Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na każdym zebraniu jest taka sytuacja, że ktoś musi zacząć pierwszy :p

Welura

Recommended Posts

• Odpowiedzi 566
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

DZISIAJ ZACZĘŁY WYŁANIAĆ SIĘ MURY........ tutaj tył domu

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=54860&d=1304356802

ho ho!!!! ruszyliście z kopyta!!! pięknie! podziwiam!

my jutro kompletujemy papiery do zaniesienia o PnB

mam nadzieję, że w miesiąc dostaniemy odpowiedź! :-)

ho ho!!!! ruszyliście z kopyta!!! pięknie! podziwiam!

my jutro kompletujemy papiery do zaniesienia o PnB

mam nadzieję, że w miesiąc dostaniemy odpowiedź! :-)

no prosze.... Kathy gratulacje!!!!

miło widziec ze jednak ktos ruszył wiosna!!!

ponad miesiac mnie nie były tutaj ... wiele nie musialem nadrabiac jak widze ;)

u mnie

1. MAMY PRAWOMOCNE WARUNKI ZABUDOWY

2. MAMY JUZ PRAWIE ZALATWIONY KREDYT - w ciagu kilku najblizszych dni podpisujemy umowe

3. jak podpiszemy umowe kredytowa tego samego dnia lub nastepnego finalizujemy zakup działki

4. mam juz mapke do celow projektowych

5. jak bedzie "3" to kupuje projekt - ktory jest od dawna wybrany

Ekipa uwija się super. Dziś zamontowane zostały kominy, które kupiłam przez internet, gdyż po objechaniu wszystkich składów budowlanych w okolicy okazało się,że albo nie można w całości skompletować tego, co potrzebne, albo też ceny przyprawiają o zawrót głowy. Na fotce komin w kotłowni.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=55513&d=1304713000

A tutaj widok od frontu

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=55515&d=1304713095

Ekipa uwija się super. Dziś zamontowane zostały kominy, które kupiłam przez internet, gdyż po objechaniu wszystkich składów budowlanych w okolicy okazało się,że albo nie można w całości skompletować tego, co potrzebne, albo też ceny przyprawiają o zawrót głowy. Na fotce komin w kotłowni.

pięknie pną się mury ....

ja takiego problemu nie będę miał - nie będę miał wcale kominów :cool:

jednego nie kumam - no ale takie są czasy i realia ... część sprzedawców za nimi nie nadąża ....

sam w handlu troszkę się obracam / mamy kryzys / każdy o klienta walczy - moim zdaniem w internecie wcale nie jest taniej - ja zawsze zanim coś kupię idę do lokalnego sprzedawcy i rozmawiam - jedno to ceny katalogowe / cennikowe - a drugie za ile coś kupisz - jaki rabat dostaniesz - jeszcze nie zdarzyło mi się kupić coś droższego w internecie i przepłacić - zawsze kupuje w cenach "internetowych"

pięknie pną się mury ....

ja takiego problemu nie będę miał - nie będę miał wcale kominów :cool:

jednego nie kumam - no ale takie są czasy i realia ... część sprzedawców za nimi nie nadąża ....

sam w handlu troszkę się obracam / mamy kryzys / każdy o klienta walczy - moim zdaniem w internecie wcale nie jest taniej - ja zawsze zanim coś kupię idę do lokalnego sprzedawcy i rozmawiam - jedno to ceny katalogowe / cennikowe - a drugie za ile coś kupisz - jaki rabat dostaniesz - jeszcze nie zdarzyło mi się kupić coś droższego w internecie i przepłacić - zawsze kupuje w cenach "internetowych"

Ja u lokalnych sprzedawców cen katalogowych nie brałam pod uwagę, zawsze miałam indywidualne wyliczenia i rabaty, ale to i tak było o wiele drożej niż oferty w internecie............Sama się dziwię ,że taniej jest kupić towar tego samego producenta daleko od swego miejsca zamieszkania, z transportem , niż np. 10 km od domu...........

Moi znajomi, którzy w ubiegłym roku budowali dom, praktycznie połowę różnych materiałów, akcesoriów kupili przez internet, a mieszkają na przeciwko dużego składu budowlanego............

Ale tu cisza............... Chyba wszyscy zapracowani na swoich budowach. U nas dziś wygląda tak :

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=57172&d=1305750202

( tył domku)

ja siedzę cicho, bo nie mam nic do powiedzenia, łopaty w gotowości...jesteśmy w dalszym ciągu w oczekiwaniu na PnB. wiem, że jeden z etapów weryfikacji nasze dokumenty przeszły pomyślnie, teraz są w kolejnym dziale...

czerwiec, czerwiec...czekamy, czekamy...

Kathy, a Twoje mury takie piękne!!! domek rośnie jak na drożdżach :)

super, super!!!

coś tak większość zamilkła ....

o "czekoladce " nie wspomnę - zamilkła nasza prowadząca grupę :p

Zamilkła bo zżera ją wścieklizna :bash:

U nas NIC NIC NIC się nie dzieje... :rolleyes:

Mąż dla zdrowia naszego związku i chyba życia ekipy budowlanej stwierdził, że on się wszystkim zajmie więc ja sobie 'cierpliwie' czekam aż jednak stwierdzi, żebym znalazła nowych 'fachowców' :sleep: Cały czas przekładają termin rozpoczęcia bo mają opóźnienia z wcześniejszej budowy:bash::bash::bash: ale twierdzą, że do końca roku (WTF:???:) będziemy mieli SSO... się zobaczy, ja dla relaksu organizuję wakacje :lol2:

Kathy, gratuluję postępów:yes: Pięknie sobie domek rośnie:D

• 2 weeks później...
działa???

ok forum znów działa

przez kilka dni nie moglem dodać żadnej wiadomości na tym wątku...

w końcu po chyba 3-4 tyg rozmów i doradztwa .. otrzymaliśmy pozytywna odpowiedz w sprawie kredytu , było to chyba we wtorek ale oczywiście decyzja warunkowa proszę jeszcze 5 kolejnych papierów nam dostarczyć ....

miedzy czasie pojawiły się inne fajne oferty na kredyt hipoteczny miedzy innymi w NB

dziś donieśliśmy dokumenty o które prosili i na przyszły piątek bądź poniedziałek podpisujemy umowę kredytowa i akt notarialny w sprawie działki

dziś już rozeznałem sprawę koparki i ziemi

mam już namiar na faceta który wozi fajną ziemię za 250 zł od wywrotki (ok 17 m3) - chyba 15-20 wywrotek zamówię - wcześniej tego nie planowałem - nie myślałem o tym - ale działka ma dość duży spadek na 50 m długości ... facet prosił o kontakt za ok 2-3 tyg - bo nie ma go obecnie na miejscu

do załatwienia na najbliższy tydzień - notariusz na ten sam dzień co umowa kredytowa - z tym nie będzie większego problemu - umówimy się u mnie w domu wieczorkiem....

oraz do wykopania / powiększenia rów - i zakup betonów na wjazd

jak będzie gotowy wjazd - koparka... później ziemia - planuje z całej działki ściągnąć 15 cm ziemi i złożyć ja na rok w 1 miejscu by "przeżarła się"

dodatkowo 1-2 czerwca (po wypłacie :D ) do zakupienia w końcu projekt domu , następnie zmiany w projekcie i jak będę miał akt notarialny zmiana zapewnień o przyłączach mediów na warunki przyłączenia czy jak to tam zwał ... czerwiec i lipiec będzie mocno papierkowy ....

do tego wycena wykonania stanu surowego otwartego/ ocieplonego (okna inna firma) i złożenie kolejnego wniosku o kredyt

będzie się działo ....