Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gorzów Wlkp.i okolice - rozpoczecie budowy 2011 rok

Recommended Posts

Witam wszystkich budujacych z Gorzowa WLkp. i okolic. Latem planuje ruszyc z budowa Hermesa II z biura projektowego DOBRE DOMY. Aktualnie jestem na etapie papierologi. Mysle, że byloby super gdybysmy mogli sie tu dzielic swoimi doswiadczeniami - wspolnie zawsze latwiej przejsc przez pierwsze trudnosci.. Dlatego piszcie moi drodzy czy macie juz wybrane projekty, ekipy, hurtownie, z czego budujecie i jak wam idzie zalatwianie pozwolen!!

serdecznie pozdrawiam

Ania

witam, również na wiosnę ruszamy z budową w na obrzeżach Gorzowa. Fajnie, że ktoś też się odezwał z sąsiedztwa. Gdzie dokładnie zamierzacie się wybudować?

My mamy projekt "Platan" z biura Archeton. Trochę, oczywiście go przerobiliśmy na własne potrzeby. Też jesteśmy na etapie załatwiania pozwoleń.

Witam serdecznie,

nasza dzialka znajduje sie przed chwalecicami( za cmentarzem na ul. Zwirowej ). Aktualnie czekamy na warunki zabudowy, a nastepnie zamierzamy kupic projekt. Wybor jest tak ogromny, ze mimo iz juz podjelismy decyzje ciagle mam watpliwosci i przegladam oferty wszytskich pracowni architektonicznych.

Wasz projekt jest naprawde sliczny i funkcjonalny. My planujemy rozpoczac budowe na sierpien 2011 czy rozgladaliscie sie juz za jakas ekipa?My narazie zbieramy inf.

A gdzie Wy zamierzacie sie budowac w Gorzowie??

Pozdrawiam

Ania

My z ekipą nie mamy problemu, gdyż mąż ma firmę budowlaną i zaufanych pracowników, którzy, mam nadzieję w szybkim czasie i dobrze postawią i wykończą domek. Przy okazji, jeśli będziecie zainteresowani to polecam stronę internetową tej firmy http://www.twins-szymaniak.pl/.

Cieszę się, że projekt się podoba. Bardzo dużo czasu nam zajęło podjęcie decyzji. Mamy trójkę dzieci dlatego zależało nam na czterech pokojach na górze i dużej łazience. Szukaliśmy też projektu, który będzie posiadał pokój gościnny na dole. Częsciowo przerobimy toaletę na dole i kotłownię a wejście na taras będzie z tyłu domku a nie z boku.

My planujemy ruszyć w połowie marca (o ile pogoda na to pozwoli), więc będziecie mogli podglądać naszą budowę. Nasza działka i przyszły dom będzie się znajdować w Zieleńcu i mamy zamiar jeszcze do końca przyszłego roku zakończyć budowę.

Pozdrawiam

Ewelina

Właśnie spojrzałam na wasz propjekt i muszę przyznać, że imponujący. Wydaje mi się, że nawet miałam wybrany bardzo podobny projekt, jednak koszty budowy takiego domku są dużo droższe ze względu na balkony i bryłę dachu. (weżcie to pod uwagę), dlatego wybraliśmy mniej skopmplikowany. W naszym domku zrezygnowaliśmy też z lukarn a zamiast nich będą duże okna połaciowe.

Witaj Ewelinko,

nam rownież zalezalo na podobnym ukladzie pokoji jak u was. Na dole salon +pokoj goscinny(gabinet), u gory natomiast 3sypialnie(planujemy 2 dzieci;p),garderoba i rowniez duza lazienka.

Czy macie u siebie na dzialce wszytskie media??Czy nie bylo problemu z podlaczeniem, dlugo czekaliscie??i jak z kanaliza??

U nas na ulicy nie ma wody i kanalizy(gdzie np.kilka metrow dalej - ulica obok wode juz ma ) W wodociagach obiecuja ze na 2012 maja w planach kanalizacje tego terenu i doprowadzenie wody do mojej ulicy, bo sa srodki z unii na to .

Oczywiscie trudno sie nie zgodzic z tym co pisalas, iz dach w naszym hermesie jest drogii i to wlasnie spedza mi sen z powiek i dlatego ciarogle szukamy jeszcze czegos... nie chce by koszty nas pozniej zbytnio przerosly, ale czasem jak sie juz czlowiek nastawi to ciezko cos sobie wybic z glowy . Dzis na przyklad zarliwie dyskutowalismy nad Orionem II (rozwniez z dobrych domow)- po kilku zmianach(usunieciu 2 balkonow i jednego wykuszu) rowniez by nam odopwiadal(gdyz w srodku jest identyczny jak wymarzony hermes). Naprawde wybor projektu to ciezki orzech do zgryzienia, a wczesniej myslalam tak przy kupnie dzialki:)

Nad ekipa jeszcze nie myslelismy. Jedyny fachowiec to hydraulik( mojego narzeczonego wujek)- ale to pozniejsze etapy budowy. Teraz najbardziej koncentrujemy sie na odkladaniu funduszy...:) chyba jak kazdy kto planuje zaczac juz za pare miesiecy.

chcialam jeszcze zapytac czy macie jakiegos poleconego geodete ??

Pozdrawiam

Ania

Witaj Owcaania

Gdybyś chciała przed podjęciem decyzji zobaczyć Hermesa 2 na żywo to zapraszam do Zielonej Góry. :) Sam, 2 lata temu, jeździłem do Wrocławia na oględziny.

Jesteśmy akurat na etapie końcowym. Z tym, że nasz Hermesik uległ "drobnym" zmianom. :)

Teraz czekamy na podłogi, kuchnię i drzwi wewnętrzne, a żonka wybiera kolory ścian.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości

Aniu, my ma szczęście znależliśmy działkę z doprowadzonymi mediami. Jest gaz, woda, kanaliza i prąd, więc mamy to z głowy. Masz rację a propo projektu. To naprawdę trudny wybór. Aktualnie nasz projekt jest u architekta, który oprócz adaptacji załatwi też nam od razu wszelkie pozwolenia. Jeśli chodzi o dobrego geodetę to nie ma problemu. Mąż chętnie da namiary ale może nie na forum. Napisz meila to prześlemy.

Skorzystajcie też z propozycji macst i jedzcie zobaczyć ten domek. Ja napewno bym z tego skorzystała!

Witam Was ponownie,

Bardzo chetnie skorzystalabym z propozycji i obejrzala Hermesa na zywo, ale obecnie przebywamy za granica i jest to niemozliwe. Ale jesli moglbys MACST przeslac pare fotek to bylabym wdzieczna. No i jak wyszedl ci koszt dachu??Nie sadzilam ze ktos tak calkiem blisko wybudowal ten domek..

Wczoraj otrzymalismy warunki zabudowy i podpisalismy umowe z ENEA. Takze malymi kroczkami posuwamy sie do przodu. Swoja droga nie wiem co bym zrobila bez pomocy rodzicow- bo to wlasnie oni zalatwiaja nam wiekszosc spraw zwiazanych z budowa:)

Co do projektu to oczywiscie ciagle sie jeszcze wahamy. Ale musimy znalesc jakis kompromis pomiedzy tym co sie nam podoba a kosztami budowy.

Ewelinko mozesz napisac mi nr geodety w prywatnej wiadomosci na moje konto muratora. (jak klikniesz na owcaania w moim poscie to wyswietli ci sie moj profil i mozliwosc wyslania wiadomosci prywatnej).

pozdrawiam

[quote name=owcaania...Ale jesli moglbys MACST przeslac pare fotek to bylabym wdzieczna. No i jak wyszedl ci koszt dachu??Nie sadzilam ze ktos tak calkiem blisko wybudowal ten domek.....

[/quote]

Proszę bardzo...

http://foto.onet.pl/1l2v,0z4sdcdoid5o,u.html

Pod tym adresem znajdziesz parę fotek z mojej budowy.

A co do bliskości budowy to podpowiadam, że w Cybince (jeszcze bliżej do Ciebie) też powstaje Hermesik2. :)

Pozdrawiam

macst

• 2 weeks później...
  • 6 months później...

Witam

Zaczynam budowe w Santoku, jestem na etapie pozwolenia, prad, woda, gaz jest.

Szukam ekipy na SSO

ewentualnie fundamenty i/lub mury,

....................... oraz

hydraulika,

elektryka

dom parterowy, nie podpiwniczony, mały

link do projektu http://www.mgprojekt.com.pl/domki/czarus/index.php

pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 3 months później...

Witaj szymek 96, jak wam idzie budowa na jakim etapie jestescie??my juz zamykamy wszystko przed zima i na wiosne ruszamy

yoshka a jak twoja budowa

czy macie mozenamiary na jakas firme z ogrodzeniamy betonowymi w okolicy gorzowa??jesli tak to bylabym wdzieczna

pozdrawiam i wklejcie zdjecia waszych domkow

• 1 month później...

hej, dawno się tu nie pojawiałam. Witam ponownie po Nowym Roku. My budowę zaczęliśmy dopiero w połowie czerwca a nie tak jak zakładaliśmy w marcu. Bardzo długo czekaliśmy na wszelkie pozwolenia. Na każdym etapie pojawiała się blokada. Teraz mamy już położone tynki i hydraulikę. Pod koniec stycznia wylewamy posadzki. Planujemy do końca czerwca tego roku zakończyć przynajmniej dół, żeby móc się wprowadzić i powoli, będąc już na miejscu, kończyć górę.

Jeszcze duuuużo roboty przed nami. Teraz dopiero wiemy ile kosztuje etap wykończeniowy. Pieniądze idą jak woda a na efekty trzeba długo czekać.

Trzymam kciuki za wszystkich, którzy rozpoczynają w tym roku budowę, jak i za tych wszystkich, którzy kończą. Pogoda, jak do tej pory sprzyjała budowaniu i oby tak zostało. CZekamy na wiosnę z utęsknieniem.

Pozdrawiam serdecznie

Ewelina

Witajcie, przepraszamy ,że się nie odzywaliśmy ale ciągle na tym forum jak dziecko we mgle. Dopiero założyliśmy sobie dziennik i galerie. Nie było na nic czasu, przeprowadzka z pod Warszawy na wariata, wynajem mieszkania z netu (bez oglądania) w Gorzowie na czas budowy, załatwianie szkół dla córki, założenie i rozwijanie firmy by nie być bezrobotnym:). Teraz już jest troszeczkę spokojniej. Macie piękne domy. My w tej chwili czekamy na więźbę, wybrana dachówka, zaczynają ściany działowe. Budowa ruszyła 15.10.2011

Owcaania, nie znamy jeszcze okolic ani ludzi, ale takie ogrodzenia już gdzieś tu widzieliśmy przy głównej trasie jak na Świebodzin przy wyjeździe z Gorzowa przy rondzie po prawej stronie , strasznie nam przykro, że nie potrafimy tego dokładnie określić. To i tak szczęście , że na budowę już bez nawigacji jeździmy:) Teraz się zastanawiam, czy będę potrafiła tu wrócić na tym forum hmmm:).

Fajnie, ze znow sie tloczno tu zrobilo! U nas jak narazie stan surowy otwarty - okna, brame, rolety i styropian na ocieplenie zamowilismyw tamtym tyg. Ale ruszymy ze wszystkim dalej dopiero w kwietniu.Yoshka plot betonowy juz zamowilismy z gorzowa. Ewelina widze ze, ladnie podgoniliscie - u nas to wszystko znacznie wolniej przebiega - a prawdopodobna wprowadzka to dopiero przyszly rok....

JAK SIE ZAOPATRUJECIE NA CENY MATERIALOW W TYM ROKU ?? JAKAS MASAKRA ...

POZDRAWIAM