Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekord wpisow....

Rysiu J

Recommended Posts

Nic nie wiem na temat pompy ciepła :o Ale ponoć pomaga ona w tym by ciepła woda szybciej była w kranie (a skoro mam miec szambo to pewnie będę i tak o niej pomysleć).

Nie za bardzo wiem, jak inaczej zrobić wejście do tego pomieszczenia gospodarczego... Z garażu? Z tzw. ogrodu?

A o małym (takie 1m na 1-1,5m) kibelku myślałem w celu umycia rąk jak coś będę robił na dworzu, a przede wszystkim jak ktoś przyjdzie na grilla lub piwo to do łazienki ma daleko (musi przejść pół domu przez salon i przedpokój lub drzwi wejściowe i przedpokój) i dlatego myślałem o takim udogodnieniu... Architekt też mi ciut odradza...

Okno połaciowe da się jakoś wpasować powiedział mi architekt, który ma adaptować... 3,5h z nim dyskutowalismy.. :wink:

To się chyba nazywa pompka cyrkulacyjna :)

A z wpasowaniem okna połaciowego to uważaj, żeby na przykład nie wyszedł Ci róg okna 10 cm od kosza... wtedy w zimie może być tam sporo śniegu...

A z pom.gosp / kibelkiem to może takie "kombo" :wink: zrobić - jedno duże pomieszczenie z kibelkiem, piecem, umywalką...? I wejście bym zrobił chyba na ogród (jeśli to ma służyć odsikaniu się :oops: gości :wink:

Nieeeee... coś mi tu nie pasuje :( Nosić pranie też z zewnątrz??? W zimie? Nie, zły pomysł. ALe wtedy tylko kibelek z zewnątrz? Też bez sensu :-(

Nie mam pomysłu :roll:

• Odpowiedzi 302,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• ila66

12921

• Jajcek

11240

• andre59

10909

• stukpuk

10872

Najaktywniejsi w wątku

O właśnie! Pompa cyrkulacyjna, a nie ciepła! 8)

Bo jak zacząłem czytać o tej pompie ciepła na forum to prawie, że spadłem z krzesła... Koszt kilkadziesiąt tysięcy....

U Ew-ki w Olesku jest garaż jednostanowiskowy i w miejscu pomieszczenia gospodarczego jest kibelek i stoi (jak byłem) lodówka + jakieś rzeczy gospodarcze...

No i właśnie spodobało mi się z tym kibelkiem. Tylko mam wątpliowości jak go umieścić. Architekt też na mnie dziwnie patrzył. Ty również nie masz pomysłu... Będę musiał jeszcze rozwazyć ten kibelek...

W sumie to mam głownie dylemat co zrobić z tym balkonikem i jak umieścić (a może jednak zrezynować :o) kibelek i do niego wchodzić...

A z wpasowaniem okna połaciowego to uważaj, żeby na przykład nie wyszedł Ci róg okna 10 cm od kosza... wtedy w zimie może być tam sporo śniegu...

Ale co złego z tym sniegiem? W czym on jest upierdliwy?Nie za bardzo rozumiem..

On robi się upierdliwy jak chcesz to okno uchylić :) bo jest go znacznie więcej niż normalnie...

Bo jak zacząłem czytać o tej pompie ciepła na forum to prawie, że spadłem z krzesła... Koszt kilkadziesiąt tysięcy....

U Ew-ki w Olesku jest garaż jednostanowiskowy i w miejscu pomieszczenia gospodarczego jest kibelek i stoi (jak byłem) lodówka + jakieś rzeczy gospodarcze...

No i właśnie spodobało mi się z tym kibelkiem. Tylko mam wątpliowości jak go umieścić. Architekt też na mnie dziwnie patrzył. Ty również nie masz pomysłu... Będę musiał jeszcze rozwazyć ten kibelek...

W sumie to mam głownie dylemat co zrobić z tym balkonikem i jak umieścić (a może jednak zrezynować :o) kibelek i do niego wchodzić...

To juz prędzej widziałbym to jako łazienkę przysypialnianą, z prysznicem i innymi pierdółkami + dalsza część wydzielona jako pralnia. Ale na pewno nie jako kibelek "zewnętrzny". Nie pasuje mi to i już :(

Ale ja jestem łysy i złośliwy, Tobie może pasować :wink:

Ale co złego z tym sniegiem? W czym on jest upierdliwy?Nie za bardzo rozumiem..

On robi się upierdliwy jak chcesz to okno uchylić :) bo jest go znacznie więcej niż normalnie...

A o takim zalegającym sniegu to już kojarzę! Coś czytałem na forum, jak ludzie radzą sobie ze sniegiem na oknach połaciowych... Jedna osoba to nawet suszarka po oknie jeździła, by stopic śnieg.. A inna osoba (to bardziej do mnie trafia) umieściła grzejnik pod oknem i ponoć pomagało..

To juz prędzej widziałbym to jako łazienkę przysypialnianą, z prysznicem i innymi pierdółkami + dalsza część wydzielona jako pralnia. Ale na pewno nie jako kibelek "zewnętrzny". Nie pasuje mi to i już :(

Ale ja jestem łysy i złośliwy, Tobie może pasować :wink:

W pierwszym pomieszczeniu gospodarczym to miałaby być ta pralnia, a tam gdzie ma być to drugie (po poszerzeniu garażu do dwuch stanowisk) z części wydzielić ten kibelek (ale w sumie to nie wiem jak z tym kibelkiem...)

To sugerujesz, żeby w tej potencjalnej pralni zrobić łazienkę i pralnię? Nie myślałem o tym.. W sumie to pomieszczenie jest wielkości mojej łazienki (tylko bardziej wąskie..) łazienki....

Ja w tym projekcie dostrzegam w sumie mało powieżchni gospodarczej.. Ale działka mała to i może będzie mało narzędzi do przechowywania.. :wink:

Domek bardzo mi sie podoba :)

Tak na 1 rzut oka, bo na więcej nie miałam jeszcze czasu to ja bym zlikwidowała balkon, i ten kibelek z dworu z prakniam jakoś tez mi nie leży :-? To tyle jak popatrzę wnikliwiej to może dodam więcej 8)

Ale do pralnio+pomieszczenia gospodarczego by wchodziło się z sypialni. Przynajmniej piec gazowy miałbym na oku i dzieci by przy nim nie grzebały. A od ogrody to wchodziłoby się do garażu i zaraz po prawej stronie by był ten kibelek... Kibelek by sąsiadował ścianą z pralnią ale do pralni byłoby wejście tylko z sypilani.. Nie wiem czemu wywnioskowałaś, że pralnia i wejście z ogrodu... To chyba z tych naszych rozważań z Whisperem tak Ci się skojarzyła... Bo zastanawialiśmy się razem co z tym kibelkiem...

Widziałem u Ew-ki i to fajnie wyglądało, tylko że ona nie ma tej pralnio-pomieszczenia gospodarczego...

Domek bardzo mi sie podoba :)

Tak na 1 rzut oka, bo na więcej nie miałam jeszcze czasu to ja bym zlikwidowała balkon, i ten kibelek z dworu z prakniam jakoś tez mi nie leży :-? To tyle jak popatrzę wnikliwiej to może dodam więcej 8)

Aha, miło że Ci się podoba. A pomoć ma dość drogi i skomplikowany dach (tak na oko za 40tyś..)

NO tak dach jest skomplikowany ale co mam o tym pisac skoro projekt już kupiłeś i tego akurat nie da się zmienić gdybys chciał dach dwuspadowy to bys wybierał taki projekt - czyz nie ???

No fakt. Tu się nie da nic zmienić..

No, a może coś nasuwa się co jeszcze można przemyśleć? nad czymś zastanowić się...

Jeśli chodzi o pralnie czy pom. gospodarcze i przejście do niego z sypialni to cóż jak dla mnie malo atrakcyjne, ale czasami nie ma innego wyboru.

Jakoś nie widze żebym z praniem musiał latac przez swoją sypialnię :-?

Może mówie tak dlatego że ja sobie założyłam, że sypialni ato będzie nasz azyl z zakazem wstępu dla innych :wink: :)

Więcej dodam jutro jak posiedzę nad rzutami dokładniej :)

Dzisiaj nie ma siły :) To co napisałam to tak z tego o czym rozmawialiście z Whisperem 8)

Co do toalety z zewnątrz to mój mąz uważa że należy ograniczać wejścia do domu i ja już się przyzwyczaiłam się do takeij mysli

Jeśli chodzi o pralnie czy pom. gospodarcze i przejście do niego z sypialni to cóż jak dla mnie malo atrakcyjne, ale czasami nie ma innego wyboru.

Jakoś nie widze żebym z praniem musiał latac przez swoją sypialnię :-?

Może mówie tak dlatego że ja sobie założyłam, że sypialni ato będzie nasz azyl z zakazem wstępu dla innych :wink: :)

To u mnie właśnie chyba tak jest, że jesli pralnia z pom. gosp. to tylko z wejściem od sypialni... Nie jest to za cudowne rozwiązanie, ale nie wymysliłem innego. :-? Zresztą na pomysł tego pomieszczenia wpadła zona... Ja tego nie wymysliłem, ale uznałem że jest OK.

Co do toalety z zewnątrz to mój mąz uważa że należy ograniczać wejścia do domu i ja już się przyzwyczaiłam się do takeij mysli

To chyba mam podobna koncepcję, a podsunął mi ją Heniek (mąż Ew-ki).

Ale ja nie wiem, kiedy odpowiem na Twoje (i innych) uwagi. Bo dziś jestem w necie tylko dzięki uprzejmości siostry (ma stałe łącze), a ja nie... :oops: Może za tydzień (w długi weeknd) znowu uda mi się dostać do netu... Bez chodzenia do pracy nie ma internetu... :lol: