Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na każdym zebraniu jest taka sytuacja, że ktoś musi zacząć pierwszy :p

Welura

Recommended Posts

Dom... ja uważam, że i tak nawet szybko dostaniesz WZ... zwłaszcza, że akurat na ten dokument nie ma żadnych odgórnych norm czasowych:bash: Co do targów to nigdy na nie nie chodzę bo z góry zakładam, że tam nic nie ma ciekawego:lol2:

wniosek złożony w połowie grudnia - 3 miesiące zmarnowane - wiec w tym kontekście się wkurzam :mad:

dziś zaliczyłem już powiatowe biuro geodezyjne - kolejna mapka -44,50 w plecy - i zaniesiona do Pani Urbanistki która .... może weźmie się do pracy a może nie ....

WZ to tylko teoria co można wybudować a czego nie ... wniosek o WZ złożyłem jako osoba 3 - nie będąca właścicielem działki ... a tu na dodatek już się szykują problemy z sąsiadami ... bo już 2 łaziło do UM - pewnie będą odwołania/ protesty etc .... a co będzie przy Pnb?? :sick:

a targi .... za te 5 zł warto było mimo wszystko dotknąć kilu rzeczy w 1 miejscu

• Odpowiedzi 566
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Fajna była ta pani na stoisku z projektami wnętrz haha.a tak poważnie to juz trzeci rok z rzędu tam jestem i nie specjalnie widać nowości w branży.obawiam sie że na pozwolenie troszeczke możecie poczekać.wiem po sobie.non stop jakieś braki ...to podpisu to daty.chyba tylko u nas na podkarpaciu tak jest.mimo wszystko zaczynam początkiem kwietnia ...pozdrawiam naszą miła brać.

Jak to mówią 'nadzieja matką...' :p nam niestety za to doczepili się na ZUD-ie i jeszcze raz geodeta musiał zmieniać/zwiększyć zakres mapy do celów projektowych:mad:

Dom... ja uważam, że i tak nawet szybko dostaniesz WZ... zwłaszcza, że akurat na ten dokument nie ma żadnych odgórnych norm czasowych:bash: Co do targów to nigdy na nie nie chodzę bo z góry zakładam, że tam nic nie ma ciekawego:lol2:

Ze złych wiadomości: mojemu dziecku wykluwa się ząbek i biedactwo miał przed 2 dni 40 stopni gorączki:( Sytuacja już opanowana:yes:

Z dobrych: mamy już wszystkie zgody na przyłącz prądowy:wave:... w piątek ma przyjechać do nas projektant z ZE i 'wpiąć' się tam gdzie nam pasuje:D\

I właściwie tyle:p

widzę, że dzieje się u Ciebie, dzieje! Ząbkowania nie zazdroszczę...choć moje dziewczę ma niemal 9 lat doskonale pamiętam wykluwanie się ząbeczków....to były ciężkie wieczory, noce..

prąd powiadasz mieć będziesz? a długie było oczekiwanie od podpisania umowy do owego wpięcia?

aha- a tą mapkę to mieliście powiększaną...za dodatkową opłatą? jeśli tak- jak wysoką?

moja mapka do celów projektowych- 850 zł więc jestem pełna obaw....gdyby okazała się za mała :o

Fajna była ta pani na stoisku z projektami wnętrz haha.a tak poważnie to juz trzeci rok z rzędu tam jestem i nie specjalnie widać nowości w branży.obawiam sie że na pozwolenie troszeczkę możecie poczekać.wiem po sobie.non stop jakieś braki ...to podpisu to daty.chyba tylko u nas na Podkarpaciu tak jest.mimo wszystko zaczynam początkiem kwietnia ...pozdrawiam naszą miła brać.

Witamy Tomi na naszym forum

co do targow nie mam porownania - d;la mnie wszytsko niemal jest nowoscia - pewnie za rok juz nie pojde... chyba ze Warszawa lub krakow

pzdr

Konrad

wniosek złożony w połowie grudnia - 3 miesiące zmarnowane - wiec w tym kontekście się wkurzam :mad:

Też bym się wkurzała w takiej sytuacji:p

a tu na dodatek już się szykują problemy z sąsiadami ... bo już 2 łaziło do UM - pewnie będą odwołania/ protesty etc .... a co będzie przy Pnb?? :sick:

A wiadomo co im się nie podoba? Sam fakt budowy czy mają jakieś podstawy (i możliwości np. udostępnienie mediów) żeby utrudnić ci uzyskanie PnB:confused:

prąd powiadasz mieć będziesz? a długie było oczekiwanie od podpisania umowy do owego wpięcia?

Haha, nie tak szybko:p Na razie mamy podpisaną umowę z ZE (chyba podpisywaliśmy na początku lutego), elektryk z ZE robi projekt przyłącza i ja załatwiałam zgody od naszych 3 sąsiadów na wejście na ich teren i możliwość podpięcia... w ten pt elektryk ma do nas przyjechać i ostatecznie uzgodnić w którym miejscu chcemy mieć 'wpięcie' kabla na naszej działce:yes: Czyli jeszcze długa droga do 'naszego prądu':p

Prąd na budowę mamy mieć od sąsiada (przynajmniej tak wstępnie mamy uzgodnione) :yes:

aha- a tą mapkę to mieliście powiększaną...za dodatkową opłatą? jeśli tak- jak wysoką?

moja mapka do celów projektowych- 850 zł więc jestem pełna obaw....gdyby okazała się za mała :o

Za dodatkową... robił nam ten sam geodeta, który wykonywał pierwszą mapę... dodatkowa opłata wynosiła około 200zł czyli praktycznie koszty ZUD-u:( W sumie z poprawkami zapłaciliśmy za mapę 1020zł...

A wiadomo co im się nie podoba? Sam fakt budowy czy mają jakieś podstawy (i możliwości np. udostępnienie mediów) żeby utrudnić ci uzyskanie PnB:confused:

Haha, nie tak szybko:p Na razie mamy podpisaną umowę z ZE (chyba podpisywaliśmy na początku lutego), elektryk z ZE robi projekt przyłącza i ja załatwiałam zgody od naszych 3 sąsiadów na wejście na ich teren i możliwość podpięcia... w ten pt elektryk ma do nas przyjechać i ostatecznie uzgodnić w którym miejscu chcemy mieć 'wpięcie' kabla na naszej działce:yes: Czyli jeszcze długa droga do 'naszego prądu':p

Prąd na budowę mamy mieć od sąsiada (przynajmniej tak wstępnie mamy uzgodnione) :yes:

nam też sąsiad pozwolił korzystać ze swojego prądu do budowy, mam nadzieję, że nie zmieni zdania.........

projekt przyłącza w trakcie działania elektryka, wczoraj dzwonił, że działa ostro :)

Za dodatkową... robił nam ten sam geodeta, który wykonywał pierwszą mapę... dodatkowa opłata wynosiła około 200zł czyli praktycznie koszty ZUD-u:( W sumie z poprawkami zapłaciliśmy za mapę 1020zł...

ooo, to podobny koszt jak u mojego geodety- może mamy tego samego? :-)

mam nadzieję, że w ZUDzie nie przyczepią się do tych odległości.....ech

nam też sąsiad pozwolił korzystać ze swojego prądu do budowy, mam nadzieję, że nie zmieni zdania.........

projekt przyłącza w trakcie działania elektryka, wczoraj dzwonił, że działa ostro

Uważajcie na korzystanie z prądu sąsiada, bo u nas były takie sytuacje,że Energetyka przyjeżdżała na kontrol ( po życzliwym zawiadomieniu osób trzecich) i wlepiała kary , zarówno inwestorowi , jak i sąsiadowi......No, bo niby na budowie ma być prąd budowlany......

:o:o:o:o:o:mad::mad::mad: w głowie się nie mieści...........:o

witam pozdrawiamy wszystkich budujących

my z żoną również od wiosny zabieramy się za budowę konkretnie od maja w okolicy przemyśla, projekt zoja lux grota, dom na planie prostokąta jeden wykusz garaż w bryle budynku dom podpiwniczony, dach dwuspadowy jedna lukarna

mamy kupione materiały na ściany fundamentowe, zewnętrzne i działowe, kupiliśmy też blachodachówkę i drewno na więźbę

umówiona ekipa murarzy od piwnicy bez dachu chcę 28600 zł

blacharz za więźbę i położenie blachodachówki chce 7500 zł

Dziś przyszło pozwolenie na budowę !!!! :D ( składaliśmy 18 lutego). Teraz 2 tygodnie uprawomocnienie i mam nadzieję przystąpić do dzieła!!!:D:D:D

GRATULACJE!!!!

a wiecie co? przez kilka dni nie miałam możliwości pisania w naszym wątku- jakieś błędy i brak uprawnień :mad: :sick:

dobrze, że dzisiaj już ok :)

Kathy- pięknie i szybko załatwiona sprawa!!! cieszę się, że już choć TO macie z głowy :yes:

witam pozdrawiamy wszystkich budujących

my z żoną również od wiosny zabieramy się za budowę konkretnie od maja w okolicy przemyśla, projekt zoja lux grota, dom na planie prostokąta jeden wykusz garaż w bryle budynku dom podpiwniczony, dach dwuspadowy jedna lukarna

mamy kupione materiały na ściany fundamentowe, zewnętrzne i działowe, kupiliśmy też blachodachówkę i drewno na więźbę

umówiona ekipa murarzy od piwnicy bez dachu chcę 28600 zł

blacharz za więźbę i położenie blachodachówki chce 7500 zł

witamy Tomax!!

a jaki projekt wybraliście- katalogowy czy indywidualny?

moi fachowcy wycenili mi podobnie murarkę- po dach ok 25 000 zł

Dziś przyszło pozwolenie na budowę !!!! :D ( składaliśmy 18 lutego). Teraz 2 tygodnie uprawomocnienie i mam nadzieję przystąpić do dzieła!!!:D:D:D

Super Kathy :lol::lol::lol: Gratulacje i działaj:yes:

.........................................

