Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekord wpisow....


Rysiu J

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 302,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • ila66

    12921

  • Jajcek

    11240

  • andre59

    10909

  • stukpuk

    10872

Najaktywniejsi w wątku

Moja żona ma, ale nie polecam, bo cholernie słodka. Zrób na oko, pigwa jest bardzo wydajna. Tylko nie polecam zalewania spirytusem. Bo niektóre składniki są rozpuszczalne wyłacznie w wodzie, zaś inne wyłącznie w alkoholu. Więc 40 - 50 Volt jest tu optymalne.

Ja swoje przepisy mam na wsi. Jutro jadę ale nie wiem kiedy wrócę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja żona ma, ale nie polecam, bo cholernie słodka. Zrób na oko, pigwa jest bardzo wydajna. Tylko nie polecam zalewania spirytusem. Bo niektóre składniki są rozpuszczalne wyłacznie w wodzie, zaś inne wyłącznie w alkoholu. Więc 40 - 50 Volt jest tu optymalne.

Ja swoje przepisy mam na wsi. Jutro jadę ale nie wiem kiedy wrócę.

 

To znaczy, że takim stężeniem zalewać

 

:roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cieszynianka jak mnie znalazłaś? :o :lol: :-?

A co do nalewek to mamuśka jest ekspertem :D

Robi nalewki:z liści wiśni, kwiatów bzu, aroni,mięty i tym podobnych pierdół :lol:

Moge popytać.

 

Jestem szpieg z krainy deszczowców :lol:

 

O przepis zapytaj proszę, ja właśnie próbuję coś zrobić, żeby zdjęcia z Ruśca można było pooglądać.

Pomaga mi w tym Smoczyca :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja żona ma, ale nie polecam, bo cholernie słodka. Zrób na oko, pigwa jest bardzo wydajna. Tylko nie polecam zalewania spirytusem. Bo niektóre składniki są rozpuszczalne wyłacznie w wodzie, zaś inne wyłącznie w alkoholu. Więc 40 - 50 Volt jest tu optymalne.

Ja swoje przepisy mam na wsi. Jutro jadę ale nie wiem kiedy wrócę.

 

a nasze nalewki...nasze czyli polmosowe...są robione na spirytusie, pigwowa ma 38% i na dodatek cynamon i czeremcha...świetna jest, lekko kwskowa, te dodatki robia swoje...., dosładzana jest miodem akacjowym, więcej nie wiem bo to firmowa tajemnca... :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja żona ma, ale nie polecam, bo cholernie słodka. Zrób na oko, pigwa jest bardzo wydajna. Tylko nie polecam zalewania spirytusem. Bo niektóre składniki są rozpuszczalne wyłacznie w wodzie, zaś inne wyłącznie w alkoholu. Więc 40 - 50 Volt jest tu optymalne.

Ja swoje przepisy mam na wsi. Jutro jadę ale nie wiem kiedy wrócę.

 

a nasze nalewki...nasze czyli polmosowe...są robione na spirytusie, pigwowa ma 38% i na dodatek cynamon i czeremcha...świetna jest, lekko kwskowa, te dodatki robia swoje...., dosładzana jest miodem akacjowym, więcej nie wiem bo to firmowa tajemnca... :wink:

 

Czeremchy to ja nie mam :cry:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A nie można pigwę jeść luzakiem i zapijać spirytusem?

To nie to samo? :wink:

obawiam się że wrażenia estetyczne mogły by być nie zadowalające :lol: :lol:

jakby tak możena to soków owocowych by nie robili po co zawsze możena zjeść owoc i popić wodą mineralną....

pozdrowionka, ta czeremcha to właśnie po to żeby pigwówka nie była za słodka...a taki przepis:

Składniki:

10 dużych owoców pigwy

1 litr spirytusu

2 laski cynamonu

15 gorzkich migdałów,

1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

10 goździków

2 szklanki wody

1 szklanka cukru- tu proponuje miód

Sposób przyrządzenia:

Owoce pigwy przemrozić w zamrażarce, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne, ułożyć w dużym, czystym słoju. Dodać cynamon, migdały, goździki i gałkę muszkatołową, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć, odstawić na dwa miesiące. Po tym okresie nalewkę przefiltrować i ponownie wlać do słoja. Wodę i cukier doprowadzić do wrzenia, gotować usuwając pianę, schłodzić. Połączyć w słoju z nalewem i odstawić na 1 dzień. Ponownie dokładnie przefiltrować tak aby płyn był zupełnie klarowny, rozcieńczyć przegotowaną, zimna wodą do objętości około 2,5 litra, odstawić na kilka godzin, przelać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce aby nalewka nabrała smaku i aromatu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...