Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest tu ktoś, kto zaczyna budowę LATEM 2010?

Recommended Posts

Słuchajcie, nasze budowanie owoli zbliża się do zimowego spoczynku, u Was pewnie podobnie. Pewnie przez zimę będziemy szukac kolejnych speców od instalacji, okien, tynków, potem od wykończenia.. Zeby to wszystko utrzymac w ryzach postanowiłam zrobić taką listę co jeszcze będzie robione i przeznaczyć na każdy etap i każdą rzecz daną kwotę pieniedzy z posiadanej przez nas puli, tak zeby potem się tego trzymac. I tu prośba do Was - co powinno sie znaleść na tej liście, co jest do kupienia po SSO?

Na razie wypisałam sobie:

-ocieplenie+wylewki podłogi i stropu

-ocieplenie poddasza

-okna+drzwi zewn+brama garazowa

-elewacja zewn.

-instalacje (woda, co, prąd)

-oczyszczalnia sciekow

-tynki wewn.

-gresy podłogowe + deski/panele

-kafelki (kuchnia/łazienka)

-farby na ściany

-parapety zewn i wewn.

-schody

-kominek/koza

-baterie

-umywalki+kibelki

moze kogos rozbawi moja lista, ale jako budowlany laik na pewno nie uwzgledniłam wszystkiego - moze dopiszecie?

• Odpowiedzi 698
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dorbe ja uważam że dach przed zimą musi byc zrobiony a membrana jak się nawet zmoczy to do wiosny wyschnie a z tego co wiem to gorsze jest pełne słońce dla memrany , ponieważ powoduje uszkodzenia w jej strukturze. My kładziemy i już.

markiimnie również odradzono klinkier dziurawke na komin.Nie ma " jakiś tam parametrów i podobno komin jest słaby , wiec myślę że podjąłeś jedynie słuszną decyzję. na jednym składzie budowlanym pan powiedział że dziurawka klinkierowa na komin jest dobra a mój majster złapał sie za głowę jak to usłyszał. Partacze chcą człowiekowi wcisnąć wszystko. a my "łykamy" jak świeże bułeczki. pozdrawiam wszystkich budujących.ilona

Hejka :)

Witam wszystkich, a szczególnie nasz nowy nabytek - markii, jesteś rodzynkiem w tym gronie :D

Wpadłam się tylko przywitać, bo dawno nie zaglądałam.

dorben - lista jest super.

U nas w ubiegłą sobotę było "dobijanie" dziur, czyli zabijanie dechami tych pozostałych otworów, których nie zabito wcześniej. Teść skończył nam robić przyłącze - mamy więc dociągniętą "elektrykie". Marzy mi się już wiosna... :)

Nie ma " jakiś tam parametrów i podobno komin jest słaby , wiec myślę że podjąłeś jedynie słuszną decyzję.

A konkretnie to co jest nie halo z klinkierem perforowanym?

I w jakim sensie komin ma być słaby?

Przecież nic się na nim nie opiera w tym miejscu, zaprawa do klinkieru jest taka sama, więc o co tak naprawdę chodzi?

U mnie dach odeskowany i opapowany :) , murarze i inwestor zadowoleni a ponadto mam już psa ; przyszedł dwa dni temu za jednym z murarzy jak ten wracał z pobliskiej stacji benzynowej i został . Najprawdopodoniej ktoś go porzucił i przywiązał do drzewa bo ma wytartą sierść wokół szyji no i niestety parę wielkich kleszczy . Wygląda na kilkumiesięcznego labladora :).

Hm. rodzynek ; byłem kiedyś na pewnym kilkumiesięcznym kursie ja sam i dwadzieścia bab ! , powiedziałem sobie , że nigdy więcej !!! :) , traumatyczne wspomnienia :) .

Salik podobno dobrze zbudowany komin z cegły dziurawki też spełnia swoją rolę aczkolwiek są jakieś Polskie Normy , które wskazują , że nie wolno budować z takich cegieł kominów ( być może chodzi tutaj o kominy tradycyjne a nie z wkładem z kwasówki ) . Budowa komina z cegły dziurawki wymaga napewno dużo większej stranności przy murowaniu a później obróbce aby później uniknąć kłopotów.

Pozdrawiam

Witam Wszystkich, w sprawie kominów też się sporo naczytałam na różmnych forach. Jedni mają z dziurawki i nic się nie dzieje inni narzekają, że już kilka razy trzeba było uszczelniać. Niektórzy z kolei mając z cegły pełnej narzekają, więc pewnie wiele zależy zarówno od murarza jak i dekarza. A my mamy komin systemowy, więc nie trzeba było go cegłą omurowywać, a na samej górze mamy ładnie wykończony dziurawką z bardzo szczelną zaprawą i dokładną obróbką, a jedynie ostatnie dwie warstwy tego komina to cegła pełna. Wiele osób tak robi i nie narzeka, a czas pokaże czy to byl dobry wybór. Miejmy nadzieję, ze tak. Nie wiem jak z kominami tradycyjnymi, bo tego tematu nie przerabialiśmy. Pozdrawiam Budujących życząc dobrych decyzji i sobie i Wam:). Markii, może nie będzie tak źle, w końcu na żywo nas nie słyszysz http://emotikona.pl/emotikony/pic/02icon_mryellow.gif, więc może przetrwasz:).

dorben, na pocieszenie po przeczytaniu wpisu w dzienniku - pewnie nie ma tego złgo co by na dobre nie wyszło, nigdy chyba idelanej budowy nie ma, a na pewno jakoś z tych w rzeczywistości nie takich wielkich klopotów, wybrniecie, a jeszcze będziecie się z tego śmiać. Najwyraźniej na każdej budowie coś musi się takiego zadziać, nie trać zapału!A śnieg ma podobno na 2 tygdnie przed świętami ustać, później dopiero na śwęta ma padać, więc trzymajmy się tego!Pozdrawiam

Witamy Cię ponownie, pamiętamy tę Twoją stokrotę a jak.ja też będę dychać przez 30 lat bo jak nie ma co się lubi to się lubi co się ma.I bardzo dobrze ze zaczniesz wiosną zamkniesz domek na zimę i nie będziesz miała zmartwień tak jak ja. pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia. kredyt dostaniecie na 100%.

Witajcie!! Widzę, ze odkąd śniegiem sypnęło zycie na grupie zamarło... A u nas nagły ruch na budowie - korzystając z kilku dni dodatnich temperatur udało się osadzic słupki mocujące do więśby i dokonczyc więśbę na garażu - dzis w planach było rozpinanie membrany, ale za oknem znów śnieżna zawieja więc chyba nic z tego... Tymczasem pojawił sie juz wcześniej pomysł, by podzielić się inspiracjami (elewacja, wnętrza..) - W jakim stylu zamierzacie 'się urządzać'?