krzysiekewa 26.10.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Witam. My budujemy Guliwera w pomorskim w gm. Pruszcz Gdański. Jesteśmy na etapie deskowania dachu, ścian działowych, kominów i schodów(będą betonowe). Do tej pory wydaliśmy 120 tys. Zmian trochę wprowadziliśmy m.in powiększenie wc o kabinę, z tyłu domu jest okno zamiast drzwi, w łazience u góry jest okno w szczycie zamiast dachowego, w sypialni rodziców jest dodatkowo też okno w szczycie zamiast dachowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaneczka007 06.11.2010 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Właśnie się dowiedziałam, ze dzisiaj po południu zginął w wypadku samochodowym hydraulik, który robił u nas wstępną hydraulikę (kanalizę).To był młody człowiek, dwa miesiące temu sie ożenił.Dziwnie się czuję - jeszcze niedawno rozmawialiśmy. Jakieś dwa tygodnie temu przyjechał dokończyć robotę.Na odejście powiedział, ze z jego strony to już wszystko i że teraz mogę iść spokojnie rodzić. Niech spoczywa w pokoju wiecznym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ann i pawel 10.11.2010 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 witam ponownie:)Chciłabym zapytać na jakie membrany i okna dachowe się zdecydowaliście? jestem włanie na etapie podejmowania decyzji i mam mentlik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kali1313 10.11.2010 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 My mamy okna FAKRO, 140x78 - okna wysoko osiowe. Zdecydowaliśmy się na takie ponieważ to duża wygoda, komfort jest nieporównywalny z oknami mającymi os na środku. Ponadto była atrakcyjna cena - trafiliśmy na promocje gdzie okno wysoko osiowe FAKRO było w cenie zwykłego VELUXA. Natomiast nie pamiętam już nazwy membrany ale zgodnie z wytycznymi cieśli nie oszczędzaliśmy. Za parędziesiąt złotych dopłaty otrzymujesz membranę zdecydowanie grubszą i mocniejszą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawiwo 13.11.2010 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 My właśnie jesteśmy na etapie krycia dachu. Membrana jaką stosujemy to Dorken Delta Vent N. A okna jakie będziemy mieli to OKPOL ThermoVBH 78x140. Myśleliśmy o 94X140 ale gdy zobaczyliśmy wielkość okna 78x140 to stwierdziliśmy że te w zupełności wystarczą. A okna z OKPOLA chyba dlatego że cena Veluxa czy Fakro powaliła nas na kolana a z kasą krucho. a Okpol to jedyna alternatywa pomiędzy tanimi oknami z marketu a oknami tych firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ann i pawel 13.11.2010 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 my membranę będziemy jednak mieli Aquatec 150, ponieważ hurtownia popelniła błąd z jednym kominem...troche nerwow to kosztowało, ale ostatecznie mamy komin lepszy niż zamowiliśmy, dostaliśmy specjalną gwarancję z schiedel a hurtownia zaproponowała membrane na cały dach gratis w ramach przeprosin...a ta była najlepsza jaką mieli, więc problem z wyborem się sam rozwiązał:)okna...ciągle nie wiem...też chcialabym tańsze, ale wszyscy wkolo odradzają mówiąc, że różnica będzie widoczna gołym okiem i po 5latach napewno będę żałować...ale skąd to wiedzą jak mają fakro albo velux..z oknami innymi nie znam nikogo, więc ciężko o opinie kogoś, kto rzeczwiście wiedział by co mówi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renkowa 14.11.2010 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Witam, my właśnie zamknęliśmy stan surowy zamknięty. Budujemy w łódzkim. Pozdrawiamy wszystkich.http://forum.muratordom.pl/entry.php?111233-Stan-surowy-zamkni%C4%99ty[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawiwo 14.11.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Chcielibyśmy się pochwalić dwoma nowymi rzeczami połową dachu i schodami oto fotki:Schody zostały wykonane z dwóch jętek które zostały nam po nie montowaniu ich na dachu od zewnętrznej strony. Trochę nie strategicznie ale spełniają w stu procentach swoją rolę. Połowa dachu: http://img177.imageshack.us/img177/2499/img4954n.th.jpg Schody: http://img14.imageshack.us/img14/231/img4961fv.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ann i pawel 18.11.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Witam ponownie, chciałabym znowu zapytać o koszty, czy ktoś z was posiada kosztorys od stanu surowego zamkniętego do deweloperskiego lub pod klucz...muszę oszacować te koszty do kredytu a jakoś nie bardzo sobie z tym radze, więc przykłady innych były by bardzo pomocne. Dziękuję i życzę sukcesów na budowie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaneczka007 21.11.2010 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Witajcie,w związku z tym, ze nasz Guliwer juz stoi to pokusiłam się na podsumowanie tego co mi się w nim podoba i czego nie żałuję, a co dzisiaj bym jeszcze zmieniła: Komin po przesunięciu wewnątrz otworzył nam kuchnię i podoba mi sie w tym miejscu, ale na zewnątrz wypada po środku dachu, co nie wygląda zbyt ładnie. Nad garażem podnieśliśmy ściankę kolankową o dwa pustaki, a nad resztą domu o jeden. Zmniejszyła się przez to różnica między mniejszym i większym daszkiem, dzisiaj żałuję, ze nie podniosłam pustaków po dwa nad domem i garażem. Za to pokój po tej zmianie sie powiększył dzieki czemu w przyszłości będziemy mogli go podzielić na dwa mniejsze (jeśli będzie taka potrzeba). W zwiazku z tym zamiast jednego balkonowego okna zaplanowaliśmy dwa zwykłe okna o szerokości 120 cm. http://img23.imageshack.us/img23/8025/dsc8338q.jpg Z tyłu domu dołożyliśmy lukarnę pulpitową, która powiększyła znacznie dwa pokoje i z zewnątrz całkiem mi się podoba. Po wielu zmianach we wnętrzu budynku zrobiliśmy dwa wyjścia balkonowe nad tarasem powiększając je do szerokości 110 cm http://http//img59.imageshack.us/img59/1562/dsc8343c.jpg http://img84.imageshack.us/img84/6643/dsc8344i.