Ew-ka 30.09.2006 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Cześć Ewcia Cześć Maxi cześć Karolka problem ząbki ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolka 30.09.2006 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Cześć Karolka Pytaj Otóż sprawa wygląda tak : daw tygodnie temu miałam oszlifowane dwa zęby 5 i 7 , brak 6 . Wszystko było naszykowane pod most , w między czasie pojawił się ból cały lewy dół i góra aż po ucho tak promieniowało okazało się zapalenie miazgi więc w ubiegły poniedziałek miałam włożoną truciznę i założony most na fleczer . We wtorek pojawiła się opuchlizna i potworny ból . W środę miałam zdjęty most , wyjętą truciznę i antybiotyk i do tego wszystiego mam zapalenie dziąsła i nawet w pewnych miejscach martwicę a co jest najgorsze nadal mnie boli i biorę ketonal jedna tabletka wystarcza mi na 7 godz. a miało przejść po dwóch dniach . I czy to jest normalne ???????? Może jakieś badanie mam zrobić ???? bo do tej pory nie miałam problemów z zębami , a jeszcze chciałabym zrobić dwie strony tam gdzie brakuje mi dwóch 6 , może to próżność ale chcę mieć całe uzębienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolka 30.09.2006 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Karolka , jeśli o coś zapytałaś odpowiem dopiero za jakąś godzinkę , bo muszę teraz wyjechać . Chyba że nie możesz czekać . oki nie ma problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolka 30.09.2006 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Cześć Ewcia Cześć Maxi cześć Karolka problem ząbki ?? oj Ewcia nawet nic nie mów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolka 30.09.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Karolka , jeśli o coś zapytałaś odpowiem dopiero za jakąś godzinkę , bo muszę teraz wyjechać . Chyba że nie możesz czekać . oki nie ma problemu już drugi tydzień mam to godz mnie nie zbawi a do tej pory myłam elmexem zielonym, teraz meridol pasta i płyn do tego szałwia , normalnie szału już dostaję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolka 30.09.2006 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Dziesiaj jest DZIEŃ CHŁOPCA Mały prezencik dla dużych http://img81.imageshack.us/img81/2646/landroverbw4.jpg oraz dla mniejszych chłopaków http://lego.persoft.pl/images/7881-0000-XX-13-1.jpg Wszystkiego najlepszego ja też dołączam do zyczeń dla naszych chłopców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 30.09.2006 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Dziesiaj jest DZIEŃ CHŁOPCA Mały prezencik dla dużych http://img81.imageshack.us/img81/2646/landroverbw4.jpg oraz dla mniejszych chłopaków http://lego.persoft.pl/images/7881-0000-XX-13-1.jpg Wszystkiego najlepszego ja też dołączam do zyczeń dla naszych chłopców http://images1.fotosik.pl/186/67566737023a29c9.jpg Karolka współczuję OOOOOOOOOOO a moi kazali sobie już wczraj lody zapodać (młodszy) i w ogóle (starszy) to jeszcze -wyzej- jeden prezencik dla panów estetów (3gracje Burne-Jones,a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 30.09.2006 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 znowu błędy semantyczno- "lokacyjne" trzymaj się Karolko z powodu zębów aż pomyslałam i o moim dentyście (fajny człowiek, ale jednak dentysta....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 30.09.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Dzień dobry Dzięki za życzenia z okazji dnia chłopca Z prezentów wybieram wszystkie 3 na raz Ale fajnie Jajcek napisał: Varunia gatki No więc przyłączam się do gatek - GATKI ŁOSIACZKU Karolka - wspólczuję z powodu zębów Ewka - świetna relacja z tematów spotkania. Najlepiej dla mnie brzmiały enigmatyczne "sprawy bieżące" U mnie przygotowania do imprezy 10 lat córki. Będzie sporo gości i duży kosmos Do obaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolka 30.09.2006 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Dzięki KOCHANI za okazane współczucie wiedziałam że mogę na Was liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolka 30.09.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Maxi wróciłaś już ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 30.09.2006 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Cześć Karolka Pytaj Otóż sprawa wygląda tak : daw tygodnie temu miałam oszlifowane dwa zęby 5 i 7 , brak 6 . Wszystko było naszykowane pod most , w między czasie pojawił się ból cały lewy dół i góra aż po ucho tak promieniowało okazało się zapalenie miazgi więc w ubiegły poniedziałek miałam włożoną truciznę i założony most na fleczer . We wtorek pojawiła się opuchlizna i potworny ból . W środę miałam zdjęty most , wyjętą truciznę i antybiotyk i do tego wszystiego mam zapalenie dziąsła i nawet w pewnych miejscach martwicę a co jest najgorsze nadal mnie boli i biorę ketonal jedna tabletka wystarcza mi na 7 godz. a miało przejść po dwóch dniach . I czy to jest normalne ???????? Może jakieś badanie mam zrobić ???? bo do tej pory nie miałam problemów z zębami , a jeszcze chciałabym zrobić dwie strony tam gdzie brakuje mi dwóch 6 , może to próżność ale chcę mieć całe uzębienie Już jestem choć trochę długo to trwało Karolko napisz czy miałaś szlifowane zdrowe zęby czy już kiedyś leczone . Czasami niestety zdarza się że po oszlifowaniu zębów , szczególnie pod mosty czy korony porcelanowe występuje zapaleie miazgi . Po prostu zęby pod porcelanę są bardzo mocno szlifowane ( tzn. dużo tkanki zęba trzeba zeszlifować ) i wystarczy że ząb ma nietypową budowę komory , np.mocno rozbudowane rogi i przy szlifowaniu następuje ich uszkodzenie - niekoniecznie mechaniczne , częściej jest to uszkodzenie termiczne , bo szlifuje się wiertarkami z dużą ilością obrotów . Jeżeli nastąpiło zapalenie miazgi nieodwracalne ząb trzeba zdewitalizować . Można założyć wkładkę dewitalizacyjną na dwa tygodnie albo wkładkę z pasty na bazie arsenu którą wkłąda się na określoną ilość godzin , w zależności od ilości kanałów w zębie . Niepokoi mnie natomiast obrzęk który się pojawił . Nie jest to objaw typowy dla dewitalizacji . Czy obrzęk pojawił się przy zębie dewitalizowanym ? Może przyczyną jest ten drugi oszlifowany ząb . I czy obrzęk dotyczy tylko dząsła czy również tkanek miękkich - mówiąc wprost czy opuchliznę widać na zewnątrz ? Czy obrzęk pojawił się po tymczasowym zacementowaniu mostu czy prędzej ? Napisz jak to teraz wygląda i będziemy dalej się zastanawiać . Nie martw się , na pewno wszystko będze dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolka 30.09.2006 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Cześć Karolka Pytaj Otóż sprawa wygląda tak : daw tygodnie temu miałam oszlifowane dwa zęby 5 i 7 , brak 6 . Wszystko było naszykowane pod most , w między czasie pojawił się ból cały lewy dół i góra aż po ucho tak promieniowało okazało się zapalenie miazgi więc w ubiegły poniedziałek miałam włożoną truciznę i założony most na fleczer . We wtorek pojawiła się opuchlizna i potworny ból . W środę miałam zdjęty most , wyjętą truciznę i antybiotyk i do tego wszystiego mam zapalenie dziąsła i nawet w pewnych miejscach martwicę a co jest najgorsze nadal mnie boli i biorę ketonal jedna tabletka wystarcza mi na 7 godz. a miało przejść po dwóch dniach . I czy to jest normalne ???????? Może jakieś badanie mam zrobić ???? bo do tej pory nie miałam problemów z zębami , a jeszcze chciałabym zrobić dwie strony tam gdzie brakuje mi dwóch 6 , może to próżność ale chcę mieć całe uzębienie Już jestem choć trochę długo to trwało Karolko napisz czy miałaś szlifowane zdrowe zęby czy już kiedyś leczone . Czasami niestety zdarza się że po oszlifowaniu zębów , szczególnie pod mosty czy korony porcelanowe występuje zapaleie miazgi . Po prostu zęby pod porcelanę są bardzo mocno szlifowane ( tzn. dużo tkanki zęba trzeba zeszlifować ) i wystarczy że ząb ma nietypową budowę komory , np.mocno rozbudowane rogi i przy szlifowaniu następuje ich uszkodzenie - niekoniecznie mechaniczne , częściej jest to uszkodzenie termiczne , bo szlifuje się wiertarkami z dużą ilością obrotów . Jeżeli nastąpiło zapalenie miazgi nieodwracalne ząb trzeba zdewitalizować . Można założyć wkładkę dewitalizacyjną na dwa tygodnie albo wkładkę z pasty na bazie arsenu którą wkłąda się na określoną ilość godzin , w zależności od ilości kanałów w zębie . Niepokoi mnie natomiast obrzęk który się pojawił . Nie jest to objaw typowy dla dewitalizacji . Czy obrzęk pojawił się przy zębie dewitalizowanym ? Może przyczyną jest ten drugi oszlifowany ząb . I czy obrzęk dotyczy tylko dząsła czy również tkanek miękkich - mówiąc wprost czy opuchliznę widać na zewnątrz ? Czy obrzęk pojawił się po tymczasowym zacementowaniu mostu czy prędzej ? Napisz jak to teraz wygląda i będziemy dalej się zastanawiać . Nie martw się , na pewno wszystko będze dobrze więc 5 była a zasadzie jest zdrowa i nie była leczona , w 7 był alamag (takie srebne) chyba dobrze bo zapomniałam jak to się zwie a kanałów w 7 mam dwa bo trzeciego nie widać (robiłam zdjęcie i nic nie było widać aby coś się działo )obrzęk pojawił się na drugi dzień po założeniu mostu porcelanowego i cały czas bolało ( pierwszy dzień to normale ) martwi mnie też ta martwica większa jest przy 5 niż przy 7 tak i widać obrzęk na zewnątrz i dziąsła też ( do tej pory) , teraz jest przy 7 i czy to normalne że nadal bardzo boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 30.09.2006 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Cześć Karolka Pytaj Otóż sprawa wygląda tak : daw tygodnie temu miałam oszlifowane dwa zęby 5 i 7 , brak 6 . Wszystko było naszykowane pod most , w między czasie pojawił się ból cały lewy dół i góra aż po ucho tak promieniowało okazało się zapalenie miazgi więc w ubiegły poniedziałek miałam włożoną truciznę i założony most na fleczer . We wtorek pojawiła się opuchlizna i potworny ból . W środę miałam zdjęty most , wyjętą truciznę i antybiotyk i do tego wszystiego mam zapalenie dziąsła i nawet w pewnych miejscach martwicę a co jest najgorsze nadal mnie boli i biorę ketonal jedna tabletka wystarcza mi na 7 godz. a miało przejść po dwóch dniach . I czy to jest normalne ???????? Może jakieś badanie mam zrobić ???? bo do tej pory nie miałam problemów z zębami , a jeszcze chciałabym zrobić dwie strony tam gdzie brakuje mi dwóch 6 , może to próżność ale chcę mieć całe uzębienie Już jestem choć trochę długo to trwało Karolko napisz czy miałaś szlifowane zdrowe zęby czy już kiedyś leczone . Czasami niestety zdarza się że po oszlifowaniu zębów , szczególnie pod mosty czy korony porcelanowe występuje zapaleie miazgi . Po prostu zęby pod porcelanę są bardzo mocno szlifowane ( tzn. dużo tkanki zęba trzeba zeszlifować ) i wystarczy że ząb ma nietypową budowę komory , np.mocno rozbudowane rogi i przy szlifowaniu następuje ich uszkodzenie - niekoniecznie mechaniczne , częściej jest to uszkodzenie termiczne , bo szlifuje się wiertarkami z dużą ilością obrotów . Jeżeli nastąpiło zapalenie miazgi nieodwracalne ząb trzeba zdewitalizować . Można założyć wkładkę dewitalizacyjną na dwa tygodnie albo wkładkę z pasty na bazie arsenu którą wkłąda się na określoną ilość godzin , w zależności od ilości kanałów w zębie . Niepokoi mnie natomiast obrzęk który się pojawił . Nie jest to objaw typowy dla dewitalizacji . Czy obrzęk pojawił się przy zębie dewitalizowanym ? Może przyczyną jest ten drugi oszlifowany ząb . I czy obrzęk dotyczy tylko dząsła czy również tkanek miękkich - mówiąc wprost czy opuchliznę widać na zewnątrz ? Czy obrzęk pojawił się po tymczasowym zacementowaniu mostu czy prędzej ? Napisz jak to teraz wygląda i będziemy dalej się zastanawiać . Nie martw się , na pewno wszystko będze dobrze więc 5 była a zasadzie jest zdrowa i nie była leczona , w 7 był alamag (takie srebne) chyba dobrze bo zapomniałam jak to się zwie a kanałów w 7 mam dwa bo trzeciego nie widać (robiłam zdjęcie i nic nie było widać aby coś się działo )obrzęk pojawił się na drugi dzień po założeniu mostu porcelanowego i cały czas bolało ( pierwszy dzień to normale ) martwi mnie też ta martwica większa jest przy 5 niż przy 7 tak i widać obrzęk na zewnątrz i dziąsła też ( do tej pory) , teraz jest przy 7 i czy to normalne że nadal bardzo boli Rozumiem że 7 jest w trakcie leczenia i most jest założony tymczasowo ? Jeżeli tak to nic nie stoi na przeszkodzie żeby go zdjąć , przeleczyć 7 , usunąć stan zapalny dziąseł i dopiero potem ponownie go zacementować . Ja w każdym razie bym tak właśnie zrobiła . Moim zdaniem powinnaś też brać antybiotyk . Do tego płukanki p-zapalne , ale o płukaniu zdaje się pisałaś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolka 30.09.2006 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Cześć Karolka Pytaj Otóż sprawa wygląda tak : daw tygodnie temu miałam oszlifowane dwa zęby 5 i 7 , brak 6 . Wszystko było naszykowane pod most , w między czasie pojawił się ból cały lewy dół i góra aż po ucho tak promieniowało okazało się zapalenie miazgi więc w ubiegły poniedziałek miałam włożoną truciznę i założony most na fleczer . We wtorek pojawiła się opuchlizna i potworny ból . W środę miałam zdjęty most , wyjętą truciznę i antybiotyk i do tego wszystiego mam zapalenie dziąsła i nawet w pewnych miejscach martwicę a co jest najgorsze nadal mnie boli i biorę ketonal jedna tabletka wystarcza mi na 7 godz. a miało przejść po dwóch dniach . I czy to jest normalne ???????? Może jakieś badanie mam zrobić ???? bo do tej pory nie miałam problemów z zębami , a jeszcze chciałabym zrobić dwie strony tam gdzie brakuje mi dwóch 6 , może to próżność ale chcę mieć całe uzębienie Już jestem choć trochę długo to trwało Karolko napisz czy miałaś szlifowane zdrowe zęby czy już kiedyś leczone . Czasami niestety zdarza się że po oszlifowaniu zębów , szczególnie pod mosty czy korony porcelanowe występuje zapaleie miazgi . Po prostu zęby pod porcelanę są bardzo mocno szlifowane ( tzn. dużo tkanki zęba trzeba zeszlifować ) i wystarczy że ząb ma nietypową budowę komory , np.mocno rozbudowane rogi i przy szlifowaniu następuje ich uszkodzenie - niekoniecznie mechaniczne , częściej jest to uszkodzenie termiczne , bo szlifuje się wiertarkami z dużą ilością obrotów . Jeżeli nastąpiło zapalenie miazgi nieodwracalne ząb trzeba zdewitalizować . Można założyć wkładkę dewitalizacyjną na dwa tygodnie albo wkładkę z pasty na bazie arsenu którą wkłąda się na określoną ilość godzin , w zależności od ilości kanałów w zębie . Niepokoi mnie natomiast obrzęk który się pojawił . Nie jest to objaw typowy dla dewitalizacji . Czy obrzęk pojawił się przy zębie dewitalizowanym ? Może przyczyną jest ten drugi oszlifowany ząb . I czy obrzęk dotyczy tylko dząsła czy również tkanek miękkich - mówiąc wprost czy opuchliznę widać na zewnątrz ? Czy obrzęk pojawił się po tymczasowym zacementowaniu mostu czy prędzej ? Napisz jak to teraz wygląda i będziemy dalej się zastanawiać . Nie martw się , na pewno wszystko będze dobrze więc 5 była a zasadzie jest zdrowa i nie była leczona , w 7 był alamag (takie srebne) chyba dobrze bo zapomniałam jak to się zwie a kanałów w 7 mam dwa bo trzeciego nie widać (robiłam zdjęcie i nic nie było widać aby coś się działo )obrzęk pojawił się na drugi dzień po założeniu mostu porcelanowego i cały czas bolało ( pierwszy dzień to normale ) martwi mnie też ta martwica większa jest przy 5 niż przy 7 tak i widać obrzęk na zewnątrz i dziąsła też ( do tej pory) , teraz jest przy 7 i czy to normalne że nadal bardzo boli Rozumiem że 7 jest w trakcie leczenia i most jest założony tymczasowo ? Jeżeli tak to nic nie stoi na przeszkodzie żeby go zdjąć , przeleczyć 7 , usunąć stan zapalny dziąseł i dopiero potem ponownie go zacementować . Ja w każdym razie bym tak właśnie zrobiła . Moim zdaniem powinnaś też brać antybiotyk . Do tego płukanki p-zapalne , ale o płukaniu zdaje się pisałaś . Nie , mostu nie mam założonego w środę miałam zdjęty. I też antybiotyk Duomox, w 7 nic nie ma jest otwarty, płuczę szałwią i meridol w płynie i pastą meridol myję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolka 30.09.2006 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 to oprócz mnie i Maxtorki to nikogo nie ma ??????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 30.09.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 to oprócz mnie i Maxtorki to nikogo nie ma ??????????? chyba na słowo DENTYSTA wszyscy zwiali ps......w ogródku kopię .....kupiłam pare roślinek i robię przemeblowanie w roślinach ....ale się moi chłopcy cieszą ale sie cieszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolka 30.09.2006 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 to oprócz mnie i Maxtorki to nikogo nie ma ??????????? chyba na słowo DENTYSTA wszyscy zwiali ps......w ogródku kopię .....kupiłam pare roślinek i robię przemeblowanie w roślinach ....ale się moi chłopcy cieszą ale sie cieszą może masz rację a jakie roślinki sadzisz ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolka 30.09.2006 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 no dobrze a reszta gdzie się podziewa ????? dentysty już nie ma , chodzcie to były moje prywatne rozmowy z Maxi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolka 30.09.2006 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts