Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie!

Tak sobie myślę, myślę i chciałbym się z wami podzielić moimi refleksjami... Mam stary (wybudowany tuż po wojnie) dom z bali drewnianych. Do tego dobudowuję nową część z BK36. Całość niedługo bedę przykrywał nowym dachem. Niektórzy sprzedawcy absolutnie odradzają dachówkę mówiąc, że jest zbyt ciężka na tą starą część. Jak dla mnie blacha odpada całkowicie. Miałem więc tzw. "klina" nie wiedziałem w końcu czy zastosować dachówkę (w grę wchodzi tylko cementowa) czy gonty bitumiczne. Wątpliwości budziła wytrzymałość tej starej części. Od razu mówię, że na ekspertyzę mnie nie stać. Muszę więc sam podjąć decyzję. Stara część jest prawie całkowicie podpiwniczona. Więc fundamenty mocne - około 2 m. w ziemi gr. około 80cm. Wydaje mi się, że nie ma prawa siąść. Więźba będzie mocna - robiona pod dachówkę. Jednynie ściany. Tak się zastanawiałem i chyba też powinny wytrzymać. Bale drewaniane są bardzo zdrowe. Skoro w kanadyjczykach stosuje się dachówkę a tam przecież ściany to tylko szkielet. Metr gontów waży chyba coś koło 15-17kg, dachówki 45-47 kg. Mamy więc różnicę 30kg/m2. Na pierwszy rzut oka dużo. Ale teoretyzyjąc dalej dochodzę do warunków ekstrymalnym w moim rejonie (mieszkam w górach - okolice Szczyrku) kiedy to na dachu leży metrowa warstwa mokrego śniegu. W tym momencie na każdy m2 dachu działa dodatkowe obciążenie 700kg (tyle waży m3 śniegu). W tym wypadku chyba ciężar samego pokrycia nie ma większego znaczenia (co to jest 30kg w jedną lub drugą stronę skoro leży na tym 700kg.). Do tej pory (kilkadziesiąt lat) na starej części był eternit który jest chyba trochę cięższy od gontów bitumicznych i jakoś to wszystko trzymało się kupy. Może ktoś ma podobne dylematy (lub miał) - napiszcie co o tym sądzicie. Ja chyba jednak zdecyduję się na dachówkę (tak przecież została zaprojektowana więźba dachowa). Będę wdzięczny za każdą sugestię.

https://forum.murator.pl/topic/2805-ci%C4%99%C5%BCar-pokrycia-dachowego/