U nas był wczoraj elektryk... uzgodniliśmy gdzie na płocie chcemy mieć wpięcie 'prundu':p I przy okazji okazało się, że nie musimy mieć projektu i uzgodnienia ZUDu do połączenia instalacji elektrycznej wewnętrznej z zewnętrzną bo prąd nie będzie szedł w ziemi tylko po murze;)

Teraz szukamy wykonawcę/tani materiał na drogę dojazdową, żeby nam się sprzęty nie potopiły w błocku :sick: Może wiecie skąd można wziąć tani gruz na podbudowę drogi :p

Super Kathy :lol::lol::lol: Gratulacje i działaj:yes:

.........................................

U nas był wczoraj elektryk... uzgodniliśmy gdzie na płocie chcemy mieć wpięcie 'prundu':p I przy okazji okazało się, że nie musimy mieć projektu i uzgodnienia ZUDu do połączenia instalacji elektrycznej wewnętrznej z zewnętrzną bo prąd nie będzie szedł w ziemi tylko po murze;)

Teraz szukamy wykonawcę/tani materiał na drogę dojazdową, żeby nam się sprzęty nie potopiły w błocku :sick: Może wiecie skąd można wziąć tani gruz na podbudowę drogi :p

a jak to ten prąd będzie szedł Wam po murze?

no w końcu .... coś ruszyło :wiggle:

Miejscowość ... dnia 15.03.2011r. Zawiadamia się że zgodnie z art 10 KpA dla: MNIE został opracowany projekt decyzji o warunkach zabudowy dla inwestycji pod nazwą "Budynek mieszkalny jednorodzinny ......"

kopie projektu mam już w ręce

mam nadzieje ze żaden sąsiad nie wniesie zastrzeżeń lub wniosków .....

no w końcu .... coś ruszyło :wiggle:

Miejscowość ... dnia 15.03.2011r. Zawiadamia się że zgodnie z art 10 KpA dla: MNIE został opracowany projekt decyzji o warunkach zabudowy dla inwestycji pod nazwą "Budynek mieszkalny jednorodzinny ......"

kopie projektu mam już w ręce

mam nadzieje ze żaden sąsiad nie wniesie zastrzeżeń lub wniosków .....

no proszę, no proszę :-) super!!! pamiętam, hmm jakiś rok temu jak dostałam WZ też była taka radość :) nie sądziłam jednak, że prawdziwa papierologia to się dopiero później zaczęła :) :lol2:

Fiu, fiu Dom... to dzisiaj opijamy twoją WZ-kę :wiggle:

a jak to ten prąd będzie szedł Wam po murze?

Bo: mamy zaprojektowane ogrodzenie, które częściowo połączone jest z domem :cool: więc rurka z kablami będzie szła właśnie tym elementem łączącym a nie w ziemi :p

Jak nauczę się wrzucać zdjęcia to pokażę wizualizację :rolleyes:

Fiu, fiu Dom... to dzisiaj opijamy twoją WZ-kę :wiggle:

Bo: mamy zaprojektowane ogrodzenie, które częściowo połączone jest z domem :cool: więc rurka z kablami będzie szła właśnie tym elementem łączącym a nie w ziemi :p

Jak nauczę się wrzucać zdjęcia to pokażę wizualizację :rolleyes:

aaaa, teraz rozumiem- sprytne rozwiązanie!!! super!

ja też doktoryzuję się właśnie we wrzucaniu zdjęć, bo bym choć działkę chciała pokazać :-)

Witam,

my tez zaczynamy mam nadzieje na wiosne, bo cały czas załatwiamy papiery.Widze,ze wiekszosc z Was to Podkarpacie,Rzeszów itp. To ja dla urozmaicenia jestem z najdalszego zakatka od południowego-wschodu,po najdłuzszej przekatnej,a mianowicie ze Świnoujscia.

Ja z męzem i synkiem(13l) i córcia(7l) zamierzamy postawic parterówke.Działeczke juz mamy 1543m2, walczymy tez z przyłączami-najbardziej z woda i kanaliza.Niestety u nas koszty nie sa tek lajtowe jak inni z Was pisza, 30/m2 wody i 50/m2 kanalizy.My musimy ok.50 mb ciagnac od studzienki rury do wody i kanalizy.policzyli ze całosc materiału wraz z robocizna bedzie kosztowac 300zł z mb czyli jakies 15.000zł. Poszli nam niby na rekeze my zrobimy jedynie orojekt i zakupimy materiała,a KWiK robocizne.Ale jeszcze podobno studzienki musimy zakupic, to ka zmiescimy sie w 10.000zl to bedę szczesliwa.