sceptyk 21.01.2005 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Witajcie! Przeszukałem forum i nie znalazłem w końcu konkretenej odpowiedzi na to pytanie Byłbym wdzięczny, jeżeli ktoś odpowiedziałby jednoznacznie na to pytanie, najlpiej w aspekcie stricto prawnym. Tak szczerze mówiąc mam dylemat: - czy, my mówimy o odpowiedzialności tylko w rozumieniu cywilnoprawnym - w jaki skuteczny prawnie sposób można wyłączyć odpowiedzialność - czy podpisanie umowy o roboty budowlane przerzuca taką odpowiedzialność tylko na wykonawcę Problem się wziął z tego, że chciałem zatrudnić górali - wiadomo na jakich zasadach, ale zacząłem zastanawiać się co będzie, jak ktoś spadnie z dachu i skręci kark, a rodzina będzie żądała odszkodowania- renta etc z góry dziękuję za porady, myślę ,że przydają się wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 21.01.2005 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Za wypadek na budowie to odpowiada kierownik budowy jak już coś.Ja z każdym wykonawcą podpiywałem umowę i wpisywałem punkt, że za BHP odpowiada wykonawca w osobie właściciela firmy. Nie wiem na ile mnie to chroniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 21.01.2005 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 W projekcie mam coś takiego jak plan BIOZ - bezpieczeństwo i ochrona zdrowia i tam są wytyczne, a w zasadzie przepisy. Z jedynym jak dotąd wykonawco podpisywałem umowe i tam był punkt o odpowiedzialności jego za bezpieczeństwo. Myśle iż jest gorzej jak np. zatrudnia się Pana Jasia do glazury (na czarno), a temu Jasiowi coś się stanie, np. spadnie ze schodów. Podejrzewam iż wtedy inwestor odpowiada, mam rację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 21.01.2005 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Ja w umowie pisałem ze to sprawa wykonawcy, a dodatkowo mam wykupione OC na adres budowy działa również poza dzialką na terenie całego kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sceptyk 22.01.2005 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2005 oc na adres budowy ciekawe, ale już sobie wyobrażanm ogólne warunki tego ubezpieczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts