Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na każdym zebraniu jest taka sytuacja, że ktoś musi zacząć pierwszy :p

Welura

Recommended Posts

bardzo ładny domek, nieco skomplikowany ale śliczny :)

dzięki gosja:)

a propos wodociągu, my jeszcze w jesieni robiliśmy przekładkę głównego wodociągu na naszej działce i z Gmina nie było żadnego problemu, tylko nas skasowała na jakieś 1200 zł za to, że przyjechali Panowie, zamknęli na chwilę wodociąg główny i zrobili próbę wody, przy tym nawet łapki sobie nie brudząc, tylko nasz fachman po brodę w błocie był:(

• Odpowiedzi 566
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a propos wodociągu, my jeszcze w jesieni robiliśmy przekładkę głównego wodociągu na naszej działce i z Gmina nie było żadnego problemu, tylko nas skasowała na jakieś 1200 zł za to, że przyjechali Panowie, zamknęli na chwilę wodociąg główny i zrobili próbę wody, przy tym nawet łapki sobie nie brudząc, tylko nasz fachman po brodę w błocie był:(

No to nieźle Panowie sobie krzyknęli:eek:

Jakie są formalności przy utwardzeniu drogi dojazdowej, do której mamy służebność przejazdu:confused: Pozwolenie od właściciela i zgłoszenie, czy coś jeszcze????? Potrzebny jest jakiś projekt:confused:

wydaje mi się, że najważniejsza jest zgoda sąsiadów, ale kochana, w tym wypadku to raczej gładko pójdzie, bo tym tłuczniem to wszystkim za darmo dobrze robisz :) hahaha :-)

gosja, jak na mój gust to w kwestii wody nieco optymizmem powiało;-)

jak dobrze ze ja mam wodę na działce obok ;) na której jeszcze nic nie ma - zgoda jest w trakcie załatwiania - to kuzynka Pani od której kupuje działkę wiec 100% spokój

prąd przy drodze powiatowej też niedaleko ... wiec będzie OK

a to co mi nie jest akurat potrzebne - GAZ - mam na działce :(

i gmina (a raczej firma z Poznania) ciągle nie przygotowała wstępnych warunków zabudowy - jutro firma z Poznania przywozi - w poniedziałek może dostane kopie....

pzdr

jak dobrze ze ja mam wodę na działce obok ;) na której jeszcze nic nie ma - zgoda jest w trakcie załatwiania - to kuzynka Pani od której kupuje działkę wiec 100% spokój

i gmina (a raczej firma z Poznania) ciągle nie przygotowała wstępnych warunków zabudowy - jutro firma z Poznania przywozi - w poniedziałek może dostane kopie....

pzdr

dzisiaj, po męczących telefonach z mojej strony, dręczenia i nagabywania- w końcu udało mi się uzyskać z ZGKiM warunki przyłączeniowe kanalizacji..

koszt 108 zł ( jedyny dostawca mediów, który każe sobie płacić za wydanie warunków wrrrr) jeśli dogadamy się z sąsiadem w temacie przyłączenia wody przez jego działkę, wówczas ZGKiM wystawi nam kolejną fakturę za warunki przyłączenia wody w wysokości kolejnych 108 zł....

a propos mediów, gdy kupowaliśmy działkę, bardzo cieszyliśmy się, że wszystkie media są w drodze- niektóre na naszej drodze (współużytkowanie) pozostałe na drugiej drodze równoległej do naszej działki...a teraz okazuje się, że nawet by się podłączyć do tych mediów sąsiedzi mogą się postawić i zrobić nam kuku.....

ot polska rzeczywistość....

Haha, ja też tak mówiłam, że jak to dobrze, że media są tuż tuż:p Woda i kanalizacja na sąsiednich działkach, prąd i gaz przy drodze, ale w pasie należącym do prywatnych właścicieli a nie miasta... jak kupowaliśmy działkę mieliśmy na piśmie wszystkie zgody na wejście w teren i co... doOpa:bash:

Pozmieniały się formularze i sąsiad od gazu i prądu zaczął kręcić nosem:( Od gazu już ugadany (chyba:sick:) od prądu będzie się ugadywać w weekend:cry:

Nie uwierzę jak nie zobaczę mediów na naszej działce:lol2:

w końcu udało mi się uzyskać z ZGKiM warunki przyłączeniowe kanalizacji.

Brawo:rotfl:

koszt 108 zł ( jedyny dostawca mediów, który każe sobie płacić za wydanie warunków wrrrr)

:jawdrop: faktycznie jeszcze nie słyszałam o opłatach za warunki techniczne:no: jaki ten człowiek głupi, przez całe życie się uczy:lol2:

ale cegłę zakupiliśmy!!!

To jest co opijać:p

Od 1 marca ceny idą w górę, więc choć się zapożyczyliśmy, to postanowiliśmy już tą cegłę kupić, bo na takiej ilości zaoszczędzimy ok. 4 tys.

Moi firmowi 'spekulanci' twierdzą, że jest to chwilowa podwyżka i od kwietnia ceny polecą w dół (tak samo jak było z cenami stali od grudnia)... jest tak co roku od dobrych kilku lat, więc nie ma co panikować:p Wiadomo, że na wiosnę zaczynają się budowy więc ceny sruuuu do góry... później jest stabilizacja, no to co? Ceny się stabilizują, co w praktyce oznacza spadek (oczywiście nie do cen sprzed kilku lat, ale tych jesiennych+różnica VAT) :o

Dodatkowo sprzedawcy 'wykorzystują' podwyżkę VAT-u (co jest oczywiście niezgodne z prawem) i pod kołderką VAT-u ukrywają wzorst cen materiałów:wtf:

a propos mediów, gdy kupowaliśmy działkę, bardzo cieszyliśmy się, że wszystkie media są w drodze- niektóre na naszej drodze (współużytkowanie) pozostałe na drugiej drodze równoległej do naszej działki...a teraz okazuje się, że nawet by się podłączyć do tych mediów sąsiedzi mogą się postawić i zrobić nam kuku..... ot polska rzeczywistość....

to jest ten paradoks ze można mieć 10 ha pola i na nich jak się wybudować ktoś chce musi się pytać innego sąsiada który mając kolejne 10 ha jest oddalony o 20ha pola.... masakra.....

Jeszcze pozwolenia na budowę nie mamy ( ma być za 2 -3 tyg), ale cegłę zakupiliśmy!!! Od 1 marca ceny idą w górę, więc choć się zapożyczyliśmy, to postanowiliśmy już tą cegłę kupić, bo na takiej ilości zaoszczędzimy ok. 4 tys.

z czego Wy budujecie??? ze zaoszczędziliście 4 tyś ?? u mnie bloczki silikatowe na cały dom kosztują 7700 brutto wg cennika - przyjdzie co do czego kupie 25% taniej (katalogowo szt po 3,31 - ofertę przy tej ilości dostałem 2,45)

a poniedziałek zacznie się od wizyty w UM w sprawie mojej WZ-ki ..... jak ja nie cierpię urzędników ....:mad:

pewnie po tych Waszych wszystkich postach podjadę do zakładu energetycznego i ZUK w sprawie wody ....:o

mam pytanie do tych, którzy już mają pozwolenie na budowę- czy zanosiliście wszystkie dokumenty wraz z projektami przyłączy mediów, czy projekty mediów w późniejszym terminie? mąż uważa, że aby się budować trzeba mieć już media na działce a nie co łaska od sąsiada...nasza pani architekt sugeruje, że już na tym etapie papierologii ( warunki przyłączy i adaptacja projektu na działce) można wystąpić o pozwolenie. w międzyczasie robić projekty przyłączy i donieść gotowce już nawet w trakcie budowy. twierdzi, że nawet ta opcja jest lepsza, bo później wystarczy tylko oświadczenie (nasze) że sąsiedzi nie wyrażają sprzeciwu do podłączenia się do mediów (w drodze). na etapie składania kompletu dokumentów ( z projektami przyłączy) urząd wysyła pisma do sąsiadów z informacją o fakcie budowy i podłączenia się nas do mediów- ponoć sąsiedzi mają jakiś tam czas na odpowiedź (protest)...mąż uważa, że trzeba skompletować dokumenty w całości i załatwiać wszystko zgodnie z przepisami nawet gdyby budowa miała się opóźnić. a jak u Was wygląda ta sprawa?

aha i jeszcze jedno- w naszym projekcie jest sugerowane ogrzewanie piecem gazowym, czy projektant- branżysta robił projekt przyłącza tylko na sugerowany piec gazowy czy wg Waszych potrzeb- piec na paliwo stałe? czy można to zrobić w trakcie budowy?

Haha, ja też tak mówiłam, że jak to dobrze, że media są tuż tuż:p Woda i kanalizacja na sąsiednich działkach, prąd i gaz przy drodze, ale w pasie należącym do prywatnych właścicieli a nie miasta... jak kupowaliśmy działkę mieliśmy na piśmie wszystkie zgody na wejście w teren i co... doOpa:bash:

Pozmieniały się formularze i sąsiad od gazu i prądu zaczął kręcić nosem:( Od gazu już ugadany (chyba:sick:) od prądu będzie się ugadywać w weekend:cry:

Nie uwierzę jak nie zobaczę mediów na naszej działce:lol2:

Brawo:rotfl:

:jawdrop: faktycznie jeszcze nie słyszałam o opłatach za warunki techniczne:no: jaki ten człowiek głupi, przez całe życie się uczy:lol2:

To jest co opijać:p

Moi firmowi 'spekulanci' twierdzą, że jest to chwilowa podwyżka i od kwietnia ceny polecą w dół (tak samo jak było z cenami stali od grudnia)... jest tak co roku od dobrych kilku lat, więc nie ma co panikować:p Wiadomo, że na wiosnę zaczynają się budowy więc ceny sruuuu do góry... później jest stabilizacja, no to co? Ceny się stabilizują, co w praktyce oznacza spadek (oczywiście nie do cen sprzed kilku lat, ale tych jesiennych+różnica VAT) :o

Dodatkowo sprzedawcy 'wykorzystują' podwyżkę VAT-u (co jest oczywiście niezgodne z prawem) i pod kołderką VAT-u ukrywają wzorst cen materiałów:wtf:

zapytam o te formularze zgody- gdzie je można zdobyć i czy dla każdego z zakładów są inne?

czy nie wystarczy zwyczajna zgoda na podłączenie się do mediów ( w drodze) od sąsiadów czy musi być na tym formularzu?

mam jeszcze jedno pytanko- droga dojazdowa do mojej działki jest prywatną własnością wszystkich sąsiadów ( a jest ich z dziesięciu, tak na oko)

czy muszę mieć zgodę wszystkich na podłączenie się do słupa energetycznego, który stoi na tej drodze i dosłownie jest zaraz za moją siatką, czy wystarczy zgoda tych najbliższych sąsiadów..podobnie z kanalizą i gazem, również za ogrodzeniem....tak sobie myślę, że wystarczy jeden łepek, na przykład z końca drogi (100 metrów od działki) który się nie zgodzi na podłączenie i leżymy z budową.....oby to nie była prawda:( :mad:

mam pytanie do tych, którzy już mają pozwolenie na budowę- czy zanosiliście wszystkie dokumenty wraz z projektami przyłączy mediów, czy projekty mediów w późniejszym terminie?

My składaliśmy projekt arch-budowlany wraz z projektami instalacji wewnętrznych + wod-kan zewnętrznych (biuro zrobiło nam 'w pakiecie'):yes: Natomiast jeżeli chodzi o projekt przyłączy i zewnętrznej sieci (prąd i gaz) to mieliśmy tylko z poszczególnych zakładów warunki techniczne, które były dołączone do wniosku.:yes: Obecnie projekt elektryczny 'robi się' (gazowy jeszcze nie, ponieważ umowę z ZG podpisuje się na 6mies przed potencjalnym poborem:p)

mąż uważa, że aby się budować trzeba mieć już media na działce a nie co łaska od sąsiada...nasza pani architekt sugeruje, że już na tym etapie papierologii ( warunki przyłączy i adaptacja projektu na działce) można wystąpić o pozwolenie. w międzyczasie robić projekty przyłączy i donieść gotowce już nawet w trakcie budowy. twierdzi, że nawet ta opcja jest lepsza, bo później wystarczy tylko oświadczenie (nasze) że sąsiedzi nie wyrażają sprzeciwu do podłączenia się do mediów (w drodze). na etapie składania kompletu dokumentów ( z projektami przyłączy) urząd wysyła pisma do sąsiadów z informacją o fakcie budowy i podłączenia się nas do mediów- ponoć sąsiedzi mają jakiś tam czas na odpowiedź (protest)...mąż uważa, że trzeba skompletować dokumenty w całości i załatwiać wszystko zgodnie z przepisami nawet gdyby budowa miała się opóźnić. a jak u Was wygląda ta sprawa?

