Bhm 30.11.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Witajcie My także palujemy na wiosnę ruszyć - na razie jesteśmy chyba na końcówce ustaleń z architektem, on z konstruktorem elektrykiem itd. działkę szczęśliwie ogrodziliśmy przed zimą i czekamy na cuda pod postacią prądu, miał być jeszcze w tym roku, do wody na wiosnę sami się dokopiemy. Czy ktoś planuje okna narożne z roletami zewnętrznymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav30 30.11.2010 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Witajcie działkę szczęśliwie ogrodziliśmy przed zimą i czekamy na cuda pod postacią prądu, miał być jeszcze w tym roku, do wody na wiosnę sami się dokopiemy. Czy ktoś planuje okna narożne z roletami zewnętrznymi? My planujemy jedno okno narożne w kuchni. Z ogrodzeniem czekamy do wiosny (chcemy już na gotowo z 3 stron) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bhm 01.12.2010 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 My planujemy jedno okno narożne w kuchni. Z ogrodzeniem czekamy do wiosny (chcemy już na gotowo z 3 stron) My mamy w planach aż 4 okna narożne, i dziś byliśmy porozmawiać , jak przedstawia się sprawa rolet zewnętrznych, jak to wygląda , na ile mi zasłania widok, itd. Pan nam pokazał zademonstrował, podrzucił pod rozwagę kilka ciekawych rozwiązań, i generalnie firma sobie zapunktowała, choć i tak była chwalona na forum w moim rejonie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia28 01.12.2010 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Witaj Bhm Gdzie budujesz? Z tego co piszesz to raczej projekt indywidualny. Jak duży planujesz domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bhm 01.12.2010 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Budujemy się pod Łodzią w Ksawerowie . Dom tak w całości , to wychodzi z 249 m choć tej użytkowej powierzchni jest ok. 140 m, projekt jest indywidualny, nie znalazłam żadnego który by spełniał nasze oczekiwania- a wbrew pozorom nie są wygórowane, bardzo stawiam na praktyczności i użytkowość pomieszczeń ich układ. Trochę przeszliśmy z naszym architektem długą drogę od tych domków z "fantazją" do tych które da się realnie wybudować - nie spłacając rat do końca życia. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav30 01.12.2010 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 My mamy w planach aż 4 okna narożne, i dziś byliśmy porozmawiać , jak przedstawia się sprawa rolet zewnętrznych, jak to wygląda , na ile mi zasłania widok, A o co chodzi z tym przesłanianiem widoku? w którym miejscu, w narożniku? są różne możliwości? zaciekawiło mnie to, nie wiedziałem że można na różne sposoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bhm 02.12.2010 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 A o co chodzi z tym przesłanianiem widoku? w którym miejscu, w narożniku? są różne możliwości? zaciekawiło mnie to, nie wiedziałem że można na różne sposoby. Witaj, ja mam okno to narożne dość wąskie (jedno skrzydło) , drugie szerokie , a bardzo mi zależy na widoku z tej węższej części (droga , brama , furtka itd, a nie płot sąsiada -co oferuje drugie okno ) i jak wczoraj byłam na spotkaniu to poprosiłam o zademonstrowanie mi takiego układu z roletami zewnętrznymi, tymi schowanymi w ścianie budynku (to jest nie realne -zwg. na ten róg- i powstanie dziury na styku skrzynek) i takimi z skrzynkami teoretycznie nad oknem do muru, (pan nam je poleci, zalecając cofnąć nadproże o 4-5 cm a wtedy i to potem pod warstwa ocieplenia i elewacji nie będzie widoczne ) natomiast te skrzynki będą idelanie do siebie przylegać bokami , nie będzie między nimi żadnej przerwy . No to na czym mi najbardziej zależało ,słupek na którym będą szyny nei nabierze jakiś ogromnych rozmiarów , (nie spuchnie i nie zasłoni ,, mi tej węższej część okna) . Wiem strasznie to pisałam, łatwiej było by namalować , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav30 06.12.2010 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Jakie planujecie ogrzewanie? Cały czas myślałem o mieszanym - podłogówka w salonie, kuchni, łazienkach i grzejniki w sypialniach; ale ostatnio myślę o podłogówce w całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia28 08.12.2010 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Na początku myślałam o podłogówce na całym dole + górna łazienka, reszta grzejniki, później mały pokój na dole też grzejnik, niedawno, że w salonie jednak też grzejnik (bo podoba mi się parkiet a do tego podłogówka się raczej nie nadaje), a teraz, że może jednak podłogówka w całym domu (to tak przyszłościowo, bo może kiedyś pompę ciepła byśmy sobie fundeli ). Więc jak widzisz sama jeszcze nie wiem, kobieta zmienną jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia28 08.12.2010 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 A propo podłogówki, podobno jest niezdrowa ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berni Z 08.12.2010 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Słyszałam, że sama podłogówka nie wystarczy do ogrzania całego domu. Cytat Ogrzewanie podłogowe jest niskotemperaturowym systemem grzewczym wykorzystującym powierzchnię podłogi, jako źródło emisji ciepła. (.....)Wymagania technologiczne dotyczące nie przekraczania średniej temperatury powierzchni grzejnika (podłogi) powyżej temperatury tpmax = 29°C (zalecane 26). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia28 08.12.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Wcięło mi post wrrr no nic postaram się jeszcze raz. Znajomy ma podłogówkę i kaloryfery i jak do tej pory (a mieszka już ok 5 lat) z kaloryferów nie korzysta. Ponadto jak się ogrzewa dom pompą ciepła lub piecem kondensacyjnym to zalecana jest właśnie podłogówka, więc powinna starczyć. Myślę, że to także zależy jak docieplony jest dom. A tak w ogóle to my będziemy mieli kominek w salonie, więc na dole w razie potrzeby sobie dogrzejemy, a na górze są raczej sypianie, a jak wiadomo lepiej się śpi przy nieco niższej temperaturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bhm 08.12.2010 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 U nas będzie na dole podłogówka : w holu, łazience , wc i w kuchni, reszta kaloryfery, namawia nas architekt by na górze w łazienkach też zrobić podłogowe ogrzewanie. Dodatkowo będzie kominek w samym centrum - także jeszcze tym się dogrzejemy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fulek 08.12.2010 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Witam wszystkich. Ja tak z pewną nieśmiałością...Wszyscy mają albo kredyt albo pozwolenie na budowę, albo i jedno i drugie...a ja... No cóż...mam ambitne plany . Projekt wybrany, zmiany w projekcie spisane i.... Kupuję projekt. Potem biegiem do banku...a dopiero potem do architekta i po pozwolenie.... Zapytacie dlaczego tak. Najpierw muszę mieć pewność,że dostanę na ten cel kasę, a potem...reszta jakoś pójdzie na wiosnę 2011. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav30 08.12.2010 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Witaj fulek. Przechodziłem przez to samo. Zanim starałem się o pozwolenie byłem w bankach. Weź pod uwagę, że to co mówią na początku później ma się nijak do decyzji kredytowej. Najpierw jest :" oczywiście, dostanie Pan bez problem"u, a później "ale ....i tu cała lista wymagań" . Staranie się o kredy zajęło mi 2 m-ce, a to, słuchając znajomych, to i tak szybko. Najpierw odmówili, później dali ale w niepełnej kwocie i z listą dodatkowych warunków (zresztą nie do spełnienia), aż w końcu przyznali i to w 2 najlepszych bankach, na pełną kwotę i bez warunków. Wszystko to oczywiście na podstawie tych samych dokumentów. Nie wiem jak to zrobił Szymek, że dostał kredyt przed pozwoleniem na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav30 08.12.2010 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Co do podłogówki to nie wiem czy jest niezdrowa (w jednym artykule pisze tak, w innym inaczej), ale mam nadzieję, że do ogrzewania domu starczy. Temp. podłogi 25 st to chyba nie jest mało, jak w domu ma być 21. Większość z nas jest przyzwyczajona do gorących kaloryferów, sam mam trochę "stresa" ale chyba podejmę to ryzyko. Nie spotkałem się jeszcze z opinią osoby, która ma ogrzewanie podłogowe i dobrze ocieplony dom, że jest jej zimno. Ostatnio znajomy instalator namawia mnie na piec Auera. Do podłogówki wydaje się rozsądny. Musze tylko zobaczyć go u kogoś, kto użytkuje go ponad rok. Teraz jestem na etapie wyboru okien. Czekam na ofertę Oknoplastu i MS. Ciekawe okna. Mam też ofertę okien ze Świebodzina (tego od Jezusa ) Ceny potrafią różnić się o 100 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modrzew2 08.12.2010 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Witam Mamy projekt, staramy sie o PnB i wciąż szukamy ekipy. Chcemy zaczynać na wiosnę, pod Łowiczem, domek ok 170mkw. Wdzięczny będę za wszelki lokalny kontakt z budującymi. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fulek 09.12.2010 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Witaj fulek. Przechodziłem przez to samo. Zanim starałem się o pozwolenie byłem w bankach. Weź pod uwagę, że to co mówią na początku później ma się nijak do decyzji kredytowej. Najpierw jest :" oczywiście, dostanie Pan bez problem"u, a później "ale ....i tu cała lista wymagań" . Staranie się o kredy zajęło mi 2 m-ce, a to, słuchając znajomych, to i tak szybko. Najpierw odmówili, później dali ale w niepełnej kwocie i z listą dodatkowych warunków (zresztą nie do spełnienia), aż w końcu przyznali i to w 2 najlepszych bankach, na pełną kwotę i bez warunków. Wszystko to oczywiście na podstawie tych samych dokumentów. Nie wiem jak to zrobił Szymek, że dostał kredyt przed pozwoleniem na budowę. Wiem, wiem jak to wygląda, bo była jazda z kredytem na działkę. Dlatego, chcę mieć zgodę na kredyt a potem resztę. Pozdrawaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek 96 15.12.2010 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Hej, witajcie po przerwie. A propo kredytu to jedyny bank jaki nam udzielił kredytu przed podziałem ziemi to PKO BP. Bardzo sprawnie wszystko poszło ale nie możemy uruchomić kredytu do momentu zakupu ziemi. Po przedstawieniu wszystkich dokumentów dotyczących niepodzielonej jeszcze ziemi i umowy przedwstępnej zakupu ziemi staraliśmy się o kredyt łączony, czyli na zakup ziemi i na budowę. Działka jest już właściwie podzielona, czekamy teraz na ostateczne pozwolenie, po czym uruchamaiamy kredyt po przedstawieniu aktu notarialnego zakupu działki. W tym samym czasie staramy się o pozostałe pozwolenia na budwę i na wiosnę bierzemy pierwszą transzę kredytu na stan zerowy, itd. Taki sposób załatwiania sprawy był dla nas bardzo wygodny. Jesteśmy spokojni wiedząc, że ten kredy mamy już przyznany i umowa z bankiem podpisana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 15.12.2010 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Ukłony, my na wiosnę chcemy zacząć budować WM-24L "Pluszcz". Jeździcie na targi budowlane? Macie już coś pokupowane oprócz działek? My myślimy o bloczkach fundamentowych bo podobno wiosną nie nadążają ich wytwarzać. Fajnie że jest ktoś i z Ksawerowa, i z Łowicza (my budujemy pomiędzy), może sie kiedyś poodwiedzamy Waszym zdaniem 2011 to będzie dobry rok dla budujących? Bo kilka czynników może tu decydować - apogeum budowy autostrad (stal, beton) - otwarcie niemieckiego rynku pracy - kryzys w Irlandii - pomału kończący się program "rodzina na swoim" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts