RK1719508166 01.02.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 No , to spora działeczka.................. wszystko , co wymarzycie na niej się zmieści. Nasza ma równe 1000 m2 : front 25 m i bok 40 m, ( czyli połowa waszej). na wszelki wypadek budować się będziemy w szerszej części i chyba ja podzielimy by ewentualnie mieć możliwość sprzedaży jej w przyszłości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathy15 03.02.2011 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Wczoraj dowiedziałam się,że na podłączenie wody znajomi, którzy się budują czekają prawie rok!!! To jakaś paranoja! Czy u Was też tak tragicznie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathy15 03.02.2011 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Projektant cały czas "rysuje" nasz domek, a my się zastanawiamy , czy na pewno projekt będzie prosty i oszczędny w budowie, tak , jak planowaliśmy. Szukając różnych porad w Internecie , trafiłam na artykuł "TANIA BUDOWA W 10 PUNKTACH": "Powszechnie wiadomo, że im bardziej skomplikowana architektura domu jednorodzinnego, tym większe koszty jego wykonania. Wiadomo, że balkon, lukarna lub wykusz uatrakcyjniają wygląd naszego domu, lecz każde z nich to dodatkowy wydatek nawet do 10 tys. złotych. PUNKT 1 + brak balkonów Na koszt każdego balkonu składa się koszt jego konstrukcji, zbrojenia, barierek oraz okien balkonowych. Dobrym rozwiązaniem obniżającym koszt budowy są tzw. balkony francuskie (barierki ograniczające wyjście, przymocowane bezpośrednio na ścianie budynku). PUNKT 2 + kompaktowa bryła budynku Kształt budynku powinien być jak najbardziej regularny, najlepiej prostokątny lub kwadratowy. Najlepiej dwukondygnacyjny, dzięki czemu ograniczamy powierzchnię zabudowy i zwiększamy energooszczędność, poprzez ograniczenie kubatury grzewczej. PUNKT 3 + brak wykuszy Koszt budowy jest zwiększony poprzez zwiększoną ilość okien w porównaniu do prostej ściany, poprzez większą ilość materiału na konstrukcję oraz poprzez konieczność zadaszenia wykusza, wystającego z elewacji. PUNKT 4 + dach dwuspadowy Dużo większy koszt dachu wielospadowego wynika z konieczności stosowania bardzo drogich elementów uzupełniających do dachówki podstawowej (gąsiory, dachówki połówkowe, czołowe itp.) oraz z konieczności zastosowania bardziej skomplikowanego systemu odwodnień. PUNKT 5 + brak lukarn, jaskółek itp. Każdy dodatkowy element konstrukcji dachu to tak jak w poprzednim przypadku koszt drogich akcesoriów do dachówki podstawowej, jak również koszt materiału i robocizny bardziej skomplikowanej więźby dachowej oraz koszt zastosowanej w elemencie stolarki zewnętrznej. PUNKT 6 + prostokątne okna Każdy Inwestor powinien sobie zdawać sprawę z tego, że okno o kształcie giętym, trójkątnym lub innym, niestandardowym to wydatek dwukrotnie większy w porównaniu do standardowego okna o kształcie prostokątnym. PUNKT 7 + krótkie okapy dachu Duże okapy dachu oznaczają dodatkowe koszty konstrukcji więźby dachowej i pokrycia dachowego. PUNKT 8 + brak dużych zadaszeń Podobnie jak w przypadku okapów, duże zadaszenia oznaczają dodatkowe koszt konstrukcji zadaszenia oraz pokrycia dachowego. Rozsądnym rozwiązaniem jest realizacja zadaszeń jako konstrukcji odrębnej, można ją wykonać z tańszych materiałów. PUNKT 9 + brak drogich wykończeń elewacji Najprostszą i najtańszą w realizacji jest elewacja w tynku. Elewacja drewniana, kamienna, ceglana to dodatkowe koszty związane nie tylko z materiałem, ale również z robocizną. PUNKT 10 + brak garażu lub wiata garażowa W celu obniżenia kosztów budowy, rozsądnym rozwiązaniem jest realizacja garażu odrębnego z materiałów tańszych niż te użyte na konstrukcję budynku mieszkalnego. Dobrym rozwiązaniem jest również wiata garażowa." Po przeanalizowaniu tych punktów, okazało się,że 8 spełniamy, więc chyba nie tak źle...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 07.02.2011 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Serdecznie witam Szanowną Grupę Wiosennych Budowniczych. Tytuł wątku mnie rozbawił do łez- świeżo jestem po kolejnym oglądnięciu Rejsu i tekst o rozpoczęciu spotkania mnie powalił My również zaczynamy (o ile urzędnicy pozwolą) budowę na wiosnę. Wybraliśmy w miarę prosty w budowie i co za tym tańszy dom z pracowni p. Konrada Matuszewskiego- M131. Jesteśmy na etapie papierologii, a w tym momencie na etapie badania szerokości rury od wody, ponieważ Zakład Gosp.Komun. nie posiada wiedzy w tym temacie...wrrr..kazali się podkopać albo wypytać u sąsiadów...ciężko to widzę...niestety jeśli nie dowiemy się jaka ta rura- przyłączą nas do ujęcia głównego, oddalonego od nas o 100 m. Tajemnicza rura jest za siatką, więc bardzo zależy mi na niej..inaczej kolejny nieplanowany koszt do podciągnięcia wody z daleka... poniżej link do naszej chatki: http://www.najciekawszeprojekty.pl/projekt/km-763/m-131 budowa pod Rzeszowem materiał: porotherm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 07.02.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Projektant cały czas "rysuje" nasz domek, a my się zastanawiamy , czy na pewno projekt będzie prosty i oszczędny w budowie, tak , jak planowaliśmy. Szukając różnych porad w Internecie , trafiłam na artykuł "TANIA BUDOWA W 10 PUNKTACH": "Powszechnie wiadomo, że im bardziej skomplikowana architektura domu jednorodzinnego, tym większe koszty jego wykonania. Wiadomo, że balkon, lukarna lub wykusz uatrakcyjniają wygląd naszego domu, lecz każde z nich to dodatkowy wydatek nawet do 10 tys. złotych. Po przeanalizowaniu tych punktów, okazało się,że 8 spełniamy, więc chyba nie tak źle...... u mnie tez nie jest źle - większość spełniamy - ale nie zawsze chodzi oto by było TANIO są 3 zmienne 1. Tanio 2. Dobrze 3. Szybko i jak się człowiek dobrze zastanowi nigdy nie występują one razem !!!!! 1. można zrobić coś tanio ale dłużej to potrwa - np czas budowy zamiast 9 m-cy - 2 lata - masz kredyt i płacisz odsetki - czy wtedy finalnie jest taniej???? 2. można coś zrobić tanio i szybko - zazwyczaj = byle jak 3. dobrze i szybko = bardzo często drożej 4. Tanio i dobrze = dłuższy czas wykonania do tego jeszcze aspekt czy spełnienie tych wszystkich 10 pkt oznacza że dom będzie tani w eksploatacji ? ja z założenia nie mam zamiaru oszczędzać na materiałach izolacyjnych np 30 cm styropianu na murach, 30 pod posadzką , wełny na dachu minimum 30 cm lub więcej i okna o najwyższych parametrach - wydatek ok 10% wyższy niż przy "tradycyjnym" podejściu do budowy - ale efekt ..... do tego materiały akumulujące ciepło jak SYLIKAT czy dachówka na dachu Serdecznie witam Szanowną Grupę Wiosennych Budowniczych. Witamy Gosja Tytuł wątku mnie rozbawił do łez- świeżo jestem po kolejnym oglądnięciu Rejsu i tekst o rozpoczęciu spotkania mnie powalił ahh ten Rejs ... nieśmiertelny My również zaczynamy (o ile urzędnicy pozwolą) budowę na wiosnę. Wybraliśmy w miarę prosty w budowie i co za tym tańszy dom z pracowni p. Konrada Matuszewskiego- M131. Jesteśmy na etapie papierologii, a w tym momencie na etapie badania szerokości rury od wody, ponieważ Zakład Gosp.Komun. nie posiada wiedzy w tym temacie...wrrr..kazali się podkopać albo wypytać u sąsiadów...ciężko to widzę...niestety jeśli nie dowiemy się jaka ta rura- przyłączą nas do ujęcia głównego, oddalonego od nas o 100 m. Tajemnicza rura jest za siatką, więc bardzo zależy mi na niej..inaczej kolejny nieplanowany koszt do podciągnięcia wody z daleka... ja jeszcze tego nie przerabiałem - będę musiał mieć zgodę sąsiada na poprowadzenie wody przez jego 5 ar działkę - z terminem powinno być znacznie lepiej - okaże się w praktyce - rozważam również własną studnię - ale taka "szpilkową" a nie kopaną - czy ktoś może sprawdzał - zna koszty ?? poniżej link do naszej chatki: http://www.najciekawszeprojekty.pl/projekt/km-763/m-131 bardzo ładny domek coraz bardziej podoba mi się ta nasza grupa - coś mi się wydaje że będzie ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hot chocolate 07.02.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Serdecznie witam Szanowną Grupę Wiosennych Budowniczych. Ja również witam:welcome: Ja jestem większą fanką Misia... no ale nie chciałam wprowadzać zamętu z parówkowymi skrytożercami:p ..... co do punktów to niby też spełniamy 8/10 choć nie jestem przekonana czy rzeczywiście tyle... jest porównanie dachu 2- i wielospadowego... a co z płaskimi? Chyba nie będzie aż tak kolorowo:P Dzisiaj mamy dostać kosztorys:yes::yes: jak się nie odezwę jutro znaczy, że poległam:lol2: Jesteśmy na etapie papierologii, a w tym momencie na etapie badania szerokości rury od wody, ponieważ Zakład Gosp.Komun. nie posiada wiedzy w tym temacie...wrrr..kazali się podkopać albo wypytać u sąsiadów...ciężko to widzę...niestety jeśli nie dowiemy się jaka ta rura- przyłączą nas do ujęcia głównego, oddalonego od nas o 100 m. Tajemnicza rura jest za siatką, więc bardzo zależy mi na niej..inaczej kolejny nieplanowany koszt do podciągnięcia wody z daleka... Haha, widzę że to dość popularny problem... nam MPWiK wydał warunki techniczne podłączenia do wodociągu, który był baaaardzo daleko od nas... a zaraz przy naszej działce jest rura o dużej średnicy o której nie mieli pojęcia bo nie mieli jej zinwentaryzowanej:no: Na szczęście sąsiad się zgodził i mamy do podciągnięcia z sąsiedniej działki:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabri_84 07.02.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Witam serdecznie Nie zaliczam się do mieszkańców Podkarpacia ale postanowiłam do was napisać Ja + mąż Również mamy zamiar zacząć na wiosnę na dokładnie w marcu budowę Domu w Hebe z Archonu + Sytuacja na razie wygląda tak: - Projekt kupiony - działka przepisana ( dobrze, że byłam grzecznym dzieckiem ) 15 arów - wszystkie papierzyska złożone czekamy na pozwolenie na budowę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hot chocolate 07.02.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Witaj Sabri... oj ja tak grzecznym dzieckiem nie byłam:pPowodzenia na placu... budowy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 07.02.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Ja również witam:welcome: Ja jestem większą fanką Misia... no ale nie chciałam wprowadzać zamętu z parówkowymi skrytożercami:p ..... co do punktów to niby też spełniamy 8/10 choć nie jestem przekonana czy rzeczywiście tyle... jest porównanie dachu 2- i wielospadowego... a co z płaskimi? Chyba nie będzie aż tak kolorowo:P Dzisiaj mamy dostać kosztorys:yes::yes: jak się nie odezwę jutro znaczy, że poległam:lol2: Haha, widzę że to dość popularny problem... nam MPWiK wydał warunki techniczne podłączenia do wodociągu, który był baaaardzo daleko od nas... a zaraz przy naszej działce jest rura o dużej średnicy o której nie mieli pojęcia bo nie mieli jej zinwentaryzowanej:no: Na szczęście sąsiad się zgodził i mamy do podciągnięcia z sąsiedniej działki:D dokładnie- rury nie mają w papierach i nie chce im się pofatygować, by sprawdzić co mają..."miła" pani kazała mi wykopać sobie dziurkę i sprawdzić tą rurę a potem zadzwonić po ich fachowca by sprawdził, czy mam rację...paranoja!!! gdzie se niby mam tą dziurkę wykopać i jakim prawem grzebać w drodze?...Jutro jadę w tej sprawie do kierownika tego przybytku, w międzyczasie mój sąsiad może dowie się jakiej szerokości jest ta rura o którą cała afera..Jednym zdaniem- Zakład GKiM ma w nosie swoich przyszłych klientów, korzysta ze swojej pozycji monopolisty pełną gębą...a my się martwimy... A człowiek cieszył się, że ma wodę przy ogrodzeniu, a tu okazuje się, że Zakład nie wie o jej istnieniu...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomi1972 08.02.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Witam miłą grupke zaczynajacych wiosna...także myślimy z żoną rozpocząć budowe jak tylko ziemia podeschnie haha.budujemy w Rzeszowie projekt Z79.szukamy dobrej ekipy budowlanej.pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 08.02.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Ja również witam:welcome: Dzisiaj mamy dostać kosztorys:yes::yes: jak się nie odezwę jutro znaczy, że poległam:lol2: no i poległa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 08.02.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Witam miłą grupke zaczynajacych wiosna... Witamy serdecznie szukamy dobrej ekipy budowlanej.pozdrawiamy a kto nie szuka hahaha - a tak na poważnie to chyba najlepiej z polecenia znajomych sasiadow innych budujacych w Twoim rejonie np latem / jesienią 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hot chocolate 09.02.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 no i poległa A nie, nie... jeszcze się trzymam 'Stolyca' z wizytacją do mnie przyleciała i nie miałam czasu jechać po kosztorys... dzisiaj już wracają, więc po pracy śmigam szybciutko zobaczyć co tam nagryzmolili budowlańcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hot chocolate 09.02.2011 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Witaj tomi1972 Jeśli można zapytać, w której części Rz zamierzacie się budować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 09.02.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Witaj tomi1972 Jeśli można zapytać, w której części Rz zamierzacie się budować? my w Pogwizdowie, 3 km od Rzeszowa.. niestety nadal bujamy się z tym przyłączem wody...dzisiaj uderzam do Gminy w tej sprawie, coś mi się zdaje, że Zakład GKiM chce za nasze pieniądze wymienić rurę wodną na szerszą....wrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hot chocolate 09.02.2011 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 ...dostaliśmy pierwszą wycenę i nie powiem, że właśnie takiej kwoty się spodziewaliśmy Niestety nie ma wyszczególnionej robocizny i materiałów... tylko łączna suma I za stan surowy - ze stropem, ale bez dachu (parterowy dom 200m2, niepodpiwniczony!!!) , krzyknęli 230k Wg mnie duuuuużo za dużo, ale może myle się Szacowałam do 170k Macie jakiś punkt odniesienia, jak to u was wygląda? No nic, czekamy na drugą i będziemy miec porównanie:rolleyes: gosja, a u ciebie jak z tym przyłączem? Wyjasniłaś coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomi1972 09.02.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Rzeszów a dokładniej Budziwój dawna ul .Szkolna.juz nie możemy sie doczekać aby wystartować.materiał max z Hadykówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 09.02.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 ...dostaliśmy pierwszą wycenę i nie powiem, że właśnie takiej kwoty się spodziewaliśmy Niestety nie ma wyszczególnionej robocizny i materiałów... tylko łączna suma I za stan surowy - ze stropem, ale bez dachu (parterowy dom 200m2, niepodpiwniczony!!!) , krzyknęli 230k Wg mnie duuuuużo za dużo, ale może myle się Szacowałam do 170k Macie jakiś punkt odniesienia, jak to u was wygląda? ahh tak to już jest u mnie wygląda to tak - dom 145 m2 + garaż w domu Stan surowy otwarty 194 000 zł Stan zamknięty deweloperski 360 000 zł Stan pod klucz 565 000 zł inna firma stan surowy zamknięty "według tego co jest opisane" to koszt - 202500zł. wykończenie pod klucz - 395000zł. robocizna bez materiału - 53000zł. robocizna bez materiału pod klucz - 120000zł. wiec dziś usiadłem i zacząłem liczyć koszty materiałów wg wyceny powyżej: 395 - 120 k robocizna = 275 materiały wg mnie wygląda to tak (liczone wg zestawienia które jest załącznikiem do projektu) materiały do stanu developerskiego ok 150 k bez okien i drzwi okna - brak wyceny - ponieważ będą z tych droższych zakładam ok 30-40 k drzwi zewnętrzne 4k drzwi wewnętrzne 5k brama garażowa ocieplona z montażem i mechanizmem 8 k wentylacja z REKU z montażem 12-16 K odkurzacz centralny z montażem 4 k z grubsza licząc 225 tyś (zostaje 50 tys na wykończenie pod klucz) - czyli wycena w granicach 400 k dla mojego domu jest OK dodam ze starałem się wszystkie wyceny zawyżać lub brać ceny katalogowe !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 09.02.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 ...dostaliśmy pierwszą wycenę i nie powiem, że właśnie takiej kwoty się spodziewaliśmy Niestety nie ma wyszczególnionej robocizny i materiałów... tylko łączna suma I za stan surowy - ze stropem, ale bez dachu (parterowy dom 200m2, niepodpiwniczony!!!) , krzyknęli 230k Wg mnie duuuuużo za dużo, ale może myle się Szacowałam do 170k Macie jakiś punkt odniesienia, jak to u was wygląda? No nic, czekamy na drugą i będziemy miec porównanie:rolleyes: hmmm wycena dość droga, ale i dom zapewne nie z tych prostych... robociznę naszego M131 wyceniono na 25 tys do dachu i ok 10 tys dach (blachodachówka) w przyszłym tygodniu ruszamy po składach by wyceniać materiały... gosja, a u ciebie jak z tym przyłączem? Wyjasniłaś coś męczymy się, męczymy, szukamy tzw wyjścia awaryjnego, pleców czy jak zwał, by załatwić temat szybko i dobrze jutro mam spotkanie z facetem, który może coś doradzi...w międzyczasie okazało się, że mam sąsiada skłóconego ze wszystkimi i może robić problemy z podłączeniem do rury, która jest w jego drodze...ręce opadają, paranoja, mam nadzieję, że coś się wyjaśni po tym spotkaniu- trzymajcie proszę kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 09.02.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 ...dostaliśmy pierwszą wycenę i nie powiem, że właśnie takiej kwoty się spodziewaliśmy Niestety nie ma wyszczególnionej robocizny i materiałów... tylko łączna suma I za stan surowy - ze stropem, ale bez dachu (parterowy dom 200m2, niepodpiwniczony!!!) , krzyknęli 230k Wg mnie duuuuużo za dużo, ale może myle się Szacowałam do 170k Macie jakiś punkt odniesienia, jak to u was wygląda? No nic, czekamy na drugą i będziemy miec porównanie:rolleyes: gosja, a u ciebie jak z tym przyłączem? Wyjasniłaś coś hmmm wycena dość droga, ale i dom zapewne nie z tych prostych... robociznę naszego M131 wyceniono na 25 tys do dachu i ok 10 tys dach (blachodachówka) w przyszłym tygodniu ruszamy po składach by wyceniać materiały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts