Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na każdym zebraniu jest taka sytuacja, że ktoś musi zacząć pierwszy :p

Welura

Recommended Posts

Przyszłam sobie pokrzyczeć:mad::mad::mad:

Wykańcza mnie nasz 'sąsiad'... rozumiem, że można sobie dorobić za wydanie zgody na przyłącze (święte prawo własności), ale wczoraj dowiedziałam się, że koleś chce nas jeszcze raz skasować za tą samą usługę:wtf:

Pomijam fakt, że mamy już jego zgodę na wejście w teren na piśmie... oczywiście na 'niewłaściwym', czytaj niezakładowym (po co oni tak często zmieniają te świstki :confused:) formularzu... ale szanowny pan Sąsiad uznał, że to doskonały pretekst żeby jeszcze sobie uszczknąć co nieco...

Jak się mocno zdenerwuję... a brakuje mi niedużo:P to podkabluje go do skarbówki i podam do sądu za niedotrzymanie warunków umowy... aczkolwiek najpierw dzisiaj go ładnie uświadomię co myślę o jego zachowaniu:( Mam nadzieję, że nie będę posuwała się do takich rozwiązań... ale kasy mu już na pewno nie dam:mad:

• Odpowiedzi 566
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przyszłam sobie pokrzyczeć:mad::mad::mad:

Wykańcza mnie nasz 'sąsiad'... rozumiem, że można sobie dorobić za wydanie zgody na przyłącze (święte prawo własności), ale wczoraj dowiedziałam się, że koleś chce nas jeszcze raz skasować za tą samą usługę:wtf:

Pomijam fakt, że mamy już jego zgodę na wejście w teren na piśmie... oczywiście na 'niewłaściwym', czytaj niezakładowym (po co oni tak często zmieniają te świstki :confused:) formularzu... ale szanowny pan Sąsiad uznał, że to doskonały pretekst żeby jeszcze sobie uszczknąć co nieco...

Jak się mocno zdenerwuję... a brakuje mi niedużo:P to podkabluje go do skarbówki i podam do sądu za niedotrzymanie warunków umowy... aczkolwiek najpierw dzisiaj go ładnie uświadomię co myślę o jego zachowaniu:( Mam nadzieję, że nie będę posuwała się do takich rozwiązań... ale kasy mu już na pewno nie dam:mad:

o widzę, że nie tylko u nas stosunki sąsiedzkie niezbyt poprawne.....niedobrze się człowiekowi robi...

mieszkać później koło takiego, i co- nie wstyd mu będzie dzień dobry mówić mając w pamięci takie numery???!!!! pewnie nie będzie, tacy ludzie......

i jak tu się nie wnerwić i jak tu potem koło takiego żyć....

ręce opadają...

a ja dzisiaj dostałam warunki przyłączy energii i gazu z projektami umów i nadal jesteśmy w zawieszeniu z tą wodą...

nigdy nie jest tak, żeby wszystko szło dobrze i zgodnie z planem...osłabiają mnie takie dodatkowe "atrakcje"....

wycen ciąg dalszy

poprosiłem kilka firm o wycenę okien w różnych wariantach energetycznych

najważniejsze jest dla mnie to jak będą okna montowane - tradycyjny montaż w murze na piance ODPADA!!!!

jedna z firm do wyceny dołączyła adnotacje ;)

"Wszystkie ceny zawierają usługę montażu okien w stanie surowym bez obróbek szpalet w wysokości 8346,0 zł z naszymi materiałami "

fajna cena za montaż :D

wycen ciąg dalszy

poprosiłem kilka firm o wycenę okien w różnych wariantach energetycznych

najważniejsze jest dla mnie to jak będą okna montowane - tradycyjny montaż w murze na piance ODPADA!!!!

jedna z firm do wyceny dołączyła adnotacje ;)

"Wszystkie ceny zawierają usługę montażu okien w stanie surowym bez obróbek szpalet w wysokości 8346,0 zł z naszymi materiałami "

fajna cena za montaż :D

przegięcie!!! ręce opadają!

Mam wstępną (telefoniczną) wycenę na sieć wod-kan... firma 'współpracująca', więc znana :p

30zł/mb z materiałem za wodociąg

50zł/mb z materiałem za kanalizację

Dobre ceny czy szukać dalej:confused:

Jutro mam spotkanie więc dowiem się więcej...

ja też mam wycenę 30 zł/mb za wodociąg z materiałem i robocizną....ale nadal mam zgrzyt jak to wszystko przeprowadzić...nawet już o studni myślimy...ech...

Dziś sprawa z projektem została zakończona. Projektant obiecał,że na połowie lutego skończy nad nim pracę i słowa dotrzymał. Dostarczyłam wszystkie potrzebne dokumenty do złożenia wniosku o PnB , no i wybuliłam kasę. Jutro papiery "pójdą" do Starostwa. :D

ile płaciłaś za adaptacje projektu-łącznie z projektami przyłączy?

ile płaciłaś za adaptacje projektu-łącznie z projektami przyłączy?

Też jestem ciekawa:p Na początku wydawało mi się, że projekt indywidualny jest hmmm drogi, ale po przeanalizowaniu cen i uwzględnieniu kosztów adaptacji, projektów wod, kan. sanitarnej i deszczówki, gazowych, instalacji elektrycznych wydaje mi się, że różnice nie są aż tak duże jak mogłoby się wydawać na początku...

gosja, i co z tą waszą wodą?:)

Też jestem ciekawa:p Na początku wydawało mi się, że projekt indywidualny jest hmmm drogi, ale po przeanalizowaniu cen i uwzględnieniu kosztów adaptacji, projektów wod, kan. sanitarnej i deszczówki, gazowych, instalacji elektrycznych wydaje mi się, że różnice nie są aż tak duże jak mogłoby się wydawać na początku...

gosja, i co z tą waszą wodą?:)

studnia....sąsiad użyczy nam swojej, bezpłatnie, mamy ją wyczyścić i podciągnąć rurę do nas z założeniem pompy i filtra.

Więc tak : wyszukaliśmy projekt w internecie, facet sobie wydrukował , nanieśliśmy swoje zmiany, no i rysował. Wziął 2500 zł, z tym że wcześniej już za sam projekt zjazdu z drogi powiatowej na działkę wziął 500 zł.

To Twój projekt jest indywidualny, czy katalogowy ale ze zmianami?

Witaj yasmina:D

.........................

U nas z nowości to:

1. projektant od przyłącza energetycznego znowu :mad: ma problem, tym razem z następnym sąsiadem i muszę osobiście jechać i wyciągnąć zgodę od sąsiada:bash: Do załatwienia: weekend:(

Najbardziej wkurza mnie to, że w ZE powiedzieli nam, że sami załatwiają wszystkie zgody na wejście w teren :mad::mad::mad: a że wpięcie i przejście obejmowało 3 sąsiadów a ja do tej pory załatwiłam zgody już 2 sąsiadów i czeka mnie kolejne starcie to teraz zagadka: 'ile zgód załatwił ZE???':p

2. czekamy na jeszcze jedną wycenę do SSO:confused:

3. czekamy na wiosnę:eek:

I jeszcze jedno pytanie: orientujecie się ile kosztuje wykonanie (mb:confused:) drogi dojazdowej tymczasowej - tłuczeń:confused:? Mamy tego ze 150m i żeby sprzęt nam się nie zapadł to chyba trzeba ją nieco 'utwardzić';)

Nie robimy na razie docelowej bo w drodze będzie szedł prąd i gaz i wszystko rozdupczą podczas prac:(

I jeszcze jedno pytanie: orientujecie się ile kosztuje wykonanie (mb:confused:) drogi dojazdowej tymczasowej - tłuczeń:confused:? Mamy tego ze 150m i żeby sprzęt nam się nie zapadł to chyba trzeba ją nieco 'utwardzić';)

Nie robimy na razie docelowej bo w drodze będzie szedł prąd i gaz i wszystko rozdupczą podczas prac:(

a my znów wróciliśmy do kwestii wody...właśnie rozmawiałam z kierownikiem i wymyśliliśmy dwie opcje- albo działanie Gminy ale finansowane przez nas (chodzi o załatwienie formalności z sąsiadami- Gmina jako papierowy inwestor inaczej załatwia sprawę wymiany wodociągu z sąsiadami niż ja jako prywatny inwestor...zadeklarowaliśmy, że sami pokryjemy koszt inwestycji, byleby Gmina załatwiła sprawę sąsiadów..Druga opcja- nowy rurociąg tylko dla mnie ale idący z głównej magistrali przez działki dwóch sąsiadów- jeden na pewno się zgodzi, drugi do zapytania...)

w poniedziałek wracamy do rozmów. przez weekend piszę pismo do burmistrza w temacie opcji pierwszej...

w kwestii Energetyka- też mam informację, że do nich należy temat podłączenia i załatwienia ewentualnych sąsiadów- u nas słup w drodze, ale droga własnością prywatną, więc już drżę na myśl opcji zgody sąsiedzkiej...(ten sąsiad akurat iście antysąsiedzki).....