Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wiosna 2011 - rozpoczynamy budowę

Recommended Posts

• Odpowiedzi 379
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kredyt dostalismy juz nawet przed podzialem dzialki. Mamy podpisana umowe z bankiem PKO. BP. Po przedstawieniu aktu notarialnego wartosc ziemi zostala przelana na konto sprzedawcy. Teraz po otrzymaniu zezwolenia na budowe mozemy odebrac transze na stan zerowy. :D:D

Byłam w banku - i tak zwana du.a:bash: Taki kredyt jak masz Szymku można dostać (bez pozwolenia ) ale jak bierzesz kredyt łącznie na budowę i zakup działki. W pozostałych przypadkach musisz mieć pozwolenie:(. Więc muszę się uzbroić w cierpliwość. Pocieszające jest to że Pani "zbadała nas" i nie widzi przeciwskazań do udzielenia kredytu - ale wolałabym mieć to na papierze. Pozdrawiam wszystkich, którzy zaczynają działać. :bye:

Już o tym pomyślałam. Kominy wentylacyjne wykreślone, ocieplenie ścian zewnętrznych zwiekszone do 20 cm, ocieplenie stropu zwiększone do 30 cm, podloga na gruncie 20 cm ocieplenia, wybrany kominek z regulowaną mocą spalania, zrobiony projekt wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła, zaprojektowany gruntowy wymiennik ciepła. Lektura forum to skarbnica wiedzy ;))))))))))

pozdrawiam

no i właśnie tak powinno być ;) napewno będą to dobrze zainwestowane pieniądze.

Na forum jest fajny wątek związany z domami pasywnymi, na podstawie którego można zniwelować straty związane z mostkami cieplnymi. Wtedy to już powinno być super ;)

czy można wiedzieć jaki został wybrany sposób ogrzewania oraz jakie zostały parametry GWC ??

my czekamy na decyzję kredytową bo pogoda całkiem dobra

tylko że zapowiadaja jeszcze mrozy pod koniec lutego

podobno w przyszlym tygodniu to nawet do -15 :( tez czekamy na nie mniej niż -5 i chetnie bez opadów :(

a prognoza pogody roczna wczesniej pokazywana w grupie sie niestety nie sprawdza, bo od konca stycznia miało już być ladnie :(

my czekamy na decyzję kredytową bo pogoda całkiem dobra

tylko że zapowiadaja jeszcze mrozy pod koniec lutego

my dzisiaj chyba ze 40 minut podpisywaliśmy umowę kredytową ..

jutro skarbówka i księgi wieczyste .. jeszcze tylko ubezpieczenie :mad: i można transzę pobrać :p

pogoda tylko smaki robi .. słońce ponad +5 a w nocy mrozik :mad:

oj to jest najgorsze najpierw trzeba przerobic papierologie z pozwoleniem a później walczyc z kredytem same kłody pod nogi a jak już cos pójdzie z górki to pogoda sie kiepści :(

a w jakim banku brałes kredyt jesli można spytać??

zależało nam na czasie więc pko bp gdzie kiedyś też miałem hipoteczny

jest trochę zamieszania bo staraliśmy się o "rodzina na swoim" .. podobno nie jest to łatwy kredyt ;) .. z małym ale ... ale :) to już inna historia

My też w pko bp mamy kredyt bo jako jedyny dawał nam kredyt jednocześnie na zakup działki i budowę domu. Z budową musimy jednak trochę poczekać, bo wody gruntowe stoją nam dosyć wysoko, tj. 70 cm pod podłożem i coś mi się wydaję, że \jak zaczniemy na początku kwietnia to będzie dobrze. A jak u was?

Witam,

w końcu ktoś zaczął ;) My również mamy zamiar startnąć na wiosnę 2011 ;) Z tym, że my pozwolenie już mamy, ale nad zmianami w projekcie ciągle się zastanawiamy :)

Pozdrawiam,

Kasia

cześć my narazie czekamy na pozwolenie bubujemy rodo 6 mam nadzieje że przyjmicie mnie do grupy lubie przeglądać dzienniki budowy pozdrawiam agabodzio:bye:

My też w pko bp mamy kredyt bo jako jedyny dawał nam kredyt jednocześnie na zakup działki i budowę domu. Z budową musimy jednak trochę poczekać, bo wody gruntowe stoją nam dosyć wysoko, tj. 70 cm pod podłożem i coś mi się wydaję, że \jak zaczniemy na początku kwietnia to będzie dobrze. A jak u was?

można uznać budowę za rozpoczętą

1a transza już jest :lol2:

geodeta jutro ;)

U nas wczoraj ruszyło kopanie fundamentów. W przyszłym tyg zaczną grodzić. Teraz zamawiam toitoi'a bo nie mam ochoty w coś wdepnąć później. Skoro budowa ruszyła tak wcześnie, to mam nadzieję skończyć przed zimą. W zimie pozostaną tylko płytki i podłoga.

Pozdrawiam wszystkich i trzymam kciuki za sprawne rozpoczęcie robót.

U nas wczoraj ruszyło kopanie fundamentów. W przyszłym tyg zaczną grodzić. Teraz zamawiam toitoi'a bo nie mam ochoty w coś wdepnąć później. Skoro budowa ruszyła tak wcześnie, to mam nadzieję skończyć przed zimą. W zimie pozostaną tylko płytki i podłoga.

No to GRATULACJE! :D Też byśmy chcieli już zaczynać, ale niestety jeszcze jesteśmy "zakopani " w papierologii. :(

Gdzie zaopatrujecie się w materiały budowlane w okolicach ZG i NS?

U mnie teoretycznie wszystko kupuje wykonawca SSO. Z tego co wiem bloczki fundamentowe będzie kupował po 2,7 zł; na ścianę przewiduje Edera po ok 45 zł/m2 z Janpola ze Złotoryji, dachówki w Pokryciach Dachowych

a Wy?

Rav, a gdzie budujecie?

U nas (lodzkie) jeszcze chyba za zimno...