Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na każdym zebraniu jest taka sytuacja, że ktoś musi zacząć pierwszy :p

Welura

Recommended Posts

• Odpowiedzi 566
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tak myślałam, że uda Wam się wprowadzić na koniec roku...szkoda, szkoda :(

ale za to dłużej na forum z nami posiedzisz i pogadamy jeszcze trochę o budowie i życiu :)

Tak, czy tak posiedzę i popatrzę jak wszystkim idą te budowy............... No i jeszcze wnętrza- to też ileś potrwa.

Widzę,że drzewo wywiązaliście na tej samej zasadzie co my- będzie więc chyba panelowa podbitka drewniana?

Tak, czy tak posiedzę i popatrzę jak wszystkim idą te budowy............... No i jeszcze wnętrza- to też ileś potrwa.

Widzę,że drzewo wywiązaliście na tej samej zasadzie co my- będzie więc chyba panelowa podbitka drewniana?

tak właśnie będzie :)

w sobotę i niedzielę ją malowaliśmy, było strrrasznie dużo roboty, ale jest idealnie, jak chcieliśmy :)

DSC_0537.jpg

mahoń amerykański z Vidaronu :)

Hot chocolate - dobrze zgadłaś, w salonie mamy antresolę, niestety nie będzie ona do końca wyglądać tak jak chciałam bo mąż stwierdził, że jednak strop trzeba spiąć ze ścianą (tą na której jest to przeszklenie ) dwoma belkami :/ No ale może jakoś to nie będzie bardzo tragicznie wyglądać.

Co do prądu to właśnie dziś walczyłam z Energetyką 1,5 h na telefonie, żeby dowiedzieć się na jakim etapie znajduje się sprawa mojego przyłącza. Na szczęście w końcu udało mi się dowiedzieć, że prawdopodobnie 23 zostanie uruchomiona procedura przetargowa na realizację. Pomijam fakt, że firma która wygrała przetarg na projekt zaczęła go robić w lutym 2010. Niestety też mieliśmy "przyjemności" z sąsiadami, którzy nie zgodzili się na pociągnięcie od nich prądu. Na szczęście są też tacy sąsiedzi, którzy nam tego prądu użyczają i jak coś robimy to ciągniemy od nich kable.

Witam,

Dołączam sie do grupy z podkarpacia chociaz jestem już na ostatnim etapie budowy (a może juz nie budowy), tzn. umeblowuje dom, to chętnie sie przyłączę i podyskutuje o budowaniu, bo to taki wciągający temat (i budujący:-).

No witaj ! Obejrzałam całą Twoją galerię- bardzo ładny domek.

u mnie jest już strop

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=84196&d=1320868767

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=84116&d=1320826064

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=84114&d=1320826060

jakie ładne zbrojenie a schody- cud- miód! :) bardzo mi się podobają!

Gosja- dopiero dziś przeczytałam Twój dziennik. Błyskawicznie poszła Wam ta budowa.Jaką będziecie mieć dachówkę?

no niby tak, jak już wyszliśmy z ziemi to rzeczywiście wszystko szło szybko, a my się martwimy, że nam się dach przeciąga :)

a dachówka BRAAS cementowa z powłoką cisar, bałtycka w kolorze grafitowym, dla mnie bomba, dla mojego męża chyba za ciemna, ale zobaczymy na dachu co wyjdzie :)

ale się porobiło ...

ja wiedziałem że mój dom jest jakiś inny i niektóre rzeczy robimy inaczej lub w innej kolejności ale ....

jak przyszedł w sierpniu do mnie hydraulik i kazałem mu kopać rury kanalizacyjne w pisaku - to pytał się gdzie fundament i gdzie mury ... bo nie wiedział gdzie co ma być ... było fajnie - jego komentarz - panie dom od d... strony budujesz ... tak jakbyś chciał zaczynać od dachu ...

dziś szef ekipy poinformował mnie że do dachu przyjdą nie jutro jak zapowiadał 2 dni temu lecz w środę ...

a myślałem ze od piątku do wtorku zrobią dach i założą folię a od środy elewacja bo pogoda jeszcze OK .... następnie dopiero po elewacji położą dachówkę

wiec nie będę czekał na nich aż skończą dach tylko elewację robię sam.. tzn z lokalna ekipa znajomych - będzie szybciej i taniej !!

więc kolejność na najbliższe dni

środa: dostawa na budowę

1. drzewa na dach

2. dachówki

3. styropianu

ekipa stała robi dach

ekipa znajomych sklei styropian i zaciąga siatką i klejem , gruntuje i maluje - tynk na wiosnę

do montażu okien potrzebuję mieć już styropian na ścianach - czyli na 10 grudnia musi już być

a żeby położyć dobrze styropian zastanawiam się już nad roletami i ich układem ... więc bardzo możliwe że razem ze styropianem położone zostaną już kasety do rolet

dziś spotkanie wieczorem z elektrykiem - już dawno temu miałem mu przesłać projekt instalacji do wglądu i chce poznać papiery z PGE

w poniedziałek rano o 8 spotkanie z hydraulikiem w sprawie rozprowadzenia wody w budynku (ten sam co robił kanalizacje :D )

Konrad

to ja dziś miałem 3 ekipy :p

a "4" z dużą dostawą na budowie styropianu na elewację

ekipa 1: zaczęliśmy dziś robić dach

ekipa 2: skończyliśmy izolację płyty fundamentowej - wykonana opaska wysadzeniowa i płyta obłożona folią bombelkową

ekipa 3: kładziemy płytki w pomieszczeniu technicznym

ekipa 2 od jutra rozpoczyna robienie elewacji - na początek kładzenie styropianu na ściany domu

ekipy 1 i 3 kontynuują swoje prace

w sobotę wchodzi ekipa nr 4 - w pomieszczeniu technicznym instalujemy GGWC

ponadto ekipa 5 w środę - dzięki życzliwości sąsiada wykonała tymczasowy przyłącz prądu na budowę - do tej pory jechaliśmy na agregacie

ekipa 6 - zrobiła rozeznanie z rozprowadzeniem wody w domu

ekipy 5 i 6 wchodzą za ok tydzień lub dwa gdy panowie skończą dach , będzie można rozszalować strop bo teraz jest mocno obciążony paletami z dachówką

... w sobotę wchodzi ekipa nr 4 - w pomieszczeniu technicznym instalujemy GGWC ...

całość prezentuje się tak :

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=87148&d=1322335360

dla przypomnienia:

- dom 140 m2 pow. użytkowej

- 2 pętle po ok 85m w tym jedna pod płytą fundamentową

z pozdrowieniami dla wszystkich czytających

Konrad i

Paweł vel. Piczman - WM + GGWC = Będzie Pan zadowolony

PS. na razie jestem BARDZO zadowolony .... ;)