Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekord wpisow....

Rysiu J

Recommended Posts

• Odpowiedzi 302,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• ila66

12921

• Jajcek

11240

• andre59

10909

• stukpuk

10872

Najaktywniejsi w wątku

Ależ glina jest swietnym materiałem na skalniak i kaskady wodne :)

Są rosliny które rosna właśnie na takiej glebie. Glina jest bardzo bogata w substancje odżywcze i przemieszana z ziemią i piaskiem daje genialne efekty wzrostowe.

Jest też ekstra podłożem do oczek wodnych, z tym że -aby nie wypłukały sie substancje z gliny, należy ja w oczku przysypać piaskiem.

Nie przeczę - najtrudniej zacząć, ale jak juz sie uda to potrafi być o niebo lepsza niż te ziemie z worków :)

Aga - u mnie też nie, bo całą działke praktycznie mam porosnietą lasem, ale na skalniak z prawdziwego zdarzenia - taki co by go zrobić i niech będzie - to się uparłam :p

musi mi woda szemrać przy domku i basta :p

Na glinie wymieszanej z ziemią też trawa urośnie nawet ładna - no bo w końcu te angielskie ogrody na czyms rosna, nie mają przecież wyspiarze siłą rzeczy super gleb tam u siebie...

a tak btw. jeśli ktoś pragnie sosenek i świerków samosiejków - nawet takich dwumetrowych - to zapraszam do siebie na wykopki jak śniegi stopnieją, duzo mam tego- jak ktos nie weźmie będę wyrzynać w pień ;)

Alergia?

Ale to i tak nic nie da - zawsze, wszędzie naokoło coś pyli, posadzisz czy nie pyłki są wszędzie. No i iglaki też pylą... Jak sosny potrafia pylić na żółto to nie masz pojecia. Na działce rekreacyjnej moich rodziców na wiosne jest po prostu żółty taras, dach i podłoga w srodku... Koszmar...

nie wszystkie rośliny pylą alergicznie.

Możesz posadzić świerki, buki /czerwone super wyglądają/, jałowce. Z niższych rododendrony, azalie, z kwiatów róże, no i wrzośce /jeżeli ziemia kwaśna/. A w trawniku na wiosnę niech kwitna krokusy. I bedzie slicznie :D

Ja też zwolennikiem oczek wodnych nie jestem. Zwłaszcza jak moje maleństwo będzie wkrótce biegać dookkoła domu.

A jak te wszystkie owady się tam zalegną, np.komary i żaby :wink: .

no, żaby zjadają komary 8)

oczko nie musi byc głębokie, a naprawdę dodaje duzo uroku

Ja też zwolennikiem oczek wodnych nie jestem. Zwłaszcza jak moje maleństwo będzie wkrótce biegać dookkoła domu.

A jak te wszystkie owady się tam zalegną, np.komary i żaby :wink: .

no, żaby zjadają komary 8)

oczko nie musi byc głębokie, a naprawdę dodaje duzo uroku

noooooooo, dlatego takie oczka to najbardziej lubię u innych :wink:

nie wszystkie rośliny pylą alergicznie.

Możesz posadzić świerki, buki /czerwone super wyglądają/, jałowce. Z niższych rododendrony, azalie, z kwiatów róże, no i wrzośce /jeżeli ziemia kwaśna/. A w trawniku na wiosnę niech kwitna krokusy. I bedzie slicznie

Majka masz rację, nie pylą i są sliczne :)

Noo są oczka i oczka, moja córka już duża, ma 5 lat - ale drugie też planuję, i nie będzie to nie wiadomo jak głębokie tylko hmm... no powiedzmy pojemność wiekszej miski rozlana po płaskim pojemniku z betonu - no coś takiego. Do tego urocza kaskada wypływająca z kamienia, juz nawet wiem jak to zrobic :) A na owady, komary itd. jest mnóstwo środków... Żaby... żaby są fajne :D

p.s. Majka - widzę, że mamy podobne nastawienie do posiadania ogródka :D