Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest tu ktoś, kto zaczyna budowę LATEM 2010?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 698
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam witam, jak się cieszę, że nas znalazlaś i też budujesz z bali!!!!:))))))))))pozdrawiam, u nas nie studnia, a wodociąg, który dopiero powstanie w czwartek, rury zakupione:)

Balowiczów mało ;)

Większość na murowańce stawia... Gdzieś mi się Wasz wątek przewinął... Firma ze Zwierzyńca??? - nie wiem czy dobrze kojarzę...

Jaki bal będziecie mieć?

A wodociąg i tak musielibyśmy sami planować, kopać i podłączać... Chyba się nie opłaca. MAM CZAS TO POCZEKAM ;)

LIDIA_G

Korzytając z zaproszenia również się przyłączę do grupy letniej, chociaż jestem też w wiosennej.

Faktycznie tutaj jesteśmy na podobnym poziomie zaawansowania, więc mam nadzieje będzie z kim pogadać..

Zaczeliśmy 22 czerwca czy to wiosna czy już lato? Chyba pasuję tu i tu.

Dziś zaczynamy ciągnąć mury. Nareszcie wychodzimy z ziemi. Cieszą się jak małe dziecko z tego budowania, a na myśl o urządzaniu .... już się nie mogę doczekać.

Zapraszam do dziennika oraz do komentarzy mam nadzieję, że pomożecie swoimi radami. Zaznaczam może być na ostro, ważne są konstruktywne rady. I vice wersa.

Do zobaczyska

Lidka

W sprawie Hiltona mój szacun, nie każdy ma tyle odwagi żeby się chwalić takim przybytkiem. Ciekawe czy wytrzyma do końca budowy.

U nas nie ma żadnych tego typu zabytków. Z polecenia inwestora boby mają przykaz wychodzić na wycieczki do lasku z tyłu za działką. Mam nadzieję że chodzą bardzo bardzo daleko. Nie wnikam na inspekcję nie chodzę.

Pozdrawiam do dziennika zaglądałam i będę zaglądać.

Balowiczów mało ;)

Większość na murowańce stawia... Gdzieś mi się Wasz wątek przewinął... Firma ze Zwierzyńca??? - nie wiem czy dobrze kojarzę...

Jaki bal będziecie mieć?

A wodociąg i tak musielibyśmy sami planować, kopać i podłączać... Chyba się nie opłaca. MAM CZAS TO POCZEKAM ;)

Właśnie a propos bala, to wiem, że niektórzy na forum 'balowiczów' nie uznają takowego za bal, a ja jak najbardziej - będzie to 12, wełna 20 i od środka płyty gips karton, cieśla z Suchowoli (okolice Biłgoraja), wiele czytałam również na temat domów z bali i na temat tej grubości i taka nam odpowiada, a co:). Bal modrzewiowy jak mogłabym to pomniąć:). Pozdarwaim

lili07, widzę, że u Ciebie jest podobnie jak u mnie - zaczynamy piąć się z piwnicy na powierzchnię.

Co do Hiltona, to to nie jest substytut toy-toy'a czy jak się to tam pisze - to taki mały "pierdolniczek" na drobiazgi i cement. Bobki nasze zaś, jeśli chodzi o TE sprawy, powiedzieli, że poradzą sobie i sami coś zbudują. :)

Nie wnikam...

A to gratuluję. A nie padało, że zalaliście te ławy? My podchodzimy do tego jak do jeża... Codziennie sprawdzamy prognozę pogody i temat odkładamy - w ten sposób dwa tygodnie mamy w plecy.

to było akurat w momencie , kiedy były duuże upały...też mamy problem z pogodą bo nie mamy jeszcze drogi dojazdowej:(

My będziemy na poważnie podchodzić do ław fundamentowych po niedzieli. Mamy kibelek przecudnej urody, zrobiony własnoręcznie przez małżonka, zdecydował się na podocinanie i zbicie warlających się bez potrzeby u nas od roku desek, po obejrzeniu cen w najbliższym ogrodniczym (800zł za ledwo stojące WC gdzie szpary między deskami pozwalają na dokładną obserwację postaci znajdującej się w środku). No i jeszcze blaszak można powiedzieć w drodze. Wylewka pod blaszak wczoraj ostatecznie została wylana. Wyszukałam ofertę w necie i zamówiłam używany (był na jednej budowie przez 2 lata) wygląda całkiem, całkiem, ponadto cena nie za wysoka, a jak wiadomo czasy budowy, to czasy liczenia się z każdym groszem. Więc mój blaszak kosztuje mnie 800zł, w tej cenie jest dowóz oraz skręcenie go na miejscu.

Oj, a dziś to wogóle dzień zakręcony. Szukałam cały dzień prętów na zbrojenie ław fundamentowych. W efekcie za transport, 450mb prętu żebrowanego fi 12, 5kg drutu wiązałkowego oraz 50 bloczków fundamentowych przyszło nam zapłacić 1255zł.

A u nas jak na razie wszystko idzie zgodnie z planem nawet pogoda, jeśli pada to popułudniu lub w nocy.:)

Przechodzimy w tym tygodniu do zalewania stropu, wylewnia schodów zabiegowych.

Natomiast burza u nas jest duża ale burza mózgów na temat kabiny prysznicowej. Będziemy stawiać ją z lukswer - jedna ścianka i druga będzie wyłożona kaflami. Problem jest natomiast tej kwesti czy hydraulika może być pociągnięta na ścianie kominowej? Rozwiązało by to nam maleńki problem w wymurowaniu półek w wewnątrz kabiny prysznicowej.

Pozdrowianka