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ann i pawel 22.11.2010 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 czyli Blanka zdążyliście z sso prawie równo z maluchem (o ile już po porodzie:) )...mam nadzieje, że zdrowy i daje ci się wyspać domek po tych wszystkich zamianach nadal śliczny i całkiem duży, więc spokojnie pomieści całą Twoją rodzinkę u nas dzisiaj wszedł dekarz i mimo licznych porannych problemów mam nadzieję że do końca listopada skończą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaneczka007 22.11.2010 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 czyli Blanka zdążyliście z sso prawie równo z maluchem (o ile już po porodzie:) )...mam nadzieje, że zdrowy i daje ci się wyspać domek po tych wszystkich zamianach nadal śliczny i całkiem duży, więc spokojnie pomieści całą Twoją rodzinkę u nas dzisiaj wszedł dekarz i mimo licznych porannych problemów mam nadzieję że do końca listopada skończą... witaj Aniu, Maluszek jeszcze w brzuszku Najpierw czekał na tatusia, potem myślałam, ze na koniec budowy, a teraz to już nie wiem na co? Może na to, aż skończą stawiać ścianki działowe, bo chyba nie na stan deweloperski? Jestem już tydzień po terminie więc dużo już mi nie zostało, najwyżej tydzień... Pozdrawiam Blanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ann i pawel 23.11.2010 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 no oby nie czekał zbyt długo bo pewnie ciężko ci biegać z takim brzuszkiem po budowie:)Pozdrawiam i życzę łatwego i szybkiego porodu:)ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alagor_16 23.11.2010 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 witam wszytskich!Super, że taka grupa powstała! Widzę że wszyscy mniej więcej na podobnym etapie. My budujemy Guliwera 1G w mazowieckim. W tej chwili mamy stan surowy otwarty i w tym roku więcej nie damy rady. Nasze koszty począwszy od fundamentów a skończywszy na dachu pokrytym papą to ok. 80 tys. W projekcie wprowadziliśmy kilka zmian, m.in. wydłużyliśmy część mieszkalną o 1 m, a garaż o 0,5 m; zrezygnowaliśmy z wnęki na szafę w wiatrołapie bo schody by nam się nie zmieściły; zamurowaliśmy okno w spiżarni; zmniejszyliśmy garderobę przy sypialni na rzecz małej łazienki - a dokładnie prysznica i w zasadzie to chyba wszystko. Powiem jedno, że jak na razie jesteśmy bardzo zadowoleni z tego projektu. Nie mam czasu aby zabrać się za dziennik budowy, ale tu napewno będę często zaglądać.Pozdrawiam wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alagor_16 23.11.2010 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Blankamy byliśmy na etapie fundamentów jak na świat przyszła nasza druga córeczka! Trzymam kciuki żeby wszystko poszło ok. i nie matrw się poród w porównaniu z budową to pikuś!pozrawiam ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawiwo 24.11.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Ja też mam nadzieję, że poród w porównaniu z budową to pikuś - bo mój termin też się zbliża wielkimi krokami, więc trzymam za słowo. U nas dach skończyli, dzisiaj montują okna dachowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaneczka007 24.11.2010 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Blanka my byliśmy na etapie fundamentów jak na świat przyszła nasza druga córeczka! Trzymam kciuki żeby wszystko poszło ok. i nie matrw się poród w porównaniu z budową to pikuś! pozrawiam ewa Witaj Ewuniu, to mój czwarty poród, ale chyba jego najbardziej się boję i pewnie dlatego nic się nie zaczyna. Wczoraj byłam u lekarza, i stwierdził, ze w środku cisza i spokój i że jak do piątku nic się nie wydarzy to mam przyjechać do szpitala na indukcję. Podobno wywoływany poród jest gorszy wiec ... boję się trochę. Pisałaś, że powiększyliście dom po obrysie o 1 metr i garaż o pół metra. Myśle, ze to bardzo dobry pomysł, żałuję, ze sami tego nie zrobiliśmy. Pawiwo życzę Tobie szczęśliwego rozwiązania, może jeszcze nasze dzieci urodzą się tego samego dnia... Pozdrawiam Blanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaneczka007 24.11.2010 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaneczka007 29.11.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 W piątek tj. 26 listopada na świecie pojawił się nasz synek - Nataniel - Bob Budowniczy http://img87.imageshack.us/img87/2950/dsc8489.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kali1313 29.11.2010 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Gratulujemy świeżo upieczonym rodzicom i życzymy wielu PRZESPANYCH nocy. Niech najmłodszy Guliwerowicz rośnie zdrowo i bezproblemowo!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts