Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekord wpisow....

Rysiu J

Recommended Posts

• Odpowiedzi 302,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• ila66

12921

• Jajcek

11240

• andre59

10909

• stukpuk

10872

Najaktywniejsi w wątku

RANKING DZIECIOWY

Trini -- córka Paulina - 5 lat

Monka -- córka ..... - 8 lat

Maluszek -- córka ..... - 12 lat

Kze -- córeczka Madzia - 4 miesiace i 1 tydzień

Joanna i Janusz -- córki Gabrysia 11,5; Dominika- 7; Zuzia- prawie 2

No to dopisuję swoje

zaba_gonia....Kuba 15 lat, Kamil 13 lat

:D :D

Eeee... wspólny... nie no bez przesady, świntucha nie jestem, nie mam zamiaru się wybudować i chłopa wywalić ;)

Pozatym jak już sie pobierzemy to automatycznie wszystko będzie wspólne :)

no wiesz....sory że się wtrącam, ale w/g przepisów to ten dom będzie Twój! :wink: :lol:

wspólnośc majątkowa jest dopiero po śłubie o ile nie ma intercyzy!

nie no spoko - etrącaj sie :lol:

Według prawa masz rację, ale ja bym nie miała sumienia, naprawdę...

No przecież nie powiem: "skarbie ochajtajmy się, bo inaczej chatka bedzie moja" :lol:

Ochajtamy sie, ale czekamy na rozwód koscielny mojego chłopa, i chcemy wziaść koscielny ślub.

To dłuuuuga historia, bo mój pierwszy mąż sie zapił na śmierć (zreszta nie ważne nie lubie o tym gadać)

W każdym razie ja mogę wziąść koscielny, czekamy na koscielny rozwód z watykanu dla mojego chłopa, kościół pozwolił na to, czekamy tylko na to aż przyjdzie zawiadomienie że rozwód jest - jeszcze jakis rok, półtora pewnie.

A to kiedy mozna uzyskac rozwód kościelny?

A poza tym mozna wziąć cywilny, a za jakiś czas kościelny.

Ja wziałem cywilny za za miesiąc kościelny (po prostu jak z okolic Wawy, a żona z okolic Krakowa, więc cywilny był u mnie, a kościelny u zony)...

Można po 4 latach od złozenia wniosku gdy prowadzi ku temu choćby jedna przesłanka. W tej chwili każde małżeństwo można właściwie podciagnać pod rozwód koscielny, zwłaszcza jak się ma znajomości w świecie księży.

My chcemy ślub hurtem, konkordatowy.

Ja cywilnego samego nie uznaję.

Ale mnie zaciekawiło sformułowanie

choćby jedna przesłanka

Jakie to sa przesłanki? Jestem ciekaw, bo wydawało mi się, że nie ma rozwodów kościelnych...

Eeee... wspólny... nie no bez przesady, świntucha nie jestem, nie mam zamiaru się wybudować i chłopa wywalić ;)

no wiesz....sory że się wtrącam, ale w/g przepisów to ten dom będzie Twój! :wink: :lol:

No przecież nie powiem: "skarbie ochajtajmy się, bo inaczej chatka bedzie moja" :lol:

Ochajtamy sie, ale czekamy na rozwód koscielny mojego chłopa, i chcemy wziaść koscielny ślub.

To dłuuuuga historia, bo mój pierwszy mąż sie zapił na śmierć (zreszta nie ważne nie lubie o tym gadać)

W każdym razie ja mogę wziąść koscielny, czekamy na koscielny rozwód z watykanu dla mojego chłopa, kościół pozwolił na to, czekamy tylko na to aż przyjdzie zawiadomienie że rozwód jest - jeszcze jakis rok, półtora pewnie.

Ja wziałem cywilny za za miesiąc kościelny (po prostu jak z okolic Wawy, a żona z okolic Krakowa, więc cywilny był u mnie, a kościelny u zony)...

Można po 4 latach od złozenia wniosku gdy prowadzi ku temu choćby jedna przesłanka. W tej chwili każde małżeństwo można właściwie podciagnać pod rozwód koscielny, zwłaszcza jak się ma znajomości w świecie księży.

Ale cywilny jest przydatny przy sprawach podatkowych i formalno prawnych... Mozna to traktować jako załatwienie formalności w urzędzie, a na kościelny poczekać. Po cywilnym mąż jest chroniony pod wzgledem prawnym, a skoro nie uznajecie go to dla Was nie powinien nic znaczyć i później koscielny możecie zawrzeć..

Ale mnie zaciekawiło sformułowanie

choćby jedna przesłanka

Jakie to sa przesłanki? Jestem ciekaw, bo wydawało mi się, że nie ma rozwodów kościelnych...

nie ma rozwodów kościelnych, tylko unieważnienie małżeństwa

dlatego musi być przyczyna nieważności- np. zatajenie bezpłodności, zatajenie choroby psychicznej, nieświadomość przy składaniu przysięgi małżeńskiej9np. przyjęcie silnych leków uspokajających...)

Rankingum recordum

1. kze - 118

2. Whisper - 113

3. kasztanka - 85

4. maksiu - 77

5. Joanna i Janusz - 73

6. fizyk - 71

7. SławekD-żonka - 62

8. Majka - 60

9. Sonika - 49

10. Jajcek - 45

11. Teska- 44

12. badi - 38

13. Moniś - 36

14. facio - 35

15. Aga J.G - 29

16. monka - 27

17. Jezier - 25

18. markus_gdynia - 24

19. Olkalybowa - 23

20. andrzejka - 18

21. inż. Mamoń - 16

22. Agniesia - 14

23. joola, Funia - 13

24. verunia - 11

25. Jane - 10

26. Wojty, kasia64 - 9

28. Trini - 8

29. Januszz - 6

30. ania, lafcadio,- 5

32. Ewuś, Paty, kolia, - 4

35. damiangajda, Jacek69, Daria, - 3

38. Baba_budowniczy, Anna Wiśniewska, żaba_gonia, - 2

41. xrrr82, Dagi, Gość, Jolka, modulor, Olka, Molly, A-g-n-e-s, Osowa, jolana, jamles, Karolka, Gryfpc, Agacka - po 1

a jak już opowiadamy o studniówkach, to na mojej jakoś kiepsko było.

Po pierwsze poszłam bez faceta, po drugie wszyscy się upili, po trzecie - musiałasm ubrać długa suknię w której czułam się przebrana :roll:

Jak to przebrana?

Przeciez w krótszej też mogłabys przyjść..

krótszej nie miałam, taką uszyła krawcowa. Odebrałam dzień przed, za późno na zmiany.

To były troche insze czasy 8)

coście się tak mojego ślubu przyczepili? :p

Ja nie mam zamiaru mojego chłopa z domu wycyckać, sorry ale to nie w moim stylu, i przykro mi gdy ktoś mi takie rzeczy insynuuje... :evil:

Co do rozwodu - unieważnienia malżeństwa, to jedna z przesłanek jest to, że ktoś zdradzał współmałżonka, i okłamywał w wiążących sprawach. Myślę, że wystarczy, prawda?

coście się tak mojego ślubu przyczepili? :p

Ja nie mam zamiaru mojego chłopa z domu wycyckać, sorry ale to nie w moim stylu, i przykro mi gdy ktoś mi takie rzeczy insynuuje... :evil:

Co do rozwodu - unieważnienia malżeństwa, to jedna z przesłanek jest to, że ktoś zdradzał współmałżonka, i okłamywał w wiążących sprawach. Myślę, że wystarczy, prawda?

Ale spoko Trini, nikt tu niczego nie insynuuje :)