Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na każdym zebraniu jest taka sytuacja, że ktoś musi zacząć pierwszy :p

Welura

Recommended Posts

Już mam dosyć tych mrozów, no ale niby ma być już cieplej... W tym tygodniu ostatecznie skończył się temat waty i foliowania. Po niedzieli ekipa zaczyna kartongipsy. Zrobiliśmy zakupy do łazienek : wanna, prysznic, baterie, płytki do dolnej łazienki. Mieliśmy też dwie ekipy od mebli kuchennych, ale jeszcze się nie zdecydowaliśmy. Teraz potrzebna byłaby waliza kasy, a tu niestety kredyt stopniał...

• Odpowiedzi 566
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chciałabym, ale raczej nie damy rady. Wszystko rozbija sie o wjazd na działkę. Jak jest sucho albo mróz to pasuje, bo można swobodnie wjeżdzać, a tak to jest takie błoto, glina,że tego nie da sie opisać. Trzeba nawieść czarnej ziemi, wybrukować choć kawałek wjazdu, no i zrobić mostek wg projektu, bo na razie mamy taki prowizoryczny.

ładnie ... płytki tuż przede mną

dziś kończymy prace elektryczne i wodno-kanalizacyjne + odkurzacz

w weekend Paweł vel Piczman zainstalował WM

tak wiec temat instalacji mam z głowy

od jutra sprzątanie, gruntowanie podłogi i wylewka razem z kablami grzewczymi w posadzce

• 2 weeks później...

kurcze ale pędzicie!!!

ja czekam na okna- zamówione, zaliczkowane, oczekiwane..:)

ale przede wszystkim czekam na pogodę, zdałoby się już coś porobić i na działce i w domu..

lada chwila podłączą mi ze słupa prąd, zbieram wyceny na wykończeniówkę, drzwi wejściowe wybrane, wahamy się cały czas nad bramą garażową...mamy jeszcze chwilę czasu..

i krążąca w głowie myśl, żeby się w tym roku wprowadzić :)

Fragment łazienki dolnej:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=100915&d=1329245105

i górnej :

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=101587&d=1329510518

Kathy, ale ślicznie!!

chciałabym już być na tym etapie :)

na razie oglądam płytki po sklepach i w głowie układam już projekt :)

ja już połowę parteru zrobiłem - tj wylałem posadzkę a w niej kable grzewcze

dziś ułożyliśmy kable grzewcze w salonie i kuchni - jutro zalewany

pozostaje korytarz i WC (najprawdopodobniej w sobotę) ,oraz ganek - ale ten będzie wylewany razem z posadzkami na pietrze - najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu bo chłopaki ocieplili ścianę kolankową i układają styropian na podłogach

od jutra zaczynamy montować sufity z KG i kleić płyty na ściany w pierwszych 4 pomieszczeniach - w których już posadzka wyschła

zamówione już są umywalki, misy, panel prysznicowy i wanna - ta ostatnia będzie za 3 tygodnie ale idzie na piętro więc nie ma problemu - zaczniemy od WC i łazienki na dole

czkamy na ładniejsza pogodę by obrobić wstawione okna i drzwi oraz by uszczelnić bramę garażową - z tym ostatnim mam czas teoretycznie do przyszłej zimy

do zamówienia pozostały parapety wewnętrzne i zewnętrzne - będą jakieś zwykłe - żadnych kamieni - nic drogiego

no i płytki ... ale sam nie wiem jeszcze jakie ... żona w chwili obecnej została uziemiona i ma ok 6 miesięcy leżenia w łóżeczku aż do rozwiązania

malowaniem sam się zajmę , lampki, ledy etc - elektryk nad wszystkim czuwa

rolety zamówione - montaż za ok 2 tygodnie

do zrobienia podbitka - montaż we własnym zakresie - nie mamy schizy że ma być drewniana - będzie tania

wycena kuchni ma być dziś lub jutro - wykonawca i projekt ustalony - potwierdzimy cenę i zaczynają produkować - ma być w kwietniu po świętach

potwierdzone też zamówienie na przydomową oczyszczalnię ścieków

z niezałatwionych spraw zostaje nam

- sprzęt AGD - część będzie z odzysku z obecnego mieszkania

- schody w domu

- taras

- wejście do domu (schody) i podjazd do garażu

- brama wjazdowa z furtką i miejscem na kosz na śmieci

- ogród , nawiezienie ziemi i urządzenie

czy o czymś zapomniałem ??

• 2 weeks później...
HALO ...... NIE SPAĆ..... budzić się za snu zimowego i meldować jak sytuacja na froncie budowlanym i jakie plany

wiosna ... ah .. to TY .....

my czujemy się jak na starcie do biegu :)

przygotowani, forma odpowiednia, zaplecze też, tylko pogody nam trzeba z temperaturą dodatnią..może w tym tygodniu jeszcze uda nam się z wykopami pod przyłącza.

a żeby nie było, że zupełnie nic- pewnego dnia jeżdżąc po marketach budowlanych i oglądając a to wełnę, a to styropian, wyszliśmy z dwoma kibelkami do łazienek :)

ale okazja!! niniejszym ogłaszam, że sprawy wucetowe mamy już załatwione :yes:

ciakawe gdzie jest reszta ... czekolada przepadła ... inni też

ja też już mam kupione 2 z 3 kibelków (3 czeka na wannę i razem ma przyjść)

a w przyszłym tygodniu jak dobrze pójdzie 1 malowanie parteru co by wychwycić jeszcze jakieś nierówności - 1-2 dni poprawek i można malować na gotowo :D

roboczy termin przeprowadzki wyznaczyłem sam sobie na ok 15-18 czerwca bo synek ma urodziny 22 ..

ale żona w ciązy wieć finalnie przeprowadzimy się w ostatnim tygodniu czerwca jak przyjedzie szwagierka na wakacje (nauczycielka - od 23 czerwca wolne ma)

znów żona mi coś nagadała nie sprawdzając - nie potwierdzając , to było jej gdybanie nt przeprowadzki ... jak wydać błędne -i jeśli taki wariant przyjać - to przerowadzka 1 tydzien wakacji ... ale ja tam tak nie chce ... coś czuję że znacznie wcześniej wszytsko będzie gotowe , żona w ciązy więc sam najwyżej będę nas przeprowadzal ...