Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Witam serdecznie wszystkich budujacych w naszej pięknej okolicy!

Recommended Posts

Byłam w grupie DZIENNIKÓW BUDOWY i dopiero potem znalazłam wątek "somusia" pt.Chojnice i okolica - czy ktoś się tam buduje ?????

ale chcąc dodać komentarz musiałam zapisać się do grupy Budującej :) no i tak właśnie powstał ten wątek :D

Zapraszam Wszystkich budujących z naszego regionu!

pozdrawiam

• 1 month później...
nie wstydzcie się - zapraszam - zapisujcie się i opowiedzcie gdzie się budujecie i jak wam idzie, podzielcie się doświadczeniami i firmami które polecacie lub też nie :)

Hej Andzia, ja tez buduje w okolicy Chojnic. Niestety troche nam idzie jak krew z nosa;) Zaczelismy ponad 2 lata temu, a jeszcze ciagle konca nie widac...

Pozdrowienia,

Maja

Aniu, nie wiem co ja mam z ustawieniami namieszane, ale linku zadnego nie widze:rolleyes:

Hej Damian....to jest nas wiecej z okolic;). My mamy projekt indywiduany, bo niestety zaden z gotowcow, by u nas nie pasowal.

Cos te grupy dziswnie sie wyswietlaja....juz prawie rok po zmianie szaty forym a ja nie potrafie sie we wszystkim odnalezc:eek:

Maja

• 1 month później...

Halo! Mam na imię Miroslaw, a moja żona Anna.

Pozdrawiam wszystkich z rejonu Chojnic, którzy mają odwagę budować i podzielić się ze swoimi problemami i osiągnięciami.

Ja i moja żona, zaczeliśmy budowę po długoletniej walce z urzędami i innymi instytucjami.

Nareszcie mamy wszystkie papiery i zezwolenia w kieszeni i mogliśmy rozpocząć budowę.

Zdecywolaśmy się na gotowy projekt z firmy ARCHON pod nazwą: Dom w Antonówkach.

Jeśli ktoś jest ciekawy to może sobie zobaczyć pod tym Linkiem.

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-antonowkach/m4472d6946172a,1

Ten budynek powstanie miejscowości Rytel, nad kanałem na miejscu dawnego domku letniskowego.

Z naszego domu letniskowego nie ma już śladu, a na jego miejscu rośnie już coś nowego.

Zdecydowaliśmy się na budowę w systemie tzw. "pod klucz".

Mamy nadzieję że wszystko poleci tak jak sobie to wyobrażamy.

Jeśli ktoś ma już taki projekt i doświadczenia z nim związane to prosiłbym o pare słów co i jak się to odbyło.

Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych i czekam na dyskusję.

• 4 weeks później...

Witamy i miło nam że dołączyliście do naszej grupy, ślimaczym tempem się rozrastamy ;)

Ja mam projekt tej firmy ale o nazwie Moncalvo, więc nie pomogę ;) Rytel - piękna miejscowość, życzę Wam by wszystko poszło po waszej myśli przy budowie domku, ważne że papiery już załatwione więc teraz już tylko czekać na postępy na budowie :) pozdrawiam

• 1 year później...

Witam, niedawno odebraliśmy pozwolenie na budowę i jesteśmy na etapie poszukiwań kierownika budowy. Zrobiliśmy rekonesans po budowach i popytaliśmy budujących ludzi i za ciekawie to nie wygląda. Chcielibyśmy znaleźć kierownika, który będzie doglądać budowy, a nie ja rozpisywał na końcu dziennik budowy i kombinował co tu zrobić potem bo majsterek zrobił coś nie tak. Nie chcemy topić niepotrzebnie pieniędzy w poprawki więc szukamy kogoś sensownego. Zdajemy sobie sprawę że ekipy budujące są słabe bo widać to po budowach.

Wstępnie zdecydowaliśmy się na tego - kierownik budowy Górski Łukasz Chojnice. Tu pojawia się problem bo wykonawca powiedział, że jeżeli będzie ten kierownik to on rezygnuje z roboty. Z drugiej strony widzieliśmy budowę którą on nadzorował i gadaliśmy z inwestorem który mówi że warto go wziąć. Sami nie wiemy komu teraz wierzyć czy wykonawcy czy inwestorowi.

Jeżeli ktoś miał jeszcze styczność z tym kierownikiem to proszę o szczerą wypowiedź.

• 2 months później...
Jeżeli ktoś miał jeszcze styczność z tym kierownikiem to proszę o szczerą wypowiedź.

Witam, Maju troszkę późna ta moja odpowiedź ale myślę, że przyda się też innym czytającym aby uniknęli tego co ja.

Powiem Ci krótko dobry kierownik i projektant też. Jak bym się kolejny raz nie zastanawiała dość nerwów straciłam. Nie dziwie się, że wykonawca nie chce aby takie kierownik był. Ten wykonawca to cwaniaczek z bąblem w nosie i wie, że Górski sprawdza. Nie wierz temu wykonawcy.

Górski to mój drugi kierownik budowy i zarazem projektant (zmienił mi pozwolenie na budowę). Wyrzucane zostały słupy z salonu i zrobiony nowy strop, w jakiś specjalny sposób tak że słupy i belka nie była potrzebna. Czego nie mogłam się doprosić u mojego pierwszego projektanta. Z budowa to wyszły u mnie jaja. Pierwszy kierownik to był jakiś cwaniak. Wcale nie pojawiał się na budowie, miał chyba wszystko gdzieś. No tak ale to chyba ze względu na cenę. Wykonawca robił co chciał i jak chciał i sama się zorientowałam, że ściany piwnic są jakieś krzywe. Doprosić się nie mogłam mojego kierownika żeby przyjechał i zobaczył. Zmieniłam wiec go Górskiego i niestety okazało się że muszę to rozebrać ściany i fundamenty też. Były spękane i krzywe okazało się że w ogóle nie było w nich zbrojenia, zero izolacji. Kilkanaście tysięcy wywalone na marne. Wykonawca oddał ale dopiero jak sprawa trafiła do sądu ale co się nawkurzałam to głowa mała. W miedzy czasie zmieniłam pozwolenie na budowę. W końcu pozbyłam się słupów w salonie. Z przeprojektowaniem też nie było łatwo nikt nie chciał się podjąć już przy uzyskiwaniu pozwolenia na budowę, twierdząc ze to się nie da i że tak musi być. Jak widać dało się to zrobić ale jakbym nie zmieniła kierownika budowy to bym miała te słupy. Górski ma dobre podejście bo uświadomił mnie z czym to się wiąże, a nie jak inni że się nie da i koniec. Nowy fundament został zrobiony w skrzyneczkach, ładny równy, a nie jak najpierw cement wlany do ziemi byle jak. No i o dziwo wyszło go mniej niż za pierwszym razem.

Jeżeli masz ochotę zobaczyć budowę to zapraszam. Na razie jest stan surowy zamknięty wiec jeszcze wszystko widać. Niska cena to zły doradca i często trzeba potem dołożyć kolejne pieniążki więc lepiej od razu i dobrze. Ogólnie to jestem zadowolona z jego kierownictwa budową i projektu. Mam jak chciałam i tylko żałuję, że nie zgłosiłam się do niego od razu bo zaoszczędziłabym chyba sporo nerwów.

Witam, Maju troszkę późna ta moja odpowiedź ale myślę, że przyda się też innym czytającym aby uniknęli tego co ja.

Dzięki za informacje ale już prędzej się zdecydowaliśmy na tego kierownika i naprawdę jest ok. Sprawdzi, podpowie, jak na razie jesteśmy zadowoleni. Podpowiedział żeby zrobić uziom naturalny zamiast szpilkowego. Mąż był u elektryka i dowiedział się, że takie uziomy są lepsze i nie gniją. Jesteśmy na etapie ław fundamentowych. Znaczy są już zalane. Czekamy aż beton dobrze zwiąże, robimy izolacje i ciągniemy ściany fundamentowe. Na ławy dajemy papę zgrzewalną. Wykonawca proponuje żeby dać folie z rolki. Niby taniej i szybciej. Co wy macie za izolacje ?

• 3 months później...

W związku z budową nachodzą człowieka pewne refleksje. Dlaczego wybieramy to a nie inne miejsce. Czy w pełni realizujemy swoje zamierzenia? Zajmuję się zawodowo - naukowo takimi tematami. Witam i zapraszam do podzielenia się refleksjami co do

oczekiwanego miejsca zamieszkania - być może po wyborze. Oto odnośnik do formularza:

http://www.ankietka.pl/ankieta/113850/zamieszkanie-jakiego-sobie-zycze-3.html

W razie potrzeby proszę o kontakt na adres podany w nagłówku ankiety. Zaproście znajomych myślących o budowie do wypełnienia.

Krzysztof

• 3 months później...
  • 4 weeks później...
  • 2 years później...