Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na każdym zebraniu jest taka sytuacja, że ktoś musi zacząć pierwszy :p

Welura

Recommended Posts

Tydzień temu ekipa budowlana zakończyła swoją pracę. A wody jak nie było - tak nie ma ! :bash:Obok, gdzie nic się nie dzieje pod względem budowy- wodę podłączono. Za to u nas pracownicy " Komunalki" przyszli spisać stan licznika od wody, której nie ma .............., no, ale w papierach u nich jest .... Brak słów na to wszystko !!!

Dziś całkowicie załamała mnie sprawa prądu, bo okazało się,że może być podłączony pod koniec roku......... To chyba jakaś paranoja! Pod koniec roku to mieliśmy całkowicie wykańczać dom, a nie podłączać prąd. Na 5 lipca mamy zamówionych tynkarzy , no i miał być do tej pory prąd i woda, a tak ................ Czarno widzę tę naszą budowę........... A tak pięknie się zanosiło...............

• Odpowiedzi 566
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na 5 lipca mamy zamówionych tynkarzy , no i miał być do tej pory prąd i woda, a tak ................ Czarno widzę tę naszą budowę........... A tak pięknie się zanosiło...............

nie przejmuj się aż tak - głową muru nie rozwalisz... a brak prądu nie opoźnią prac - wodę można dowozić (ale do lipca CI podłączą) a prąd miec z agregatu który można wypożyczyć - oczywiście są to koszty - ale czas tez pieniądz - będzie dobrze!

Witam wszystkich. Jako, że jesteście z podkarpacia to może mi pomożecie. Jestem z Rzeszowa, kupiliśmy z mężem działkę i poszukujemy projektanta, który wykona projekt zjazdu z drogi powiatowej. Jeżeli któś jest z okolic i może pomóc (musiał zrobić taki projekt) to prosze o kontakt na maila [email protected]. Oglądam Wasze rosnące domki i zazdroszczę, bo my jesteśmy narazie na etapie warunków zabudowy, a to dopiero początek papierów. Pozdrawiam.

ok forum znów działa

dodatkowo 1-2 czerwca (po wypłacie :D ) do zakupienia w końcu projekt domu , następnie zmiany w projekcie i jak będę miał akt notarialny zmiana zapewnień o przyłączach mediów na warunki przyłączenia czy jak to tam zwał ... czerwiec i lipiec będzie mocno papierkowy ....

do tego wycena wykonania stanu surowego otwartego/ ocieplonego (okna inna firma) i złożenie kolejnego wniosku o kredyt

będzie się działo ....

no i się dzieje .... w końcu wszystko zgodnie z założeniami

mamy 2 czerwca - projekt domu dziś przyszedł kurierem - wynegocjowaliśmy mały rabat na projekcie - zawsze 5oczek do przodu ...

nie marnując czasu udaliśmy się dziś do naszego projektanta a zarazem przyszłego kierownika budowy , plan działania ustalony - planowany termin uzyskania PnB to 1-15 sierpnia - jeśli nie utkniemy z papierologią - jest to termin realny - na KB jest powiatowym inspektorem nadzoru budowlanego - zna się facet na rzeczy - dostaliśmy wszystkie możliwe pisma (wzory) do złożenia już w poniedziałek ... facet czasu nie marnuje... uzgodniliśmy dziś wszystkie konieczne zmiany w projekcie konieczne do wykonania na tym etapie - reszta będzie realizowana jako wpisy w książce budowy

z innych informacji: mamy 5 m rurę kanalizacyjna - posłuży do wykonania wjazdu na działkę - do wykonania początkiem przyszłego tyg.

następnie ściągnięcie humusu z działki i zakup 15 wywrotek ziemi (do składowania przez rok - na wiosnę wyrównamy działkę)

gorsza informacja wiąże się z wodą

do wykonania ok 70-80 m rurociągu - najprawdopodobniej o średnicy 63 - do uzgodnienia z ZWK - może uda się uzyskać dofinansowanie z miasta - jeśli zgodzą się na "32" będzie bez dofinansowania :(

umowa kredytowa i u notariusza w poniedziałek / wtorek - później bieganie po sądach - wpis do hipoteki i ubezpieczenie

Witam wszystkich!!

U nas wreszcie cos się dzieje...

No mówię WAM-cudowne uczucie patrzec , jak sie domek wyłania!!

Czego WAM życzę jak najszybciej!!!

Oj, zaraz jade na dzialeczke, zobaczyc jak tam postepy panów..;))

POCZĄTKI FRONTU....

http://i193.photobucket.com/albums/z237/AniaM78/Obraz174-1.jpg

A TAKIE MAM 2 OKIENKA W SALONIE Z ŁADNYM WIDOCZKIEM...

http://i193.photobucket.com/albums/z237/AniaM78/Obraz154-2.jpg

TYŁY..

http://i193.photobucket.com/albums/z237/AniaM78/Obraz147-2.jpg

Witam wszystkich!!

U nas wreszcie cos się dzieje...

No mówię WAM-cudowne uczucie patrzec , jak sie domek wyłania!!

Czego WAM życzę jak najszybciej!!!

Oj, zaraz jade na dzialeczke, zobaczyc jak tam postepy panów..;))

no pięknie, pięknie i widzę moja ulubiona SILKE - tylko ja stawiam na GRUPE SYLIKATY

budujecie ścianę 1 warstwowa czy 2?

a my dziś ...

1. podpisaliśmy umowe na 1 kredyt

2. kupiliśmy działkę

3. przywieźliśmy rurę na wjazd na działkę

4. załatwiliśmy ziemie potrzebna do zasypania rury (wykonanie wjazdu: środa-czwartek)

i jesteśmy lżejsi o grube "Kafle" ...

z bardzo dobrych wieści - udało się zebrać z 10 podpisów od wszystkich współwłaścicieli drogi do przekopu drogi pod wodę !!!

brak zgody miasta jeszcze - bo rura na ich działce - formalność ale może potrwać

Kier-bud kazał mi jutro zaglądnąć do siebie do pracy (na codzień powiatowy inspektor budownictwa :D ) - bo chce zacząc przygotować wszystko do składania papierów do PnB

no pięknie, pięknie i widzę moja ulubiona SILKE - tylko ja stawiam na GRUPE SYLIKATY

budujecie ścianę 1 warstwowa czy 2?

a my dziś ...

1. podpisaliśmy umowe na 1 kredyt

2. kupiliśmy działkę

3. przywieźliśmy rurę na wjazd na działkę

4. załatwiliśmy ziemie potrzebna do zasypania rury (wykonanie wjazdu: środa-czwartek)

i jesteśmy lżejsi o grube "Kafle" ...

z bardzo dobrych wieści - udało się zebrać z 10 podpisów od wszystkich współwłaścicieli drogi do przekopu drogi pod wodę !!!

brak zgody miasta jeszcze - bo rura na ich działce - formalność ale może potrwać

Kier-bud kazał mi jutro zaglądnąć do siebie do pracy (na codzień powiatowy inspektor budownictwa :D ) - bo chce zacząc przygotować wszystko do składania papierów do PnB

Oj wiem, jak poczatki cieszą, "..że sie cos dzieje..", to najwazniejsze!!

Skoro pozwolenie dopiero bedzie przygotowywane, to kiedy chcecie ruszyc?

My sciane 1w--wiem, wiem, Ty przeciwnik tego typu rozwiazan, ale jak mi bedzie zimno, zawsze moge docieplic, na razie zalozenia sa 1 w i zobaczymy-

40 CM mamy YTONGA.

Strop bedzie drewniany, damy sobie wełenki troszke 30-40 cm ,pod podloge z 20 cm styro...zobaczymy, jeszcze okna jakies uczciwe by wybrac..!Bedzie dobrze.

A u mnie na budowie posucha...Panowie byli 1 dzien, zrobili troszke i przyjda jutro, pojutrze???!!!

A, niech sie juz skonczy to murowanie cale, bo glowa boli z tym ich "przychodze kiedy mi pasuje, nie informujac wczesniej, ze mnie nie bedzie.."

Skoro pozwolenie dopiero bedzie przygotowywane, to kiedy chcecie ruszyc?

planujemy zacząc we wrześniu i na zime miec SSZ ocieplony

My sciane 1w--wiem, wiem, Ty przeciwnik tego typu rozwiazan, ale jak mi bedzie zimno, zawsze moge docieplic, na razie zalozenia sa 1 w i zobaczymy- 40 CM mamy YTONGA.

ah to nie dopatrzyłem sobie - tzn popatrzylem na tabliczke przed domem - tez nie jest zly material - dobrze izoluje - ale nie akumuluje ciepla - przy tym materiale niewielkie ocpieplenie lepszym steropianem i masz niezle wyniki ...

Strop bedzie drewniany, damy sobie wełenki troszke 30-40 cm ,pod podloge z 20 cm styro...zobaczymy, jeszcze okna jakies uczciwe by wybrac..!Bedzie dobrze.

okna - jeśli ktoś chce coś dobrego i dobrze zamontowanego polecam - villergran.pl - wg mojego rozeznania wiedza co sprzedają i jak montować

A u mnie na budowie posucha...Panowie byli 1 dzien, zrobili troszkę i przyjda jutro, pojutrze???!!!

A, niech sie juz skonczy to murowanie cale, bo glowa boli z tym ich "przychodze kiedy mi pasuje, nie informujac wczesniej, ze mnie nie bedzie.."

a to dlatego ze ciągną 2-3 budowy na raz - nic tylko nasza smutna rzeczywistość

a my walczymy z papierologią , jeszcze 2-3 tyg i składamy papiery do starostwa tak sadzę, miedzy czasie ciągłe gdybania nt technologi i szukania tańszych dróg do sukcesu - dziś jeden krok do przodu w sprawie wentylacji i GWC - pierwotnie Gwc milem nie robić ale za 3-4 tys - skusze się

no i czekamy na wycenę z 2 firm

jedna firma wysłała ale bez specyfikacji

2 firma dała do zrozumienia że się nie podejmuje wyzwania

a to już efekt pracy naszego człowieka 3w1 - docelowo Kierownika Budowy

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=60382&d=1307714058

zmiany są bardzo małe

podstawowe to

1. brak kominów

2. zwiększenie powierzchni WC i Garderoby - która docelowo ma być 4 pokojem

ostatni szkic - to nasz dom na naszej działce

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=60381&d=1307714039

jak się podoba ?? ;)

dokładniejsze obrazki w naszej galerii

we wtorek składamy wniosek do wszelkich uzgodnień a później już tylko skompletować wszystko i czekać na PnB

a jutro robimy wjazd na działkę - na mapce zaznaczony przerywaną linią - mamy już 6 m rurę kanalizacyjną 50 cm

w przyszłym tyg brak prac - bo delegacja ...

ale jak wrócę

1. koparka i ściągniecie wierzchniej warstwy ziemi

2. wytyczenie budynku (jeszcze przed PnB)

3. doprowadzenie wody na działkę - w miejsce przyszłego pomieszczenia gospodarczego/ kotłowni obok garażu

4. zakopanie rurek 1 pętli pod GWC pod płytą fundamentową

Mania, pięknie Wam domek rośnie... i jak szybciutko :jawdrop:

Pasywny, widzę że u Was też ruszyło z kopyta:yes: Gratuluję pastępów... dom fajnie się wpasował w Waszą działkę:D

.....................

A co u nas: u nas wkońcu drgnęło !!! :wave: W zeszłym tygodniu Pan skosił nam ciągnikiem działkę w... 10min :eek: a zarośla były po pachy:jawdrop: W poniedziałek geodeta wyznacza dom, we wtorek robimy drogę - już jest zamówiona koparka i gruz, i w środę zaczną robic się prawdopodobnie fundamenty:yes: Niestety musimy jednak podnieśc działkę bo drogi z obu stron są wyżej o jakieś 50cm i działka będzie zalewana... więc musimy podnieśc punkt '0':bash:

Pasywny, widzę że u Was też ruszyło z kopyta:yes: Gratuluję pastępów... dom fajnie się wpasował w Waszą działkę:D

a dziękujemy - domek nie miał innego wyjścia musiał pasować ;) w końcu mamy 20 ar ;)

gorzej z papierologią - a dokładnie z wodą - mam poje.... sąsiadów już mieli podpisać zgodę na podłączenie wody ale zrobiliśmy mostek który im się nie spodobał wiec szlak wszystko trafił - kolejne 2 tyg w placu i czekanie na ZUDP

.....................

A co u nas: (...) Niestety musimy jednak podnieśc działkę bo drogi z obu stron są wyżej o jakieś 50cm i działka będzie zalewana... więc musimy podnieśc punkt '0':bash:

jakby co służę na PRV nr tel do człowieka co wozi ziemie z autostrady .... bodajże 200 zl za wywrotkę

Oj tak, uzgodnienia z sąsiadami to najcięższy etap budowy:bash: Mam nadzieję, że jednak dojdziecie do kompromisu...

Nam jeszcze został sąsiad pt. gaz :eek:

jakby co służę na PRV nr tel do człowieka co wozi ziemie z autostrady .... bodajże 200 zl za wywrotkę

Odezwę się w potrzebie ;) Dopiero jutro dowiemy się jaka jest różnica poziomów między drogami a naszą działką i ile ziemi będziemy potrzebowac :)

a ja dzisiaj wpadłam po urlopie do Starostwa, bo nic się nie działo.....i dowiedziałam się, że "miłe" panie czekają na zwrot pisma od jednego z sąsiadów lub zwrot pisma w sprawie naszych poczynań budowlanych....czekają tak sobie prawie miesiąc i nic....a ja dzisiaj po wykonaniu dwóch telefonów do sąsiadów znalazłam "małe niedopatrzenie" pani urzędniczki...Pani wysłała do jednej z sąsiadek dwa takie same pisma myśląc, że to drugie poszło do sąsiada, od którego tak długo nie ma zwrotki lub potwierdzenia odbioru....wzięłam owe pismo, zawiozłam do sąsiada, ten podpisał i zawiozłam z powrotem do Starostwa. Pani w podziękowaniu za brak awantury z mojej strony obiecała, że w poniedziałek mogę odebrać decyzję o PnB!!

Geodeta szykuje się na wytyczenie, Budowlaniec czeka na cynk :)

w poniedziałek mogę odebrać decyzję o PnB!!

Juuuuupi:wave:

.....................

U nas też drgnęło:yes:

W poniedziałek ściągnęliśmy humus z drogi i od poniedziałku wożą nam gruz... i końca nie widac a podobno gruz na podkarpaciu jest na wyczerpaniu:bash::bash::bash:

Są już wykopane fundamenty, wylany chudziak i zmontowana częśc zbrojenia... jeśli plany się nie sypną (BURZE, DESZCZE, HURAGANY!!!:bash:) to jutro wrzucają do 'dziury' zbrojenie, kawałek bednarki i ok 14 zalewają b25 w6:yes:

Z rzeczy nadprogramowych to wyszło w praniu, że musimy miec zezwolenie na przejazd pojazdów budowlanych (ponadnormatywnych):bash: na szczęście udało się załatwic w ciągu 1 dnia;)

Na poniedziałek zamówione są betonowe pustaki zasypowe na ścianki fundamentowe:yes:

Juuuuupi:wave:

.....................

U nas też drgnęło:yes:

W poniedziałek ściągnęliśmy humus z drogi i od poniedziałku wożą nam gruz... i końca nie widac a podobno gruz na podkarpaciu jest na wyczerpaniu:bash::bash::bash:

Są już wykopane fundamenty, wylany chudziak i zmontowana częśc zbrojenia... jeśli plany się nie sypną (BURZE, DESZCZE, HURAGANY!!!:bash:) to jutro wrzucają do 'dziury' zbrojenie, kawałek bednarki i ok 14 zalewają b25 w6:yes:

Z rzeczy nadprogramowych to wyszło w praniu, że musimy miec zezwolenie na przejazd pojazdów budowlanych (ponadnormatywnych):bash: na szczęście udało się załatwic w ciągu 1 dnia;)

Na poniedziałek zamówione są betonowe pustaki zasypowe na ścianki fundamentowe:yes:

Oooooo!!!!! Nie było mnie chwilę, a tu takie zmiany, widzę, że robota ruszyła z kopyta :-) My po urlopie pełni sił na ciężką harówkę na budowie :-) no może nie za ciężką he he :)

Wypisuję sobie teraz zadania codzienne do wykonania, oczywiście najważniejsze są te budowlane....Dzisiaj jestem już w połowie ich wykonania, a więc nieźle :)

U nas trwają prace przy więźbie dachowej . Już dawno byśmy mieli położone drzewo, ale trzeba było tak długo za nim czekać............ a niby wszędzie pełne składy wszelakich materiałów......... Dwa tygodnie temu podłączono nam w końcu wodę ( oczywiście po licznych bojach i perypetiach), no ale na prąd widoków na razie nie ma. Dziś odwiedził mnie pan, który zaprojektował przyłącza do naszej i sąsiednich działek. Gotowe papiery ma złożyć pod koniec czerwca w firmie Energa, a potem trzeba czekać miesiąc na uprawomocnienie i dopiero można zacząć jakiekolwiek oddziaływania na firmę. Ale na podłączenie latem podobno nie ma co liczyć.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=62091&d=1308597312

tył domku

a ja ściskam świeżutkie POZWOLENIE NA BUDOWĘ i czytam od deski do deski, oglądając każdą mapeczkę, każdy rysuneczek i opisik :lol2::lol2::lol2::wave:

geodeta już ma komplet materiałów potrzebnych do tyczenia budynku

aaa- paliki do tyczenia budynku należy mieć swoje- kupić, wystrugać, jak to z nimi jest? Pytanie z serii- jestem zielona :D

a ja ściskam świeżutkie POZWOLENIE NA BUDOWĘ i czytam od deski do deski, oglądając każdą mapeczkę, każdy rysuneczek i opisik :lol2::lol2::lol2::wave:

geodeta już ma komplet materiałów potrzebnych do tyczenia budynku

aaa- paliki do tyczenia budynku należy mieć swoje- kupić, wystrugać, jak to z nimi jest? Pytanie z serii- jestem zielona :D

NO TO GRATULACJE !!!

My musieliśmy mieć paliki swoje- mąż to jakoś załatwił....