Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Namiary na dostawcow i wykonawcow !!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 268
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Witam,

czy korzystał ktoś z budujących SSO z usług firmy SZYMURA z Rybnika, sosnowa7/5, 44-203,

lub Marcina Paleczka z Przyszowic ?

Tak, firma Szymura, obecnie u mnie robią więźbę dachową.

Polceam jeśli chodzi o budowę domu murowanie, szybko i dokładnie, ale jesli chodzi o dach to wolno, ale precyzyjnie.

Polecam firmę.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Mogę polecić naszego kafelkarza. najlepszy fachowiec na naszej budowie. Robi sam i po pracy (za to bez problemu do godz. 23, soboty całe itd.). Facet pracowity, dokładny, z pomysłami, uczciwy, sprząta po sobie, przy okazji pełno innych rzeczy nam zrobił lub doradził. Jest z Jastrzębia, także J-bie, Żory i Wodzisław są w zasięgu.

Pan Marek, tel. 721 079 770.

szukam kogoś kto wytyczy mi miejsce pod studnie, będę wdzięczna za namiary

A jaką studnie chcecie mieć kopaną czy wierconą?bo jak wierconą to nie trzeba szukać ,organizowałem już na forum wiercenie studni dla kilku osób i u nikogo nikt nie szukał wody .wiercą odwiert kontrolny i wiedzą jakie warstwy po kolei są i czy będzie tam woda.Szkoda kasy na pseudo szukaczy wody.A firma jest sprawdzona prze zemnie i kilku innych forumowiczów http://www.wiercenie-studni.eu/kontakt.php powołaj się na jacka

A jaką studnie chcecie mieć kopaną czy wierconą?bo jak wierconą to nie trzeba szukać ,organizowałem już na forum wiercenie studni dla kilku osób i u nikogo nikt nie szukał wody .wiercą odwiert kontrolny i wiedzą jakie warstwy po kolei są i czy będzie tam woda.Szkoda kasy na pseudo szukaczy wody.A firma jest sprawdzona prze zemnie i kilku innych forumowiczów http://www.wiercenie-studni.eu/kontakt.php powołaj się na jacka

dzięki

chciałabym studnię żeby mieć wodę do WC i na ogród

a właśnie pseudoszukaczy chciałabym uniknąć, u teściów tak właśnie niby woda się znalazła, ale raz jest raz nie ma:/

ok, zadzwonię i dowiem się co i jak:)

Dziękuję raz jeszcze

dzięki

chciałabym studnię żeby mieć wodę do WC i na ogród

a właśnie pseudoszukaczy chciałabym uniknąć, u teściów tak właśnie niby woda się znalazła, ale raz jest raz nie ma:/

ok, zadzwonię i dowiem się co i jak:)

Dziękuję raz jeszcze

Proszę bardzo a jak zastosujesz filtry to możesz mieć wodę do wszystkiego .ja mam taki zestaw 6 filtrów 2 piankowe http://allegro.pl/filtr-wklad-10-mikronow-piankowy-promocja-221-i2597520247.html,2 węglowe http://allegro.pl/filtry-wklad-weglowy-10-cali-tanio-230-i2597520243.html i 2 specjalne http://allegro.pl/filtry-wklad-weglowy-granulowany-okazja-231-i2623399844.html,i http://allegro.pl/filtry-wklad-odzelaziajacy-popraw-smak-wody-236-i2597520244.html zatrzymują zanieczyszczenia mechaniczne,metale ciężkie,bakterie a koszt takiego zestawu przez allegro to ok.50zł w wersji najdroższej ale wodę masz kryształ wystarczają na 3-4miesiąceale można też zestawić sobie komplet tańszych filtrów to wszystko będzie zależało od jakości wody .Trzeba połączyć takie coś http://allegro.pl/filtr-wody-10-wfu-3-4-nowosc-promocja-i2593884659.html w szeregowo albo w dwu rzędzie i macie czystą wodę kombinacji jest wiele z filtrami ale ten sklep ma najtaniej.Możesz przejechać się na ul.smolną do sklepu z filtrami i takimi wkładami i zobaczysz ile kosztują tam te same filtry -kosmos cenowy.My nie mamy wody z wodociągów wogóle tylko ze studni a badałem ją tylko pod kątem zawortości pod wzglądem bakteriologicznym jeszcze nie.Wodę mam w sam raz ani za twarda ani za miękka,pierwiastki i inne tam wszystko w średnich wartościach

