Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kiedy, w końcu, inwestor odpowiada za wypadek na budowie

sceptyk

Recommended Posts

Witajcie! Przeszukałem forum i nie znalazłem w końcu konkretenej odpowiedzi na to pytanie :( Byłbym wdzięczny, jeżeli ktoś odpowiedziałby jednoznacznie na to pytanie, najlpiej w aspekcie stricto prawnym.

Tak szczerze mówiąc mam dylemat:

- czy, my mówimy o odpowiedzialności tylko w rozumieniu cywilnoprawnym

- w jaki skuteczny prawnie sposób można wyłączyć odpowiedzialność

- czy podpisanie umowy o roboty budowlane przerzuca taką odpowiedzialność tylko na wykonawcę

Problem się wziął z tego, że chciałem zatrudnić górali - wiadomo na jakich zasadach, ale zacząłem zastanawiać się co będzie, jak ktoś spadnie z dachu i skręci kark, a rodzina będzie żądała odszkodowania- renta etc :o :o

z góry dziękuję za porady, myślę ,że przydają się wszystkim :)

W projekcie mam coś takiego jak plan BIOZ - bezpieczeństwo i ochrona zdrowia i tam są wytyczne, a w zasadzie przepisy. Z jedynym jak dotąd wykonawco podpisywałem umowe i tam był punkt o odpowiedzialności jego za bezpieczeństwo.

Myśle iż jest gorzej jak np. zatrudnia się Pana Jasia do glazury (na czarno), a temu Jasiowi coś się stanie, np. spadnie ze schodów. Podejrzewam iż wtedy inwestor odpowiada, mam rację ?