Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekord wpisow....

Rysiu J

Recommended Posts

• Odpowiedzi 302,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• ila66

12921

• Jajcek

11240

• andre59

10909

• stukpuk

10872

Najaktywniejsi w wątku

Powiedzmy że do 110k

i min. 900 m kw

Ja mam 622 i stwierdzam, że takie 25 na 25 to minimum (ja mam miej więcej tyle, tylko wjazd w jednym ze ścietych rogów). Chyba, że bardzo lubisz w ziemi robić... :wink: Ale ponoć na działce 20 na 30 można spokojnie stawiać (600mkw)..

Powiedzmy że do 110k

i min. 900 m kw

To pod bliżniaka czy jednak jednorodzinny?

Bliźniaka (optimum to 1000- 1200) więcej nie chcę bo nie wiem jak długo tam w ogóle pomieszkam.......

To tak jak u nas - budujemy, ale nie mamy gwarancji, że za kilka latek nie będzie przeprowadzki :roll: . Takie czasy, taka praca.

Ale mieszkania już nie chce - jak przeprowadzka - to z domu do domu :)

Powiedzmy że do 110k

i min. 900 m kw

To pod bliżniaka czy jednak jednorodzinny?

Bliźniaka (optimum to 1000- 1200) więcej nie chcę bo nie wiem jak długo tam w ogóle pomieszkam.......

To tak jak u nas - budujemy, ale nie mamy gwarancji, że za kilka latek nie będzie przeprowadzki :roll: . Takie czasy, taka praca.

Ale mieszkania już nie chce - jak przeprowadzka - to z domu do domu :)

Ja planuję budowę domu jednorodzinnego wolnostojącego docelowo. Ten bliźniak to tylko etap pośredni nie docelowy. :D

Cześć kze. Pnę sie pnę. A będę jeszcze wyżej (mówię o domku i rankingu) :wink: Streszczenie poprzednich odcinków : samo życie + troszkę ploteczek :D :wink:

Dzięki za lapidarny skrót. A może chociaz jakieś wnioski, lub najbardziej dramatyczne fakty...

Kurcze, ja ledwo nadążam by posta umieścić wątku... (tak mnie dziś praca goni...)

Ja tam wolę wolno stojący.

Bliźniak kojarzy mi się z blokiem i sąsiadem za ścianą...

kze - masz rację - mi się kojarzy z takimi szeregowcami. Ja buduję wolnostojący ale ponieważ mam wąska działkę więc wybrałem połówkę bliźniaka i adoptowałem pod wolnostojący (mam na szerokości działki jeszcze całe 10 cm zapasu :wink: ). A jeśli chodzi o projekt to Dom w klematisach z Archonu :)

Ja tam wolę wolno stojący.

Bliźniak kojarzy mi się z blokiem i sąsiadem za ścianą...

kze - masz rację - mi się kojarzy z takimi szeregowcami. Ja buduję wolnostojący ale ponieważ mam wąska działkę więc wybrałem połówkę bliźniaka i adoptowałem pod wolnostojący (mam na szerokości działki jeszcze całe 10 cm zapasu :wink: ). A jeśli chodzi o projekt to Dom w klematisach z Archonu :)

Fizyk, a jakie wymiary ma Twoja działka?

Cześć kze. Pnę sie pnę. A będę jeszcze wyżej (mówię o domku i rankingu) :wink: Streszczenie poprzednich odcinków : samo życie + troszkę ploteczek :D :wink:

Dzięki za lapidarny skrót. A może chociaz jakieś wnioski, lub najbardziej dramatyczne fakty...

Kurcze, ja ledwo nadążam by posta umieścić wątku... (tak mnie dziś praca goni...)

kze - punkty kulminacyjne przypadały z reguły na około 5 ostatnich postów na stronie i 2-3 pierwsze na stronie nowej :D

Ja tak mam już od dwóch dni - zarzekam się że będę bić rekordy razem z Wami a tu nic tylko praca, praca, praca ........

Działka jest długa ale waska (w sumie 18 arów). Położona na górce. Teren obniża się (nawet spory spadek). W samym dole kilka starych wierzb i mały strumyczek. :) Naprawdę. Wiem że brzmi fajnie i pomyślicie, że bujam, ale taką mam piękną działeczkę. Była mocno zaniedbana. Cała zarosnieta czarnym bzem (niby krzewy ale pnie po paredziesią cm miały) i innymi drzewami.

Wymiary - działka to trapez w najszerszym miejscu około 18 metrów (przy drodze) potem zwęża się do około 10 metrów (przy strumyku). W linii zabudowy (15 metrów od drogi) szerokośc (w końcu domu) to trochę ponad 15,5 metra. 4 metry od jednego sąsiada, 3 metry od drugiego (ślepa ściana) = 7 metrów 15,5 - 7= 8,5 metra (szerokość domku to ponad 8 metrów po adaptacji) Czyli na styk. Ale geodeta mnie pocieszał, że jak zabraknie 20-30 cm - to nic się nie stanie. :wink: