Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekord wpisow....

Rysiu J

Recommended Posts

• Odpowiedzi 302,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• ila66

12921

• Jajcek

11240

• andre59

10909

• stukpuk

10872

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie,

jakis czas nie moglam, a dzisiaj zostawili mnie sama na noc wiec nastukalam,

juz zapomnialam, jak ta 60 ciezko sie pisze :wink:

Sonika, Kasztanka - dziekuje :D

Kasztanka - agent mi powiedzial, ze najlepsza polisa dziecka jest dobra polisa i dobre konto rodzica/ow. Dlatego mimo mojego pomyslu na dodatkowe ubezp dziecka - zdecydowalam sie podniesc swoje ubezpieczenie.

Witajcie,

jakis czas nie moglam, a dzisiaj zostawili mnie sama na noc wiec nastukalam,

juz zapomnialam, jak ta 60 ciezko sie pisze :wink:

Sonika, Kasztanka - dziekuje :D

Kasztanka - agent mi powiedzial, ze najlepsza polisa dziecka jest dobra polisa i dobre konto rodzica/ow. Dlatego mimo mojego pomyslu na dodatkowe ubezp dziecka - zdecydowalam sie podniesc swoje ubezpieczenie.

Dla agenta (czy też wg agenta) to najlepsza jest taka polisa z której ma największą prowizję...! :lol:

Co Ci po polisie na życie np. za 100tyś jesli po okresie ubezpieczenia nic z niej nie dostaniesz? Tylko to, ze w razie (odpukać) nieszczęścia dziecko dostanie kasę. Trzeba tak dobierać polisy, a by spełaniały swój cel. Np. chcesz oszczędzać to wybierz np. program oszczędzania w TFI, chcesz mieć ewność, że jak Ciebie zabraknie to dziecko dostanie kasę to kupujesz polisę. Jak chcesz i ubezpieczenie i oszczędzanie to polisa z funduszem inwestycyjnym. Tylko trzeba pamietać, że z wiekiem coraz większą część składki będą pobierać za ryzyko śmeirci, czyli coraz mniej beda inwestować....

czekajcie czekajcie bo teraz się pogubiłam - polisa na życie to ubezpieczenie które jest wyplacane po smierci z racji wypadku itp. rzeczy czy tak.

A to o co pyta kasztanka to taka inwestycja którą mały Piotuś dostanie jak skończy np. 21 lat.

Czy dobrze zrozumiałam, bo jeśli tak to są to dwa inne ubezpieczenia.

no tak,

ale jesli rodzice zainwestuja duza kase w polise z funduszem inwestycyjnym - okreslasz jaka kwote maja inwestowac - to okaze sie, ze korzystniejsza, bo wiecej te pieniadze wypracuja niz na takim bezpiecznym mniejszym funduszu osobno dla dziecka, ale to wszystko kwestia podejscia, co kto woli, trudno tu podac wszelkie mozliwosci

Polisa może być bardziej ochronna lub bardziej inwestycyjna.

Ochronna - po okresie ubezpieczenia

Inwestycyjna - mała suma ubezpieczenia np. 10tyś lub 1tyś, a reszta kasy jest inwestowana. Pownieważ od odszkowań nie ma podatku Belki jest to sposób na oszczędzanie (tylko uposarzonym nie może być osoba, która jest włascicielem polisy np. mąż właściciel polisy, a uposażona żona.

Sporo jest produktów mieszanych.

Składka może być

jednorazowa - wpłacamy jakąś kwotę w momencie zawierania polisy i wtedy ubezpieczalnia potrąca sobie jakąś kwotę za ryzyko, a reszta jest inwestowana

regularna - wpłacamy regularnie co miesiąc, kwartał, rok. Z każdej wpłaty jest potrącana kwota za ryzyko, a reszta jest inwestowana. Wg mnie z wiekiem opłata za ryzyko rośnie (bo zwiększa się prawdopodobieństwo zgonu).

Jeśli polisa jest z takim funduszem to co innego :lol:

Ale fundusze moga być różne np.

- gwarantowane

- stabilnego wzrostu

- akcyjne

itp.

W zalezności od czasu trwania umowy mozna stosować różne strategie inwestowania.

Ale są też polisy w których z góry określa się sposób (procent) podziału inwestowanej składki na równe fundusze i przez cały okres ubezpieczenia jest on niezmienny.. :lol:

Teraz to zrobiłeś wykład ale lepiej doradź co lepsze czy taka polisa z inwestycją czy coś dla samego dziecka :)

Ja bym wybrał dla dziecka. Dlaczego? Bo jest mała opłata za ryzyko zgonu. A poza tym wystarczy jak wybierzesz dziecku sumę ubezpieczenia np. 1tyś pln. W końcu nie zalezy Ci na tym by w przypadku śmierci dziecka dostac kasę, tylko aby jak dziecko dozyje do końca polisy to żeby dostało kasę, nie? Albo od razu inwestuj w jednostki TFI (bez polisy).

A dla siebie weź polisę z taką sumą ubezpieczenia, aby w przypadku Twoje śmierci dziecko coś dostało. Ewentualnie wykup taką polisę by oprócz ochrony było inwestowanie i po wygasnieciu umowy np. w weku 60lat dostaniesz kasę (czyli tzw. 3 filar). Albo jak masz ochote oszczędzać na emeryturę to wybierze IKE.

PS

Głupio jest mi pisac o śmierci, zgonie.. :oops: Ale inaczej nie potrafie wytłumaczyć.