Mania18 25.03.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Widzę, że jesteś bardzo dobrze przygotowana do inwestycji! --ja się obwaiam, ze nie, ciagle sie czegos nowego dowiaduję o czymś pierwszy raz slyszle.., no a ale czlowiek uczy sie przez całe zycie . My też będziemy mieć wodę ze studni podciągniętą do domu, ale narazie nie wiem, jak się zabrać do tematu studnia już jest- sąsiad nam ją daje ze swojej działki- musimy podciągnąć rurę na naszą działkę. pytanie- pompa czy hydrofor? studnia jest stosunkowo płytka- ok 6 m. czy wypompować całą wodę teraz i wyczyścić środek, czy używać do spraw budowlanych i sama się woda oczyści?...nie mamy doradcy, który by nam pomógł w tej kwestii - kurde, no to faktycznie, pasowało by kogos obeznanego w tym temacie podpytac... Ja wiem, ze pompę bede miala w studni - glebinową, a takie 6 metrow, to pewnie hydrofor zostaje..?? Wezcie na razie uzywajcie do celow budowlanych, potem ew. zbadacie wodę i sie okaze, moze nie trzeba bedzie nic robic?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acg31 25.03.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 To i ja się przywitam!! Z Bocianów przyleciałam, bo mię tu gosja zaprosiła, więc oficjalnie Jej dziękuję za zaproszenie.. Ja pozwolenie juz mam , sie uprawomociło chyba 19 lutego.. Zaczynamy w kwietniu, wałśnie dzisiaj inwestycję musze pierszwa zrobic, zamowic bardziej -kibelek )) na budowę, bo przeciez bez tego ani rusz... Dzwoniłam tez do wykonawcy do 3 tygodni od dzisiaj maja wejsc. Trochę o domku, nie wiem, czy mam sie powtarzac, bo w Bocianach nawet rys. zamiesciałm???Typowa stodoła, prosta az do bólu..."Dom jak z nut" Muratora po przeróbkach. Teraz to bym pewnie juz cos innego wybrala, cos nowoczesnego..moze nawet taka szklarnie z plaskim dachem, jak ktoś tutaj pisał?? Mąż by mi nie pozwolił plaskiego, ale cos bym wykombinowała... A w zwiazku z tym, ze dokładnie 31 grudnia 2009 zlozylam w UM papiery potrzebne do wydania WZ, a uprawomocnione POzwolenie zrobilo sie w 2011, to sami widzicie....Z tym, ze ja nie bylabym soba, gdybym odpuscila urzednikom, wiec nie odbylo sie bez odwolania od decyzji o warunkach zabudowy do SKO, ktore przyznalo mi rację i urzednicy z niepyszna mina musieli poprawiac, te swoje wypociny...Ale duzo by tu pisac co? i jak? i ze trzeba zwracac uwage na to, co napisali..i czytac sto razy wszystko...bo urzednik tez sie myli....na nasza niekorzysc zazwyczaj!! MOze napiszę cos, co nas, budujących, planujących, zawsze najbardziej interesuje - koszty: - dom parterowy o pow. 138 m2 - robocizna wraz z dachem - 32 tys zł, dach 240 m2 dachówka - garaz mamy oddzielnie, dwustanowiskowy, ale na razie robimy tylko fundamenty do niego, potem w miare jak kasiury starczy ( a nie starczy) dokonczymy.. - studnię wywiercilismy na 23,5 metra za cale 5 500 zł - pradu na czas budowy nie bedzie, agregat pozostaje, - gaz bedzie, - kanalizacja bedzie. Nie wiem, czy duzo czy malo 32 tys za dom z dachem...chyba srednio, co? Wyobrazcie sobie, ze jak rozeznawalam rynek, to byle jaki Wiesiek spod budki, czyt. murarz chcial tyle samo lub co gorsza wiecej za wybudowanie... co moja ekipa - a ja mam certyfikowanego wykonawcę YTONGA, ktory jest mgr budownictwa, doradzi, podpowie, pokaze rozwiazania.. a nie tylko 'postawi"... Nie obchodzi mnie agragat, bo ma swoj, nie obchodzi mnie garaz blaszak, bo przywiezie ze sobą i zloza na placu sami, materialy sam zalatwia , po czesci, ale odliczys w US bede mogla...same plusy, jak na razie.. Zebym nie zapeszyla..) Podłączenie prundu cos ok. 2500 + potem podlacz od skrzynki do domu - gaz tylko kosztowac mnie bedzie licznik i podlączenie do domu, - kanalizacja - tutaj zostalam tak mile i fachowo obsluzona, ze moj poglad na urzednikow sie troche zmienil..chciec to móc!! Kanalizacji co prawda nie ma blisko , jest ok 200 m od nas, ale pan nam zrobil projekt - 600 zł, MPGK wykona przyłącz, nas obchodzą koszty tylko od studzienki do domu... Mapa do celów porojektowych kosztowała 800 zł, ale na niej jest wszystko, co potrzebne jest do zrobienia