Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotły-rozjaśnić nas należy.

pattaya

Recommended Posts

Zastanawiam się nad kotłem.Czas nagli.A ja im więcej czytam,pytam-tym mniej wiem.Każdy mówi co innego.

Czy moglibyście Szanowni Redaktorzy zamieścić na stronach Muratora mini-kompendium wiedzy o kociołkach?

Proponowałbym zrobić to dla domu 100-200m2 pow.użytkowej.

Przede wszystkim co oprócz kotła jest konieczne.A co jest luksusem lub bajerem.

Jaki kocioł i jaki osprzęt dla np.:

-1-3 osób

-4-6 osób

-podłogówki

-ile możliwych ujęć wody

-jakie możliwe zużycie wody l/min

-itp

I na przykład ile kosztuje kompletna kotłownia z każdym z trzech kotłów w roli głównej(przybliżonej klasy,raczej niedrogie).

Dla mnie to też jest temat gorący - nawet dzisiaj byłem na kolejnej rozmowie z poleconą firmą od projektowania i realizacji systemu grzewczego.

Na przyszłą środę jestem umówiony na rozmowy o ich propozycji rozwiązania ogrzewania w moim domu. Może będę miał jakies wspostrzeżenia do przekazania.

Na razie z moich teoretycznych rozważań kilka rzeczy jest postanowione na 100%:

- kocioł jednofunkcyjny;

- cyrkulacja CWU;

- kilka pomieszczeń w domu z wodnym ogrzewaniem podłogowym.

Ciągle nie mogę sam przed soba rozstrzygnąć czy w przyapdku mojego domu inwestycja w kociał kondencacyjny jest rozsądna (zobaczymy może oni to rozjasnią proponując ciekawe ceny na piec kondensacyjny.