Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekord wpisow....

Rysiu J

Recommended Posts

• Odpowiedzi 302,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• ila66

12921

• Jajcek

11240

• andre59

10909

• stukpuk

10872

Najaktywniejsi w wątku

Gratuluję!!!

Masz dobre oko! 8)

Niektórzy mówią że nawet ładne :wink:

a tak wogóle to ja wzrokowiec jestem....

To gratuluję ładnych oczu. Dziewczyna powinna mieć ładne oczy. jest to jeden z nielicznych elementów urody, który z wiekiem nie przemija... 8)

Tez jestem wzrokowie... Ale ponoć większość facetów to wzrokowce... :wink:

Na razie mamy typy, bo nie mamy WZ-ki i nie chcemy się przedwcześnie nastawiać na konkretny projekt. Zresztą ile osób w dom, tyle propozycji...

Ja przyjąłem metodę taką:

równolegle do poszukiwania działki poszukiwałem projektu. Załozyłem sobie skoroszyt i wkładałem do niego projekty, które podobaja mi (i żonei oczywiscie :wink:) się. Potem jak kupiłem działkę to z grona faworytów wybrałem ten, który byłodpowiedni. Na szczęście ten który najbardziej podobał mi (nam) sie to dało się postawić na działce..

Na razie mamy typy, bo nie mamy WZ-ki i nie chcemy się przedwcześnie nastawiać na konkretny projekt. Zresztą ile osób w dom, tyle propozycji...

Ja przyjąłem metodę taką:

równolegle do poszukiwania działki poszukiwałem projektu. Załozyłem sobie skoroszyt i wkładałem do niego projekty, które podobaja mi (i żonei oczywiscie :wink:) się. Potem jak kupiłem działkę to z grona faworytów wybrałem ten, który byłodpowiedni. Na szczęście ten który najbardziej podobał mi (nam) sie to dało się postawić na działce..

My już działkę wybraliśmy, mamy typy, co chcemy mieć,np. ile sypialni, pokój dodatkowy garaż w bryle( raczej na 1 samochód, 2 niech stoi na dworze), dodajemy projekty do ulubionych i czekamy :)

To chyba tematy, które każdy na tym etapie przerabia- z czego ściana, iluwarstwowa, z czego dach, jakie ogrzewanie?itp

Hasła schody zabiegowe, dwubiegowe, krokiew, płatew itd

Schody (na mój stan wiedzy)

- dwubiegowe - to takie, podobne jak są na klatkach w blokach tzn. podest w ich ciągu. Tak że idziesz kilka schodków i potem jest taka większa płaszczyzna i potem drugi bieg schodów

- jednobiegowe - jak wejdziesz na schody to same schody, schodek po schodku i dochodzisz na piętro. Wszystkie schodki równe, tej samej wielkości.

-zabiegowe - no to takie, które nie ida prosto, tylko tak skręcają w swoim biegu wokół barierki. Skrajny przypadek schodów zabiegowych to schody na statkach po których marynarze wchodzą na piętro. U mnie w projekcie są lekko zabiegowe tzn. zaczynam wchodzi i po kilku stopniach idę do góry ale w porównaniu do kierunku w jakim rozpocząłem maszerowanei to jestem obrócony o 90 stopni..

No nie wiem czy nie zawile wytłumaczyłem.. :oops:

To chyba tematy, które każdy na tym etapie przerabia- z czego ściana, iluwarstwowa, z czego dach, jakie ogrzewanie?itp

Hasła schody zabiegowe, dwubiegowe, krokiew, płatew itd

krokiew, płatew - krokiew na pewno, a płatew nie jestem pewien ale stawiam, że są to elementy więźby dachowej.

A z czego ściany? - temat rzeka. W Muratorze nr 04/2005 jest o ścianach.

Dach - tańsza jest blachodachówka, ale brzydsza, dachówka cementowa lub ceramiczna droższe rozwiązanie, ale łądniejsze (ceramiczna najładniejsza).

Ogrzewanie-? - to zalezy jakie media będą..

przy wyboirze schodów trzeba wzrócić uwage na ich szerokość i ogólnie roziar - zeby mozna było potem swobodnie meble wnosic :D

Ja będę miał jakieś 100-110cm. Mam nadzieję, że wystarczy..

Mam wiatrołap - klatkę schodową o szerokości 3m. 60cm szafy, 120-140cm szerokośc do przechodzenia i 100-120 miejsce na schody. Mam nadzieję, że kanapa zmieści się.. :wink:

Gratulacje Wojty z powodu punktu!