Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na każdym zebraniu jest taka sytuacja, że ktoś musi zacząć pierwszy :p

Welura

Recommended Posts

• Odpowiedzi 566
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ODEBRALIŚMY dziś PnB - po 34 dniach :D

teraz tylko czekać aż wszyscy odbiorą zawiadomienia i 14 dni ...

niestety mam na głowie NB - wiec do czasu uprawomocnienia decyzji na działce nic nie mogę robić - by nie zostać posadzonym o przygotowywania terenu do budowy - takie to durne przepisy mamy ze bez prawomocnego PnB nic nie można robić - nawet jeśli nie wymaga to pozwolenia czy zgłoszenia

Konrad

Pasywny!Gratulacje, teraz niech mijają te 14 dni bezpowrotnie!!!

właśnie trochę więcej niż 14 - bo 14 liczy się od odebrania przez ostatnią osobę zainteresowaną zawiadomienia - czyli może potrwać to do ok 20-25 sierpnia - ale i tak planuje start na 1 września - idę "do szkoły" uczyć się jak się dom buduje ... hehehe

jutro spotkanie z "Bobem Budowniczym"

Kierownika budowy już mam załatwionego

jeszcze tylko ławy na płytę przeprojektować trzeba

styropian XPS jest na składzie budowlanym od ręki , beton w betoniarni też od reki

Silikaty w Rzeszowie na składzie też są - wiec tylko kupować ... i się budować

zapomniałem dodać - nie mam kasy ... :(

kredyt trzeba załatwić :D

Konrad

ODEBRALIŚMY dziś PnB - po 34 dniach :D

Zatem kolejne oblewanie się szykuje :p

Super... wyczyść grabie, łopaty, packi do murowania i do dzieła ;)

No i wkońcu jest niezła pogoda do działań na froncie :wave::wave::wave: ciekawe jak długo :p

Wczoraj pozamawiałam prawie wszystkie materiały do SSO :wiggle::wiggle::wiggle: poza stalą bo jest podobno stagnacja i szansa na spadek... na razie wstępnie zarezerwowałam po aktualnej cenie a w przyszłym tygodniu mam podjąć decyzję :rolleyes:

Piachu na podsypkę jest oczywiście za mało:jawdrop::jawdrop::jawdrop: szacowałam 70m3, będzie pewnie grubo ponad 100:o

Do pt mają skończyć rozkładanie... później zagęszczanie i ciąg dalszy budowy ;)

a u mnie suszenia ciąg dalszy....nie ma o czym mówić, bo prócz pompowania wody, której po kolejnych deszczach przybywa i przybywa- nic się nie dzieje....

dzisiaj dzwonię do głównego dowodzącego z ZGKiM by się dogadać w sprawie wody z wodociągu...po tych opadach widzę, że studnia to kiepska alternatywa...:(

No u mnie też nijako się zrobiło... Okazało się ile pospółki jednak potrzebujemy i mój zapał nieco ostygł :( Wstępnie miało być 60m3 (30cm), po wczorajszych pomiarach wyszło 200m3 (1m)... 17 transporów!!!:jawdrop:

A i tak nie jestem pewna czy nie będzie potrzebne jeszcze więcej bo po zagęszczeniu chyba trochę się ubije tego, ehhh... dobrze, że już prawie weekend ;)

Opóźnienia, opóźnienia :mad::mad::mad:

Koparka poszła na urlop bez uprzedzenia nas o tym :jawdrop: po prostu Pan musi podładować baterie i jeszcze nie wie czy w przyszłym tygodniu będzie czy nie :eek: Fajnie, że dowiedziałam się o tym dopiero dzisiaj rano i to nie od koparki tylko kolegi koparki :lol2:

Zatem wstrzymaliśmy transport pospółki bo nie mamy gdzie zmagazynować 140 kubików piachu (60 wczoraj przyjechało :yes: )... Panowie budowlańcy nudzą się bo nie mają co robić, więc pewnie też pójdą do domu...

Dalsze prace odłożone na poniedziałek (chyba)...

Ale co tam, już prawie weekend :D

U nas cały czas ekipa robi tynki maszynowe wewnątrz. Góra jest prawie skończona, został tylko korytarz, a na dole są już zrobione sufity.

Kathy jak ja Ci zazdroszczę!!! Hot Chocolade- współczuję, ręce opadają- wypocznijcie przed poniedziałkiem i trzymajcie kciuki za pogodę- jeśli się utrzyma na takim poziomie jak dzisiaj, to w poniedziałek lejemy fundamenty...

trzymajcie kciuki za pogodę

Chyba kiepsko trzymaliśmy kciuki bo znowu pada :p

drogie Panie a ile za 1t piachu ? czy tez za wywrotkę (ile to ton)? jak liczą? ile płaciłyście?

nie martw się czekoladka... ;) mnie też czeka nawiezienie podobnej ilości ...

Im grubsza frakcja tym lepiej... nam się super udało bo mamy pospółkę za darmo, cena na rynku ok. 60zł/m3 :jawdrop: przy 200m3 poleglibyśmy :( Czytałam też, że dobry jest piasek płukany (wypłukany z tej drobnej frakcji :yes: cena ok. 20zł/m3 na Lipiu)

Płacimy za transport 5zł/km... Ciężarówka ma 16 m3, ale zabiera ok. 12m3 ;)

My za piach na zasypanie fundamentów daliśmy 4 tys., co nas kompletnie powaliło.

No my właśnie tyle płacimy za transport :p

Chyba kiepsko trzymaliśmy kciuki bo znowu pada :p

pogoda nas nie rozpieszcza ... jutro słońce ale co z tego jak znów mokro wszędzie , i w środę ponownie deszcz

Im grubsza frakcja tym lepiej...

chodzi o grubość ziarna? to jakie jest dobre? żeby już w żwir się nie pchać :D

nam się super udało bo mamy pospółkę za darmo, cena na rynku ok. 60zł/m3 :jawdrop: przy 200m3 poleglibyśmy :( Czytałam też, że dobry jest piasek płukany (wypłukany z tej drobnej frakcji :yes: cena ok. 20zł/m3 na Lipiu)

Płacimy za transport 5zł/km... Ciężarówka ma 16 m3, ale zabiera ok. 12m3 ;)

szczęściara - gdzie to tak za free rozdają ??

ja pod płytę potrzebuję ok 100m3 czyli 8 wywrotek po 12 m3 , piach z Niwisk mam za 15 zł za 1 tonę z transportem - tylko ile to 1 tona ??

już mi wujek Google powiedział

Gęstość nasypowa piasku to około 1,65 tony na 1 m3.

czyli 25 zł za 1m3 z transportem :D

100m3 * 1,65 * 15 * 1,23 = 3050 zł brutto

szczęściara - gdzie to tak za free rozdają ??

No nie tak znowu za free tylko za flaszeczkę dobrego winiacza :rolleyes:

.........................

Dziura zasypana i zagęszczona :wave:

Na razie panowie odpuścili temat stanu zero... stwierdzili, że lepiej będzie jak jeszcze grunt dodatkowo sam naturalnie się 'ubije'... także będziemy kłaśc kanalizację i lac chudy beton prawdopodobnie za jakieś 2 tygodnie :cool:

No i rozpoczęliśmy poszukiwania okien i jest to temat zupełnie mi obcy:bash::bash::bash:

Macie jakieś rozeznanie, na co zwracac uwagę... kogo pytac buuuu :(

......................

No i zapraszam do mego tworzącego się saloOnu ;) oczywiście przez drzwi wejściowe jakbyście przez przypadek nie poznali :p

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=69521&d=1313004550

No i gwiazda wieczoru - jakiś taki mikroskopijny salonik...

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=69519&d=1313004550

I do sypialni :) Tyle musimy podnieśc działkę;)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=69520&d=1313004550

No i rozpoczęliśmy poszukiwania okien i jest to temat zupełnie mi obcy:bash::bash::bash:

Macie jakieś rozeznanie, na co zwracac uwagę... kogo pytac buuuu :(

......................

No i zapraszam do mego tworzącego się saloOnu ;) oczywiście przez drzwi wejściowe jakbyście przez przypadek nie poznali :p

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=69521&d=1313004550

No i gwiazda wieczoru - jakiś taki mikroskopijny salonik...

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=69519&d=1313004550

I do sypialni :) Tyle musimy podnieśc działkę;)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=69520&d=1313004550

Łe łe łe- nabiera wyglądu ten Twój plan życiowy- fajnie oko nacieszyć :)

trzymajcie kciuki za pogodę- jutro zalewamy fundamenty...byle nie wodą, byle nie wodą, byle nie wodą, byle nie wodą...

Drugi tydzień "dzieją się' tynki wewnętrzne. Pewnie pod koniec tygodnia będzie koniec i trzeba szykować grubszą kasę.......

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=68899&d=1312744630

Kathy- Szybki Lopez z Ciebie!!! Szok-prace przebiegają błyskawicznie!!! Niesamowite jak szybko dom urósł!