Tom Bor 18.01.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 co do kominka z nawiewem to równiez się nad takim zastanawiam, bo skoro już ciepło się produkuje to szkoda go nie wykorzystać. Daszek dzisiaj sie kończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaiJacek 18.01.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 to może nowa dyskusja? zastanawiam się co lepsze no i tez niestety ekonimiczne. płyta gazowa czy elektryczna? Co Wy planujecie w swoich domkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom Bor 18.01.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 chciałabym płytę ale jak wyłączą prąd na wisi to nawet wody nie ugotuję.trzeba by mieć alternatywę w postaci 2 palnikowej kuchenki gazowej ( z butli, gdyż brak gazu ziemnego). znajomi mają płytę i nie narzekają na astronomiczne rachunki za prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorben 18.01.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Hej witajcie, ILONA SUUUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! przepiękny domek i juz taki ... gotowy (choć w naszym wyścigu wciąż prowadzę o rynny, hehe!) Planujesz juz elewację?Ola i Jacek - co do płyty my na pewno elektryczną(bo gazu ci u nas nima:( ), ale zastanawiam się na taką kuchenką co ma 3 palniki elektryczne i jeden gazowy (gaz z butli). Fajnie ze poruszyłaś temat bo ja mam pytanie które wstydze się zadac na większym forum.. CZym sie różni kuchenka elektryczna od indukcyjnej? A propo naszych dyskusji - myślę ze aktualny temat to też okna.. my bedziemy zamawiac jakos za tydzien, bo teraz fajne rabaty dają. Wciąż zastanawiam się czy dzielic takie duze okna na części (tak by pasowało do stylu tradycyjnego całej reszty) czy zostawic takie wielkie niepodzielone - super by było tylko czy bedzie pasowac.. jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom Bor 19.01.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 dorbenikukochany u mnie wczoraj odgwizdali koniec dachu i rynny też obecne ! mój małż osobiście upiera sie przy oliwkowej lub lekko zielonej elewacji. co do okien to jak będziesz miała bardzo duże okno to powinnaś zrobić na grubszych profilach, co by się nie wygieło ( jeśli PCV), tak mi doradzali technolodzy jeśli nie chcesz dzielić. I pytaj o cenę to powinno Ci ułatwić wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaiJacek 19.01.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Dziewczyny, gratuluję postępu w pracach!!!Nie ma to jak dach:). dorben, co do okien - osobiście wolę bez podziałów - łatwiejsze w utrzymaniu czystości, więcej wpada światła i więcej widzisz za oknem jak ładnie za oknem:), ale też zależy jak duże są te okna, my chcemy bez podziałów, ale mamy 120/130 głównie, choć planujemy wstawić wielką witrynę fix nieotwieralną o wymiarach 220/180 to już naprawdę sporo i bardzo chciałabtm ją bez podziałów, ale nie wiem na ile jest ona wykonalna w domu drewnianym tym bardziej,my w trakcie wycen, musismy się za to porządnie zabrać w końcu, bo właśnie są promocje i dobrze by było to wykorzystać, chociaż zaliczkować jakoś. Macie rację z tym gazem, chyba lepiej miec alternatywę, ja dziś słyszałam, że jeżeli płyta indukcyja chodzi na 4 palnikach i do tego piekarnik elektryczny, oodkurzacz itp. to prawie wszstkie kw zabiera dostępne w domku jednorodzinyym, więc chyba jednak alternatywa lepsza:).Pozdrawiam i zabierajmy się za okna, piszcie jakie profile, kolory itp., no i CENY:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaiJacek 19.01.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 dorben, odpowiedź na Twoje pytanie:) Płyty indukcyjneNowością na rynku płyt kuchennych jest indukcyjna płyta ceramiczna. Łączy w sobie wszystkie zalety płyt elektrycznych i gazowych. Jest oszczędna, skraca czas gotowania do 30%, gotuje bez ognia i natychmiast reaguje na zmniejszenie lub zwiększenie mocy i temperatury. Ma jedyną wadę – jest droga. Obliczenia ekspertów wykazują jednak, że inwestycja w kuchnię indukcyjną zwraca się po paru latach. Wygląda dokładnie jak płyta elektryczna i tak samo czerpie energię z gniazdka elektrycznego. Różni się jednak sposobem grzania, wykorzystując zjawisko indukcji magnetycznej. Pobierany prąd zmienny tworzy pole magnetyczne, które przechodząc przez ściany naczynia wytwarza ciepło na jego dnie, a nie pod ceramiczną płytą. Powierzchnia płyty pozostaje więc chłodniejsza niż płyta elektryczna, a jej nagrzanie jest jedynie wynikiem wtórnego przekazania ciepła z naczynia do płyty ceramicznej. Dzięki temu jest łatwiejsza do czyszczenia, gdyż rozlane na nią potrawy nie przypalają się i nie przywierają do powierzchni. Ponieważ przy gotowaniu indukcyjnym nie zachodzi zjawisko przekazania ciepła z grzałki do płyty i z płyty do garnka, mniej ciepła ucieka na zewnątrz, oszczędzając naszą energię także na wentylacji i klimatyzowaniu pomieszczenia. Temperatura w naczyniu rozprowadzana jest równomiernie, nie ma więc mowy o przypalonych garnkach lub nierówno uduszonym mięsie, pod warunkiem, że do gotowania użyte będą odpowiednie naczynia. źródło: http://www.magazyntd.com/numery,12,46 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorben 19.01.2011 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 OLA to ja zacznę - okna PVC w obustronnej okleinie, 3 fixy (jeszcze się waham, bo jeden to to ogromne okno w kuchni - 240/140-przekonałaś mnie ze chcę je bez podziałów), reszta - 4 -uchylno-otwieralne oraz 2 pary drzwi tarasowych jednoskrzdłowych szer. 110 (jedne praktycznie w kuchni, więc je bym otwierała jak się przypali..)Mam 5 wycen na razie na 5-komorowych profilach-średnia półka (Iglo/Aluplast), na dole bezpieczne szyby i klamki, bez rolet, z montażem - od 8300 do 8800 i jedna mocno droższa pow. 9tys. Mam też dwie wyceny dla lepszych profili (Schuko) i z szyba antywłamaniową - 9600-9800. Kolor - hmm waham się albo orzech (ale orzech orzechowi nierówny, chciałabym taki jaśniejszy, albo macore - ale on jest za dodatkową opłatą). Dziś idę jeszcze do salonu jednego z płytką podłogowąm to sobie obejrzę co pasuje.A wy czym się kierujecie przy doborze koloru?Ogólnie jestem mile zaskoczona, bo zakładaliśmy na okna jakies 13-15tys., tak wstępnie, w porównaniu z innymi. Ale my po prostu mamy bardfzo mało okien..Acha i dzięki za wyjaśnienie!! teraz idę sprawdzić ILE TO CUDO KOSZTUJE, hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 19.01.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 to może nowa dyskusja? zastanawiam się co lepsze no i tez niestety ekonimiczne. płyta gazowa czy elektryczna? Co Wy planujecie w swoich domkach? U mnie będzie elektryczna bo gazu nie ciągniemy bo 150m do ciągnięcia ,już tak daleko była woda i knalizacja i to są ogromne koszta ,więc zdecydowaliśmy ,że na prąd oraz solary do grzania wody w zimie wodę będzie grzał piec .My jak robiliśmy projekt elektryczny do ZUdupa to pan projektank się pytał co będzie na prąd i dostosował na KW mamy też 3 fazy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 19.01.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 OLA to ja zacznę - okna PVC w obustronnej okleinie, 3 fixy (jeszcze się waham, bo jeden to to ogromne okno w kuchni - 240/140-przekonałaś mnie ze chcę je bez podziałów), reszta - 4 -uchylno-otwieralne oraz 2 pary drzwi tarasowych jednoskrzdłowych szer. 110 (jedne praktycznie w kuchni, więc je bym otwierała jak się przypali..)Mam 5 wycen na razie na 5-komorowych profilach-średnia półka (Iglo/Aluplast), na dole bezpieczne szyby i klamki, bez rolet, z montażem - od 8300 do 8800 i jedna mocno droższa pow. 9tys. Mam też dwie wyceny dla lepszych profili (Schuko) i z szyba antywłamaniową - 9600-9800. Kolor - hmm waham się albo orzech (ale orzech orzechowi nierówny, chciałabym taki jaśniejszy, albo macore - ale on jest za dodatkową opłatą). Dziś idę jeszcze do salonu jednego z płytką podłogowąm to sobie obejrzę co pasuje. A wy czym się kierujecie przy doborze koloru? Ogólnie jestem mile zaskoczona, bo zakładaliśmy na okna jakies 13-15tys., tak wstępnie, w porównaniu z innymi. Ale my po prostu mamy bardfzo mało okien.. Acha i dzięki za wyjaśnienie!! teraz idę sprawdzić ILE TO CUDO KOSZTUJE, hehe Ja mam okna Okno plusa thermo o takie http://www.oknoplus.com.pl/72/termo-plus/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agi_78 19.01.2011 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Dorben takie duże okna bez podziału, to tylko bym zrobila w FIXie i z bezpieczną szybą (rozumiem ze tak planujesz), jesli ma byc otwieralne, to bym je dzieliła, ponieważ okno z czasem będzie żle chodziło, będzie się opuszczało. My zdecydowaliśmy się na Forisy profil 500 w kolorze białym, ze szprosami. No ale ja planuje taki klasyczny, troche sielsko-wiejski styl całego domu. Za okna zaplacilismy sporo, ale mamy ich w sumie 17 sztuk, w tym 4 balkony i jedno okno z łukiem. U nas na działce w drodze jest gaz, więc ogrzewanie jak i płyta gazowe. Teraz mam kuchenke gazową, więc jakiegoś bólu nie będę miała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom Bor 20.01.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 ja mam obustronny złoty dąb 6 komorowe o profilach galanea, 19 okien w tym 2 balkonowe łuki. mój mąż powiedział że na antywłamaniowe szkoda pieniędzy bo jak będą chcieli okraść dom to okno po prostu wybiją albo wyważą drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaiJacek 20.01.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Cześć Dziewczyny, dzięki za wszystkie odpowiedzi:), widzę że sporo przede mną. A te okna no to faktycznie temat rzeka. Trzeba się porządnie rozejrzeć.Pozdrawiam Wszystkich!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lili07 20.01.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Witeczka! To może i ja dołążę swoje 3gr.Okna: w sumie u nas mało będzie 4szt na górze i 1szt w kuchni i 1szt tarasowe, wszystkie białe, koszt z nawiewnikami 8900pln. Tarasowe mamy z 3 połówek i niestety podzielone. Jedna połowka to fix a dwie będą z ruchomym słupkiem. Wszystkie nasze okna są 3 szybowe 5 komorowe, dlatego też onko tarasowe będzie podzielone. Jest to duża powierzchnia i gruba szyba więc wolimy nie ryzykować, chociaż na wyglądzie niestety dużo traci.Jeśli chodzi o antywłamaniowe okna niestety nie na naszą kieszeń, ale wtedy to i drzwi również takie.Tylko nie dajcie się na ciągnąć na drzwi antywłamaniowe mając przy tym normalne okna bo to będzie niestety kasa wyrzucona w błoto.! Płyta kuchenna: w naszym przypadku idziemy w gaz. Taki też był warunek dociągnięcia do nas gazu, ogrzewanie, gotowanie tylko gazem. Wszyscy sąsiedzi wokoło nie byli tym zainteresowani więc musieliśmy zadeklarować ogrzewanie domu gazem aby mogli nam dociągnąć, w sumie od ulicy głownej to wychodzi 140m. Hallo, Hallo Renatamama3 mam do ciebie pytanie. Jak tam Twoje pomiary mebli kuchennych? Czy gościu z tej firmy, której dałaś mi namiary był już u Ciebie? Czy może zrezygnowałaś? Napisz czy warto, jak współpraca itp, itd. Pozdrawiam wszystkich L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 21.01.2011 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 LILI pan nie był ma się odezwać jab będzie jechać do Krakowa na wyceny ,żebym mu się to kalkulowało . Jęśli chodzi o okna z szybą antywłamaniową to pic na wode ,sąsiedzi mają na dole i co i nic i ich okradli spali spokojnie na górze ,goście nawiercili dziurę w futrynie włożyli drucik i klamką otwarli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agi_78 21.01.2011 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Renatamama3 jest dokładnie tak jak piszesz. Szyby p4, to żadna przeszkoda dla złodziei. Jeśli już, to rolety ale antywłamaniowe z zabezpieczeniami, a nie takie zwykłe. Ale ich koszt jest wysoki. No i rzeczywiście nie warto ładować kasy w drzwi antywłamaniowe jeśli nie mamy rolet antywłamaniowych bo zlodziej nie bedzie sie meczyl z drzwiami, jak moze zbic szybe i wejsc przez balkon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorben 21.01.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Z tymi szybami bezpiecznymi to chodzi raczej o to ze jak dzieciaki kopną piłką w okno to szyba sie uchowa. Albo jak sie wioskowy pijaczek zapałęta i ze złosliwości przykopie w okno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom Bor 21.01.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 no nie do końca grubość szyb jest taka sama raczej chodzi tu o zabezpieczenia w futrynie niby antywłamaniowe, to taki specjalny zaczep. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorben 21.01.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Ilona, serio? To chyba nam pan w salonie cos wcisnął - bo tak nam naopowiadał..ze pakiet szybowy 6mm zamiast 4mm czy jakos - kurcze będę musiała to sprawdzić, bo juz zamowione...A w ogóle ja zawsze myślałam, ze włamania do domów to tylko w filmach, hehe. A coraz częściej słyszę - tu włamanie, tam włamanie.. Jeszcze niedawno się kłóciłąm z Beniem, zepo co nam alarm przecież będzie psiak, ale coraz bardziej się zastanawiam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom Bor 21.01.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 włamania były, są i będą. chałupę trzeba ubezpieczyć i alarm założyć. chłopaki z securitate są w ciągu kilku minut.nie słyszałaś o kradzieży " na śpiocha"- śpisz z meżem na dole a dół " obrabiają" i nawet niektórym potrafią samochodem stojącym w garażu odjechać z kompletem dokumentów w kieszeni. a 2 mm różnicy w szybie to jak dla mnie lekkie przegięcie, ale ci z salonów to mają gadanę, człowiekowi głowę zmącą że nawet by wielbłąda dokupił bo się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts