Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekord wpisow....

Rysiu J

Recommended Posts

• Odpowiedzi 302,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• ila66

12921

• Jajcek

11240

• andre59

10909

• stukpuk

10872

Najaktywniejsi w wątku

jea , musze kiedys sie wprosic do ciebie na te pilpute 8)

ja zapraszam dzisiaj na szczawiowke :oops: :p

zawsze u mnie dżwi otwarte... :lol:

a i mielone sie znajdzie :wink:

w takim razie też się wpraszam :lol:

witajcie ludziska :D

kaska , pojdziesz przodem i przywitasz sie z pieskiem :roll: :D :wink:

Orek przyjazny jest :lol:

Zapraszam 8) :wink:

zostawiłam trochę dla Was - częstujcie się ;)

http://i47.photobucket.com/albums/f184/Akna/sztuka/paszteciki.jpg

A recepturke na paszteciki mogłabyś podrzucić :D plisss

Uwielbiam takie ale nie umiem zrobić :oops:

a proszę bardzo :)

kupujesz 2 paczki mrożonego surowego ciast francuskiego w Piotrze i Pawle (ale też dobre mają w Lidlu) i nadziewasz farszem :D

znaczy konkretnie to tak:

smarujesz dużą blachę tłuszczem - na stole posypanym mąką układasz ciasto z pierwszej paczki

układasz równo kupkami farsz na cieście - przykrywasz drugim plackiem i kroisz tamtędy gdzie nie ma farszu na kwadraciki.

Układasz kwadraciki na blaszce, smarujesz je rozbełtanym jajkiem (dzieki temu się rumienią) pieczesz w 180 stopniach dopóki się po wierzchu nie zbrązowią :)

farsz mięsny:

pół kilo mielonej wołowiny

zioła prowansalskie (mogą być suszone)

duża zmielona cebula

duża łyżka suszonych pomidorów i czosnku

sól

pieprz (ja daję młotkowany)

wszystko usmażyć aż do odparowania wody

lub:

farsz grzybowy:

pół kilo pieczarek (można dla zapachu dodać kilka leśnych grzybów)

duża cebula

sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

łyzka śmietany

odrobina granulowanego czosnku

i to cała tajemnica można też samemu robić ciasto francuskie, jak mi się chce to robię, ale mniej czasu zajmuje kupienie ;)

ciasto francuskie jak mi sie chce robię według tego przepisu:

25 dkg mąki,

1 łyżeczka soli,

2 - 3 krople soku z cytryny,

125 ml wody,

4 dkg stopionego masła,

10 dkg masła schłodzonego.

Sposób przyrządzenia:

Na stolnicę przesiać mąkę i sól i zrobić w środku wgłębienie. Wlać wodę z cytryną, dodać stopione, ale chłodne masło i dobrze wymieszać koniuszkami palców. Posiekać nożem dopóki składniki się połączą. Swą konsystencją ciasto powinno przypominać luźne okruchy. Dodać kilka kropel wody i wyrabiać delikatnie rękami, aż uformuje się gładka, miękka kula.

Naciąć na wierzchu ciasta jak na pomidorze przy obieraniu, tylko deczko głębiej krzyżyk, czy też literę X. Ma to podobno zapobiec kurczeniu się ciasta, lekko obsypać je mąką – naprawdę lekko – i zawinąć w folię. Chłodzić 1 h w lodówce.

Włożyć ochłodzone masło między dwa kawałki folii. Wyklepać wałkiem nadając mu kształt kwadratu o grubości ok. 2 cm. Z doświadczenia wiem, że grubość centymetrowa wystarczy. Dzięki zabawie w Pascala, masło ma uzyskać giętkość, ale się nie topić.

Odwinąć ciasto i położyć na lekko posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować ciasto od środka formując kształt krzyża z niewielkim wzgórkiem w środku. To znaczy, należy trochę bardziej wyciągnąć rogi nie specjalnie przykładając się do rozwałkowywania środka ciasta. Na tym grubszym nieco środku ciasta ułożyć masło i złożyć te 4 wystające końce ciasta do środka tak, by je całkowicie zamknąć. Czyli po prostu w zachodzącą na siebie kopertę.

Poprzewracać parę razy górę i dół ciasta, aby skleić jego krawędzie. I znów na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto w prostokąt 12x35 cm. Złożyć ciasto w 3 części, zginając górę i dół do środka. Usunąć nadmiar mąki i upewnić się, czy krawędzie pokrywają się dokładnie. Zrobić delikatne wgłębienie palcem wskazujące koniec pierwszego cyklu. Zawinąć w folię i wstawić na 30 min. do lodówki.

Obrócić ciasto o 90° tak, by ciasto wyglądało jak książka z grzbietem. Delikatnie nacisnąć wałkiem, aby skleić krawędzie. Czynności sklejania i wałkowania powtórzyć 3 razy, pamiętając o każdorazowym znakowaniu ciasta i o chłodzeniu przez 30 min. między poszczególnymi etapami. Gotowe ciasto powinno mieć 4 wgłębienia. Należy wstawić je po raz ostatni do lodówki na 30 min. Można je wykorzystać od razu, bądź zamrozić.

no to smacznego :D

Trini

wielkie dzięki jak coś wyjdzie to dam znać

Jesteś wielka

Jestem pod wrażeniem misterności przepisu :lol:

nie ma za co :)

trzeba robić dokłądnie to co napisane, inaczej nie wyjdzie - ciasto francuskie ma to do siebie że musi się składać z wielu warstw, inaczej się nie rozpulchni jak powinno - rób szybko i się chwal efektami :D

... wlasnie dzisiaj mialem na Deutschland wyjechac ... ale mi sie nie chce .... musze zadzwonic i wcisnac jakis bajer :wink:

hehe ja też często jeżdżę :)

służbowo z mężem, no i korzystam na tym :p

do domu stamtąd produkty spożywcze niektóre przywożę i chemię domową, niestety u nas to się jakością te produkty nie umywają :(