Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 302,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• ila66

12921

• Jajcek

11240

• andre59

10909

• stukpuk

10872

Najaktywniejsi w wątku

Qurcze, ewidentnie marnuję dzisiaj Wasze pieniądze, czyli podatników, bo ja budżetówka jestem.

Ale wywołany do tablicy odpowiadam:

AGA:

- primo - Witaj

- secundo - w kuchni pomiędzy szafkami stojącymi i wiszącymi zamiast kafli przyklejona jest do ściany płyta meblowa. Pic polega na tym, że dolna część jest pokryta cienką blachą aluminiową, a górna to taka sama płyta jak korpusy szafek. Obie rozdzielone sa listwą systemową.

KZE:

- jedynym, ale bardzo bolesnym mankamentem pompy ciepła jest jej cena, czyli koszt inwestycji na starcie. Po stronie korzyści: jeden komin mniej, czyściutko, bezwonnie, niskie koszty pozyskania ciepła.

A tak poza tym to nie miałem innego wyjścia:

- na 6 najbliższych sąsiadów przypadają 4 pompy ciepła (dalszych nie liczę :lol: )

- gazu ziemnego brak, z butli owszem tanio pod względem inwestycji, ale za drogo w eksploatacji

- DGP odpada, bo ze względów projektowych nie zapewniłby ogrzania całego domu, a przede wszystkim kto miałby w nim palić. Ja często w rozjazdach, córka do szkoły, trezba by kogoś nająć na etat kotłowego

https://forum.murator.pl/topic/280441-rekord-wpisow/page/3131/#findComment-8762937

Qurcze, ewidentnie marnuję dzisiaj Wasze pieniądze, czyli podatników, bo ja budżetówka jestem.

Ale wywołany do tablicy odpowiadam:

AGA:

- primo - Witaj

- secundo - w kuchni pomiędzy szafkami stojącymi i wiszącymi zamiast kafli przyklejona jest do ściany płyta meblowa. Pic polega na tym, że dolna część jest pokryta cienką blachą aluminiową, a górna to taka sama płyta jak korpusy szafek. Obie rozdzielone sa listwą systemową.

KZE:

- jedynym, ale bardzo bolesnym mankamentem pompy ciepła jest jej cena, czyli koszt inwestycji na starcie. Po stronie korzyści: jeden komin mniej, czyściutko, bezwonnie, niskie koszty pozyskania ciepła.

A tak poza tym to nie miałem innego wyjścia:

- na 6 najbliższych sąsiadów przypadają 4 pompy ciepła (dalszych nie liczę :lol: )

- gazu ziemnego brak, z butli owszem tanio pod względem inwestycji, ale za drogo w eksploatacji

- DGP odpada, bo ze względów projektowych nie zapewniłby ogrzania całego domu, a przede wszystkim kto miałby w nim palić. Ja często w rozjazdach, córka do szkoły, trezba by kogoś nająć na etat kotłowego

Dzięki za info.

Ja będe miał gas, to w takim wypadku chyba pozostanę przy tym medium. Ewentualnie z kominka zrobię kilka kratek z dgp (bardziej jako niż alternatynwe ogrzewanie)

https://forum.murator.pl/topic/280441-rekord-wpisow/page/3131/#findComment-8762933

Markus dlugo juz mieszkasz?

Wprowadziłem sie w kwietniu tego roku. Ale sam dom był juz ogrzewany od października zeszłego roku, a ja przez zime prowadziłem prace wykończeniowe. Ach, te oszczędności :cry: , ale satysfakcja z wykonanej pracy "dobre bo własne" :lol:

https://forum.murator.pl/topic/280441-rekord-wpisow/page/3131/#findComment-8762931

Na całym parterze walnąłem szarą fugę. Zero brudu - bo nie ma różnicy :lol:

Potwierdzam mam szara fugę w kuchni i tylko w jednym miejscu sciemniała, jak wylałam na nią sok wiśniowy :roll: ale z kazdym rokiem coraz mniejsza różnica :wink:

https://forum.murator.pl/topic/280441-rekord-wpisow/page/3131/#findComment-8762922