Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wiosna 2011 - rozpoczynamy budowę

Recommended Posts

petervdo napisał:

droga sądowa .... hmm nie chciałbym być źle wróżyć tylko uważaj, aby jakimś paragrafem (a pewnie taki się znajdzie) zablokują/zawieszą czy coś takiego możliwość budowy do czasu wyroku sądu, a w Polsce może to potrwać nawet kilka lat !!

quote]

Teraz to sądzić się nie zamierzam, raczej odwoływać. W końcu zrobię co będą chcieli, pozbieram rachunki i jak już zamieszkam na swoim to wtedy będę miał czas na dochodzenie swoich praw.

• Odpowiedzi 379
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rav30 napisał:
  petervdo napisał:

droga sądowa .... hmm nie chciałbym być źle wróżyć tylko uważaj, aby jakimś paragrafem (a pewnie taki się znajdzie) zablokują/zawieszą czy coś takiego możliwość budowy do czasu wyroku sądu, a w Polsce może to potrwać nawet kilka lat !!

quote]

Teraz to sądzić się nie zamierzam, raczej odwoływać. W końcu zrobię co będą chcieli, pozbieram rachunki i jak już zamieszkam na swoim to wtedy będę miał czas na dochodzenie swoich praw.

jak już zamieszkasz to pewnie wspomnisz o całej sprawie :mad:

i sobie odpuścisz .. szkoda zdrowia, aby "z koniem się kopać" :cool:

Witam

razem z projektem zamówilam kosztorys inwestorski. Bardzo pomaga w kalkulacjach cenowych i rozmowach z ekipami. Ceny co prawda zawiera uśrednione (bardziej takie warszawskie), ale mam porównanie i widzę, która ekipa bierze kalkulacje z kosmosu. Ogłosiłam casting na wykonanie stanu zerowego. W kosztorysie to ok. 15 tysiecy za robociznę, a oferty miałam od 6 700 do 12 tysięcy. :eek:

Na etapie planowania zakupów warto zaprzyjaźnić się z Exelem- i podrzucić do różnych hurtowni tabelki z wykazem materiałów. Niech wpisuja swoje ceny plus ewentualne rabaty. Można porównac z cenami w internecie , ewentualnie się targować.:cool:

pozdrawiam

Ś-Ś

gosia86 napisał:
petervdo śliczny cos jak domek Julity z filmu nidgy w życiu:)

my też nie możemy oczyszczalni właśnie ze względu na plan zagospodarowania bo niby jakas pra doliny odry czy cos takiego

Gosiu, budujecie w pradolinie tzn. że może tam występować zagrożenie powodziowe. Sprawdzaliście mapki powodziowe z lat 90 i z ubiegłego roku?

Upewnijcie się na 100%, czy teren jest bezpieczny.

Pozdrawiam

Śmig _Śmigalska

petervdo napisał:
takie coś ma być :lol2:

wrzucę link bo coś zdjęcie nie chce się wyświetlać

http://picasaweb.google.com/lh/photo/NTdahI7Zt2UsjAjhpNt-oQ?feat=directlink

Petervdo, śliczny ten domek, szalenie klimatyczny. Dwa lata temu chorowałam ze Śmigiem na taki dom z bala. Niestety, na działce, którą kupiliśmy taki domek troszeczkę by zgrzytał- wokół są same murowańce. Brakuje też lasu w pobliżu, a bale jakoś tak mi się muszą komponować z bliskością lasu i dużą wolną przestrzenią wokół:D

Gdzieś czytałam na forum dziennik pani budującej z bala. Bardzo szybko postępowała u nich budowa.

Jak gruby będzie bal? Czy w środku zostawiasz drewno na wierzchu, czy bedziesz zaslaniał płyta g-k? Zamawiasz gotowy dom pod klucz? czy same ściany i dach?

Śmig-Śmigalska :D

śmig_śmigalska napisał:
Petervdo, śliczny ten domek, szalenie klimatyczny. Dwa lata temu chorowałam ze Śmigiem na taki dom z bala. Niestety, na działce, którą kupiliśmy taki domek troszeczkę by zgrzytał- wokół są same murowańce. Brakuje też lasu w pobliżu, a bale jakoś tak mi się muszą komponować z bliskością lasu i dużą wolną przestrzenią wokół:D

Gdzieś czytałam na forum dziennik pani budującej z bala. Bardzo szybko postępowała u nich budowa.

Jak gruby będzie bal? Czy w środku zostawiasz drewno na wierzchu, czy bedziesz zaslaniał płyta g-k? Zamawiasz gotowy dom pod klucz? czy same ściany i dach?

Śmig-Śmigalska :D

też chorujemy na bal i budujemy dla siebie ;)

w pobliżu i murowane i szkielet się pojawił ... ale za sąsiedem już kilkadziesiąt hektarów lasu ..

a działka w dzielnicy kilka kilometrów od centrum ale już klimat wiejski

bal pełny z mszeniem (taki jak na zdjęciu - ma być modrzew ) bal min. 25 generalnie ok. 30 cm średnicy

ściany zewnętrzne w środku drewno a działowe murowane jakaś silka ;)

śmig_śmigalska nie ma zagrożenia powodziowego (mieszkam w tej miejscowości ponad 20 lat i w 97 było u nas suchutko, w zeszłym roku w naszej gminie znów było zagrożenie ale dzielnie walczyli między innymi o Kotowice i Siechnice, u nas sucho) mamy około 20 metrów wyżej położoną miejscowość od tych które zostały zalane lub musiały się bronić więc przynajmniej o to głowa spokojna :)

Berni Z napisał:
Czy ktoś z was próbował "przesunąć" obowiązującą linię zabudowy?

To znaczy mam w warunkach podaną obowiązującą linię zabudowy na 12 m od linii ulicy, a dom chciałabym postawić o 5 metrów dalej tj 17 m od linii ulicy.

Jak to wygląd z punktu prawa.

Linia zabudowy oznacza, ze nie mozesz budować bliżej niż 12 m od ulicy, dalej można :)

i tak jest chyba w każdej gminie :)

Berni Z napisał:
Czy ktoś z was próbował "przesunąć" obowiązującą linię zabudowy?

To znaczy mam w warunkach podaną obowiązującą linię zabudowy na 12 m od linii ulicy, a dom chciałabym postawić o 5 metrów dalej tj 17 m od linii ulicy.

Jak to wygląd z punktu prawa.

Wikipedia zna odpowiedź ;)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Linia_zabudowy

i wszystko stało się jasne :)

bajcik masz rację Obowiązująca linia zabudowy oznacza, że punkt najbardziej wysunięty z budynku ( np. garaż lub schody wejściowe ) musi się znajdować dokładnie w tej linii.

Wiem, że można zmienić zapisy w WZ np. szerokość frontowej elewacji budynku itp. I ja chcę właśnie zmienić obowiązującą linię zabudowy z 12 m na 17 m. Byłam już w Urzędzie Gminy w wydziale architektury i budownictwa. Pan architekt nie wyrazili takiej zgody :bash::bash::bash:, ale mówił jeszcze że muszę dostać również zgodę zarządcy drogi. Drogę mam gminną. Nie wiem czy mógł mnie tak odesłać z kwitkiem :confused:i czy w takiej sytuacji mogę się powołać na jakiś akt prawny i próbować z nimi rozmawiać. Czy w ogóle mam jakieś szanse na taką zmianę.

Rav30 napisał:
Czy ktoś wie co to jest przyłącze? Czy odcinek od domu do ogrodzenia to już przyłącze i wymaga projektu? Ja się już pogubiłem. Co chwile słyszę, że przyłącze to jest do granicy działki tylko, ale nie jestem tego pewien.

Pozdrawiam

Przyłącze – odcinek sieci zasilającej łączącej linię elektroenergetyczną z instalacją elektryczną w budynku.

Polecam: http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,434/Itemid,40/

Pozdrawiam

Rav30 napisał:
Czy ktoś wie co to jest przyłącze? Czy odcinek od domu do ogrodzenia to już przyłącze i wymaga projektu? Ja się już pogubiłem. Co chwile słyszę, że przyłącze to jest do granicy działki tylko, ale nie jestem tego pewien.

Pozdrawiam

Przyłącze – odcinek sieci zasilającej łączącej linię elektroenergetyczną z instalacją elektryczną w budynku.

Projekt i budowa przyłącza wodno-kanalizacynego.

Po wydaniu warunków technicznych można przystąpić do sporządzenia projektu przyłącza wodociągowego. Projekt taki musi sporządzić projektant z uprawnieniami wodno-kanalizacyjnymi i po jego wykonaniu uzgodnić go z wodociągami.

Polecam: http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,434/Itemid,40/

http://ladnydom.pl/budowa/1,106603,3042740.html?as=1&startsz=x

Pozdrawiam

Rav30 napisał:

Pozdrawiam

Przyłącze to odcinek od głównej linii - gazociągu, wodociągu lub kanalizacji do punktu pomiarowego czyli licznika.

Inwestor ma dwie możliwości:

1) licznik w ogrodzeniu

2) licznik na budynku

Jeżeli licznik umieścimy w linii ogrodzenia, to wówczas projektant projektuje przyłącze od głównej linii gazociągu do miejsca w którym licznik ma się znajdować.

Można również wybrać opcję, gdzie licznik będziemy mieli na budynku wówczas projektowane przyłącze będzie biegło od głównej linii do budynku.

Jeśli inwestor wybierze opcję liczniki (gaz, prąd) w ogrodzeniu, to odcinek od tego miejsca do budynku również wymaga projektu.

U mnie będzie opcja " liczniki na budynku".

Dlaczego tak wybrałam? Ponieważ zarówno zakład gazowniczy jak i energetyczny pobierają opłaty za wykonanie przyłącza. U mnie za pierwsze bodajże 15 m opłata jest stała, za każde kolejne metry płacę 50 zł za 1mb ( cena z ubiegłego roku - pewnie teraz uległa zmianie - w górę ). Ponieważ media mam w granicy działki odległości od głównych linii gazociągu oraz wodociągu miały by długość około 1 mb do 2 mb i za te krótkie odcinki zapłaciłabym opłatę stałą, a tak to w tej opłacie zrobią mi już przyłącza do domu :wiggle: