Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykonawce stanu surowego otwartego najwyższy czas wybrać

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Co do ekip to raczej pytaj po tych, co budowali wcześniej. Ci, co budują teraz, to pilnują swoich ekip i chcieli by, by robili tylko u nich - na tym polu to jesteśmy dla siebie konkurencją.

A może jednak - skoro jeszcze szukacie ekip - to się zmówić i zrobić wspólny casting JEDNEJ ekipy - jak zlecimy dwa, czy domki na sezon, to może coś wytargujemy ?

A odnośnie wyboru ekipy: ja na razie dałem ogłoszenia na szukajfachowca.pl i oferteo.,pl. Polecam to drugie, bo można wrzucić 2 MB plikó, czyli wszystkie rysunki. Dostałem całkiem ciekawe oferty - kilkanaście ekip. Mam 260 m2 + garaż dwustanowiskowy, dom parter + piętro, dach nieużytkowy kopertowy. Wiązary niezależnie, bo idą z fabryki. Więc SSO bez konstrukcji dachu od 50 do 90 tyś - rozrzut nieziemski. Ale jak dostaję wycenę godzinową / m2, a do tego 150 zł/h, noto się robi 90 tyś. Więc są ekipy i ekipy. Co dziwnego, nawet kilka "górali" się nawinęło (umieją korzystać z internetu). Sądzę, że szukanie w sieci to też dobra metoda - przynajmniej trafiam na ludzi, którzy jakoś nawiązują do czasów bieżących, korzystaja z internetu - obawiam się, że przy mojej wrodzonej upierdliwości i dbałości o konkret wypowiedzi po prostu przy jakimś góralu typu "będzie dobrze, pnocku", to by mnie krew zalała po tygodniu. Oczywiście, nie znaczy, że nie byłoby dobrze - po prostu ja bym nie wytrzymał takiego poziomu komunikacji.

Podsumowując - również kierownika budowy tam szukam. I Filigranu, i wiązarów, i chyba wszystkiego.

Z kilkunastu ekip mam wybraną short-listę 3, z którymi zamierzam się spotkać i gadać o szczegółach - ale to z kierownikiem, jak go będę miał.

A możecie kogoś polecić na kierownika - bo do tej pory na short-liście mam jednego, a to raczej nie buduje komfortu wyboru. Kierownikiem akurat można się podzielić :-)

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
A odnośnie wyboru ekipy: ja na razie dałem ogłoszenia na szukajfachowca.pl i oferteo.,pl. Polecam to drugie, bo można wrzucić 2 MB plikó, czyli wszystkie rysunki. Dostałem całkiem ciekawe oferty - kilkanaście ekip. Mam 260 m2 + garaż dwustanowiskowy, dom parter + piętro, dach nieużytkowy kopertowy. Wiązary niezależnie, bo idą z fabryki. Więc SSO bez konstrukcji dachu od 50 do 90 tyś - rozrzut nieziemski. Ale jak dostaję wycenę godzinową / m2, a do tego 150 zł/h, noto się robi 90 tyś. Więc są ekipy i ekipy. Co dziwnego, nawet kilka "górali" się nawinęło (umieją korzystać z internetu). Sądzę, że szukanie w sieci to też dobra metoda - przynajmniej trafiam na ludzi, którzy jakoś nawiązują do czasów bieżących, korzystaja z internetu - obawiam się, że przy mojej wrodzonej upierdliwości i dbałości o konkret wypowiedzi po prostu przy jakimś góralu typu "będzie dobrze, pnocku", to by mnie krew zalała po tygodniu. Oczywiście, nie znaczy, że nie byłoby dobrze - po prostu ja bym nie wytrzymał takiego poziomu komunikacji.

Podsumowując - również kierownika budowy tam szukam. I Filigranu, i wiązarów, i chyba wszystkiego.

Z kilkunastu ekip mam wybraną short-listę 3, z którymi zamierzam się spotkać i gadać o szczegółach - ale to z kierownikiem, jak go będę miał.

A możecie kogoś polecić na kierownika - bo do tej pory na short-liście mam jednego, a to raczej nie buduje komfortu wyboru. Kierownikiem akurat można się podzielić :-)

Witaj! Jeśli wśród wybranych firm jest Everest - daj cynk. Mogę Ci opowiedzieć o nich. Niezbyt miłego.

Andrzej

witam,

Jeśli szukacie ekip, to zapytajcie na głównej wrocławskiej. Tam są osoby, które już budowały, mają SSO za sobą i mogą polecić kogoś sprawdzonego. Ja przez internet sprawdzałam tylko wyceny. Ekipę brałam już z polecenia. Jesli wybierzecie kogoś przez net, to koniecznie poproście o adresy, gdzie budowali wcześniej, żeby ocenić budowę.

No i powodzenia :)

• 2 weeks później...
Hej,witam wszystkich.MY również chcemy zacząć budowę w tym roku ,mam nadzieje ze się uda bo jak na razie jesteśmy na etapie papierków.Budujemy wg projektu Południowa miedzy Trzebnica a Obornikami.Obecnie szukamy sprawdzonej ekipy budowlanej z tych okolic.Pozdrawiam .

Hej,witam wszystkich.MY również chcemy zacząć budowę w tym roku ,mam nadzieje ze się uda bo jak na razie jesteśmy na etapie papierków.Budujemy wg projektu Południowa miedzy Trzebnica a Obornikami.Obecnie szukamy sprawdzonej ekipy budowlanej z tych okolic.Pozdrawiam .

Polecam p. Piotra Turka z Pęgowa. Nie jest tani, ale pracuje bardzo starannie i nie będzie z nim problemów na budowie.

witam!

Budowa - rozpoczęcie wiosna 2011 - może się uda :)

Jak Wasze kosztorysy, wyceny, short-listy itp.?

U mnie 140m2 parterowy z poddaszem użytkowym bez podpiwniczenia, pow. zab. 110m2, Porotherm 25 , dach kompletny - ceramika 200 m2 ...

SSO - robocizna (oferty od 45 - 57 tys.)

Ja również dostałem wycenę ,wygląda tak:

SSO:

Fundament 12600 zł

Ściany parteru 8000 zł

Strop z wieńcem 8820zł

ściany kolankowe i szczyty 4000zł

Dach 14490zł

kominy systemowe 60 zł za m

Razem 47 910 zł

przypomną że chodzi o projekt Południowa :http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/99-poludniowa.html

Co myślicie o tej kwocie ,za wszelkie odpowiedzi dziękuję z góry :)

• 2 months później...