ps Dodzwonić się do Mariusza jest czasem trudno bo oni wiercą dzień w dzień od rana do wieczora ALE PRÓBÓJ .i napisz jaie warunki ci zaproponował.powiedz że dostałaś namiar od jacka pozdrawiam

Proszę bardzo a jak zastosujesz filtry to możesz mieć wodę do wszystkiego .ja mam taki zestaw 6 filtrów 2 piankowe http://allegro.pl/filtr-wklad-10-mikronow-piankowy-promocja-221-i2597520247.html,2 węglowe http://allegro.pl/filtry-wklad-weglowy-10-cali-tanio-230-i2597520243.html i 2 specjalne http://allegro.pl/filtry-wklad-weglowy-granulowany-okazja-231-i2623399844.html,i http://allegro.pl/filtry-wklad-odzelaziajacy-popraw-smak-wody-236-i2597520244.html zatrzymują zanieczyszczenia mechaniczne,metale ciężkie,bakterie a koszt takiego zestawu przez allegro to ok.50zł w wersji najdroższej ale wodę masz kryształ wystarczają na 3-4miesiąceale można też zestawić sobie komplet tańszych filtrów to wszystko będzie zależało od jakości wody .Trzeba połączyć takie coś http://allegro.pl/filtr-wody-10-wfu-3-4-nowosc-promocja-i2593884659.html w szeregowo albo w dwu rzędzie i macie czystą wodę kombinacji jest wiele z filtrami ale ten sklep ma najtaniej.Możesz przejechać się na ul.smolną do sklepu z filtrami i takimi wkładami i zobaczysz ile kosztują tam te same filtry -kosmos cenowy.My nie mamy wody z wodociągów wogóle tylko ze studni a badałem ją tylko pod kątem zawortości pod wzglądem bakteriologicznym jeszcze nie.Wodę mam w sam raz ani za twarda ani za miękka,pierwiastki i inne tam wszystko w średnich wartościach

ps Dodzwonić się do Mariusza jest czasem trudno bo oni wiercą dzień w dzień od rana do wieczora ALE PRÓBÓJ .i napisz jaie warunki ci zaproponował.powiedz że dostałaś namiar od jacka pozdrawiam

Witam,a ile mniej więcej kosztuje wiercenie studni? Orientujesz się może ?

Witam,a ile mniej więcej kosztuje wiercenie studni? Orientujesz się może ?

Alhana ma właśnie taka wycenę za wiercenie studni od mariusza ,jak byście zdecydowali się razem z alhana to może bedzie taniej,pozdrawiam .

ps.ale najlepiej do nich zadzwonić to powiedzą i objaśnią wszystko

wrześniową cenę mi P. Mariusz powiedział 230zł/mb studni

wcześniej za 1800PLN odwiert próbny do 30m, z sprawdzeniem warstw wodonośnych.

Jak zdecydujesz się wiercić właściwą studnię, to sprawdzą jej wydajność, i przepłuczą.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...

Wprowadziłem się prawie rok temu. Do tej pory byłem ostrożny z polecaniem "fachowców", bo tak naprawdę dobrą ekipę poznać po tym jak kończy... i czasem jak ma przyjechać do poprawienia czegoś. Teraz z perspektywy mogę podsumować wybrane ekipy budowlane.

Wygląda to tak:

* Fundamenty, mury, strop - p. Jurek Klimek (z gór) bardzo dobra ekipa ale z tego co wiem to pracują teraz za granicą, więc nie podaję nawet numeru

* Więźba i Dach - inna ekipa spod Bielska, p. Wach - generalnie technicznie zrobione dobrze ale NIE POLECAM, bo robili ponad 3 miesiące, zostawili ok. 80 butelek po wódce i byli niesłowni, nie dokończyli paru drobnych rzeczy. Na szczęście dach ogólnie zrobiony dobrze, ale drugi raz bym się nie skusił, szkoda nerwów.

* Instalacja elektryczna - p. Darek tel. 505960158 - ZDECYDOWANIE polecam, pełny profesjonalizm, nie było u mnie łatwo z instalacją, mimo to poradził sobie ze wszystkim

nie wiem czy jeszcze robi instalacje, bo jest ogólnie zapracowany.

* Instalacja wod-kan i ogrzewania - firma Mario Bros (p. Bogdan) - NIE polecam.

Firma polecona przez Instalmex, gdzie kupowałem wszystkie materiały.

* Instalacja gazowa – metoda załatwienia kierbuda (tak, na to musi być osobno kierbud + dziennik budowy!!) poprzez gazownię i fachowca od kierbuda się sprawdziła – całą tę biurokrację łatwiej wtedy przejść

* Tynki wewn. – p. Damian (znany na tym forum!) tel. 695305858 - ja go polecam – tynki c-w są b. dobrze zrobione i jest to nie tylko moje zdanie. Robił też ocieplenie z zewnątrz. Jedyny problem to utrzymywanie porządku w trakcie prac.

* Wylewki – firma z Czerwionki p. Grzywok – polecam, tel. 517023235. Za dobrą cenę wylewki tradycyjne zrobione równo i sprawnie, przyjechali też bez problemu jak po paru miesiącach zgłosiłem że w jednym miejscu jest pęknięcie – naprawione w ciągu pół godz.

* Ocieplenie dachu i zabudowa gipsowo-kartonowa poddasza – P. Grzegorz i p. Marcin (Gre-Mar) – polecam – zrobione dobrze i prosto, mam w komórce tel. do p. Grzegorza 601322625

*Kominek z rozprowadzeniem ciepła – Pawpol z Żor - polecam. W Rybniku też można znaleźć parę firm od kominków ale tam dostałem najlepszą cenę na piec Spartherm,

• 2 weeks później...

Zakończyliśmy budowę naszego domu i chcielibyśmy podzielić się z wami uwagami na temat wykonawców 

Budowa domu (stan surowy + dach) – Wojciech Mucha i jego ekipa – NIE POLECAM – nie będę wnikać w szczegóły, ale stan surowy był w miarę ok. – ściany proste, wszystko zgodnie z projektem, ale niestety zepsuli dach – mogli od razu powiedzieć ze się na tym nie znaja, dachówki były krzywo, zle polozyli rynny, brzydko obrobili kominy. I syf zostawili na budowie i wokół domu

Materiały na budowę – Lubar – dostawy terminowe, super cena, POLECAM

Okna – grzomba rybnik – okna ladne, wykonanie poprawne, przyjedzaja na poprawki. Zamowilismy tam również parapety wewnętrzne – tez wszystko ok. Gorzej z parapetami zewnętrznymi – zle zamontowane, inni musieli po nich poprawiac.

Wylewka – interdecor zory – wszystko OK.

W garażu i piwnicy zrobiliśmy wylewke przemyslowa (zatarty na gładko beton) – Artur Rogowski, Jastrzębie – Zdroj – NIE POLECAM – wylewka jest spieprzona na maksa, krzywo do tego stopnia ze to czuc pod nogami!! Zenada jedna wielka! Na dodatek facet oszukuje i nie ma z nim kontaktu. I nie umie wyliczc ile trzeba materialu. Aaaa i oczywiście beton nie jest zatarty tak jak miało być. W rezultacie polozylismy tam wykladzine.

Instalacja wod-kan, podlogowka, cala kotlownia, solary, odkurzacz centralny – Instal-Centrum (viessmann), cieszyn i Pan Irek Wenecki (sprzedawca) – bardzo dobry kontakt, zalatwial cala dokumentacje do banku na kredyt na solary, wykonanie na poprawnym poziomie – mieli parę wpadek ale wszystko się dalo poprawić.

Elektrykę robił nam znajomy.

Tynki wewnętrzne (robiliśmy zwykle cementowo-wapienne, bez gipsowania) – jedyny, niezastąpiony, znaleziony na forum, Pan Damian  trzeba przyznać że jego wspominamy bardzo dobrze, bardzo sympatyczny, zna się na tym co robi.

Ekipa Pana Damiana robiła u nas również tynk zewnętrzny+ocieplenie oraz sufity podwieszane. Solidnie i bez zarzutu. Sprzątają za sobą.

U Pana Damiana pracuje Pan Zbyszek Michalak….tak, ten Pan to prawie u nas zamieszkał  wlasnie on robił ocieplenie, sufity podwieszane, malowanie, montaż kabin w łazienkach i w rezultacie kominek  prawdziwa ‘zlota rączka’ – naprawdę zrobił u nas bardzo dużo, jak miałam jakies uwagi, to robił tak jak chciałam, samodzielny, myśli przy robocie, i moim zdaniem za to wszystko co zrobil zaplacilam bardzo dobrą cenę. Nie śpieszy się, bardzo się stara, zawsze dobrze doradzi. Podaję tel. 510 905 112

Kafelki, wanne i kabiny kupilsmy w Merze w Tychach – zrobili nam również projekt łazienek – cena projektu została odliczona od wartości zamówienia. POLECAM!!

Farby – Tikkurilla optiva matt 5 – Mera Tychy, polecam te farby, są baaardzo wydajne. Z tzw. ‘resztek’ mam pomalowana klatke schodowa i hol i garderobę  i bardzo dobrze kryją. Atrakcjna cena w Merze

Bramy garażowe + drzwi do garażu i do piwnicy – Aldo, cieszyn – ogolnie ok.

Drzwi wewnętrzne – katalog vasco – kupione w firmie MiC Pszczyna – polecam, wspolpraca była bez zarzutu

Drzwi wejściowe zewnętrzne – weissner  super solidne drzwi, polecam – kupione w interdecor zory – mieli wpadke przy montażu ale poprawili

Kafelki w łazienkach i tam gdzie podłogówka kladl Pan Andrzej Tkocz (okolice zor) 509 542 289 – bardzo fajnie nam polozyl kafelki. POLECAM! Pan jest bardzo zarobiony, bo koncem października miał wolne terminy tylko na lipiec  warto na niego czekac.

Schody – mamy dębowe – Krzysztof Niezgoda, Pawlowice, POLECAM! 501 012 768 – może nie były najtańsze ale sa bardzo dobrze zrobione

Lampy kupiłam na stronie internetowej www.lampydomowe.pl polecam!

Sprzet do kuchni – www.agito.pl – tez bez zarzutu

Kuchnia – tu opisałam moją historie z firma Grodex /http://forum.muratordom.pl/showthread.php?193361-Meble-Kuchenne-Rybnik-i-okolice&referrerid=0 post 27

Kominek kupilismy za posrednictwem Instal Centrum i pana Irka :)

Aaa i prawie najwazniejsze...naszym drugim domem byla Castorama :) bylismy tam prawie codziennie, do tego stopnia ze doradcy na dziale budowlanym mowili nam 'dzien dobry' i od razu sami pytali w czym pomoc :)

Witam wszystkich budujących!!

Chciałbym polecić gorąco fachowca od wykończenia wnętrz, jak również ocieplenia domów, jest to osoba bardzo rzetelna, pracowita oraz dokładna w swoim wykonaniu, nazywa się on Szymon i podaje numer telefonu: 782799490. U mnie wykonywał sufity z karton gipsów dodam że zabudowa odbywała się pod dachem czterospadowym, jak również wykonanie gładzi gipsowych, jestem z niego bardzo zadowolony, postanowiłem go polecić dalej.

Pozdrawiam.