Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wiosna 2011 - rozpoczynamy budowę

Recommended Posts

• Odpowiedzi 379
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no własnie, jak pisałam to w Lodzi była "jeszcze" wiosna, 8 stopni i slonecznie, widziałam kilka ekip murarzy stawiających domy i pomyślałam, że może już czas..

Dziś u nas też biało, plucha i brzydko.

I nadal pada....

ale umawiamy się z murarzami na połowę lutego, i jak nie wróci trzaskający mróz to zaczynamy :)

aha- chciałam jeszcze podpowiedzieć:

moim zdaniem warto mieć w garażu odpływ wody, wjezdzacie zasniezonym autem, woda scieka i zostaje w kałuży, a tak odpływem schodzi na zewnątrz- mozna zrobic na etapie fundamentow, mozna na etapie wylewek...

chyba warto :)

Dodatkowo- jesli ktos ma garaż w bryle budynku i nie zamierza go ogrzewać to mozna zrobic mala warstwe styropianu w podlodze, wtedy garaż bierze cieplo z ziemi, nie jest może supe cieplo ale woda nie zamarza przez cały rok :)

Witajcie.

My jesteśmy na etapie ostatcznego dogrywania projektu i kompletowania papierów do złożenia wniosku o PnB. Budujemy domek parterowy - 191 m kw. z podwójnym garażem. Po wczorajszym spotkaniu z branżystami zrezygnowaliśmy z ogrzewania kominkowego, ale decydujemy się na mechaniczną wentylację z rekuperatorem. Do tego ogrzewanie podłogowe w części dziennej i w łazience oraz grzejniki w pokojach. Na wiosnę zaczynamy. Teraz robimy rozeznanie w firmach budowlanych - kto i za ile zbuduje nam nasze gniazdko :)

Witam ponownie!!!

Czy nikt w Wielkopolsce nie buduje domku W 19.12 a Dobre \Projekty???????

My jesteśmy na etapie czekania na projekt, nad którym pracuje projektant, wysłał już wniosek o przyłacze prądu i na razie na tym koniec. Z resztą pogoda nie napawa optymizmem.

chyba lepiej szukac w grupach budujących, pozdrawiam

Rzeczywiście RAV 30 ma rację. Ta pogoda źle wpływa na samopoczucie.

Mam pytanie. Czy macie zaplanowane już swoje oczyszczalnie ścieków?

Co wybraliście?

Ja w warunkach zabudowy mam szambo, ale myślę o zmianie na PoŚ ze złożem biologicznym z odprowadzeniem do rowu.

Może ktoś z Was ma takie coś u siebie. Co o tym myślicie?

Witam forumowiczów.

Ponieważ widzę, że wielu z was poszukuje sprawdzonych i polecanych ekip, chcę zaproponować dyskusje na temat sposobów realizacji procesu budowlanego.

Jak wiadomo, większość planujących budowę własnego domu rozważa 2 warianty:

1. Spróbuję wybudować go metodą gospodarczą, więc sam się wszystkim zajmę i w ten sposób obniżę koszty.

2. Zlecę wykonanie całości prac jednej formie, licząc się z większymi kosztami, ale zajmą się tym fachowcy i udzielą mi gwarancji na wykonaną pracę.

Czy rozważaliście 3 wariant pośredni? Nazywa się to Inwestor Zastępczy i jest mu blisko do metody gospodarczej z tym, że całościową organizację procesu budowlanego zajmuje się specjalista z branży budowlanej.

Jak to działa?

Inwestor podpisuje umowę z firmą świadczącą takie usługi na zrealizowanie całościowego (lub części) zadania inwestycyjnego w imieniu inwestora właściwego. Współpraca może się rozpocząć już na etapie wyboru projektu lub uzyskiwania pozwolenia na budowę.

Inwestor Zastępczy zajmuje się zaplanowaniem całej inwestycji tzn.: przygotowuje niezbędne dokumenty, przygotowuje harmonogram budowy, doprowadza do podpisania umów na wykonanie poszczególnych prac budowlanych pomiędzy wykonawcami a inwestorem właściwym, wylicza i zamawia konieczne materiały budowlane, zamawia odpowiedni sprzęt budowlany, rozlicza wykonawców z powierzonych im zakresów prac, przygotowuje niezbędne dokumenty do uzyskania pozwolenia na użytkowanie. Cały zakres usługi inwestora zastępczego jest oczywiście kwestią indywidualną, uzależniona od potrzeb inwestora właściwego.

Przy takim rozwiązaniu, wszelkie przepływy finansowe za materiały lub pracę ekip budowlanych reguluje osobiście inwestor właściwy.

Z inwestorem zastępczym można się również umówić, że zadba on w okresie gwarancyjnym o usunięcie ewentualnych wad przez dostawców materiałów lub wykonawców prac.

Wynagrodzenie, za jakie pracuje Inwestor Zastępczy zazwyczaj stanowi X procent od wartości inwestycji i jest rozliczane wg indywidualnych ustaleń.

Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam

Artur Stocki

Bajcik i gosia86 - dziękuję za podjęcie tematu.

Jeżeli spojrzymy na temat pod katem sposobów zarabiania na życie, to nie jest to nowość na rynku budowlanym. Wprawdzie jeszcze mało rozpowszechniona wśród inwestorów indywidualnych i budownictwie jednorodzinnym, ale bardzo powszechna wśród dużych inwestorów i przy zamówieniach publicznych. Inwestor Zastępczy niemal całkowicie odciąża inwestora właściwego od problemów budowy a jednocześnie pozwala mu mieć bieżącą kontrolę nad tym, co dzieje się z jego inwestycją. Innym wymiernym efektem takiego rozwiązania jest znaczące obniżenie koszów inwestycji w porównaniu z budową poprzez Generalnego Wykonawcę. Inwestor Zastępczy poprzez powtarzalność swoich działań, systematyczność zakupów materiałów budowlanych i wiedzę na temat samej organizacji budowy jest w stanie obniżyć koszty w porównaniu z realizacją systemem gospodarczym i w ten sposób zarobić na swoje wynagrodzenie.

A jeżeli mówimy o gwarancjach, Generalny Wykonawca udzieli gwarancji na roboty budowlane, który wykonał sam lub jego podwykonawcy (ewentualne szkody będą naprawiane przez tych właśnie podwykonawców za pośrednictwem GW) oraz na materiały, za których jakość odpowiada producent.

Mając taką wiedzę na temat gwarancji, rozwiązania z Generalny Wykonawcą i Inwestorem Zastępczym, który również może zobowiązać się w umowie do zorganizowania procesu reklamacyjnego wyglądają identycznie.

Pozdrawiam

Powoli finiszujemy z papierologią. Podpisana umowa z gazownią. Jeszcze tylko adaptacja projektu do warunków zabudowy i będzie mozna składac papiery na PNB. Planujemy POŚ z drenażem rozsączajacym.Inwestorem będziemy sami. Inwestor zastepczy to nic innego jak ktoś w rodzaju dewelopera. Gwarancje na prace budowlane zawarte są w umowie z wykonawcami.

Pozdrawiam.