Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Targi w Poznaniu

havo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszystkie targi warto ogłądać.

Targi w Poznaniu śledziłem od 1976roku.

Uczestniczyłem czynnie jako wystawca we Wrocławiu.

Obserwacje skłaniają mnie do stwierdzenia ,że ostatnio nie ma istotnych nowości .Od wielu lat to samo , pozostają tylko wrażenia estetyczne.

W tym roku sobie odpuszczę. :-?

Mieliśmy dziś jechać ale... napadało śniegu, żona chora, opinie są raczej mierna. Zostaliśmy w domu... Lepiej zebrać siły przed nowym sezonem :D

A na jakim etapie już jesteście ?

Poziom wystawek okien czy wspomnianych dachówek pozostawiał np wiele do życzenia. Profil Budmy powoli się zmienia i nastawia na odbiorcę typu firma - indywidualni są traktowani jako zło konieczne. Najbardziej otwarta wiara na "dobrą ofertę" jest dnia piewrszego. Można sie też napatoczyć na technologa i ciekawie pogadać "na temat". Ale np w piatek 3/4 obsługi odchorowuje wieczorki pożegnalne i wygaduje totalne głupoty, walcząc z grawitacją i koncentrując się całkowicie na utrzymaniu pionu :wink:

a ile kosztuje wystawienie sie na takich targach???

Porządne stoisko i wszystko inne z tym związane -cała logistyka , hostessy , wyszynk ,wystawki itp. - to koszt około 400 -500 tysięcy

Stoisko zabudowane w kuluarach Hali Ludowej na targzach ,o wymiarach 1,5 x 3m +jego urządzenie i materioały reklamowe kosztowały mnie 5000zł.

Taki wydatek zaowocował nagrodą i pozyskaniem kilku klientów.

Zdecydowałem się tylko dlatego ,że miałem coś nowego.

Wydatki kilkuset tysięczne są nieopłacalne-to moje zdanie.

Szkieletorów zapraszam na BUDMĘ - 25-28 styczeń br. - pawilon 3, stoisko 61 - stoisko Stowarzyszenia Dom Drewniany.

Dla Forumowiczów z tego forum - Katalog Budownictwa Drewnianego 2005 - traktujący o domach z bali - GRATIS.

Zapraszam takze na seminarium - http://www.domydrewniane.org/aktualnosci/050125.php

Byłam i po powołaniu się na FORUM Muratora otrzymałam gratis katalog i z tego miejsca uprzejmie dziękuję Wojtkowi za inicjatywę!

Moje spostrzeżenie co do targów:

1) ponieważ dom mój jest na razie w planach i prądu na działce brak, to oglądałam wyroby Wystawców "teoretycznie", bo jeżeli nie mam jeszcze projektu to do czego tu się przymierzać :cry:

2) rozczarowuje śladowa obecność wystawców POŚ, solarów, pomp ciepła i tym podobnych instalacji. Wiem, że do tego adresowane są targi instalacyjne, ale jednak dla inwestor budujący dom lub planujący taką budowę (jak JA :D ) z dużą wdzięcznością odwiedziałby takie stoiska

3) lepiej wykorzystałabym te TARGi, gdybym była bardziej zaawansowna w budowie - wówczas można byłoby wyczaić jakieś rabaty.

4) zobaczyłam silkę i Ytong - to pozytywne. Negatywne to to, że mąż zaczął myśleć o Ytongu, a ja o silce - to niepozytywne 8) trzeba będzie zanleźć kompromis :D

4) mnóstwo Chińczyków i Turków - to dla mnie zaskoczenie :o

Pozdrawiam,

Alison

Tak jak przewidywałem-znowu kolejne targi nie wniosły żadnej nowej myśli technicznej."w kółko Macieju".

TARGI SĄ DLA HANDLOWCÓW ,a nie dla inwestorów indywidualnych.

Jeśli myślisz,że wyczaisz rabaty to chyba się mylisz.

Czy dowiedzieliście się więcej niż z np.MURATORA?

Oprucz wrażeń estetycznych pozostał mentlik w głowie.

Inwestor powinien sięgać głębiej pamiętając o tym ,że na wystawę mogą pozwolić sobie korporocje budowlane których lobbing jest od lat prowadzony w kierunku stosowania materoiałów DROGICH i popularnych ze względu na zyski z ich obrotu.

Im droższy materiał ,lub wyższe obroty trym większa prowizja dla handlowców.

Innowacji nie znajdziesz na targach,choć są rozsądną alternatywą budowani.

Moje stoisko we Wrocławiu było jednym z najbardziej obleganych.

Ale aby Wystawa zakończyła się pełnym sukcesem należałoby przeznaczyć na ten cel nie 5, a conajmiej 50tys.zł i być aktywnym we wszystkich targach budowlanych.Kto to wytrzyma?-tylko starzy wyjadacze.

pozdrawiam.

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=34413&grupa=23&kat=0&a=radoscbudowania