Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na każdym zebraniu jest taka sytuacja, że ktoś musi zacząć pierwszy :p

Welura

Recommended Posts

Zaczynam więc ja :lol2:

Na jakim etapie jesteście?

My (2+1) planujemy budowę domu parterowego, maksymalnie prosty, niepodpiwniczony o powierzchni użytkowej 201m2, w tym pomieszczenie gospodarcze i garaż 2-stanowiskowy...

PB jest ... trochę nam zeszła cała papierologia, ale co złe to za nami :rolleyes:

Obecnie czekamy na kosztorysy od 2 firm... planujemy rozpocząć budowę na wiosnę :yes:

• Odpowiedzi 566
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszytskich

a wiec u nas wyglada to tak

działka - podpisana umowa wstępna

WZ- za ok 2 tyg

umowa na działkę za ok 4 tyg (po podpisaniu umowy kredytowej)

wybrany projekt domu - szybka adaptacja po zakupie projektu do WZ i naszych oczekiwań

później PNB i w maju już powinna być wylana płyta fundamentowa

DOM PASYWNY lun SUPER ENERGOOSZCZĘDNY budowany własnymi siłami - tzn kilka różnych ekip

garaż możne i 2 stanowiskowy by się przydał ale wole mniejszy a ekonomiczniejszy

no i do 140 m2 dają dopłaty rządowe (jeszcze.... bo chcą je zlikwidować)

Gratuluję postępów... nie chcę straszyć, ale u nas sama papierologia zajęła ponad rok czasu:bash: Mam nadzieję, że u Was szybciej to pójdzie:yes:

PNB, dzięki mega-upierdliwości urzędnika:mad:, który nie miał podstaw (pracuję o zgrozo jako prawnik w firmie budowlanej:p) do przedłużenia procedury wydawania PNB, otrzymaliśmy ponad miesiąc po terminie... UWAGA, UWAGA z datą wstecz, właśnie o ten miesiąc :eek:

Całe szczęście, oczywiście dla tego urzędnika, że to mąż odbierał papiery... a że zalatany to nie zwrócił uwagi na datę:)

Co do garażu 2-stanowiskowego to może i jest to mało ekonomiczne rozwiązanie, ale wpływa na poprawę stosunków domowych :lol2: nie będziemy sobie 'podkradać' cieplutkiego miejsca do parkowania... :p

Co do rządowych dopłat to my już nie łapiemy się na te 'dobrodziejstwa' :(

A jaki projekt wybraliście (piętro/metraż itp.) i gdzie planujecie budowę?

witam

Również startujemy na wiosnę z budową domu koło Rzeszowa.

Jesteśmy na etapie wydanego pozwolenia na budowę i poszukujemy wykonawcy który wykona pracę do stanu surowego otwartego (dom 148 m2, parter z użytkowym poddaszem, dach dwuspadowy, dom na kształcie prostokąta z jednym wykuszem).

Chętnie podzielę się informacją co do wysokości wynagrodzenia firmy.

Co do garażu 2-stanowiskowego to może i jest to mało ekonomiczne rozwiązanie, ale wpływa na poprawę stosunków domowych :lol2: nie będziemy sobie 'podkradać' cieplutkiego miejsca do parkowania... :p

Co do rządowych dopłat to my już nie łapiemy się na te 'dobrodziejstwa' :(

A jaki projekt wybraliście (piętro/metraż itp.) i gdzie planujecie budowę?

z papierologia nie bedzie tak zle

wszytsko juz prawie mamy - czem na WZ i ok miesiaca pozniej skladam wiosek o PNB

w marcu jak zloze to w maju mam

garaz fajna rzecz - ale mieszkam w bloku teraz i daje rade bez - a koszty domu sie zwiekszaja w sposob znaczacy - glownie ze wzledu na dach - wiec kiedys tam postawie jeszcze osobno 2 stanowiskowy ...

co do doplat - tez myslalem ze sie nie łapie - dobry doradca finansowy zna wszytskie "kruczki"

projekt na 99% Arizona , wczesniej bralem pod uwage AGA z MTM studio - jest o tym w "Dzienuku Budowy"

budowa ok 30 km od rzeszowa

Chętnie podzielę się informacją co do wysokości wynagrodzenia firmy.

Dam znać jak dostanę wycenę:yes: prawdopodopnie pod koniec przyszłego tygodnia będę wiedziała co i jak:eek:

garaz fajna rzecz - ale mieszkam w bloku teraz i daje rade bez - a koszty domu sie zwiekszaja w sposob znaczacy - glownie ze wzledu na dach - wiec kiedys tam postawie jeszcze osobno 2 stanowiskowy ...

co do doplat - tez myslalem ze sie nie łapie - dobry doradca finansowy zna wszytskie "kruczki"

projekt na 99% Arizona , wczesniej bralem pod uwage AGA z MTM studio - jest o tym w "Dzienuku Budowy"

budowa ok 30 km od rzeszowa

No my też w bloku mieszkamy i musiałam wynająć 2-gie miejsce garażowe bo stwierdziliśmy, że żadnemu z nas nie będzie się chciało wstawać wcześniej żeby odśnieżać auto... pomijam fakt, że na nowym osiedlu jest za mało miejsc parkingowych, więc wieczorem znalezienie wolnego miejsca jest sporym wyzwaniem:bash:

Co do dopłat to już jesteśmy właścicielami nieruchomości a to chyba jest podstawa do dyskwalifikacji... :confused:

Bardzo fajny projekt, ma wszystko to co powinen mieć dom... dobry wybór:) no i jestem bardzo ciekawa jaki uda ci się osiągnąć 'stopień pasywności' :)

Też rozważamy pewne rozwiązania 'pro-środowiskowe', ale nie wiem w jakim stopniu uda nam się osiągnąć zamierzony efekt:confused:

Co do dopłat to już jesteśmy właścicielami nieruchomości a to chyba jest podstawa do dyskwalifikacji... :confused:

tez tak myslalem - ale sa na to sposoby - placisz kilkaset zl a dostajesz 40 tys :cool:

Bardzo fajny projekt, ma wszystko to co powinen mieć dom... dobry wybór:) no i jestem bardzo ciekawa jaki uda ci się osiągnąć 'stopień pasywności' :)

Też rozważamy pewne rozwiązania 'pro-środowiskowe', ale nie wiem w jakim stopniu uda nam się osiągnąć zamierzony efekt:confused:

jak pisał j-j - nie nalezy sluchac tradycyjnych wykonawcow i trzymac sie swojego i nie oszczedzac na materialach jak styropian czy welna + inne , jestem po rozmowie z kilkoma formami - z 1 bylem bliski podpisania umkowy na calosciowa realizacje ale nie chcieli zagrarantowac mi ceny za 1m , wiec stanelo na budowie wlasnymi rekami... zobaczymy jak finalnie wyjdzie cenowo...

moj tata jak 25 lat temu budowal dom oparty na 1 kominie (do pieca) wszyscy sie z niego smiali i pytali co z wentylacja w innych pomieszczeniach , ja ide o krok dalej - dom bez komina :D hahahaha

a Wy co budowac bedziecie?

tez tak myslalem - ale sa na to sposoby - placisz kilkaset zl a dostajesz 40 tys :cool:

Sprytnie :yes: ;)

A da się jeszcze obejść metraż:p

jak pisał j-j - nie nalezy sluchac tradycyjnych wykonawcow i trzymac sie swojego i nie oszczedzac na materialach jak styropian czy welna + inne , jestem po rozmowie z kilkoma formami - z 1 bylem bliski podpisania umkowy na calosciowa realizacje ale nie chcieli zagrarantowac mi ceny za 1m , wiec stanelo na budowie wlasnymi rekami... zobaczymy jak finalnie wyjdzie cenowo...

Przeczytałam wczoraj 'dziennik' j-j... faktycznie efekt osiągnął niezły:yes: z tego co pamiętam to mimo wszystko wstawił alternatywnie też piec, żeby się dogrzać jakby było coś nie tak... Też tak planujecie, czy stawiacie na typową 'pasywność' :)

Trzymam kciuki za powodzenie w realizacji Waszego domku pasywnego, będę bacznie śledzić Wasze postępy :D

a Wy co budowac bedziecie?

Zamówiliśmy projekt indywidualny, dom parterowy z płaskim dachem i mnóóóóstwem okien :D Taka szklarnia:p

Witam !

Mam nadzieję,że wiosną zaczniemy budowę. Wybraliśmy projekt W 19.12 a z " Dobre Projekty" , ( 126 m, z poddaszem użytkowym) ,właśnie jest u projektanta. Kto jeszcze buduje taki domek ???????

Witaj Kathy:) gratuluję wyboru...

No i gdzie ta WIOSNA:confused::D

pow 140 m dopłaty są proporcjonalne - nie wdawałem się w temat bo nasz projekt ma 146 m + garaż

dopłaty są dla domów do 140 m2 nie licząc garaży i pomieszczeń gospodarczych jak kotłownia - wiec nasz projekt przez przypadek idealnie się nadaje

Przeczytałam wczoraj 'dziennik' j-j... faktycznie efekt osiągnął niezły:yes: z tego co pamiętam to mimo wszystko wstawił alternatywnie też piec, żeby się dogrzać jakby było coś nie tak... Też tak planujecie, czy stawiacie na typową 'pasywność' :)

Trzymam kciuki za powodzenie w realizacji Waszego domku pasywnego, będę bacznie śledzić Wasze postępy :D

za wszelką cenę nie będziemy budować domu pasywnego , jeśli się nie zmieścimy w 15 Kwh nie będzie tragedii - 20 też mnie nie zasmuci - ale cel jest wyraźny i nie mam zamiaru odpuszczać , teoretycznie taki dom nie potrzebuje ogrzewania - ale ponieważ nie ma w Polsce takich 100% pasywniaków z certyfikatem - i zamieszkałych - trzeba będzie jakieś delikatne ogrzewanie zrobić - po głowie chodzi mi piec 2 funkcyjny gazowy + wodna podłogówka - ale ta nie da się aż tak sterować - np. różna temperatura w różnych pokojach, dlatego też bardzo poważnie mysle o podłogówce ogrzewanej elektrycznie z czujnikami ciepła w każdym pomieszczeniu i ustawieniami czasowymi - jeśli zajdzie potrzeba dogrzewania powinno wyjść bardzo ekonomicznie - to w zasadzie w każdym domu energooszczędnym się sprawdza

j-j stał się wzorem do naśladowania i inspiracją , do tego trochę wiedzy i wsparcia fachowców z branży PH i powinno się udać

ja będę za rok w lecie przyjmował 1 wycieczki i pobierał opłaty a dotkniecie i zwiedzenie 1 pasywniaka w całej p-w Polsce :D:D

Zamówiliśmy projekt indywidualny, dom parterowy z płaskim dachem i mnóóóóstwem okien :D Taka szklarnia:p

ile taki projekt? ceny wahają się do kilku do kilkunastu tyś. , taka szklarnie będzie trudniej ogrzać, okna maja gorsze parametry niż mur, a od północy już nie wspomnę :D - wiec Wy chyba nie będziecie walczyć z przyszłymi kosztami? raczej stawiacie na komfort i wygodę i dobry designe?

hmmm kalendarzowa .... już za 2 miesiące :D

pow 140 m dopłaty są proporcjonalne - nie wdawałem się w temat bo nasz projekt ma 146 m + garaż

dopłaty są dla domów do 140 m2 nie licząc garaży i pomieszczeń gospodarczych jak kotłownia - wiec nasz projekt przez przypadek idealnie się nadaje

Lucky you;)

ja będę za rok w lecie przyjmował 1 wycieczki i pobierał opłaty a dotkniecie i zwiedzenie 1 pasywniaka w całej p-w Polsce :D:D

No proszę, nie dość że dom wymagający minimalnych kosztów utrzymania to jeszcze samozarabiający:lol2::lol2::lol2:

ile taki projekt? ceny wahają się do kilku do kilkunastu tyś. , taka szklarnie będzie trudniej ogrzać, okna maja gorsze parametry niż mur, a od północy już nie wspomnę :D - wiec Wy chyba nie będziecie walczyć z przyszłymi kosztami? raczej stawiacie na komfort i wygodę i dobry designe?

10k netto:bash: od północy mamy 'tylko' 5 okien podłoga-sufit:yes: z czego otwieralne będą tylko prawdopodobnie 2:confused:

Wiesz, walka z kosztami to na pewno będzie... tylko 'ucinając' ceny (myślę raczej o zniżkach niż o zamianie materiałów, chociaż w przypadku równoważności - dlaczego nie?) nie będziemy robić tego za wszelką cenę... chcemy utrzymać preferowaną jakość no i tego dizajna:p

hmmm kalendarzowa .... już za 2 miesiące :D

Tam, kalendarzowa:p

PYTANIE DO WSZYTSKICH

a sprawdzaliście gdzie np 90% materiałów się kupuje na budowę?

może by tak połączyć siły i wynegocjować lepsze rabaty

co 3-4 budowy to nie 1 :D

z czego będziecie budować ?? ja uprzedzę pytanie: my z Silikatu (Łańcut)

Witaj Kathy:) gratuluję wyboru...

No, dzięki. Projekt najprostszy z możliwych. Oczywiście okno tarasowe, które ma być z przodu, będzie z boku. Większych zmian nie planowaliśmy, bo projekt sprostał naszym skromnym wymaganiom. Oby teraz tylko szybko poszło z tymi wszystkimi papierami, no i by wiosna przyszła wcześnie:) No i oczywiście żeby była sucha i ciepła...............takie skromne życzenia:)

Tu na razie jest ściernisko....

u was przynajmniej równo i "czysto"

u nas ... jak poniżej

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=34719&d=1292882953

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=34721

jak tylko śnieg stopnieje zaczynamy czyścic

do DomPasywny: jaka duża ta działka?

19,5 ar

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=34720

orientacyjne wymiary działki

2 boki krótsze 50 i 23 m

2 dłuższe 60 i 58 m

na działce mamy gaz

słup z prądem po przeciwnej stronie drogi "1170" widać go przy nr działki 1272/9

woda przy głównej drodze obok nr działki 1164/18