Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 302,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • ila66

    12921

  • Jajcek

    11240

  • andre59

    10909

  • stukpuk

    10872

Najaktywniejsi w wątku

o ta mi się wydaje fajna:

Pigwówka pana Sławka

 

 1 kg dojrzałych owoców pigwy,

 2 cząstki skórki z pomarańczy (bez albedo),

 1,5 l wódki 40-procentowej, 50 ml rumu,

 1 szklanka cukru, 4 łyżki płynnego miodu lipowego lub akacjowego,

 sok z ½ pomarańczy.

 

Owoce pigwy umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i drobno pokroić, włożyć do słoja i zalać wódką. Po 2-3 tygodniach alkohol zlać i przechować, pigwę zaś zasypać cukrem, zamknąć słój i pozostawić

w ciepłym miejscu, aż wytworzy się syrop (codziennie wstrząsać naczyniem). Syrop zlać i połączyć

z nalewem alkoholowym, dodać pozostałe składniki i odstawić na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie nalewkę zlać przez sito wyłożone ręcznikiem papierowym i pozostawić do sklarowania. Powinna dojrzewać 2-3 miesiące.

 

Ps. kurcze wy tu takie piękne babki pokazujecie, że KD czyli kura domowa może się lekko speszyć żeby nie powiedzieć że po prostu nabawia się kompleksów :oops: :oops:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/280441-rekord-wpisow/page/14624/#findComment-8999933
Udostępnij na innych stronach

Ps. kurcze wy tu takie piękne babki pokazujecie, że KD czyli kura domowa może się lekko speszyć żeby nie powiedzieć że po prostu nabawia się kompleksów :oops: :oops:

No. Mam to samo jak na tego psa dla Ilony patrzę. :D :D :D :D

Tak przeczuwałem,że kury domwe tutaj zaglądają.......... :o

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/280441-rekord-wpisow/page/14624/#findComment-8999930
Udostępnij na innych stronach

Od lewej:jedna z kurek domowych na poniedziałek, na wtorek, na środę, na czwartek, na piątek, na sobotę..............a w niedzielę.......

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...........na ryby :wink:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/280441-rekord-wpisow/page/14624/#findComment-8999928
Udostępnij na innych stronach

A i Zygul też fachura

Wie że to za gruba rura

Tak, że Stuk-u zniechęcony

Nawet już nie szukał żony

łoooooo matkooooo :o :o :D

 

patrzę ogromnie zmieszany

na te częstochowskie zwroty

że zostałem w wiersz ubrany

mam w głowie wielkie zawroty

 

czy czuć dumę, czy wstyd taki?

wyszykować wielkie gratki?

trzeba retro prezent taaaaaaaki

bo zasłużył nam na gatki :D

 

http://1.1.1.5/bmi/www.intymna.pl/s2/ob/splendour-1-8.jpg

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/280441-rekord-wpisow/page/14624/#findComment-8999924
Udostępnij na innych stronach

A nie można pigwę jeść luzakiem i zapijać spirytusem?

To nie to samo? :wink:

obawiam się że wrażenia estetyczne mogły by być nie zadowalające :lol: :lol:

jakby tak możena to soków owocowych by nie robili po co zawsze możena zjeść owoc i popić wodą mineralną....

pozdrowionka, ta czeremcha to właśnie po to żeby pigwówka nie była za słodka...a taki przepis:

Składniki:

10 dużych owoców pigwy

1 litr spirytusu

2 laski cynamonu

15 gorzkich migdałów,

1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

10 goździków

2 szklanki wody

1 szklanka cukru- tu proponuje miód

Sposób przyrządzenia:

Owoce pigwy przemrozić w zamrażarce, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne, ułożyć w dużym, czystym słoju. Dodać cynamon, migdały, goździki i gałkę muszkatołową, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć, odstawić na dwa miesiące. Po tym okresie nalewkę przefiltrować i ponownie wlać do słoja. Wodę i cukier doprowadzić do wrzenia, gotować usuwając pianę, schłodzić. Połączyć w słoju z nalewem i odstawić na 1 dzień. Ponownie dokładnie przefiltrować tak aby płyn był zupełnie klarowny, rozcieńczyć przegotowaną, zimna wodą do objętości około 2,5 litra, odstawić na kilka godzin, przelać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce aby nalewka nabrała smaku i aromatu.

 

Wielkie dzięki :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/280441-rekord-wpisow/page/14624/#findComment-8999923
Udostępnij na innych stronach

Retrofood - skarga:

 

Ya dziękuję za te wiersze

zwłaszcza, żem już na początku

I choć chęci są najszczersze

to pozostał ból w żołądku

 

Ból tak silny, niech już skona!

Trochę winy ma poeta

Bo w swym wierszu pisze "ona"

gdy Ya płeć mam faceta.

 

Trzeba wiedzieć co się święci

Bo tak trudno być poetą

Jeszcze trudniej mieć w pamięci

że Ya nie jest kobietą !!!

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/280441-rekord-wpisow/page/14624/#findComment-8999922
Udostępnij na innych stronach

dzień dobry...ja nie taka KD jak te na zdjęciu, ani taka typowa KD...ale babeczki ładne i basta :oops:

cieszynianka jak zrobisz nalewkę to powiedz jak ci poszło...wiem że smak dopiero późną jesienią ale napisz jak idzie proces..

miłego dnia....

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/280441-rekord-wpisow/page/14624/#findComment-8999921
Udostępnij na innych stronach

dzień dobry...ja nie taka KD jak te na zdjęciu, ani taka typowa KD...ale babeczki ładne i basta :oops:

cieszynianka jak zrobisz nalewkę to powiedz jak ci poszło...wiem że smak dopiero późną jesienią ale napisz jak idzie proces..

miłego dnia....

 

Już robiłam w zeszłym roku, ale tak jak ktoś wcześniej napisał, była trochę zbyt słodka, choć smak bardzo oryginalny.

Dlatego szukałam alternatywnego przepisu. Spróbuję i jak nie zapomnę to napiszę :oops: :lol:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/280441-rekord-wpisow/page/14624/#findComment-8999920
Udostępnij na innych stronach

dzień dobry...ja nie taka KD jak te na zdjęciu, ani taka typowa KD...ale babeczki ładne i basta :oops:

cieszynianka jak zrobisz nalewkę to powiedz jak ci poszło...wiem że smak dopiero późną jesienią ale napisz jak idzie proces..

miłego dnia....

 

Już robiłam w zeszłym roku, ale tak jak ktoś wcześniej napisał, była trochę zbyt słodka, choć smak bardzo oryginalny.

Dlatego szukałam alternatywnego przepisu. Spróbuję i jak nie zapomnę to napiszę :oops: :lol:

 

Ya bym na samym pisaniu/czytaniu nie poprzestawał. Nie ma jak próbować osobiście... :wink: :lol: :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/280441-rekord-wpisow/page/14624/#findComment-8999919
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...