Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekord wpisow....

Rysiu J

Recommended Posts

• Odpowiedzi 302,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• ila66

12921

• Jajcek

11240

• andre59

10909

• stukpuk

10872

Najaktywniejsi w wątku

Mamoniu, kto u Ciebie podpisywał protokół odbioru instalacji elektrycznej? Czy orientujesz się, jakich uprawnień wymaga rejon energetyczny od człowieka, który dokonuje takiego odbioru.

U mnie nie było żadnego odbioru instalacji elektrycznej. Elektryk zrobił wpis w dzienniku budowy, że zgodnie z zasadami sztuki czy coś takiego i przywalił swoją pieczątkę. Przy czym był to etap kładzenia kabli i puszek jeszcze przed tynkowaniem. Następnie moja kolejność była taka, że zgłosiłem zakończenie robót budowlanych (wiele miesięcy później) w nadzorze budowlanym (ludzie potocznie nazywają to odbiorem domu), ale żadnego odbioru nie było - trzeba tylko było przedstawić masę papierków. Następnie pojechałem do energetyki w Pozku na Panny Marii i tam chciałem przepisać taryfę z budowlanej na zwykłą. Chcieli ode mnie TYLKO protokół z odbioru całego domu, więc dałem im kopię mojego zawiadomienia o zakończeniu robót z pieczątką z nadzoru budowlanego. Wtedy dali mi jeszcze oprócz zwykłego wniosku do wypełnienia jakieś oświadczenie, że niby ja miałem oświadczyć, że moja instalacja jest wykonana prawidłowo. No to podpisałem i tyle. Wtedy zmienili mi taryfę i tyle. Czyli nikt nigdzie nie wymagał ode mnie żadnego protokołu z np. pomiarów instalacji. Nie wiem czy wystarczająco jasno? Jakby co to pytaj.