Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co robicie zimą na wsi?

abromba

Recommended Posts

Abromba - tata mi powiedział,że to sikorki,bo takie same mamy w ogródku,ale ornitolog z niego żaden,tym bardziej ze mnie,więc kto wie?

Aż sprawdzę z ciekawości,bo i swoim dziewczynkom opowiadam o ptaszkach,jakie spotkamy na spacerach.

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zimą w domu na wsi robię to samo, co zimą w bloku w mieście. Sprzątania mam tylko więcej i widoki ładniejsze. Mniej też wolnego czasu (długie dojazdy z i do pracy). Ale co konkretnie robię? Czytam, gotuję, piekę, oglądam filmy, słucham muzyczki, szyję... Jak mam ochotę, to wychodzę na rundkę wokół domu, albo jak mi się uda husbanda wyciągnąć na dłuższy spacer po okolicy, to spacerujemy. Robię to, co lubię, relaksuję się :)

• 1 month później...
czlowiek "inteligientny" nigdy sie nie nudzi! czyli zima na wsi tez nie.w miescie jest znacznie mniej zajec na zime a poza tym nie pozbede sie samochodu po przeprowdzce na wies- i kino czy teatr jest w zasiegu. w koncu do pracy tez sie dojezdza. Na modny "clubbing" trzeba miec odpowiedni charakter- tacy nie buduja na wsi ! :wink:

Mnie zima na wsi przerosła i ... uciekłam już w grudniu. :D Jestem pewna, że nigdy nie wrócę...

No może za czterdzieści lat :D . Na to się mogę zgodzić, bo w mojej rodzinie młodo się umiera, więc jakieś trzydzieści lat wcześniej zapewne przeniosę się całkiem gdzie indziej. :wink: Mam tylko nadzieję, że w piekle panują raczej miejskie klimaty...

Wieś nie dla mnie.

• 5 years później...
szukak kogoś kto buduje projekt kościelisko kb projekt. Widziałem go na stronie z projektami kb. Gdzie mam szukać społeczności budujących wybrany dom?

Cześć Grzesiu. Wyszukiwarka nie pokazała wątku z projektem, który Cie interesuje. Załóż może temat w jednym z tych dwóch wątków:

http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?17-Projekty-dom%C3%B3w-i-architektura

http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?19-Grupy-BUDUJ%C4%84CE

Pozdrawiam.

• 1 month później...

jak sobie przypomnę jak mój nieodżałowany Szaruś ciągnął mnie twarzą w śniegu zeszłego roku to ... :) Dookoła śniegu po pas, podwórze zasypane, w środku mój mały samochodzik, też zasypany i biały, mimo że w dowodzie ma wpisane czarny :) ech ... już właściwie bliżej niż dalej :)

A tak na poważnie, to trochę zimno mi zawsze, więc mąż mnie namawia na herbatkę z prądem i siedzimy sobie pod pledzikiem przytulając się mocno ... jak dzieci pójdą spać :)

pozdrawiam wieśniaków!

A ja jestem chyba jakoś mało zorganizowana:-(

Latem daję radę po pracy ugotować, posprzątać, wyprać, umyć taras, zająć się ogrodem itd.

Zimą- odpada ogród, sprzątanie na zewnątrz ( oczywiście oprócz odśnieżania) zostają

" tylko" zajęcia domowe. A ja i tak mam jakieś zaległości i ciągle sobie powtarzam,że co mam zrobić dzisiaj zrobię jutro. Zimą jestem depresyjna, śpiąca i najchętniej bym świeciła samymi 200-setkami,bo ciągle mi brakuje światła.

Mimo to zimą przede wszystkim czytam i czytam :-), mogę wreszcie oglądnąć filmy, na które latem nie miałam czasu, odrabiam zaległe spotkania ze znajomymi, i w końcu jak się bardzo, bardzo zmuszę biorę się za przeglądanie pościeli i różnej garderoby ( bo poleciał guzik, tam coś się odpruło i takie tam). Szyć nigdy nie lubiłam, więc zawsze takie awarie zostawiam na potem- a " potem" przychodzi właśnie w zimie.

czekam na zimę

mam do pomalowania regał u mnie w gabinecie, do uszycia zasłonki i psie posłanie, do namalowania obraz, który po mnie "chodzi" (choć tu światło potrzebne...)> Tyle rzeczy odkładam na zimowe wieczory, gdy nie będzie pracy w ogrodzie, a potem mi się .... nie chce :)

Ale stary wątek odkopany. Aż się rozczuliłam, tylu ludzi, którzy wtedy pisali, jak ja zaczynałam...

ja jak zwykle robota + dodatkowa robota typu odśnieżanie , zwalanie białego gó...a z dachów itp. ogólnie mówiąc w lato mniej roboty:):):)

No i ciągłe skrobanko szybek w aucie i takie tam mało przyjemne rzeczy.

P.S W zimę na wsi odpalić trzeba niestety też piec na paliwo gazowe, i resztę zimy spędza się na kontrolowaniu wszystkich pomieszczeń czy aby w którymś nie jest za gorąco.:)

Zima moge odpoczac od prac ogrodkowych, moge w koncu pomyc w szafkach, lampy i inne duperele, ktore latem odpuszczam, bo wole polezec na lezaku w ogrodzie.

Zima wiecej czasu spedzam w kuchni, mam czas obejrzec film, polezec na kanapie :).