Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie jak w temacie do osób, które korzystały z programu OZC i miały możliwość zweryfikowania jago wyników w praktyce lub też zajmują się podobnymi sprawami zawodowo Skrupulatnie wprowadziłem dane mojego domu i wyniki mnie zaskoczyły. Po pierwsze zapotrzebowanie na moc cieplną poniżej 35W/m2. Po drugie olbrzymie zyski cieplne od słońca - rocznie ponad 4500 kWh !!. Zastanawiam się czy błąd nie polega np. na tym że program liczy zyski cieplne od słońca jakie powstają latem i nie odejmuje ich od zimowego zapotrzebowania na ciepło do ogrzewania? Kolejna sprawa - kiedy próbowałem zmieniać strefę klimatyczną i temp. zewnętrzną - wyliczone zapotrzebowanie roczne nawet nie drgnęło. Czy na wynikach tego programu można polegać? Właśnie jestem przed podjęciem ważnych decyzji dotyczących ogrzewania i dlatego chciałbym się upewnić czy nie popełnię błędu.
https://forum.murator.pl/topic/28063-czy-program-ozc-zawiera-b%C5%82%C4%99dy/

Jeżeli nie jest to tajemnica zawodowa, to na co należy zwrócić szczególną uwagę, tzn gdzie laik może popełnić błędy? Wydaje mi się, że postępowałem zgodnie z instrukcją - zdefiniowałem warunki klimatyczne temp. zewn -20, temp gruntu +8, wszystkie przegrody, określiłem przesłonięcia okien itd. W zasadzie to nawet jeżeli źle wprowadziłbym dane przegród to otrzymałbym złe wartości zapotrzebowania. Ale dlaczego zmiany strefy klimatycznej wpływają na obliczeniową moc cieplną, a nie wpływają na roczne zapotrzebowanie ?
https://forum.murator.pl/topic/28063-czy-program-ozc-zawiera-b%C5%82%C4%99dy/#findComment-518184

Ale dlaczego zmiany strefy klimatycznej wpływają na obliczeniową moc cieplną, a nie wpływają na roczne zapotrzebowanie ?

Co do mocy cieplnej, to wydaje się logiczne że tak jest, bo zmieniając strefę, zmieniasz minimalną temperaturę zewnętrzną, dla której obliczasz straty cieplne. A musisz je tak liczyć , po to, aby wówczas mieć założony komfort cieplny w domu.

Co do rocznego zapotrzebowania, to mogę jedynie napisać, że jest ono obliczane na podstawie innej normy ( jej nr. jest w programie), w której stosowana jest inna metodyka obliczeń. Takie informacje autor programu zawarł w instrukcji do programu. Być może stąd Twoje problemy ?

Nigdy nie obliczałem rocznego zapotrzebowania, bo prawdę mówiąc nie wiem, co taka informacja może mi dać ? Przecież i tak muszę dobrać kocioł CO i instalację do najbardziej niekorzystnych, przewidywanych warunków atmosferycznych, aby zapewnić sobie określone warunki bytowe .

https://forum.murator.pl/topic/28063-czy-program-ozc-zawiera-b%C5%82%C4%99dy/#findComment-518268