Pani architekt ma rację... a mąż pewnie wolałby uniknąć późniejszego załatwiania i latania po sąsiadach:p ale tak jak u nas miało to miejsce zmieniły się formularze:mad: i mimo wcześniejszej zgody sąsiadów musieliśmy jeszcze raz załatwiać te świstki:mad::mad::mad:

aha i jeszcze jedno- w naszym projekcie jest sugerowane ogrzewanie piecem gazowym, czy projektant- branżysta robił projekt przyłącza tylko na sugerowany piec gazowy czy wg Waszych potrzeb- piec na paliwo stałe? czy można to zrobić w trakcie budowy?

U nas był projekt pod nasze zapotrzebowania, więc nie pomogę:(

zapytam o te formularze zgody- gdzie je można zdobyć i czy dla każdego z zakładów są inne?

czy nie wystarczy zwyczajna zgoda na podłączenie się do mediów ( w drodze) od sąsiadów czy musi być na tym formularzu?

W poszczególnych zakładach i są inne dla każdego... a takie pozwolenie na wejście w teren nie jest wystarczające DLA ZAKŁADU!!! (wg prawa jest) bo każdy zakład chce mieć na swoim świstku:bash:

droga dojazdowa do mojej działki jest prywatną własnością wszystkich sąsiadów ( a jest ich z dziesięciu, tak na oko)

czy muszę mieć zgodę wszystkich na podłączenie się do słupa energetycznego, który stoi na tej drodze i dosłownie jest zaraz za moją siatką, czy wystarczy zgoda tych najbliższych sąsiadów..podobnie z kanalizą i gazem, również za ogrodzeniem....tak sobie myślę, że wystarczy jeden łepek, na przykład z końca drogi (100 metrów od działki) który się nie zgodzi na podłączenie i leżymy z budową.....oby to nie była prawda:( :mad:

Niestety, jeśli jest to współwłasność to zgodnie z przepisami jest wymagana zgoda wszystkich współwłaścicieli:P:eek:

My składaliśmy projekt arch-budowlany wraz z projektami instalacji wewnętrznych + wod-kan zewnętrznych (biuro zrobiło nam 'w pakiecie'):yes: Natomiast jeżeli chodzi o projekt przyłączy i zewnętrznej sieci (prąd i gaz) to mieliśmy tylko z poszczególnych zakładów warunki techniczne, które były dołączone do wniosku.:yes: Obecnie projekt elektryczny 'robi się' (gazowy jeszcze nie, ponieważ umowę z ZG podpisuje się na 6mies przed potencjalnym poborem:p)

Pani architekt ma rację... a mąż pewnie wolałby uniknąć późniejszego załatwiania i latania po sąsiadach:p ale tak jak u nas miało to miejsce zmieniły się formularze:mad: i mimo wcześniejszej zgody sąsiadów musieliśmy jeszcze raz załatwiać te świstki:mad::mad::mad:

U nas był projekt pod nasze zapotrzebowania, więc nie pomogę:(

W poszczególnych zakładach i są inne dla każdego... a takie pozwolenie na wejście w teren nie jest wystarczające DLA ZAKŁADU!!! (wg prawa jest) bo każdy zakład chce mieć na swoim świstku:bash:

Niestety, jeśli jest to współwłasność to zgodnie z przepisami jest wymagana zgoda wszystkich współwłaścicieli:P:eek:

debatowaliśmy wczoraj szukając jakiegoś rozwiązania i chyba rzeczywiście pójdziemy za pomysłem pani architekt.

mąż ma jedną obawę- czy jak ruszymy z budową i już wpadniemy w większe niż do tej pory koszty, a tu nagle wyskoczy sąsiad i powie, że się nie zgadza na nasze przyłącza- co wtedy???? ja rozumiem jego stres, że wolałby mieć już sąsiadów zaklapanych przed budową...niż martwić się o to w trakcie..

w tym tygodniu czeka nas jeszcze spotkanie z sąsiadem- będziemy go prosić o możliwość puszczenia przy jego ogrodzeniu rury z wodą z głównego ujęcia..trzymajcie kciuki..jak się nie uda- studnia i to wszystko w temacie wody na tą chwilę

mąż ma jedną obawę- czy jak ruszymy z budową i już wpadniemy w większe niż do tej pory koszty, a tu nagle wyskoczy sąsiad i powie, że się nie zgadza na nasze przyłącza- co wtedy???? ja rozumiem jego stres, że wolałby mieć już sąsiadów zaklapanych przed budową...niż martwić się o to w trakcie..

w tym tygodniu czeka nas jeszcze spotkanie z sąsiadem- będziemy go prosić o możliwość puszczenia przy jego ogrodzeniu rury z wodą z głównego ujęcia..trzymajcie kciuki..jak się nie uda- studnia i to wszystko w temacie wody na tą chwilę

Wiesz co ryzyko niestety jest zawsze:bash:

Wydaje mi się, że najlepiej jest zawrzeć już teraz przyjazne stosunki sąsiedzkie:yes: na tym etapie dogadać się 'na przyszłość' z możliwością podpięcia do mediów... i działać z budową:p

...............................

Ja niestety nie rozmawiałam w weekend z naszym sąsiadem 'od prądu' bo za mocno poimprezowaliśmy z małżowiną i odsypialiśmy :lol2:

No i znowu zostałą nam sprawa do załatwienia 'na później':bash:

Wiesz co ryzyko niestety jest zawsze:bash:

Wydaje mi się, że najlepiej jest zawrzeć już teraz przyjazne stosunki sąsiedzkie:yes: na tym etapie dogadać się 'na przyszłość' z możliwością podpięcia do mediów... i działać z budową:p

...............................

Ja niestety nie rozmawiałam w weekend z naszym sąsiadem 'od prądu' bo za mocno poimprezowaliśmy z małżowiną i odsypialiśmy :lol2:

No i znowu zostałą nam sprawa do załatwienia 'na później':bash:

z jednym będzie problem....bo jest taki koleś co ze wszystkimi w niezgodzie żyje, nawet z Gminą...........w jego drodze idzie gaz i stoi słup energetyczny...

umówiliśmy się z naszym z jednym z sąsiadów, że razem z nim pochodzimy po pozostałych ludziach by się wkupić w sąsiedzką komitywę :)

ciągnąc wątek papierologii zapytam jeszcze jak długo czekaliście na pozwolenie na budowę od momentu złożenia papierów?

czytałem o takich co w ciągu 3-5 tyg dostali - bywa tez tak ze 2 m-ce

mój kierownik / projektant / a zarazem powiatowy urzędnik nadzoru budowlanego (działa na terenie powiatu a nie miasta wiec może u mnie być kierownikiem budowy ;) ) twierdzi ze w ciagu 4 tyg pozwolenie będzie - od momentu złożenia papierków - 1x na miesiąc w urzędzie miasta jest zamykana pula i rozpatrywana - wiec trzeba się dobrze wstrzelić bo inaczej czeka się 2 m-ce

dziś byłem w moim ukochanym UM - oczywiście WZ nie ma - ale nareszcie wszystko nabrało tępa - otóż dziś maja ostateczne spotkanie przy prawniku z firma z Poznania która w piątek przywiozła do urzędu tylko 4 poprawione wstępne WZ-ki - 3 obiektów publicznych i 1 moje :D - Panie mocno się zdziwiły dlaczego .... - no ale jak się dzwoniło do Poznania i ładnie prosiło .... będą z nimi najprawdopodobniej rozwiązywać umowę - te 4, które przesłali w piątek będą poprawiać na miejscu lub przekażą lokalnej firmie i na środę na 99% ksero WZ nieuprawomocnionej mają mi wydać - jeśli tak 2 srode kupuje projekt i w piątek spotkanie z moim projektantem/kierownikiem przyszłej budowy

Pzdr :bye: