Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekord wpisow....


Rysiu J

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 302,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • ila66

    12921

  • Jajcek

    11240

  • andre59

    10909

  • stukpuk

    10872

Najaktywniejsi w wątku

No i cześć wszystkim, tak w ogóle ;)

 

Ja dzis robię pstragi wg przepisu Froszki. Dam znać, co mi z tego wyszło ;)

 

Pyszne. POLECAM!!!!!!! :)

 

pepi a gdzie frosia ten przepis zamiesciła ?

 

Proszę :)

 

przepis na pstraga

 

jedziesz do Kauflandu , kupujesz 4 pstragi.myjesz , solisz , pieprzysz , cytrynujesz .wkladasz do lodowki .bierzesz wszelie dostepne ziola w swoim domu ( swieze , suszone, mrozone ) .u mnie najczesciej jest to zielona pietruszka , koperek , ziola prowansalskie , tymianek , bazylia , dziki czosnek ( ale czesto sobie wymyslam nowe polaczenia ) . siekam wszystko na drobny mak .wyciagam rybe , polewam ja ciut sosem sojowym i oblepiam ziolami i platerkami cebuli .wkladam do lodowki .pod wieczor wyciagam , ukladam na blaszcze wczesniej natluszczonej , obladam wiorami masla (rybe , nie blaszke ) i plasterkami cytryny .pieke tak dlugo az frosch przyjdzie z pracy ( jak sie spoznia , skubie rybe pod pretekstem troski o nia ) . jak obsubiesz juz pol ryby to znak , ze jest juz dobra .

robie do tego sos : majonez , smetana , musztarda

ziemniaki mozna zrobic wg uznania

salate tez (ja robie z sose ziolowym , oczywiscie przeze mnie wymyslonym )

 

Mi ten przepis bardzo odpowiada, bo ryba jest smaczna, no i nie trzeba się przy niej nagimnastykować ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki pepi :D

Jako że my rybolubne stworzenia na pewno wypróbuję :D

Aż mi ślinka pociekła jak czytałam 8)

 

A jak spróbujesz, to już w ogóle :)

Ja mam z kolei fajny prosty przepis na łososia w migdałach.

 

To poproszę bardzo :D

W ramach rewanżu służę przepisem na Rybę po cygańsku :lol:

 

Cześć monia :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ryba po cygańsku

 

Składniki :

 

ok. 1kg ryby ( najlepiej panga , ale może być praktycznie każda która Wam smakuje , pod warunkiem że będzie w formie filetów bez skóry i ości )

ok. 0,5 kg cebuli

4-5 ogórków konserwowych średniej wielkości

ketchup - jedno op. średniej wielkości

pęczek natki pietruszki

sól , pieprz ,ew. Maggi ,olej lub oliwa z oliwek

 

Przygotowanie :

 

Rybę pokroić w dzwonka , lekko osolić i usmażyć na oleju lub oliwie ( można wcześniej obtoczyć w mące ) . Cebulę zeszklić na patelni . Ogórki pokroić w małe słupki , natkę posiekać .

W naczyniu żaroodpornym układać warstwami :

rybka , cebulka , trochę pieprzu , ogórki , polać ketchupem , posypać natką i tak do wyczerpania składników . Na końcu podlać wodą tak mniej więcej do połowy naczynia , można dodać Maggi , ew. sosu sojowego .

Jeżeli lubicie pikantne potrawy , można dać więcej pieprzu lub ostrej papryki . Najlepszy jest pieprz kolorowy , świeżo starty oczywiście

Zamknięte naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na ok . 40-50 minut . Jakby ktoś miał wątpliwości wystarczy się przyjrzeć - składniki powinny dusić się w takim rzadkim sosiku , ale nie powinny się przypalać . Podawać gorące ze świeżym pieczywkiem . Na zimno jest też pyszniutkie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki pepi :D

Jako że my rybolubne stworzenia na pewno wypróbuję :D

Aż mi ślinka pociekła jak czytałam 8)

 

A jak spróbujesz, to już w ogóle :)

Ja mam z kolei fajny prosty przepis na łososia w migdałach.

 

To poproszę bardzo :D

W ramach rewanżu służę przepisem na Rybę po cygańsku :lol:

 

Cześć monia :D

 

Się podepnę.. :wink: :D :lol: ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki pepi :D

Jako że my rybolubne stworzenia na pewno wypróbuję :D

Aż mi ślinka pociekła jak czytałam 8)

 

A jak spróbujesz, to już w ogóle :)

Ja mam z kolei fajny prosty przepis na łososia w migdałach.

 

To poproszę bardzo :D

W ramach rewanżu służę przepisem na Rybę po cygańsku :lol:

 

Cześć monia :D

 

Dzwonki z łososia posypujesz solą, pieprzem i vegetą, panierujesz w mące i smażysz na pastelni. Na tym tłuszczu po wysmażonej rybie rumienisz płatki migdałów i posypujesz nimi łososia. Wszystko :) Proste a pyyyyszne ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaraz jadę po jakieś ryby 8)

Co dostanę tym zaeksperymentuję :lol:

Po drodze jeszcze centrum ogrodnicze zaliczę , poluję na żarnowce , ale żółte , bo takie z czerwono-fioletowymi kwiatami już mam .

 

Będę później 8)

 

Maxi dla mnie też weź jakąś rybkę, bo mi smaka narobiłyście, a nie mam z kim dzieci zostawić :( :wink: :D ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...