projektu kanalizacji, prundu i gazu..., a obszar tego wszystkiego jest troche duzy... Nie wiem, taki balagan w mojej wypowiedzi panuje, bo chcialabym wszystko napisac, a sie nie da.. To na zakonczenie pare zdjątek: Działeczka - 16 arów http://i193.photobucket.com/albums/z237/AniaM78/Obraz001-10.jpg zagospodarowanie terenu http://i193.photobucket.com/albums/z237/AniaM78/ZAGOSPODAROWZDJ.jpg współczuję WAM przejść z sąsiadami!! Witam również.Miło i duzo ciekawych informacji wyczytałam.Prosimy o wiecej. My tez stawiamy parterówke 138m2 ale z podwójnym garażem i budowa wraz z dachem i materiałem robocizna ma wyniesc 150.000zł. Nie mało, ale na nasze zachodniopomorskie ceny to dobra. Własnie wróciłam od architekta.Cala adaptacja projektu wraz z przyłaczami,wszystko,wszystko-zawołała całe 6.000 zł +VAT !!ale gdzie nie byłam to tanszego nie ma.U nas wszystko podchodzi pod niemieckie ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 25.03.2011 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 no to ładnie nam się grupa rozrasta.... fajnie - bo im więcej osób tym więcej wiadomości i podpowiedzi .... u mnie 1. dziś poszły pod piłę 4 dzikie drzewka , jutro czyścimy działkę, dużo suchych i wysokich traw mamy, ostrężnic itp , do tego w dolnej części działki dość mokro ... różnica poziomów na 50 m długości działki to ok 2m - na szczęście budować się będziemy w tej wyższej części dziś tj.26.03 mały update - dodałem zdiecia było tak - jest tak http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=41824&d=1296940488http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=49754&d=1301134520 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=41823&d=1296940483http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=49749&d=1301134497 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=49769&d=1301141354 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=49752&d=1301134510 2. po długich pertraktacjach z sąsiadem (byłem nawet na herbatce) i rozmowach z moim notariuszem który z nimi jest jakąś niby rodziną (piata woda po kisielu) udało się uzyskać zapewnienie że nie będą się odwoływać i dymów w UM robić - co słowo Notariusza... to słowo ... wyłożym im kawe na ławe i dali sobie spokój 3. WZ uprawomocni się w poniedziałek :wiggle: JUPI!!!!!!!! :wiggle: 4. zamawiamy projekt i końcem tyg. moja żona pewnie zacznie załatwiać zmiany w projekcie od tego momentu wszystko ma zając ok 1 m-ca projektantowi i kolejny miesiąc w UM na PnB - oczywiście wszytko to terminy mocno optymistyczne - ale jakieś trzeba sobie wyznaczać - prawda?? miedzy czasie do załatwienia z geodeta parę spraw i zakup materiałów w czerwcu lejemy płytę fundamentową .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acg31 25.03.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 To my chyba na tym samym etapie.Tylko z ta róznica,ze projekt juz mamy kupiony, geodeta kończy scalanie działki i dzisiejsza wizyta u architekta tez takie terminy wytyczyła.czyli ok 01.06.2011 chyb zakonczy wszystka dokumentacje,bo czekamy na przyłącza i one nam opóxniaja wszystko.potem do urzedu o PnB maja 64 dni na odpowiedz i 2 tyg.od decyzji na uprawomocnienie.A z cena pomyliłam sie za architekta,5.000 zł + VAT czyli ok.6.000 razem.Ale jesli nie zażyczymy sobie rachunku to wówczas bez podatku vat.Chyba w przyszłości nie bedzie potrzebny rachunek za adaptację, jakies macie doswiadczenia??/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acg31 25.03.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Mania18 to ssuper ze masz ekipe ,która nawet z blaszakiem przemieszcza się.My musimy sami martwic sie ,własnie rozgladam sie za garażem jakims.A co do wychodka????... to kupujecie, wypożyczacie czy samemu zbijacie.Jak to sie robi w obecnych czasach ,bo,że musi byc-to wiem napewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 26.03.2011 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Mania18 to ssuper ze masz ekipe ,która nawet z blaszakiem przemieszcza się.My musimy sami martwic sie ,własnie rozgladam sie za garażem jakims.A co do wychodka????... to kupujecie, wypożyczacie czy samemu zbijacie.Jak to sie robi w obecnych czasach ,bo,że musi byc-to wiem napewno. a my po rozmowie z naszym budowlańcem i wspólnych oględzinach działki fajny facet, konkretny i rzeczowy a najważniejsze- to świetny fachowiec... pewnie zaglądnie na to forum, bo miał poczytać o wątku z moim domem w roli głównej i ucieszy się chłopisko, że przy okazji tak mu cukrujemy już na początku zauważył kilka nieścisłości w projekcie- przez weekend będzie myślał nad zmianami, czekamy co wymyśli...niestety nie od pierwszy spostrzegł wadę w projekcie- poczekam, co zaproponuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 26.03.2011 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Mania18 to ssuper ze masz ekipe ,która nawet z blaszakiem przemieszcza się.My musimy sami martwic sie ,własnie rozgladam sie za garażem jakims.A co do wychodka????... to kupujecie, wypożyczacie czy samemu zbijacie.Jak to sie robi w obecnych czasach ,bo,że musi byc-to wiem napewno. no właśnie, no właśnie mnie też interesuje temat wychodka- jak to się organizuje i montuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mania18 26.03.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 hmmm...ja mam w planach po prostu rozpytac a tartakach najblizej nas, no i zeby mi przywieźli, bo na plecach tego nie dam rady :)Mialam to zrobic w piatek, ale stwierdziłam, ze mam czas! Jak bede juz wiedziala jaka cena i jak to wyglada - dam znac!! A ze wchodza (ekipa) w kwietniu, to na razie nie mam sie co spieszyc, zeby jakis mądry nie ukradł, nie podpalil i pieron wie, co by jeszcze jakiemus dowcipnisiowi przyszlo do glowy...chociaz nie powiedziane, ze takie rzeczy sie nie staną juz w trakcie budowy..., niestety... Witam również.Miło i duzo ciekawych informacji wyczytałam.Prosimy o wiecej. - dziękuję acg31, taaa, ciekawych, a raczej pouczających to trochę by sie jeszcze znalazlo, ale to nie wątek dla narzekających.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acg31 26.03.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 U nas też w projekcie znaleziono kilka baboli.Ale całe szczęście ,ze istnieje internet to dzieki takim ludziom czatujacym naa formu mozna wiele błedów wychwycic i zapobiec zawczasu błedom i problemom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Księciunio1719508819 28.03.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Mój pierwszy nieśmiały wpis:)Zatem Witam Wszystkich Rozpoczynających Budowę !!!Obecnie na działce trwają prace porządkowe, jak wszystko dobrze pójdzie to zaczynamy budowę jeszcze na wiosnę, jak gorzej ........ no to ? Ale jak to mówią "Uszy do góry", "Koty za płoty" jakoś damy radę. Dom nasz przyszły: mały 100 m pow. uż., z garażem dwustanowiskowym i prawdopodobnie z podpiwniczeniem pod połową domu. Projekt wyjściowy to LK&506. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 28.03.2011 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Mój pierwszy nieśmiały wpis:) Zatem Witam Wszystkich Rozpoczynających Budowę !!! Obecnie na działce trwają prace porządkowe, jak wszystko dobrze pójdzie to zaczynamy budowę jeszcze na wiosnę, jak gorzej ........ no to ? Ale jak to mówią "Uszy do góry", "Koty za płoty" jakoś damy radę. Dom nasz przyszły: mały 100 m pow. uż., z garażem dwustanowiskowym i prawdopodobnie z podpiwniczeniem pod połową domu. Projekt wyjściowy to LK&506. Witamy Księciuniu! Fajny domek, prosty i słodki! A gdzie będziecie się budować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 28.03.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 U nas też w projekcie znaleziono kilka baboli.Ale całe szczęście ,ze istnieje internet to dzieki takim ludziom czatujacym naa formu mozna wiele błedów wychwycic i zapobiec zawczasu błedom i problemom. przeróbka zapowiada się na bardziej skomplikowaną, rzecz się ma do wentylacji, która w projekcie jest niewystarczająca... napisałam do projektanta swoje uwagi, czekam na odpowiedź... jeszcze robota się nie zaczęła a już kolejna mina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Księciunio1719508819 28.03.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Witamy Księciuniu! Fajny domek, prosty i słodki! A gdzie będziecie się budować? Pod Tarnobrzegiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niesia2708 28.03.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 no właśnie, no właśnie mnie też interesuje temat wychodka- jak to się organizuje i montuje? My mamy zrobiony z płyty o taki: Na stelażu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acg31 28.03.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 My mamy zrobiony z płyty o taki: Na stelażu: No swietny ten wychodek.Moze rzucisz go na ksero??? pójda jak swieże bułeczki.:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acg31 28.03.2011 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Mój pierwszy nieśmiały wpis:) Zatem Witam Wszystkich Rozpoczynających Budowę !!! Obecnie na działce trwają prace porządkowe, jak wszystko dobrze pójdzie to zaczynamy budowę jeszcze na wiosnę, jak gorzej ........ no to ? Ale jak to mówią "Uszy do góry", "Koty za płoty" jakoś damy radę. Dom nasz przyszły: mały 100 m pow. uż., z garażem dwustanowiskowym i prawdopodobnie z podpiwniczeniem pod połową domu. Projekt wyjściowy to LK&506. Ksieciunio, faktycznie słodki domek.Ale piszesz,ze z podwójnym garazem, a w projekcie go nie ma.To garaże bedą osobno czy w bryle budnyku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acg31 28.03.2011 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 przeróbka zapowiada się na bardziej skomplikowaną, rzecz się ma do wentylacji, która w projekcie jest niewystarczająca... napisałam do projektanta swoje uwagi, czekam na odpowiedź... jeszcze robota się nie zaczęła a już kolejna mina Gosja, a skad wyszły Wam takie niedoróbki z tą wentylacja? przy adaptacji projektu,czy na forum wyczytaliście u ludzi ,którzy już wybudowali, czy jesteście tacy zdolni sami? Bo ja nie mam bladego pojęcia jak wychwycic takie powazne błędy. Ciekawa jestem,jaka odpowiedż da Was projektant ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 28.03.2011 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Gosja, a skad wyszły Wam takie niedoróbki z tą wentylacja? przy adaptacji projektu,czy na forum wyczytaliście u ludzi ,którzy już wybudowali, czy jesteście tacy zdolni sami? Bo ja nie mam bladego pojęcia jak wychwycic takie powazne błędy. Ciekawa jestem,jaka odpowiedż da Was projektant ?? nie wiem jak inni - ale ja robię mechaniczna - wiec mnie kominy i wentylacja w projekcie gotowym nie interesuje niezalezna firma bedzie wykonywac projekt i instalowac Wentylacje , oczyszczalnie i odkurzacz centralny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 29.03.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Gosja, a skad wyszły Wam takie niedoróbki z tą wentylacja? przy adaptacji projektu,czy na forum wyczytaliście u ludzi ,którzy już wybudowali, czy jesteście tacy zdolni sami? Bo ja nie mam bladego pojęcia jak wychwycic takie powazne błędy. Ciekawa jestem,jaka odpowiedż da Was projektant ?? hehe, moja pani projektant adaptująca projekt niczego nie wychwyciła, na forum niektórzy wykonawcy Inwestorów zauważyli, że wentylacja nie jest wystarczająca dla tego projektu. nie włączałam się w dyskusje do momentu aż mój budowlaniec nie oglądnie projektu- stwierdził jak pozostali, że przy wykonaniu zgodnie z projektem- wentylacja jest zbyt uboga, za 3-4 lata pojawi się grzyb i wilgoć. Budowlaniec zasugerował dodatkowy komin. Autor projektu proponuje dodatkową wentylację mechaniczną i jakieś ujścia Z, ale budowlaniec nadal uważa, że to za mało i kolejna dziura w ścianie budynku nic nie załatwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomax27 30.03.2011 02:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 witamy Tomax!! a jaki projekt wybraliście- katalogowy czy indywidualny? moi fachowcy wycenili mi podobnie murarkę- po dach ok 25 000 zł projekt mamy katalogowy ale wprowadzilśmy kilka zmian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts