fulek 07.01.2011 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Czesc szczypior nie martw sie, wiekszosc zaczynajacych budowy to szczypiory pomyslcie jakie chcecie sciany, poczytajcie na forum, zdecydujcie i wtedy 'budowlancy' beda sie od Was uczyc! na forach dyskusji o scianach jest mnostwo, polecam No ładnie...dostałam nową ksywkę . Ale w sumie mi się podoba . A co do czytania...to czytam, pytam i dwoję się, i troję, żeby tylko się czegoś nowego dowiedzieć. Pozdrawiam innych Szczypiorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berni Z 08.01.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 No ładnie...dostałam nową ksywkę . Ale w sumie mi się podoba . A co do czytania...to czytam, pytam i dwoję się, i troję, żeby tylko się czegoś nowego dowiedzieć. Pozdrawiam innych Szczypiorów Dziękuję za pozdrowienia ja też szczypior jestem Na razie jesteśmy ZIELONI, ale za rok o tym czasie na pewno barwy się nam zmienią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franeczka 08.01.2011 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Witam wszystkich rozpoczynających na wiosnę. My również dołączamy się do grupy. Startujemy od kwietnia, choć budowlańcy planuja rozpocząć prace tak szybko jak warunki pozwolą.Jesteśmy na etapie oczekiwania na pozwolenie na budowę. Miejmy nadzieję, ze do końca miesiąca uda nam się je uzyskać.Budujemy w Pieńkowie (okolice podwarszawskich Łomianek).Projekt wybrany i kupiony "Zx29" z pracowni Z500. Budujemy z Ytonga bez ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 08.01.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Witam wszystkich rozpoczynających na wiosnę. My również dołączamy się do grupy. Startujemy od kwietnia, choć budowlańcy planuja rozpocząć prace tak szybko jak warunki pozwolą. Jesteśmy na etapie oczekiwania na pozwolenie na budowę. Miejmy nadzieję, ze do końca miesiąca uda nam się je uzyskać. Budujemy w Pieńkowie (okolice podwarszawskich Łomianek). Projekt wybrany i kupiony "Zx29" z pracowni Z500. Budujemy z Ytonga bez ocieplenia. my też planujemy rozpocząć jak warunki pozwolą czekamy na PnB już całe 2a tygodnie a jeszcze kredyt trzeba załatwić przed wiosną ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajka.Z 09.01.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 czytanie forum duuużo wyjaśni .. ale trzeba patrzeć na budowę jako "całość" .. etapy terminy itd ... właśnie zaczynam pracować nad logistyką no tak, logistyka jest bardzo ważna, niestety z doswiadczenia fundamentowego wiem, że do miesiąca pracy trzeba doliczyc parę dni obsuwy a to pogoda, a to grucha nie dojechala, a to bloczkow braklo i inne, naprawde niemozliwe do przewidzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajka.Z 09.01.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 my też planujemy rozpocząć jak warunki pozwolą czekamy na PnB już całe 2a tygodnie a jeszcze kredyt trzeba załatwić przed wiosną ... Petervdo, dzwoncie do urzedu niech przypsiesza, powiedzcie, ze ekipa umowiona, ze kredyty itd itp, pomaga, a bedziecie mieli wiecej czasu na kredycik Mysmy tak cisneli telefonicznie i od czasu do czasu osobiscie, że czekalismy tylko 23 dni niech chociaz upewnią się, że nie potrzeba żadnych poprawek od rachitekta/ konstruktora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 09.01.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Witaj franeczko zapraszam Cię równiez do grupy budujących według projektów ze studia Z500 u nas śniegi topnieją i być może w tygodniu zaorosimy geodetę do wytyczenia budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajka.Z 09.01.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Czy pogoda za oknem nie napawa Was optymizmem? Mam czuja, ze bedzie jeszcze krotki mrozik i niewielki sniezek i w zasadzie juz od lutego, no- może od odrugiej połowy lutego, wiosna i mozna szalec na placach budowy A jakie Wasze odczucia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 09.01.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Czy pogoda za oknem nie napawa Was optymizmem? Mam czuja, ze bedzie jeszcze krotki mrozik i niewielki sniezek i w zasadzie juz od lutego, no- może od odrugiej połowy lutego, wiosna i mozna szalec na placach budowy A jakie Wasze odczucia? za oknem już wiosna w górach słyszałem ostatnio dwie wróżby pierwsza będzie szybko wiosna bo kret wyszedła na powierzchnię druga będzie długa zima bo kot się wyspinał na samą górę pieca kaflowego więc .. ciężko powiedzieć co będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kor.nick 09.01.2011 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 CześćDołączam do klubu Wiosna 2011.Budowa koło Pruszcza Gdańskiego.Mam zamiar budować z SILKI 24. W jednym ze swoich postów na forum już pisałem dlaczego więc nie będę się powtarzał.W przyszłym domu a jest to nieco zmodyfikowana Zoja plus Lux z Archetomu mam zamiar zrobić rekuperację. Chciałem się Was zapytać co już macie załatwione a co jeszcze w trakcie przed startem.Ja póki co mam pozwolenie na budowę, podpisana umowa o budowę przyłącza elektrycznego oraz wniosek o budowęgazociągu. W tym tygodniu zdecyduję komu zlecić zrobienie projektu przyłącza wod-kan.Wstępnie mam umówionego geodetę do wytyczenia budynku, oczywiście ekipę budowlaną oraz kierownika.Będę też niedługo zlecał zrobienie projektu rekuperacji oraz systemu DGP.Rozglądam się za dostawcą materiałów.To chyba wszystko.Czy czegoś nie przeoczyłem?A na jakim etapie przygotowań Wy jesteście? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajka.Z 09.01.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 za oknem już wiosna w górach słyszałem ostatnio dwie wróżby pierwsza będzie szybko wiosna bo kret wyszedła na powierzchnię druga będzie długa zima bo kot się wyspinał na samą górę pieca kaflowego więc .. ciężko powiedzieć co będzie To jesli mozna jedna wybrac to ja wybieram wersję z kretem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 09.01.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Cześć Dołączam do klubu Wiosna 2011. Budowa koło Pruszcza Gdańskiego. Mam zamiar budować z SILKI 24. W jednym ze swoich postów na forum już pisałem dlaczego więc nie będę się powtarzał. W przyszłym domu a jest to nieco zmodyfikowana Zoja plus Lux z Archetomu mam zamiar zrobić rekuperację. Chciałem się Was zapytać co już macie załatwione a co jeszcze w trakcie przed startem. Ja póki co mam pozwolenie na budowę, podpisana umowa o budowę przyłącza elektrycznego oraz wniosek o budowę gazociągu. W tym tygodniu zdecyduję komu zlecić zrobienie projektu przyłącza wod-kan. Wstępnie mam umówionego geodetę do wytyczenia budynku, oczywiście ekipę budowlaną oraz kierownika. Będę też niedługo zlecał zrobienie projektu rekuperacji oraz systemu DGP. Rozglądam się za dostawcą materiałów. To chyba wszystko. Czy czegoś nie przeoczyłem? A na jakim etapie przygotowań Wy jesteście? pozdr to jesteś krok z przodu na PnB czekamy .. liczę, że do końca miesiąca powinno być umowa na prąd podpisana "awansem" przy okazji 2óch innych przyłączy ekipa do betonu dogrywana .. do drewna umówiona zakupów na razie nie robimy .. będziemy się podpierać kredytem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fulek 09.01.2011 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Cześć Dołączam do klubu Wiosna 2011. Budowa koło Pruszcza Gdańskiego. Mam zamiar budować z SILKI 24. W jednym ze swoich postów na forum już pisałem dlaczego więc nie będę się powtarzał. W przyszłym domu a jest to nieco zmodyfikowana Zoja plus Lux z Archetomu mam zamiar zrobić rekuperację. Chciałem się Was zapytać co już macie załatwione a co jeszcze w trakcie przed startem. Ja póki co mam pozwolenie na budowę, podpisana umowa o budowę przyłącza elektrycznego oraz wniosek o budowę gazociągu. W tym tygodniu zdecyduję komu zlecić zrobienie projektu przyłącza wod-kan. Wstępnie mam umówionego geodetę do wytyczenia budynku, oczywiście ekipę budowlaną oraz kierownika. Będę też niedługo zlecał zrobienie projektu rekuperacji oraz systemu DGP. Rozglądam się za dostawcą materiałów. To chyba wszystko. Czy czegoś nie przeoczyłem? A na jakim etapie przygotowań Wy jesteście? pozdr Ja właśnie jutro będe podpisywać umowę na gazociąg. Ma nadzieję,że Pan, który się umówił, przyjedzie i wszystko załatwimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 09.01.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Petervdo, dzwoncie do urzedu niech przypsiesza, powiedzcie, ze ekipa umowiona, ze kredyty itd itp, pomaga, a bedziecie mieli wiecej czasu na kredycik Mysmy tak cisneli telefonicznie i od czasu do czasu osobiscie, że czekalismy tylko 23 dni niech chociaz upewnią się, że nie potrzeba żadnych poprawek od rachitekta/ konstruktora. mam zamiar trochę ponaciskać .. ale wszystkie tygodnie do tej pory były niepełne .. Święta, Nowy Rok, i nowe święto 6ego .. tak się poskładało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajka.Z 10.01.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 mam zamiar trochę ponaciskać .. ale wszystkie tygodnie do tej pory były niepełne .. Święta, Nowy Rok, i nowe święto 6ego .. tak się poskładało zobaczysz jaka radocha, jak juz dostaniecie Trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berni Z 10.01.2011 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Cześć Dołączam do klubu Wiosna 2011. Budowa koło Pruszcza Gdańskiego. Mam zamiar budować z SILKI 24. W jednym ze swoich postów na forum już pisałem dlaczego więc nie będę się powtarzał. W przyszłym domu a jest to nieco zmodyfikowana Zoja plus Lux z Archetomu mam zamiar zrobić rekuperację. Chciałem się Was zapytać co już macie załatwione a co jeszcze w trakcie przed startem. Ja póki co mam pozwolenie na budowę, podpisana umowa o budowę przyłącza elektrycznego oraz wniosek o budowę gazociągu. W tym tygodniu zdecyduję komu zlecić zrobienie projektu przyłącza wod-kan. Wstępnie mam umówionego geodetę do wytyczenia budynku, oczywiście ekipę budowlaną oraz kierownika. Będę też niedługo zlecał zrobienie projektu rekuperacji oraz systemu DGP. Rozglądam się za dostawcą materiałów. To chyba wszystko. Czy czegoś nie przeoczyłem? A na jakim etapie przygotowań Wy jesteście? pozdr Witam w naszym gronie Przygotowania do wiosny u nie można podzielić na 3 działy Biurokracja i papierologia - nadal zbieram dokumenty do PnB Dzisiaj odbieram świeżutką mapkę do celów projektowych i zanoszę ją (by nie wystygła) do projektanta. Projektant wykona dla mnie również projekt przyłączy wraz z zjazdem na działkę. Dalszy ciąg dyskusji i przemyśleń nad projektem - Projekt mam zakupiony, ale trzeba uzgodnić co w domu się będzie znajdowało i gdzie stało, by móc prawidłowo rozmieścić instalacje. Wykonawcy Ekipę murarzy już mam - postawią mi domek od fundamentów po dach. Projektant oraz kierownik budowy w jednej osobie - spotkanie jutro Terminy z elektrykiem i hydraulikiem już mam wstępnie ustalone. Wybrałam już firmę która zrobi wylewki oraz ekipę tynkarzy Zakupy Garaż blaszak zamówiony - pożyczę od wujka Większą część materiałów ściennych mam już zakupioną. Pręty, druty i gwoździe również. Wysłany projekt dachu do wyceny. Obecnie przechodzę etap wyboru okien i drzwi + rolety. Zostaje mi jeszcze umówić Pana koparkowego oraz firmę która zaopatrywać mnie będzie w piasek i ziemię ( piasek do zasypania fundamentów, ziemię do równania i podniesienia terenu). Jeśli chodzi o zakupy to muszę się zaopatrzyć w stęple i drewno i oczywiście budynek do którego KRÓL CHODZI PIECHOTĄ, jako pierwszy powinien stanąć na placu budowy ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprestige 10.01.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Witam wszystkich rozpoczynających na wiosnę. My również dołączamy się do grupy. Startujemy od kwietnia, choć budowlańcy planuja rozpocząć prace tak szybko jak warunki pozwolą. Jesteśmy na etapie oczekiwania na pozwolenie na budowę. Miejmy nadzieję, ze do końca miesiąca uda nam się je uzyskać. Budujemy w Pieńkowie (okolice podwarszawskich Łomianek). Projekt wybrany i kupiony "Zx29" z pracowni Z500. Budujemy z Ytonga bez ocieplenia. Witam, mieszkałem w takim domu 3 lata, mam na myśli technologię. Koszt ogrzewania domu 180m2 gazem propan 800 zł. Sprzedałem i wybudowałem energooszczędny z thermomuru 45cm. Koszt ogrzewania 300 zł miesięcznie. Budowę rozpocząłem 20 kwietnia 2009r i w grudniu tego samego roku się wprowadziłem. Polecam i służę dalszymi informacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 10.01.2011 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Ytonga bez ocieplenia to chyba nie najlepsze rozwiązanie właśnie ze względu na stratę ciepła nie wiem czy pisałam nasze podsumowanie w czerwcu 2010kupiliśmy projekt do września zbieraliśmy wszystkie warunki mapki i tym podobne we wrześniu oddaliśmy projekt do zmian i adaptacji pozwolenie dostaliśmy 7 grudnia umowa z energetyką podpisana i na przełomie marca i kwietnia ma nastać u nas elektryczność a w tym tygodniu być może zaprosimy geodetę do wytyczenia budynku a ekipę mamy już zaklepaną od fundamentów po dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fulek 11.01.2011 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Ytonga bez ocieplenia to chyba nie najlepsze rozwiązanie właśnie ze względu na stratę ciepła nie wiem czy pisałam nasze podsumowanie w czerwcu 2010kupiliśmy projekt do września zbieraliśmy wszystkie warunki mapki i tym podobne we wrześniu oddaliśmy projekt do zmian i adaptacji pozwolenie dostaliśmy 7 grudnia umowa z energetyką podpisana i na przełomie marca i kwietnia ma nastać u nas elektryczność a w tym tygodniu być może zaprosimy geodetę do wytyczenia budynku a ekipę mamy już zaklepaną od fundamentów po dach Ja widzę,że wszyscy tu pełną parą. Masakra. To tylko ja na tyłach. Mam: Projekt i pomysł na zmiany. Mapę do celów projektowych u projektanta. Dzisiaj jadę omówić szczegóły, gdzie będzie stał budynek itd. Projektant i kierownik w jednej osobie wykona dla mnie również projekt przyłączy wraz z zjazdem na działkę. Blaszak-buda stoi na działce od marca 2010. Prąd w drodze, gaz w na mapie, wodę .... w rowie Nie mam: PNB, bo zbieram papiery. Kredytu Ekipy Ale..... Wszystko przede mną i mam nadzieję zdążyć do wiosny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota78 11.01.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Witam, my zaczeliśmy budowę, a właściwie całkowitą przebudowe, w zeszłym roku. Udało się dużo zrobić i mamy SSZ, ale kosztowało to sporo pracy i jeszcze więcej nerwów, aby doprowadzić to do tego etapu. W tym roku robimy środek. Jeśli ktoś byłby zainteresowany odkupieniem materiałów budowlanych to zachęcam. Zostało nam pare elementów, budowa w Dąbrowie Górniczej blisko Castoramy w Sosnowcu. Więc tak: - po pierwsze mam do oddania sporo gruzu z rozbiórki, może być na utwardzenie drogi albo do fundamentu (cegła, tynki itp.) Możemy pokryć koszt załadunku koparką. - elementy komina, bo wzieliśmy więcej niż było potrzebne, więc nie były używane: 1. przwód kominowy fi 200 - 27 zł szt. (9szt.), 2. pustak NPK-1 360/360/240, ciężar: 17-20kg - 24zł szt. (10szt.), 3. pustak NPK-1+W 360/510/240, ciężar 24-26kg - 29zł szt. (4szt) 4. pustak W-2 360/240/240, ciężar 13-15kg - 14zł szt. (5szt) - zostały też uszczelki pod gąsior do blachodachówki 12 szt. - 3zł za szt. - plastikowe grzebienie wentylacyjne pod zakończenie blachodachówki 12szt. ciemnobrązowe - 4,30zł za szt. - plastikowe kołki do styropianu 20cm dł. z Wkręt-Metu, 2 opakowania 400szt. bo okazało się że potrzebne były dłuższe niż te. Jak ktoś będzie zainteresowany to proszę o kontakt. Życze wszystkim sprawodzonych ekip budowlanych i stalowych nerów, bo budowa uczy cierpliwości i pokory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts