Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę o informację na temat tego który strop jest lepszy monolitytyczny czy gęstożebrowy, oraz orientacyjny koszt dla powierzchni stropu 85 m2 w tych dwóch wariantach. :wink:

Uważam,że stropem uniwersalnym jest monolit.Napewno też tańszym.

Osobiście robiłem monolit i gęstożebrowany.Przy teriva bis poszło betonu

niewiele mniej niż na zalanie monolitu.Może stali mniej.Ale belki+ pustaki+stęple +deklowanie czyni strop droższym.Ile? Trzeba wyliczyć wg/projektu.Przy monolicie inwestor ma większy problem z szalunkami.Sporo tarcicy.Ja robię monolit z niepełnym deskowaniem.A użyte deski deski w 100% odzyskuję.Jednocześnie zachowuję bardzo równą powierzchnię sufitu ,który można wykończyć tylko gładzią.

Przy gęstożebrowanym nie da się tego zrobić.

https://forum.murator.pl/topic/28060-strop-monolityczny-czy-g%C4%99sto%C5%BCebrowy/#findComment-518146

... Ja robię monolit z niepełnym deskowaniem...

jak Ty to robisz Janku ?

zaskakujesz mnie ...

pozdro

Proszę o informację na temat tego który strop jest lepszy monolitytyczny czy gęstożebrowy, oraz orientacyjny koszt dla powierzchni stropu 85 m2 w tych dwóch wariantach. :wink:

Berger - o ile szukasz taniego i dobrego stropu ...

rozważ strop DZ - kupujac same pustaki jako wypełniacze ...

zyskasz w ten sposób

porównywalnie mniej zbrojenia - w stosunku do monolitu - bo zbrojenie tylko w jednym kierunku

mniejsza ilość betonu od monolitycznego -bo belka co 60 cm i nadbeton gr 3 cm

szalunek tańszy od stropu monolitycznego, ażurowy - bo deska co 60 cm

przy zalaniu pustaków litym betonem - strop ma cechy zblizone do monolitycznego - nie klawiszuje ...

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/28060-strop-monolityczny-czy-g%C4%99sto%C5%BCebrowy/#findComment-518232