gosia86 29.12.2010 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 nasz termin marzeń na przeprowadzkę to boże narodzenie 2011 jeśli chodzi o ogrzewanie to my robimy podłogówkę w salonie (ponieważ mamy pustkę nad salonem) i w łazience ale nie rezygnujemy z grzejników na ścianachja się na tym nie znam ale podobno ma to ze sobą nie kolidować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek 96 29.12.2010 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 hej, nie było mnie raptem kilka dni na forum a tu proszę, ekipa nam się powiększyła. Witam wszystkich serdecznie!!! ooo fajnie my tez robimy klinkier, crh rustika, a u Was? Też już mamy wybraną cegłę klinkierową ale niestety nie pamiętam nazwy. Polecam przy okazji firmę SCU Klinkier Holenderski z Gorzowa Wlkp. ze względu na jakość usług i przystępne, konkurencyjne ceny http://www.scuklinkier.pl/ (oczywiście jeśli ktoś jest tym zainteresowany). Cegiełka będzie w kolorze popielatym z brązowymi smugami, jeśli dobrze pamiętam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek 96 29.12.2010 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 ...a co do podłogówki to napewno będzie w salonie, w łazience na dole i na górze oraz w kuchni a w pozostałych pomieszczeniach grzejniki.Z rozprowadzenia kominka chyba jednak zrezygnujemy a to dlatego, że bardzo długo trwa ogrzanie góry. Od momentu rozpalenia w kominku musi upłynąć jakieś 1,5 godziny zanim ciepłe powietrze dotrze do góry a to mija się z celem. (ani to oszczędność ani przyjemność). Pozostaniemy przy zwykłym kominku żeby po prostu cieszyć się widokiem i przyjemnym ciepłem na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 29.12.2010 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Witamy Wszystkich i jeśli można to też się przyłączymy troszkę nieśmiało bo grupa cały czas w "Lubuskie" a z treści trochę bardziej światowa grupa my ze śląskiego na granicy z małopolską Muszę poprawić samą siebie... Niestety nie da się tak zrobić,żeby najpierw dostać kredyt (albo mieć chociaż decyzję) a potem pozwolenie na budowę . Mój bank (mogę skorzystać tylko z jednego) musi mieś chociaż poświadczenie ,że wystąpiło się o pozwolenie na budowę,żeby rozpocząć procedurę kredytową. Projekt mam. Teraz formalności związane ze złożeniem dokumentów do pozwolenia na budowę i dopiero do banku po kredyt...Cóż...jak mus to mus. Pozdrawiam wszystkich,którzy będą budować się w 2011. Mam nadziję,że zdążymy chciaż rozpocząć budowę, by poczuć smak jak to jest, bo ostatnio wyczytałam w prasie lokalnej,że koniec świata ma być w maju 2011 :-) jaki jest ten Twój bank ? jakiś duży czy private ? z zeszłym tygodniu poszły papiery o pozwolenie i w sumie można coś zacząć z kredytem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berni Z 29.12.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Witam Wszystkich serdecznie po świętach, ale jeszcze w Starym Roku ! ! ! Bardzo mi miło, że nasza grupa się powiększa Witam nowych forumowiczów Nie było nie parę dni na forum, bo moi mili robiłam zakupy. Tak tak chcę troszkę kasy upłynnić jeszcze w tym roku. Zamówiłam materiał na ściany POROTHERM z firmy WIENERBERGER , a juto zamawiam projekt. Decyzja podjęta APS 101 odbicie lustrzane z pracowni Archi Projekt Lublin + oczywiście kilka moich zmian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berni Z 29.12.2010 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 berni, to raczej oznacza, ze nie wymaga baardzo goracej temperatury grzania zeby oddac cieplo, podloga grzeje cala swoja powierzchnia, a grzejniki sa powierzchniowo duzo mniejsze wiec potrzebuja zdecydowanie wyzszej temperatury zeby nagrzac cale pomieszczenie. Znam pare domow z podlogowka i w zasadzie prawie pelna rewelacja. Jak wiadomo prawie robi wielka roznice i tak jest i w tym przypadku, duze ograniczenia to wybor nawierzchni podlogi, gres, ceramika, drewno...? Może masz rację, nigdy nie byłam w domu i nie mam również znajomych, którzy mają w całym domu podłogówkę i opieram się tylko na tym co przeczytam. Nie przemawia za mną ogrzewanie betonu - ale to jest oczywiście tylko i wyłącznie moje zdanie. Oczywiście ma sens ogrzewanie płytek, które są zimne, mam tu na myśli również płytki ścienne. Ale "przebić się" z ciepełkiem przez warstwę betonu, a później ceramiki czy aby nie stracimy dużo energii na ogrzanie takiej zimnej i dużej powierzchni. Wiem zaraz ktoś będzie mnie poprawiał, że przecież beton i ceramika raz nagrzane "trzymają ciepło" i będzie miał rację. Ale u mnie w domu podłogówka nie wchodzi w grę przy takim trybie życia jaki prowadzę - wychodzę z domu o 6 rano i wracam wieczorem około 16.40 nie wyobrażam sobie jakoś ekonomicznego używania podłogówki. Musiałabym grzać w domu nawet w tedy gdy w nim nie ma nikogo. Włączać podłogówkę 1 godzinę przed moim powrotem do domu jest w ogóle nie ekonomiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajka.Z 29.12.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Witam Wszystkich serdecznie po świętach, ale jeszcze w Starym Roku ! ! ! Bardzo mi miło, że nasza grupa się powiększa Witam nowych forumowiczów Nie było nie parę dni na forum, bo moi mili robiłam zakupy. Tak tak chcę troszkę kasy upłynnić jeszcze w tym roku. Zamówiłam materiał na ściany POROTHERM z firmy WIENERBERGER , a juto zamawiam projekt. Decyzja podjęta APS 101 odbicie lustrzane z pracowni Archi Projekt Lublin + oczywiście kilka moich zmian Czesc Berni, bardzo fajny projekt, pochwalisz sie jakie zmiany naniesliscie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajka.Z 29.12.2010 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 hej, nie było mnie raptem kilka dni na forum a tu proszę, ekipa nam się powiększyła. Witam wszystkich serdecznie!!! Też już mamy wybraną cegłę klinkierową ale niestety nie pamiętam nazwy. Polecam przy okazji firmę SCU Klinkier Holenderski z Gorzowa Wlkp. ze względu na jakość usług i przystępne, konkurencyjne ceny http://www.scuklinkier.pl/ (oczywiście jeśli ktoś jest tym zainteresowany). Cegiełka będzie w kolorze popielatym z brązowymi smugami, jeśli dobrze pamiętam. Pozdrawiam Faktycznie wybór cegieł mają spory a czy jest do tego jakaś galeria do zobaczenia na żywo? na jakiej podstawie wybraliście swój klinkier? Myśmy się bardzo długo zastanawiali na rodzajem/ kolorem klinkieru, jeździliśmy po kraju szukając domów w takiej właśnie cegle i często niestety było tak, ze w katalogu cegiełka wyglada ladnie, "na żywo" na wystawie również, na jednym domku cudo, a na kolejnym totalna klapa Nie obawiacie się tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajka.Z 29.12.2010 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Może masz rację, nigdy nie byłam w domu i nie mam również znajomych, którzy mają w całym domu podłogówkę i opieram się tylko na tym co przeczytam. Nie przemawia za mną ogrzewanie betonu - ale to jest oczywiście tylko i wyłącznie moje zdanie. Oczywiście ma sens ogrzewanie płytek, które są zimne, mam tu na myśli również płytki ścienne. Ale "przebić się" z ciepełkiem przez warstwę betonu, a później ceramiki czy aby nie stracimy dużo energii na ogrzanie takiej zimnej i dużej powierzchni. Wiem zaraz ktoś będzie mnie poprawiał, że przecież beton i ceramika raz nagrzane "trzymają ciepło" i będzie miał rację. Ale u mnie w domu podłogówka nie wchodzi w grę przy takim trybie życia jaki prowadzę - wychodzę z domu o 6 rano i wracam wieczorem około 16.40 nie wyobrażam sobie jakoś ekonomicznego używania podłogówki. Musiałabym grzać w domu nawet w tedy gdy w nim nie ma nikogo. Włączać podłogówkę 1 godzinę przed moim powrotem do domu jest w ogóle nie ekonomiczne. No jesli faktycznie nie ma Cie w domu przez blisko pół dnia to nie ma sensu, podłogówka cechuje sie dużą władnościa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berni Z 29.12.2010 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Kasia28 Gdzieś już widziałam eder'a ale chyba tylko na forum, u nas on jest raczej mniej popularny, zapewne ze względu na odległość od granicy niemieckiej Zrobiłam mały wywiadzik i skontaktowałam się z cegielnią EDER'a w Niemczech Kasia28 jeśli nadal jesteś zainteresowana materiałem firmy Eder to podaję namiar na Panią Sylwię Skobel adres e-mail [email protected] Wystarczy napisać w jakim regionie się mieszka a Pani Sylwia szybciutko ( baaardzo szybciutko) odpowie i przyśle kontakt bardzo szczegółowy do ich dystrybutora w Twojej okolicy. Nie mam możliwości zakup materiału w cegielni w Niemczech. Niestety nie sprzedają klientom indywidualnym . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek 96 29.12.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Faktycznie wybór cegieł mają spory a czy jest do tego jakaś galeria do zobaczenia na żywo? na jakiej podstawie wybraliście swój klinkier? Myśmy się bardzo długo zastanawiali na rodzajem/ kolorem klinkieru, jeździliśmy po kraju szukając domów w takiej właśnie cegle i często niestety było tak, ze w katalogu cegiełka wyglada ladnie, "na żywo" na wystawie również, na jednym domku cudo, a na kolejnym totalna klapa Nie obawiacie się tego? Masz rację, to jest ryzyko. Wybraliśmy z wystawy, właściwie polecił nam ją najpierw właściciel firmy kiedy powiedzieliśmy czego oczekujemy i z wielu podobnych wybraliśmy tę jedną. Mieliśmy konkretne oczekiwania. Właściciel firmy dał nam również kilka adresów w okolicy Gorzowa, żebyśmy pooglądali też inne cegiełki na żywo. Nie ma z tym problemu. Polecam. Wystawę też mają sporą więc idzie się trochę zakręcić w wyborze. I o rabaciku można porozmawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berni Z 29.12.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Czesc Berni, bardzo fajny projekt, pochwalisz się jakie zmiany nanieśliście? Dziękuję bardzo - bardzo mi miło, że projekcik się podoba Moja droga dzisiaj jak zrobiłam listę zmian w punktach (dla biura projektowego) to wyszło mi 22 punkty. Obiecuje, że jak zacznę prowadzić mój dziennik budowy to wszystko od początku opiszę i przedstawię szczegółowo moje zmiany Proszę o cierpliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek 96 29.12.2010 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Faktycznie wybór cegieł mają spory a czy jest do tego jakaś galeria do zobaczenia na żywo? na jakiej podstawie wybraliście swój klinkier? Myśmy się bardzo długo zastanawiali na rodzajem/ kolorem klinkieru, jeździliśmy po kraju szukając domów w takiej właśnie cegle i często niestety było tak, ze w katalogu cegiełka wyglada ladnie, "na żywo" na wystawie również, na jednym domku cudo, a na kolejnym totalna klapa Nie obawiacie się tego? :sick:I jeszcze jedno. Bardzo ważne kto wam kładzie tą cegiełkę, bo od tego też zależy wygląd domku. Tak jak powiedziałaś, że na jednym domku ta sama cegła wygląda ładnie a na innym koszmarnie. Nie każdy potrafi budować z cegły klinkierowej ręcznie formowanej. A poza wszystkim dużą różnicę robi kolor fugi do danej cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajka.Z 30.12.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 :sick:I jeszcze jedno. Bardzo ważne kto wam kładzie tą cegiełkę, bo od tego też zależy wygląd domku. Tak jak powiedziałaś, że na jednym domku ta sama cegła wygląda ładnie a na innym koszmarnie. Nie każdy potrafi budować z cegły klinkierowej ręcznie formowanej. A poza wszystkim dużą różnicę robi kolor fugi do danej cegły. to sie zgadza dodatkowo wazne, zeby cegla byla z jednego wypału... a o to raczej trudnawo- dzwonilam do cegielni w prawie swojej cegielki i sympatyczny magazynier powiedzial, ze jak bedziemy juz zamawiac to moge przyjechac i wskazac palcem która chcę ale jeszcze nie kupilismy wiec moze podjedziemy do Twojej hurtowi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia28 30.12.2010 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Kasia28 Zrobiłam mały wywiadzik i skontaktowałam się z cegielnią EDER'a w Niemczech Kasia28 jeśli nadal jesteś zainteresowana materiałem firmy Eder to podaję namiar na Panią Sylwię Skobel adres e-mail [email protected] Wystarczy napisać w jakim regionie się mieszka a Pani Sylwia szybciutko ( baaardzo szybciutko) odpowie i przyśle kontakt bardzo szczegółowy do ich dystrybutora w Twojej okolicy. Nie mam możliwości zakup materiału w cegielni w Niemczech. Niestety nie sprzedają klientom indywidualnym . Pozdrawiam Dziękuję Berni, ale ja również poczyniłam już małe zakupy w tym roku i już kupiłam beton komórkowy na cały dom razem ze ściankami działowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek 96 31.12.2010 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 to sie zgadza dodatkowo wazne, zeby cegla byla z jednego wypału... a o to raczej trudnawo- dzwonilam do cegielni w prawie swojej cegielki i sympatyczny magazynier powiedzial, ze jak bedziemy juz zamawiac to moge przyjechac i wskazac palcem która chcę ale jeszcze nie kupilismy wiec moze podjedziemy do Twojej hurtowi... Dzisiaj znowu z mężem byliśmy w tej firmie pooglądać jeszcze raz klinkier i prezes firmy zwrócił nam uwagę na inne ciekawe cegiełki i mamy jeszcze większy mętlik w głowie. Chcieliśmy dzisiaj złożyć zamówienie ale jeszcze się wstrzymaliśmy. Po Nowym Roku chcemy jechać zobaczyć domek wybudowany z poleconej przez szefa cegły. Trudna decyzja bo od niej zależy wygląd naszego domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajka.Z 02.01.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Dzisiaj znowu z mężem byliśmy w tej firmie pooglądać jeszcze raz klinkier i prezes firmy zwrócił nam uwagę na inne ciekawe cegiełki i mamy jeszcze większy mętlik w głowie. Chcieliśmy dzisiaj złożyć zamówienie ale jeszcze się wstrzymaliśmy. Po Nowym Roku chcemy jechać zobaczyć domek wybudowany z poleconej przez szefa cegły. Trudna decyzja bo od niej zależy wygląd naszego domku. Trudna, to prawda, my tez kilkakrotnie zmienialismy zdanie, warto zobaczyc pare domów w tej samej cegle i dobrac fuge, stolarke i inne. wszystko sie zbiera na jeden spojny obraz domu, ale nie martw sie- jak juz sie zdecydujecie bedzie z górki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajka.Z 02.01.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Dzisiaj znowu z mężem byliśmy w tej firmie pooglądać jeszcze raz klinkier i prezes firmy zwrócił nam uwagę na inne ciekawe cegiełki i mamy jeszcze większy mętlik w głowie. Chcieliśmy dzisiaj złożyć zamówienie ale jeszcze się wstrzymaliśmy. Po Nowym Roku chcemy jechać zobaczyć domek wybudowany z poleconej przez szefa cegły. Trudna decyzja bo od niej zależy wygląd naszego domku. Poza tym Szymek, naprawde macie jeszcze sporo czasu, pamietam jak w ubieglym roku bylam na podobnym etapie jak Wy i ktos mi na forum napisal, ze do elewacji jeszcze duuuuzo czasu- o jak mi bylo przykro, przeciez chcialam miec wszystko przemyslane, dopracowane, wiedziec co , gdzie , jak no i oczywiscie za ile. ale teraz wiem, ze ten ktos z forum mial racje, od tamtego czasu minal prawie rok a nam przez glowe przemknelo jeszcze kilka cegielek Powodzenia! chyba nie pomoglam powyzszym wpisem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav30 02.01.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Witam Wszystkich w Nowym Roku. Kasia28 Zrobiłam mały wywiadzik i skontaktowałam się z cegielnią EDER'a w Niemczech Kasia28 jeśli nadal jesteś zainteresowana materiałem firmy Eder to podaję namiar na Panią Sylwię Skobel adres e-mail [email protected] Wystarczy napisać w jakim regionie się mieszka a Pani Sylwia szybciutko ( baaardzo szybciutko) odpowie i przyśle kontakt bardzo szczegółowy do ich dystrybutora w Twojej okolicy. Nie mam możliwości zakup materiału w cegielni w Niemczech. Niestety nie sprzedają klientom indywidualnym . Pozdrawiam Skorzystałem z własnej listy dostawców ( allegro ) i mam oferty na pustaki 24 x 49,7 x 23,8 (8 szt/m2), z dowozem koło Zielonej Góry od 40 do 53 zł/m2 brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav30 02.01.2011 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Znam pare domow z podlogowka i w zasadzie prawie pelna rewelacja. Jak wiadomo prawie robi wielka roznice i tak jest i w tym przypadku, duze ograniczenia to wybor nawierzchni podlogi, gres, ceramika, drewno...? No właśnie nie znalazłem jeszcze osoby, która miałaby tylko podłogówkę i byłaby niezadowolona. Złe opinie, jakie słyszałem były oparte o teorię, a nie praktykę. Może ktoś ma znajomych z podłogówką, co są niezadowoleni i napisze dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts