Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekord wpisow....

Rysiu J

Recommended Posts

• Odpowiedzi 302,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• ila66

12921

• Jajcek

11240

• andre59

10909

• stukpuk

10872

Najaktywniejsi w wątku

kOCHANI,właśnie wróciłam z wycieczki,oglądaliśmy domy wybudowane wg projektu C33,i wiecie co żaden nie przypomina tego projektu.Zastanawiam się czym ludzie kierują przy zakupie projektu,a potem tak go zmieniają że go nie można poznać przynajmniej zewnętrznie.Może coś na ten temat napiszecie?! :-?

kOCHANI,właśnie wróciłam z wycieczki,oglądaliśmy domy wybudowane wg projektu C33,i wiecie co żaden nie przypomina tego projektu.Zastanawiam się czym ludzie kierują przy zakupie projektu,a potem tak go zmieniają że go nie można poznać przynajmniej zewnętrznie.Może coś na ten temat napiszecie?! :-?

A Ty nie masz zamiaru nic, absolutnie nic zmienić ?

Markus Twoj dom chyba byl kiedys opisany w muratorze i o ile dobrze pamietam masz pompe ciepła ?? ..jesli tak to pytanko brzmi -miales jakies dotacje z tego powodu ?

Nieskromnie potwierdzam :oops: Lutowe wydanie Muratora z tego roku.

Niestety nie słyszałem, żeby w Polsce ktokolwiek dostał dotację. Pod tym względem daleko nam jeszcze do krajów rozwiniętych. W Austrii dotacja wynosi 30% kosztów. Jest tak zwany kredyt preferencyjny ( 3% ) w BOŚ na odnawialne źródła energii, ale łatwiej wychodzi doliczyc koszt do kwoty kredytu hipotecznego.

markus,dom wybrałam bo:

1.podoba mi się bryla domu

2 ma tyle pokoi ile potrzebuję

3 ma garaż

4 ma kominek

tak zmienię kotłownię przeniosę do garażu,ale wejście ,okna ,dach zostawię w spokoju bo taki jak w projekcie mi się bardzo podoba :wink:

No to jesteś chwalebnym wyjątkiem. My z żona po przejrzeniu coś między 2 a 3 tysiące projektów pozostaliśmy początkowo z 3, potem 2. I jak zaczęliśmy je dostosowywac do naszej działki i kierunków świata to wyszło tyle poprawek, że stwierdziliśmy iż taniej będzie zrobic projekt indywidualny 8)

ps. ładny masz ten domek ...i tak czysto robiony widac jest poszukam sobie tego muratora :wink:

Dziekuję za miłe słowo.

Widziałem, że uruchomiłeś temat w Wymianie Doświadczeń. Niestety pod termomodernizację nie podpadamy bo to dotyczy ocieplania bloków. Gminy z braku pieniędzy nie chcą wcale podejmowac tematu. Żeby było ciekawiej to w promieniu 500 metrów mamy 7 pomp ciepła. Jedyne co nam wpadło do głowy to chcemy pogadac z energetyka czy by nas do jakieś VIP-owskiej :wink: kategorii prądu nie zaliczyli i obliżyli cenę za kWh.

markus,dom wybrałam bo:

1.podoba mi się bryla domu

2 ma tyle pokoi ile potrzebuję

3 ma garaż

4 ma kominek

tak zmienię kotłownię przeniosę do garażu,ale wejście ,okna ,dach zostawię w spokoju bo taki jak w projekcie mi się bardzo podoba :wink:

Domek który wybrałaś podoba mi się . Jest prosty , przyjemny dla oka i raczej tani w budowie. Chciałam go polecić znajomym, ale oni chcą gabinet na dole

Niestety na gaz mam szlaban , a ze budynek ma dopiero piwnice wiec jest to ostatni moment na podjecie decyzji czym ogrzewac ....media drozeją a w zyciu to roznie bywa , wiec szukam dobrego i taniego sposobu ogrzania domu.

Jak sie mieszka w "nie-termosie" :wink: ?....nad tym tez sie zastanawiam