pattaya 21.01.2005 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Zastanawiam się nad kotłem.Czas nagli.A ja im więcej czytam,pytam-tym mniej wiem.Każdy mówi co innego.Czy moglibyście Szanowni Redaktorzy zamieścić na stronach Muratora mini-kompendium wiedzy o kociołkach?Proponowałbym zrobić to dla domu 100-200m2 pow.użytkowej.Przede wszystkim co oprócz kotła jest konieczne.A co jest luksusem lub bajerem.Jaki kocioł i jaki osprzęt dla np.:-1-3 osób-4-6 osób-podłogówki-ile możliwych ujęć wody-jakie możliwe zużycie wody l/min-itpI na przykład ile kosztuje kompletna kotłownia z każdym z trzech kotłów w roli głównej(przybliżonej klasy,raczej niedrogie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prosciu 27.01.2005 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 W muratorze zaczął sie cykl o kotłach może w podsumowaniu popieram pomysł wszystkimi konczynkami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwekW 27.01.2005 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Dla mnie to też jest temat gorący - nawet dzisiaj byłem na kolejnej rozmowie z poleconą firmą od projektowania i realizacji systemu grzewczego. Na przyszłą środę jestem umówiony na rozmowy o ich propozycji rozwiązania ogrzewania w moim domu. Może będę miał jakies wspostrzeżenia do przekazania. Na razie z moich teoretycznych rozważań kilka rzeczy jest postanowione na 100%:- kocioł jednofunkcyjny;- cyrkulacja CWU;- kilka pomieszczeń w domu z wodnym ogrzewaniem podłogowym. Ciągle nie mogę sam przed soba rozstrzygnąć czy w przyapdku mojego domu inwestycja w kociał kondencacyjny jest rozsądna (zobaczymy może oni to rozjasnią proponując ciekawe ceny na piec kondensacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 28.01.2005 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Najtańszy kondensat jaki znalazłem to Scheer Therm 28KDZ -4756,00 netto w cenniku.Czyli z montażem 5088,92 brutto minus pewnie jakiś upust.Vaillant VU 196/2 - ok.5800-5900 brutto ale nie wiem z jakim vatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 28.01.2005 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 pattaya powiedz mi skąd się wzięła kwota 5088 zł z montażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 28.01.2005 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 może źle to ująłem,ale kupując kocioł z usługą(w tym przypadku montaż) płacisz 7% VAT.Czyli 4756,00+7% VAT=5088,00.Plus oczywiście zapłata za sam montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 01.02.2005 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 Co do rozjaśnienia w Muratorze, to kolejny artykuł może okazać się kolejną kampanią reklamową jakiegoś producenta. Chyba lepiej pytać na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts