Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na każdym zebraniu jest taka sytuacja, że ktoś musi zacząć pierwszy :p

Welura

Recommended Posts

No i rozpoczęliśmy poszukiwania okien i jest to temat zupełnie mi obcy:bash::bash::bash:

Macie jakieś rozeznanie, na co zwracac uwagę... kogo pytac buuuu :(

no ładnie pną się mury ...

co do okien zależy jakiego standardu szukasz

jeśli czegoś w przystępnej cenie to polecam zwykłe okna w pakietem 3-szybowym + tzn ciepły montaż

ja stawiam na okna z górnej półki profil Schuco Si 82 +

zawsze też możesz powstawiać do domu same fixy - okna nie otwierane (ościeżnica + szyba )

są zdecydowanie cieplejsze (mniejsze straty ciepła) i znacznie tańsze - u mnie różnica na małym oknie 120x60 to ok 500 zł

a na oknie tradycyjnym 150x150 to 1000 zł - dlatego kilka takich FIXow wstawiam u siebie !!!

więcej na forum: Szukamy dobrych okien

nie ma sensu czytać 900 stron - wystarczy ok 40 ostatnich - historia najnowsza

trzymajcie kciuki za pogodę- jutro zalewamy fundamenty...byle nie wodą, byle nie wodą, byle nie wodą, byle nie wodą...

trzymamy trzymamy - na razie pogoda dopisuje ... więc nie ściemniaj , nie lej wody tylko bierz się do pracy :D

a ja prawomocne PnB będę miał 23 sierpnia

na 25 mam mieć projekt płyty fundamentowej

na 23-24 mamy już wypisane zgłoszenie do Nadzoru Budowlanego o rozpoczęciu prac

wchodzi geodeta i tyczy , ściągamy humus i ostro bierzemy się do pracy

na ok 10 września umawiam murarzy :D

• Odpowiedzi 566
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

gosja, deszczu na bank NIE będzie... ;) więc lej:wiggle:

Dom coś mi się widzi, że też niezle tempo narzucisz skoro już 10 wkraczają murarze ;)

Co do wrzuconego linka to już go wczoraj przegryzłam... widziałam, że się tam udzielasz więc liczyłam na twoją podpowiedź :rolleyes: na razie 'bałam się' zadac pytanie bo wiedza i doświadczenie jareko w zderzeniu z moją zielenią mogłoby byc druzgocące ;)

Na razie chciałam się podszkolic, rozeznac i wtedy może odważe się zadac pytanie o profile i inne bzdety okołooknienne ;)

no ładnie pną się mury ...

co do okien zależy jakiego standardu szukasz

jeśli czegoś w przystępnej cenie to polecam zwykłe okna w pakietem 3-szybowym + tzn ciepły montaż

ja stawiam na okna z górnej półki profil Schuco Si 82 +

zawsze też możesz powstawiać do domu same fixy - okna nie otwierane (ościeżnica + szyba )

są zdecydowanie cieplejsze (mniejsze straty ciepła) i znacznie tańsze - u mnie różnica na małym oknie 120x60 to ok 500 zł

a na oknie tradycyjnym 150x150 to 1000 zł - dlatego kilka takich FIXow wstawiam u siebie !!!

Fixów będziemy miec 3 sztuki... reszta otwierana/uchylana/przesuwana - w sumie 22 sztuk okien... pierwsza wycena powaliła mnie na kolana i jeszcze dogniotła pośladem 65k :jawdrop:

.................

No i dzisiaj nasz kierbud zabił mnie pytaniem o rolety zewnętrzne bo leją już nadproża i nie wie czy chcemy chowane w nadprożach (integro) czy jakieś inne... bosz ja tu jestem cały czas na SSO a oni mnie już o rolety zewn. pytają :bash:

a u kogo robiłaś ta wycenę ? jakie okna? firma , profil, szyba?

Jareko jest szpecem od okien - sprzedaje te najlepsze - u niego będę zamawiał najprawdopodobniej - jeśli się co do ceny porozumiemy

jak płytę wyleją mi na koniec sierpnia to po tygodniu ma 80% wytrzymałości i można zaczynać stawiać mury - po kolejnych 2 tyg ma ok 90% wytrzymałości - wtedy już będę miał strop i panowie będą kończyć murować , na październik przewidziałem dach, okna i ocieplenie

na zimę ma być SSZ ocieplony, a całą zimę - 3 m-ce daje ekipie na wykończenie - zamknę ich i niech siedzą i dłubią aż skończą

a u kogo robiłaś ta wycenę ? jakie okna? firma , profil, szyba?

Jareko jest szpecem od okien - sprzedaje te najlepsze - u niego będę zamawiał najprawdopodobniej - jeśli się co do ceny porozumiemy

jak płytę wyleją mi na koniec sierpnia to po tygodniu ma 80% wytrzymałości i można zaczynać stawiać mury - po kolejnych 2 tyg ma ok 90% wytrzymałości - wtedy już będę miał strop i panowie będą kończyć murować , na październik przewidziałem dach, okna i ocieplenie

na zimę ma być SSZ ocieplony, a całą zimę - 3 m-ce daje ekipie na wykończenie - zamknę ich i niech siedzą i dłubią aż skończą

oby Ci ten plan wyszedł...ja już nie planuję tak z zegarkiem i kalendarzem w ręku, ostatnie pogodowe wypadki potwierdziły, że nie na wszystko mam wpływ :)

u nas plan był taki- do zimy SSZ a od wiosny wykończeniówka, by najpóźniej po wakacjach 2012 się wprowadzić...niby nadal jest to możliwe, ale teraz już spokojniej do tego podchodzimy- jak się uda, będzie git, jak nie- uda się tylko nieco później :D

Fixów będziemy miec 3 sztuki... reszta otwierana/uchylana/przesuwana - w sumie 22 sztuk okien... pierwsza wycena powaliła mnie na kolana i jeszcze dogniotła pośladem 65k :jawdrop:

w weekend bylem w Warszawie - miedzy innymi spotkałem sie z Jareko - do Twojego domu jeśli chcesz coś dobrego ale w miarę dobrej cenie - Schuco CT70 CAVA - myślę ze możesz mu wysłać listę do wyceny - dla porównania ....

CZeść Pracy!!;))

I Dobromiłochnie!!;)))Bomba!!!

No, widzę, że każdy zawalony robotą!!I tak trzymać!!!tylko ta zasrana pogoda, ja juz rzygam deszczem...

Pasywny tylko dalej czeka....no, ale jak pzowolonko bedzie - wycałować karteczkę i czekac na uprrawomocnienie..;))

kto Wam buduje, ew. czy macie inna firme budujaca w tym systemie - chodzi mi o P+W i cienkowarstwowe spoiny, bo ja chce z DRYFIX-u budowac

no pięknie .. tylko jeszcze ładna dachówka i tynki i domek jak marzenie

a ja dziś otrzymałem projekt płyty - niestety z błędem ... do poprawki ... :(

wniosek na kredyt złożony - na piątek mam dowieść - ciekawe jak szybko go rozpatrzą

jutro kończę kopać dołek za mostkiem i wykładam go dużymi kawałkami gruzu - jest głęboki na ok 45-50 cm

w piątek ma być skończony zakres prac w tym zakresie

w sobotę ze szwagrem kopiemy rów wzdłuż 1 granicy działki - sąsiad ma bardzo wysoki płot i ziemię ok 0,5 wyżej niż ja

zakopiemy tam rurę - drenaż odwadniający - zasypane wszystko drobnym żwirem tak by woda od niego nie wpływała do nas na działkę tylko była rurą odprowadzana do rowu

na wtorek umówiony geodeta - na rano

popołudniu ściągnięcie humusu i jeśli się da kopanie przyłącza wody

hej

ja właśnie będę startował z budową w Rzeszowie i tutaj pytanie:

buduje parterowy dom bez piwnicy i bez poddasza. jest praktycznie płaski. powierzchnia to 150 metrów użytkowej ale płyta (stropodach) ma prawie 300 m2. wsparta jest na 16 kolumnach. Jest to projekt gotowy szkwał z mtm. Ekipa wyceniła mi ten dom na 165 000 zł - koszt materiałów i robocizny do stanu surowego otwartego lecz bez izolacji stropu (dachu).

Co o tym sadzicie? czy to aby nie za drogo?

1100 zł za 1m2 SSO - nie tak źle

dla wszystkich z ok Rzeszowa pogoda na najbliższe 4 dni:

niedz. -- pon. -- wt. -- śr.

http://ssl.gstatic.com/onebox/weather/35/partly_cloudy.png http://ssl.gstatic.com/onebox/weather/35/tstorms.png http://ssl.gstatic.com/onebox/weather/35/partly_cloudy.png http://ssl.gstatic.com/onebox/weather/35/partly_cloudy.png

24° -- 29° -- 27° -- 32°

Hot chocolate - masz już te wyceny ??

Hot chocolate - masz już te wyceny ??

Mam... dzięki za polecenie p.Jarka ;) Bardzo fajny facet... i pomocny :D

Niestety z racji odległości (no i oczywiście jakości ;) ) jego wycena jest zbliżona do poprzedniej... ale mocniej wczytałam się w forum o oknach i poza perturbacjami z dostawą pod koniec zeszłego roku to Jezierski też ma bardzo dobre okna, no i robi na tych samych profilach co heka, parametry też te same... a wycenę mam o 15k niższą więc teraz sprawdzam opinie o tutejszych montażystach i generalnie niucham i porównuję oferty :cool:

U nas mury zakończone :wave:

Ależ proszę bardzo ;)

Niestety nie mam całej budowy w jednym kawałku bo moje dziecię jest zbyt szalone żeby utrzymac je w ryzach, więc nie moglam spuścic go z oczu a że sami byliśmy na wycieczce... to już chyba rozumiecie ;)

Korytarz po lewej, sypialnie z prawej...

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=71222&d=1314021447

Sypialnie :sleep:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=71221&d=1314021445

Przyszły garaż (rozważamy czy nie zmniejszyc okna bo coś duże wyszło:rolleyes:)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=71220&d=1314021443

...............

Teraz Panowie skręcają zbrojenie, w poniedziałek rozpoczynają szalowanie/stemplowanie a w pt leją beton :wiggle:

...............

Temat okien mnie przeraża... im więcej czytam tym mniej wiem :bash:

Mam... dzięki za polecenie p.Jarka ;) Bardzo fajny facet... i pomocny :D

Niestety z racji odległości (no i oczywiście jakości ;) ) jego wycena jest zbliżona do poprzedniej... ale mocniej wczytałam się w forum o oknach i poza perturbacjami z dostawą pod koniec zeszłego roku to Jezierski też ma bardzo dobre okna, no i robi na tych samych profilach co heka, parametry też te same... a wycenę mam o 15k niższą więc teraz sprawdzam opinie o tutejszych montażystach i generalnie niucham i porównuję oferty :cool:

U nas mury zakończone :wave:

Gratuluje murów - u nas może jutro wiedzie koparka - dziś sam wytyczyłem zakres pracy dla pana koparkowego - jak ściągnie humus wpuszczę dopiero geodetę

co do Jareko - on już z Jezierskim nie współpracuje - ale faktycznie loklanie w Salamandrze bodaj że mają Heke i ofertę znacznie "lżejszą"

tylko oni właśnie na www maja że współpracują z Jezierskim - jest jeszcze fabryka w Przeworsku - tez mają Heke ...

ja bardzo możliwe że na Jareko się zdecyduję - przynajmniej facet wie co sprzedaje i jak to później zamontować - ja na pomyłki i niedociągnięcia nie mogę sobie pozwolić

no i wybrałem już generalnego wykonawcę na SSO - jutro rozmowa w 4 oczy i ustalenie szczegółów - jutro też uprawomocnia się PnB