Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekord wpisow....

Rysiu J

Recommended Posts

• Odpowiedzi 302,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• ila66

12921

• Jajcek

11240

• andre59

10909

• stukpuk

10872

Najaktywniejsi w wątku

pokażesz? ;)

chetnie ale moja druga polowka zabrala dzisiaj aparat do pracy - moze wieczorkiem

no to czekamy z niecierpliwością, tylko nie idź spać, nie wzruszaj się, nie przemęczaj, żeby makijaż pozostał w stanie niezmienionym ;)

masz leżeć i pachnieć!!! :lol:

tak sie nie da

jutro mamy wieczory wiec duzo pracy

pokażesz? ;)

chetnie ale moja druga polowka zabrala dzisiaj aparat do pracy - moze wieczorkiem

no to czekamy z niecierpliwością, tylko nie idź spać, nie wzruszaj się, nie przemęczaj, żeby makijaż pozostał w stanie niezmienionym ;)

masz leżeć i pachnieć!!! :lol:

tak sie nie da

jutro mamy wieczory wiec duzo pracy

aaaaa, no to udanej zabawy :)

wszystko już rozumiem ;)

witam popoludniu :D

wszyscy wyjezdzaja ....... :(

a ja dopiero za 2 tygodnie :roll:

a ja pewnie wcale, a jeśli już to tylko na chwilkę... :roll:

ścięłam się z matką, wkurza mnie, strasznie - chcę własngo domu a nie pokoju z kuchnią z łaski i z wypominaniem :evil:

chce ktoś kupić mieszkanie w Lublinie?

Albo zamienic to co mamy w Lublinie na mieszkanie w Warszawie?

Łaskawca spełni dobry uczynek - dzięki niemu nie pójdę do więzienia :roll:

witam popoludniu :D

wszyscy wyjezdzaja ....... :(

a ja dopiero za 2 tygodnie :roll:

a ja pewnie wcale, a jeśli już to tylko na chwilkę... :roll:

ścięłam się z matką, wkurza mnie, strasznie - chcę własngo domu a nie pokoju z kuchnią z łaski i z wypominaniem :evil:

chce ktoś kupić mieszkanie w Lublinie?

Albo zamienic to co mamy w Lublinie na mieszkanie w Warszawie?

Łaskawca spełni dobry uczynek - dzięki niemu nie pójdę do więzienia :roll:

witaj Trini :D

zrozumialam w pierwszej chwili , ze bylas z mama u fryzjera :roll: :lol:

nie scinaj sie z mamusia tylko rob , co zamierzasz bez wzgledu na to , co ona mysli

masz 18 lat i mama musi sie do tego przyzwyczaic

ja tez scielam sie niedawno z mama Froscha , bo zapomina , ze syn skonczyl juz 40 lat i.........ze oprocz niej jest jeszcze ktos , kto potrafi (dobrze ) sie o niego troszczyc

za pare godzin nie mogla przezyc , ze nie bedzie w domu firanek :roll:

a juz braku choinki przed domem mi nie wybaczy :p

kiedys chcialam , zeby z nami zamieszkala w naszym przyszlym domku

teraz mam watpliwosci :roll: :oops: ( na szczescie Frosch podziela moje zdaje :D )

jesli sie nie zmieni .....ma kredki :roll:

andre , jak tam mama? wszystko ok? przyzwyczaila sie juz?

nie scinaj sie z mamusia tylko rob , co zamierzasz bez wzgledu na to , co ona mysli

ja tez scielam sie niedawno z mama Froscha , bo zapomina , ze syn skonczyl juz 40 lat i.........ze oprocz niej jest jeszcze ktos , kto potrafi (dobrze ) sie o niego troszczyc

teraz mam watpliwosci :roll: :oops: ( na szczescie Frosch podziela moje zdaje :D )

Cześć Frosiu :)

No własnie problem w tym, że ona chce wszystkimi rządzić, i żeby było własnie tak jak ona tego chce.

Wynosiła z piwnicy kuchenkę gazową na działkę, i zarysowała mi płytę drewnianą z wieszakami którą pracowicie odnawiałam 2 dni, żeby zrobić z niej wieszak na ciuchy w przedpokoju. Jak się wkurzyłam, i powiedziałam co o tym myślę, to powiedziała żebym się zamknęła bo nie jestem u siebie.

:cry:

Nie wiem co zrobić, jedyne na co mnie stać to kupienie mieszkania w TBS, no ale potrzebuję kogoś kto mnie utwierdzi w przekonaniu, że lepsze to niż mieszkanie z tą heterą, której wszyscy mają dość, a nikt nie powie jej słowa, że robi źle bo będzie jeszcze gorzej.

Nie dość, że się gnieżdżę w piwnicy, w której urządzamy sobie teraz mieszkanko, gotuję im obiadki bo nie mam serca się nie podzielić, jak im się np. nie chce robić (matka, ojciec i moja siostra) staram się, żeby było w domu ogólnopojęte rodzinne ciepło, to mam takie kwiatki.

Wyc mi się chce i tyle. A z drugiej strony boję się tego TBS-u, a na nic innego nas nie stać... Ja nie pracuję bo młoda wiecznie choruje, nie-mąż owszem pracuje, ale nie wiele tego jest...

No nie wiem co robić, po prostu nie wiem... :( Wiem jedno, że mam dosyć... :(

Cześć Frosiu :)

No własnie problem w tym, że ona chce wszystkimi rządzić, i żeby było własnie tak jak ona tego chce.

Wynosiła z piwnicy kuchenkę gazową na działkę, i zarysowała mi płytę drewnianą z wieszakami którą pracowicie odnawiałam 2 dni, żeby zrobić z niej wieszak na ciuchy w przedpokoju. Jak się wkurzyłam, i powiedziałam co o tym myślę, to powiedziała żebym się zamknęła bo nie jestem u siebie.

:cry:

Nie wiem co zrobić, jedyne na co mnie stać to kupienie mieszkania w TBS, no ale potrzebuję kogoś kto mnie utwierdzi w przekonaniu, że lepsze to niż mieszkanie z tą heterą, której wszyscy mają dość, a nikt nie powie jej słowa, że robi źle bo będzie jeszcze gorzej.

Nie dość, że się gnieżdżę w piwnicy, w której urządzamy sobie teraz mieszkanko, gotuję im obiadki bo nie mam serca się nie podzielić, jak im się np. nie chce robić (matka, ojciec i moja siostra) staram się, żeby było w domu ogólnopojęte rodzinne ciepło, to mam takie kwiatki.

Wyc mi się chce i tyle. A z drugiej strony boję się tego TBS-u, a na nic innego nas nie stać... Ja nie pracuję bo młoda wiecznie choruje, nie-mąż owszem pracuje, ale nie wiele tego jest...

No nie wiem co robić, po prostu nie wiem... :( Wiem jedno, że mam dosyć... :(

hej trini

nie powinnam ci mowic co masz robic , bo to twoje zycie i ty musisz podjac decyzje

nie daj sie tyranizowac

nie pozwol soba manipulowac

badz jednak wyrozumiala

mamy z reguly maja racje

staraj sie zawssze zalatwiac sprawy dyplomatycznie

czyli rob co chcesz , ale zeby wygladalo na to , ze mama ma racje

moja mama jest do dzisisaj nadopiekuncza

wiele lat milczalam , plakalam po katach

jednak , kiedy peklam ........ooooooo ..to byla prawdziwa awantura , wypomnialam jej wszystko .. :oops: ( mama nie byla mi dluzna)....na dzien dzisiejszy uwazam , ze nalezy bez zwloki i grzecznie mowic co mi sie podoba lub nie ...dla obu stron jest to lepsze

lepsze to anizeli duszenie zalow w srodku a potem niekontrolowany wybuch , spowodowany nagromadzeniem sie tego wszystkiego

jestem juz stara i inaczej mysle , niz wtedy , gdy bylam mloda mezatka

na twoim miejscu wolalabym mieszkac gdziekolwiek , ale u siebie

trzymaj sie !!!!

w razie czego pisz , wesprzemy cie wszyscy

co to jest TBS ? :o

W takich konfliktowych sytuacjach można wybrać jedną z dwóch dróg..albo się stawiać, bronić swoich racji, WYRAŻAĆ własne zdanie i...denerwować się, emocjonować itp

albo....przytakiwać, ustępować, oddawać pałeczkę ..ale.. i tak MIEĆ własne zdanie i.... święty spokój 8)

Ja tak miałam z moją babcią, która zamęcza wszystkich na śmierć swoimi nieco przestarzałymi radami, bez przerwy nakazuje, wydaje polecenia, własne rodzeństwo mówi na nią "trucizna" :roll: Całe życie się z nią ścierałam, buntowałam, robiłam na złość inaczej, non stop wióry szły...do czasu aż mój maż poradził mi, żebym choć z raz jej przytaknęła dla świętego spokoju...zaczęłam tak robić i jestem ulubioną wnuczką :wink: Babcia coś smęci, że to źle stoi albo tamto nie tak jak powinno a ja na to - tak babciu, masz rację - ale swoje robię, wcale tego nie przestawiam tak jak ona by chciała, babcia jeszcze ze dwa razy zagai na ten temat, ja jej odpowiem, ze zrobię to jutro i na jakiś czas mam spokój...i tak w kółko Macieju :wink: Ale wolę to niż wieczne sprzeczki i przynajmniej nie mam wyrzutów sumienia, ze się na starosć denerwuje przeze mnie :-?

Dzięki Frosiu :*

TBS... nie będę tłumaczyć, lepiej wkleję definicję tego co mam na myśli ;)

Co to jest TBS?

TBS realizuje budowę mieszkań czynszowych w 70 % w oparciu o kredyt z Krajowego Funduszu Mieszkaniowego oraz w 30 % ze środków wpłaconych z tytułu partycypacji osób prawnych lub fizycznych. Partycypantem może być każda osoba fizyczna ( nie najemca) najczęściej są to osoby bliskie najemcy. Partycypant z tytułu współfinansowania budowy mieszkania może wskazywać kolejnych najemców w przypadku rozwiązania umowy najmu.

Zawarcie umowy najmu warunkowane jest spełnieniem przez najemcę

warunków określonych w ustawie o niektórych formach popierania

budownictwa mieszkaniowego tj.:

dochód gospodarstwa domowego w dniu zawarcia umowy najmu nie może być wyższy niż 1,3 przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia brutto w danym województwie , ogłoszonego przed dniem zawarcia umowy najmu powiększonego o:

20 % w przypadku gospodarstwa jednoosobowego

80 % w przypadku gospodarstwa dwuosobowego

i o dalsze 40 % na każdą dodatkową osobę , tworzącą gospodarstwo domowe

nie posiadanie tytułu prawnego do innego lokalu w danej miejscowości

no i są takie mieszkania 45 metrów np. za 140.000 - nic innego nie wchodzi w grę niestety :(

Bo za mieszkanie w Lublinie 63 metry weźmiemy z 200.000 a w Warszawie za tą cenę sa 18metrowe kawalerki :(

W takich konfliktowych sytuacjach można wybrać jedną z dwóch dróg..albo się stawiać, bronić swoich racji, WYRAŻAĆ własne zdanie i...denerwować się, emocjonować itp

albo....przytakiwać, ustępować, oddawać pałeczkę ..ale.. i tak MIEĆ własne zdanie i.... święty spokój 8)

Ja tak miałam z moją babcią, która zamęcza wszystkich na śmierć swoimi nieco przestarzałymi radami, bez przerwy nakazuje, wydaje polecenia, własne rodzeństwo mówi na nią "trucizna" :roll: Całe życie się z nią ścierałam, buntowałam, robiłam na złość inaczej, non stop wióry szły...do czasu aż mój maż poradził mi, żebym choć z raz jej przytaknęła dla świętego spokoju...zaczęłam tak robić i jestem ulubioną wnuczką :wink: Babcia coś smęci, że to źle stoi albo tamto nie tak jak powinno a ja na to - tak babciu, masz rację - ale swoje robię, wcale tego nie przestawiam tak jak ona by chciała, babcia jeszcze ze dwa razy zagai na ten temat, ja jej odpowiem, ze zrobię to jutro i na jakiś czas mam spokój...i tak w kółko Macieju :wink: Ale wolę to niż wieczne sprzeczki i przynajmniej nie mam wyrzutów sumienia, ze się na starosć denerwuje przeze mnie :-?

no w zasadzie to masz rację Arco... ale nie da się tak żyć na wciąż niestety...

Cały dom oddycha z ulgą jak jej nie ma, pojedzie na jakieś szkolenie czy wakacje...

Ja chyba nie chcę tak żyć... ba - na pewno !