Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wiosna 2011 - rozpoczynamy budowę

Recommended Posts

Witamy Bajcik w naszym gronie :welcome:

Pytasz jaki będzie 2011 dla budujących? MY BĘDZIEMY BUDOWAĆ więc:

SŁONECZKO kochane powróci z urlopu i będzie nam świeciło odpędzając chmury deszczu ;-)

VAT-cik nam podskoczy niestety do góry - ale oby tylko takie podwyżki były - TEGO NAM WSZYSTKIM I SOBIE ŻYCZĘ :yes:

Stadiony i autostrady już dawno zacieli budować - ceny stali i betonu w tym roku kolejny raz poszły do góry, obecnie zauważalna jest minimalna obniżka cen i stagnacja ( podyktowana brakiem sezonu) - CO BĘDZIE DALEJ TEGO ŻADEN ŚWIĘTY NIE WIE ???

MUSIMY SIĘ TRZYMAĆ RAZEM I WSPIERAĆ - A PÓJDZIE WSZYSTKO DOBRZE !!!!!!!!!!!!!

INNEJ OPCJI NIE WIDZĘ I TEGO BĘDĘ SIĘ TRZYMAĆ BEZ WZGLĘDU NA WSZYSTKO :-)

Gdyby nawet szło przez chwilę coś źle, to mam na to radę TRZEBA SIĘ NIE PODDAWAĆ NIGDY W ŻYCIU

• Odpowiedzi 379
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Witam wszystkich. Ja tak z pewną nieśmiałością...Wszyscy mają albo kredyt albo pozwolenie na budowę, albo i jedno i drugie...a ja... No cóż...mam ambitne plany :-). Projekt wybrany, zmiany w projekcie spisane i.... Kupuję projekt. Potem biegiem do banku...a dopiero potem do architekta i po pozwolenie.... Zapytacie dlaczego tak. Najpierw muszę mieć pewność,że dostanę na ten cel kasę, a potem...reszta jakoś pójdzie na wiosnę 2011. Pozdrawiam.

Muszę poprawić samą siebie... Niestety nie da się tak zrobić,żeby najpierw dostać kredyt (albo mieć chociaż decyzję) a potem pozwolenie na budowę :-(. Mój bank (mogę skorzystać tylko z jednego) musi mieś chociaż poświadczenie ,że wystąpiło się o pozwolenie na budowę,żeby rozpocząć procedurę kredytową. Projekt mam. Teraz formalności związane ze złożeniem dokumentów do pozwolenia na budowę i dopiero do banku po kredyt...Cóż...jak mus to mus. Pozdrawiam wszystkich,którzy będą budować się w 2011. Mam nadziję,że zdążymy chciaż rozpocząć budowę, by poczuć smak jak to jest, bo ostatnio wyczytałam w prasie lokalnej,że koniec świata ma być w maju 2011 ;-) :-) :-)

Witamy

my także ruszamy z budową jak tylko śniegi stopnieją <oby jak najszybciej ;) >

początkowo liczyliśmy na start jeszcze w 2010 ale formalności się przeciągnęły

pozwolenie na budowę dostaliśmy 7 grudnia <prawie jak prezent od mikołaja :) >

teraz jeszcze czekamy na decyzję kredytową

a nasz domek to Z55 ze studia Z500 w lustrzanym odbiciu z kilkoma zmianami

typu pustka nad salonem i zmiana kąta nachylenia dachu

bardzo się cieszę że jest już grupa 2011 :)

chcemy na następne święta być juz u siebie ale zobaczmy co czas pokaże :)

Witam :D

Zgłaszm swój akces do grupy rozpoczynających budowę na wiosnę 2011. Z niecierpliwością oczekuję na informacje z frontu robót :p

Buduję mały domek 90 m2 z garażem 30 m2, parterowy, bez poddasza użytkowego. Podrawiam. Śmigalska .

dziennik budowy: Kup pan cegłę, czyli nasze budowanie świata

komentarze do dziennika

Czesc wszystkim,

dolaczam do grupy choc mysmy zaczeli w zeszlym roku i teraz fundamenty czekaja pod sniegiem na pierwsze sloneczko, a wtedy ruszamy. Takze jestem pol kroku przed Wami- jak bedzie trzeba podpowiem, ale pewnie wkrotce wszyscy na tym samym etapie bedziemy :)

No to jak macie w marzeniach- kiedy przeprowadzka? :)

zapiszcie teraz, a jak juz bedziecie pakowac walizki to sprawdzicie o ile sie pomyliliscie :)

POWODZENIA!

Witam serdecznie,

Pewnie tak jak my, macie nadzieję na krótką i łagodną zimę, żeby jak najszybciej zacząć budowę. Zamierzamy się wybudować na obrzeżach Gorzowa. A wy? Czy też jesteście z tych terenów? Jaki projekt wybraliście? My trochę zmian w nasz wprowadziliśmy i w końcu we wtorek oddajemy do adaptacji. Nasz projekt to Platan z Archetonu. A póki co zastanawiamy się nad tym czy kominek zrobić z rozprowadzeniem czy nie i myślimy nad kolektorami słonecznymi.

Pozdrawiam

Ewelina

Wiele osob poleca rozprowadzenie, wszystko zalezy od układu budynku.

Co do kolektorów to ciekawei moglby wygladac klasyczny Platan z badz co badz nowoczesnymi kolektorami :)

Pochwalcie sie jak podejmiecie decyzje :)

hej, widzę, że ktoś poza nami też myśli o szybkim tempie pracy przy budowie. My mamy zamiar wybudować się do końca roku i rok 2012 przyjąć już w nowym domku. Z ekipą budowlaną nie mamy problemu, gdyż mąż jest właścicielem firmy budowlanej i ma zamiar tak dopilnować wszystkiego, żęby się uporać z tym w założonym terminie. Wszystko zależy tylko od pogody...

wow, maz budowlaniec... :)

fajnie, wszystko na czas :wave:Nam sie budowa opoznila o blisko pol roku wlasnie ze wzgledu na budowlancow :(

POWODZENIA!

Informacja dla Fulka : Nie jestes sierotą . ;-)))

Mnie rozgryzanie procedury założenia dziennika zajęło 3 dni . Przydatne były te linki

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?54466-Opis-jak-zrobić-w-podpisie-linki-do-dziennika-i-komentarzy&p=4470992#post4470992

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?123341-Wpisy-w-cudzych-dziennikach&p=4469023#post4469023

oraz pusta strona jakiegos edytora tekstu do zapisania łącznie sygnatury dziennika i komentarzy do niego. W wersji dla programisty moja sygnatura wyglada tak

dziennik budowy: Kup pan cegłę, czyli nasze budowanie świata

komentarze do dziennika

Przepraszam, że te porady zamieszczam tutaj, ale nie dalo sie tego zrobić bezposrednio w dzienniku Fulka (brak mozliwości komentowania)

Pozdrawiam, Śmigalska

My mamy w planach aż 4 okna narożne, i dziś byliśmy porozmawiać , jak przedstawia się sprawa rolet zewnętrznych, jak to wygląda , na ile mi zasłania widok, itd. Pan nam pokazał zademonstrował, podrzucił pod rozwagę kilka ciekawych rozwiązań, i generalnie firma sobie zapunktowała, choć i tak była chwalona na forum w moim rejonie .

Czesc Bhm, a co to za firma?

My tez budujemy pod Lodzia, od strony konstantynowa Lodzkiego :) i mamy ostatni gwizdek na narozne okno, ktore tak barrdzo chcialabym w kuchni.... :(

Słyszałam, że sama podłogówka nie wystarczy do ogrzania całego domu.

Cytat

Ogrzewanie podłogowe jest niskotemperaturowym systemem grzewczym wykorzystującym powierzchnię podłogi, jako źródło emisji ciepła. (.....)

Wymagania technologiczne dotyczące nie przekraczania średniej temperatury powierzchni grzejnika (podłogi) powyżej temperatury tpmax = 29°C (zalecane 26).

berni, to raczej oznacza, ze nie wymaga baardzo goracej temperatury grzania zeby oddac cieplo, podloga grzeje cala swoja powierzchnia, a grzejniki sa powierzchniowo duzo mniejsze wiec potrzebuja zdecydowanie wyzszej temperatury zeby nagrzac cale pomieszczenie.

Znam pare domow z podlogowka i w zasadzie prawie pelna rewelacja. Jak wiadomo prawie robi wielka roznice i tak jest i w tym przypadku, duze ograniczenia to wybor nawierzchni podlogi, gres, ceramika, drewno...?

Witam wszystkich. Ja tak z pewną nieśmiałością...Wszyscy mają albo kredyt albo pozwolenie na budowę, albo i jedno i drugie...a ja... No cóż...mam ambitne plany :-). Projekt wybrany, zmiany w projekcie spisane i.... Kupuję projekt. Potem biegiem do banku...a dopiero potem do architekta i po pozwolenie.... Zapytacie dlaczego tak. Najpierw muszę mieć pewność,że dostanę na ten cel kasę, a potem...reszta jakoś pójdzie na wiosnę 2011. Pozdrawiam.

Banki kredyt chetnie dadza, wszystko zalezy od warunków :)

Nas obslugiwala firma doradcza i jestem baaardzo zadowolona, prawie wszystko za nas zalatwili, a jednoczesnie bedac 'hurtownia' kredytow czesto mieli zdecydowanie lepsze warunki niz w banku.

Witam! Chcialabym tez dolaczyc do waszej grupy, bo tez zamierzam rozpoczac budowe na woisne, w Lodzi. Teraz czekam na pozwolenie na budowe. Projekt mam indiwidualny, dom pietrowy, co jeszcze? A, planuje skonczyc na jesien 2011 :-), chociaz wasze wpisy nie napawaja mnie optymizmem

wszystko zalezy od zgrania ekip :) no i technologii budowy, jesien jest mozliwa, chociaz trezba miec wszysciusienko dograne przed czasem i pilnowac, zeby nie bylo opoznien.

POWODZENIA!