Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt Z79

donnelly

Recommended Posts

Witam budujących Z79

Pozwolenie na budowę już jest, jestem na etapie wyboru wykonawcy.

Zaraz zaczynam.

Ja zażyczyłyem sobie Z79 w wersji szkieletowej, ale już widzę, że projekt zawiera kilka błędów konstrukcyjnych.

pozdr.

Faranek

Witamy w naszym gronie.

Niestety my zaczynamy budowę dopiero w przyszłym roku ponieważ przeciągnęły się formalności z działką, jednak będziemy Was wspierać z całych sił. Pozdrawiam :)

Będziemy budować pod Wrocławiem, mamy wprowadzonych parę zmian jak np. kotłownia będzie przeniesiona do ponieszczenia przy wejściu po prawej stronie, rezygnujemy z małej łazienki na górze i robimy tam garderobę...

Też planuję zmianę lokalizacji pomieszczenia technicznego. WC poleci pod schody. Schody wymagają przeprojektowania, dł. stopnia wyjdzie 25 cm a wys ok 18. Trochę mniej wygodne, ale coś za coś. Górę mam jeszcze nie obmyślaną, na tą chwilę nie będzie ścianek działowych, po środku stanie stół bilardowy a dookoła skórzane kanapy, albo belki słomy, bo na kanapy może braknąć kaski :]

Rzut parteru po zmianach:

http://zapodaj.net/32a52013cc3a.jpg.html

Witam,

My również planujemy od wiosny rozpocząć budowę naszego domku . I podobnie planujemy przenieść wc pod schody (po konsultacji z szwagrem-budowlańcem).Ciekawi również jesteśmy jak domek wygląda w rzeczywistości , może kiedyś pojawią się jakieś zdjęcia .

Pozdrawiamy serdecznie .

Jeśli ktos buduje ten domek w przyszłym roku to radzę przez długie zimowe wieczory przeanalizować ten projekt z dobrym architektem. W mojej wersji fundament pod konstrukcję szkieletu drewnianego zaprojektowano taki jak pod budynek tradycyjny, czyli o wiele za potężny. Pani w Studio Z500 powiedziała, że to dlatego żeby aby na pewno sie nie zawalił, a mnie będzie to kosztowało dodatkowo 15 tys. zł. Sama konstrukcja szkieletu też jest sporo na wyrost. Teraz żałuję że skusiłem sie na projekt gotowy :( Budowa już ruszyła i raczej na bieżąco będę poprawiał "zdolnych" architektów z warszawki. Ale w takim razie po co wydałem kaskę w Studio Z500 ??

• 4 weeks później...

Hej, u mnie fundament prawie gotowy. Zrezygnowałem z wieńca kończącego ścianę fundamentową, ponieważ jest on kompletnie zbędny.

Kolejny pomysł jaki mi przyszedł do głowy to wykonanie przypory i komina jako atrapy zrobione z konstrukcji stalowej i płyt osb. W środku będzie umieszczony komin systemowy. Jest to rozwiązanie dużo tańsze, prostsze i szybsze w realizacji.

Cóż Studio Z500 może i ładne projektuje domki, ale niestety bardzo drogie w realizacji i nie do końca przemyślane konstrukcyjnie.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
Masz rację Majonez, nudy tu trochę. Fajna ta Twoja technologia, ale pewnie koszty spore. Ja początkowo chciałem budować z bala, ale doszedłem, do wniosku, że wnętrze w drewnie jest fajne, ale może nie koniecznie przez cały czas, a wykładanie domu z bala gipskartonem w środku to profanacja !!! I stanęło na kanadyjce

• 5 weeks później...
Co tu tak cicho i martwo? Nie budujecie? Wybudowaliście?

Serdeczności

Czytałem Twój dzienni i jestem pod wrażenirm. Jestem bardzo zainteresowany budową Z79 systemie HBE, wiem ż otrzymałeś wycene od konsbudu, czy możesz podać koszt na priv [email protected]. Bedę bardzo wdzieczny:D

• 1 month później...

Witam serdecznie,

To mój pierwszy post choć forum czytam już od miesięcy.

Jesteśmy na etapie wyboru projektu i Z79 jest jednym z faworytów. Mam parę pytań do osób, które mają już projekt lub budują/wybudowały Z79. Z góry wielkie dzięki za wszelkie rady!

1. Czy podciąg przechodzący przez kuchnię wystaje ze stropu?

2. Czy słupki konstrukcyjne faktycznie wychodzą ze ścian na poddaszu?

3. Jak wygląda wentylacja w kuchni? czy kryliście ją w sufitach podwieszanych? Czy rury wentylacji nie wystają przypadkiem ze ścian na poddaszu?

frankekowalski - masz już schody po zmianach? jak w praktyce?

Dzięki