dorben 24.11.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Słuchajcie, nasze budowanie owoli zbliża się do zimowego spoczynku, u Was pewnie podobnie. Pewnie przez zimę będziemy szukac kolejnych speców od instalacji, okien, tynków, potem od wykończenia.. Zeby to wszystko utrzymac w ryzach postanowiłam zrobić taką listę co jeszcze będzie robione i przeznaczyć na każdy etap i każdą rzecz daną kwotę pieniedzy z posiadanej przez nas puli, tak zeby potem się tego trzymac. I tu prośba do Was - co powinno sie znaleść na tej liście, co jest do kupienia po SSO? Na razie wypisałam sobie:-ocieplenie+wylewki podłogi i stropu-ocieplenie poddasza-okna+drzwi zewn+brama garazowa-elewacja zewn.-instalacje (woda, co, prąd)-oczyszczalnia sciekow-tynki wewn.-gresy podłogowe + deski/panele-kafelki (kuchnia/łazienka)-farby na ściany-parapety zewn i wewn.-schody-kominek/koza-baterie-umywalki+kibelkimoze kogos rozbawi moja lista, ale jako budowlany laik na pewno nie uwzgledniłam wszystkiego - moze dopiszecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom Bor 24.11.2010 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Dorbe ja uważam że dach przed zimą musi byc zrobiony a membrana jak się nawet zmoczy to do wiosny wyschnie a z tego co wiem to gorsze jest pełne słońce dla memrany , ponieważ powoduje uszkodzenia w jej strukturze. My kładziemy i już.markiimnie również odradzono klinkier dziurawke na komin.Nie ma " jakiś tam parametrów i podobno komin jest słaby , wiec myślę że podjąłeś jedynie słuszną decyzję. na jednym składzie budowlanym pan powiedział że dziurawka klinkierowa na komin jest dobra a mój majster złapał sie za głowę jak to usłyszał. Partacze chcą człowiekowi wcisnąć wszystko. a my "łykamy" jak świeże bułeczki. pozdrawiam wszystkich budujących.ilona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom Bor 24.11.2010 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 dzięki za listę przyda mi się na wiosnę.u mnie tylko okna teraz jeszcze będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidia_G. 24.11.2010 23:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Hejka Witam wszystkich, a szczególnie nasz nowy nabytek - markii, jesteś rodzynkiem w tym gronie Wpadłam się tylko przywitać, bo dawno nie zaglądałam. dorben - lista jest super. U nas w ubiegłą sobotę było "dobijanie" dziur, czyli zabijanie dechami tych pozostałych otworów, których nie zabito wcześniej. Teść skończył nam robić przyłącze - mamy więc dociągniętą "elektrykie". Marzy mi się już wiosna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 26.11.2010 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Nie ma " jakiś tam parametrów i podobno komin jest słaby , wiec myślę że podjąłeś jedynie słuszną decyzję. A konkretnie to co jest nie halo z klinkierem perforowanym? I w jakim sensie komin ma być słaby? Przecież nic się na nim nie opiera w tym miejscu, zaprawa do klinkieru jest taka sama, więc o co tak naprawdę chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom Bor 26.11.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 podobno chodzi o brak szczelności i żaden dekarz nie da gwarancji na tą szczelność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markii 26.11.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 U mnie dach odeskowany i opapowany , murarze i inwestor zadowoleni a ponadto mam już psa ; przyszedł dwa dni temu za jednym z murarzy jak ten wracał z pobliskiej stacji benzynowej i został . Najprawdopodoniej ktoś go porzucił i przywiązał do drzewa bo ma wytartą sierść wokół szyji no i niestety parę wielkich kleszczy . Wygląda na kilkumiesięcznego labladora . Hm. rodzynek ; byłem kiedyś na pewnym kilkumiesięcznym kursie ja sam i dwadzieścia bab ! , powiedziałem sobie , że nigdy więcej !!! , traumatyczne wspomnienia . Salik podobno dobrze zbudowany komin z cegły dziurawki też spełnia swoją rolę aczkolwiek są jakieś Polskie Normy , które wskazują , że nie wolno budować z takich cegieł kominów ( być może chodzi tutaj o kominy tradycyjne a nie z wkładem z kwasówki ) . Budowa komina z cegły dziurawki wymaga napewno dużo większej stranności przy murowaniu a później obróbce aby później uniknąć kłopotów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 27.11.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 podobno chodzi o brak szczelności i żaden dekarz nie da gwarancji na tą szczelność Ale przecież dekarz nie muruje komina? No i komin tak czy siak musi być dobrze zaizolowany od strony dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom Bor 29.11.2010 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Zrobisz jak uważasz za stosowne mi wszyscy odradzali więc posłuchałam, mój majster też miał takie zdanie i to on murował kominy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaiJacek 29.11.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Witam Wszystkich, w sprawie kominów też się sporo naczytałam na różmnych forach. Jedni mają z dziurawki i nic się nie dzieje inni narzekają, że już kilka razy trzeba było uszczelniać. Niektórzy z kolei mając z cegły pełnej narzekają, więc pewnie wiele zależy zarówno od murarza jak i dekarza. A my mamy komin systemowy, więc nie trzeba było go cegłą omurowywać, a na samej górze mamy ładnie wykończony dziurawką z bardzo szczelną zaprawą i dokładną obróbką, a jedynie ostatnie dwie warstwy tego komina to cegła pełna. Wiele osób tak robi i nie narzeka, a czas pokaże czy to byl dobry wybór. Miejmy nadzieję, ze tak. Nie wiem jak z kominami tradycyjnymi, bo tego tematu nie przerabialiśmy. Pozdrawiam Budujących życząc dobrych decyzji i sobie i Wam:). Markii, może nie będzie tak źle, w końcu na żywo nas nie słyszysz http://emotikona.pl/emotikony/pic/02icon_mryellow.gif, więc może przetrwasz:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorben 30.11.2010 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Tombor, jak twój daszek? U mnie lekka załamka (jak ktos ciekawy-opisałam w dzienniku). Zima przyszła na całego, mam nadzieje ze tylko na chwile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaiJacek 30.11.2010 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 dorben, na pocieszenie po przeczytaniu wpisu w dzienniku - pewnie nie ma tego złgo co by na dobre nie wyszło, nigdy chyba idelanej budowy nie ma, a na pewno jakoś z tych w rzeczywistości nie takich wielkich klopotów, wybrniecie, a jeszcze będziecie się z tego śmiać. Najwyraźniej na każdej budowie coś musi się takiego zadziać, nie trać zapału!A śnieg ma podobno na 2 tygdnie przed świętami ustać, później dopiero na śwęta ma padać, więc trzymajmy się tego!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom Bor 01.12.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Dorbenu mie lipa założyli membranę i tyle( i to nie całkowicie), nie wiem czy dach założą. Wszystkim którzy mają zamiar się budować - zaczynajcie wiosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anutka2 01.12.2010 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 witam ...chociaż pewnie mnie już tu nikt nie pamięta;) gratuluję Wam ogromnych postępów...u nas wszystko ruszy na wiosnę..na razie czarujemy w sprawie kredytu:) kiedy to już będzie załatwione to dopiero odetchnę...i tak będę dychać przez 30 lat:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom Bor 02.12.2010 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Witamy Cię ponownie, pamiętamy tę Twoją stokrotę a jak.ja też będę dychać przez 30 lat bo jak nie ma co się lubi to się lubi co się ma.I bardzo dobrze ze zaczniesz wiosną zamkniesz domek na zimę i nie będziesz miała zmartwień tak jak ja. pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia. kredyt dostaniecie na 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom Bor 05.12.2010 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 zeżarło mi posta nosz kurcze. stokrotka trzymam kciuki za kredycik. pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom Bor 05.12.2010 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 a teraz wywaliło 2, zgłupieć można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaiJacek 08.12.2010 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Przyszłam się przywitać ze stałymi bywalcami - wymyślmy coś!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! z czego i pożytek byłby dla naszych wspaniałych;)domów rzecz jasna!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom Bor 08.12.2010 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 ale co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorben 09.12.2010 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Witajcie!! Widzę, ze odkąd śniegiem sypnęło zycie na grupie zamarło... A u nas nagły ruch na budowie - korzystając z kilku dni dodatnich temperatur udało się osadzic słupki mocujące do więśby i dokonczyc więśbę na garażu - dzis w planach było rozpinanie membrany, ale za oknem znów śnieżna zawieja więc chyba nic z tego... Tymczasem pojawił sie juz wcześniej pomysł, by podzielić się inspiracjami (elewacja, wnętrza..) - W jakim stylu zamierzacie 'się urządzać'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts